Al Jazeera-Tomislav Marković : Milošević, Jović i Kadijević: Crna trojka koja je rasturila Jugoslaviju

Е па да видиш како знаш. А чему је то служило? Да би Словенци рекли ´ајд ћао са вама се не може.
To je deo eskalacije sukoba, što se mene tiče sasvim nepotrebno. Međutim to nema veze sa odlukom Slovenaca da se otcepe , oni su to odlučili ranije i zapravo gledali su svoje interese koje nemaj veze sa tim prostim manifestacijama već sa dubinskim interesima Slovenije da prestruktuira svoju privredu i uključi se u evropske tokove. Dok je Srbija bila vezana za jugoslovensko blato.
 
Poslednja izmena:
Словеначко руководство крајем осамдесетих није било за самосталност Словеније већ се јасно залагали за нешто лабавију федерацију, либералне економске реформе и демократизацију те да им део регрута служи у Словенији, али је вама одговарало да се Словенија отцепи, па да ампутирате део Хрватске и да направите "Југославију са онима који у њој желе да остану". Велику Србију у Шешељевој интепретацији. Шешељ се као мегафон режима тада драо "нека иду Словенци имаћемо двa милиона непвијатеља мање!". Уз оно "Анто усташо, мвш из Беогвада!"

А после повлачења ЈНА из Словенијe, када се после заузимања граничних прелаза није приступило хапшењу Јанше и осталих сепаратистичких вођа, тадашњи државни секретар Бејкер је схватио шта желе Милошевић, Бора Јовић и врх ЈНА и пред камерама узвикнуо "Милошевић је лажов!". Наиме, твој Милошевић је лагао Американце да је за велику Југославију. То Бејкерово "Милошевић је лажов!" је једно време вртела Тв Бастиља, као видите шта Американац каже за нашег Слобу, али како су Вук Драшковић и други опозиционари који су подржали Анту Марковића кренули да објашњавају народу злочиначки план о стварању "Југославије са онима који у њој желе да остану", Тв Бастиља више никада тај снимак није пустила.
Мислим да делови Хрватске нису били у плану...има онај документарац где Милошевић наводно каже неком(опет сам заборавио о коме се ради) али у фазону Кад је Книн био Србија? то је рекао пар дана пре олује где се види(ако је то тачно да је рекао) да није имао намеру да се бране Срби тамо и да су они искоришћени и одбачени...рат се водио због Босне, у Хрватској је такође био потребан али Хрватима не Србима да би обезбедили већинску подршку за самосталност у народу која није прелазила 50% пре рата...то су Туђман и Милошевић одрадили...
 
Istina je da se od SFRJ prva otcepila Srbija i to Ustavom koji je Slobodan Milošević doneo 28. septembra 1990. godine.

Nije.

Istina je da se od SFRJ prva otcepila Slovenija, amandmanima na svoj Ustav 27. septembra 1989.

To, doduše, posebno ne abolira ovu trojicu navedenih za ono što su radili, samo što danas znamo da je ta uobičajena antisrpska postavka kako su njih trojica radili u talu, i tesnom dogovoru, laž.

JNA je imala svoju agendu, a Milošević svoju, što se dobro videlo i po tome što je svaki od njih posebno pregovarao sa Hrvatima, a pogotovo po vođenju operacija na terenu.

Uglavnom, čitava postavka po kojoj raspada Jugoslavije ne bi bilo da nije bilo Miloševića je laž.

Ta nesretna država je napravljena da se raspadne.

A taj raspad teško da bi prošao bez rata, imajući u vidu decenijama prikrivenu "ljubav" naših naroda i narodnosti.
 
Мислим да делови Хрватске нису били у плану...
Наравно да су били само што се тзв. "српски националисти" никада нису договорили који су то тачно делови Хрватске који су по њима требали да остану у "Југославији са онима који у њој желе да остану".
 
Raspad je bio pitanje vremena nakon Titove smrti. Velika ekonomska kriza 80-ih je debelo pogurala krah Juge.Običnom narodu nije bilo bitno ko je koje nacionalnosti dok se relativno pristojno živilo,a prazan želudac je odlična podloga za nacionalizam.Teorije zavjere o utjecaju velikih sila na raspad Juge su još jedna u nizu bajki srpskih mitomana.Juga je 80-ih bila dužna preko 20 milijardi dolara i svijetu je bilo u interesu da Juga opstane jer ako se raspadne,tko će vraćat kredite.Toj teoriji ide u prilog i embargo na uvoz oružja Hrvatskoj kade se zakuhalo.Sve nakon toga je povijest i logična posljedica ovog navedenog.:kafa:
 
Poslednja izmena:
Raspad je bio pitanje vremena nakon Titove smrti. Velika ekonomska kriza 80-ih je debelo pogurala krah Juge.Običnom narodu nije bilo bitno ko je koje nacionalnosti dok se relativno pristojno živilo,a prazan želudac je odlična podloga za nacionalizam.Teorije zavjere o utjecaju velikih sila na raspad Juge su još jedna u nizu bajki srpskih mitomana.Juga je 80-ih bila dužna preko 20 milijardi dolara i svijetu je bilo u interesu da Juga opstane jer ako se raspadne,tko će vraćat kredite.Toj teoriji ide u prilog i embargo na uvoz oružja Hrvatskoj kade se zakuhalo.Sve nakon toga je povijest i logična posljedica ovog navedenog.:kafa:
Pa, Kučan i Tuđman su hteli u EU, a beograd je usvojio suprotnu orijentaciju.

Neki čak kažu da je KGB planski postavio svoje ljude tu zbog toga.

77339388-97D6-4E18-945B-BC42A6F6419C.jpeg
 
Samo prati kad su ratovi počeli i završili se.

Počeli dolaskom Slobe, prestali odlaskom Slobe.

Logika diktira da ne bi ni izbio rat da ste umesto njega izabrali Evropejca

Pa i nisu prestali. Rat na jugu Srbije je završen 2001.

Rat u Makedoniji je počeo 2001-ve, kad Sloba uveliko nije bio aktuelan.

A da li bi bilo rata, videlo bi se.

Pošto bi dežurni krivci, Srbi, ostali da žive tamo gde su živeli, kad tad bi se pojavilo da su za nešto krivi...za lopovsku privatizaciju u Hrvatskoj, za to što neće šerijatski zakon u Bosni, zato što postoje na Kosovu...znamo i mi kakva smo mi govna, i sa kakvim govnima imamo, ili smo imali, posla.

Eto, Džegi, izabrali su Ukrajinci Evropejce, pa posle 25 godina mira...
 
Не само Немачка и Ватикан, него је и твој СССР био за распад Југославије премда су се руси по свом обичају лажно представљали као пријатељи - једини искрени пријатељ Југославије био је Хрушчов.

Али не би у свом науму успели ни једни ни други ни трећи да нису пронашли корисну будалу Милошевића.
nisu moji. nisu nikako. jedno od najvecih zla koje je zadesilo slovenske narode jeste taj eseseserski komunizam
 
Pa, Kučan i Tuđman su hteli u EU, a beograd je usvojio suprotnu orijentaciju.

Neki čak kažu da je KGB planski postavio svoje ljude tu zbog toga.

Pogledajte prilog 1269528
Pokuša sam demistificirat utjecaj velikih sila na raspad Juge.Tek kasnije,kad se stvari na terenu nisu odvijale onako kako su predviđali u beogradskoj čaršiji možemo pričat o miješanju velikih sila na konačni ishod.
 

https://balkans.aljazeera.net/opini...vic-crna-trojka-koja-je-rasturila-jugoslaviju

Milošević, Jović i Kadijević: Crna trojka koja je rasturila Jugoslaviju​

Published On 29 Jul 202029 Jul 2020
|
Ažurirano:
29 Jul 2020
07:43 AM (GMT+2)
milosevic_reuters_1_1.jpg

Raspad SFRJ je plod zakulisnog rada zavjereničke grupe na čijem čelu je stajao Slobodan Milošević, piše autor (Reuters)
Na pitanje koja republika se prva otcepila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – mnogi bi odgovorili: naravno, Slovenija. I ne bi bili upravu. Istina je da se od SFRJ prva otcepila Srbija i to Ustavom koji je Slobodan Milošević doneo 28. septembra 1990. godine. Mnogo pre nego što su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija napustile Jugoslaviju, to je učinila Srbija, voljom Miloševića koji se, navodno, borio za očuvanje savezne države.
Ako neki datum treba obeležavati kao dan raspada SFRJ – to je 28. septembar. Mada termin raspad i nije baš najtačniji, jer on asocira na prirodan proces odumiranja, raspadanja i truljenja. SFRJ se nije rastočila prirodnim putem, već je njen nestanak usledio kao plod zakulisnog rada zavereničke grupe na čijem čelu je stajao Slobodan Milošević.

Ustavom iz 1990. godine Srbija je sebe definisala kao suverenu i nezavisnu državu, članom 72. u kojem stoji: “Republika Srbija uređuje i obezbeđuje: suverenost, nezavisnost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen međunarodni položaj i odnose s drugim državama i međunarodnim organizacijama”.
U članu 135. Ustava Srbija se izuzela iz pravnog poretka Jugoslavije, navodeći da će poštovati zakone savezne države samo kad proceni da joj je to u interesu, dakle – kad joj se prohte. Pored toga, Srbija je uvela carinu na robu iz drugih jugoslovenskih republika, preuzela je na sebe obezbeđivanje narodne odbrane i državne bezbednosti, kao i uređenje međunarodnih odnosa sa drugim državama u svetu. Ukratko – Srbija je pre skoro 30 godina postala nezavisna država.

Optužnica Srđe Popovića

O svemu ovome je pisao advokat Srđa Popović davne 2003. godine u dnevnom listu Danas, u opširnom feljtonu u kojem je izveo svojevrstan misaoni eksperiment. Popović se zapitao šta bi bilo da Milošević i njegovi pobočnici nisu uspeli u razaranju Jugoslavije, da je njihov opaki naum sprečila, recimo, pravovremena međunarodna intervencija. U tom slučaju njima bi se sudilo za veleizdaju pred domaćim sudom i to po ondašnjim jugoslovenskim zakonima. Zato Popović svom tekstu daje formu prave sudske optužnice, sa svim obligatnim pravničkim elementima.
Pred sudom bi se našli: “Slobodan Milošević, u svojstvu Predsednika Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije (do 16. jula 1990), Predsednika Socijalističke Partije Srbije (od 16. jula 1990), i Predsednika Republike Srbije (od 9. decembra 1990), Borisav Jović, u svojstvu Predsednika Predsedništva SFRJ (od 15. maja 1989) i Potpredsednika Socijalističke partije Srbije (od 16. jula 1990), i Veljko Kadijević, u svojstvu Saveznog sekretara za narodnu odbranu”. Zaveri su se kasnije pridružili i mnogi drugi: Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Blagoje Adžić, Momir Bulatović, Nikola Koljević, Ratko Mladić, Milan Martić itd, ali Popović se zadržao na pomenutoj trojci prvoboraca apokalipse.
Crnu trojku Popović optužuje da su u vremenu od 15. maja 1989. godine do 8. oktobra 1992. godine stvorili zaveru zloupotrebom svojih političkih ovlašćenja. Zaveru su skovali da: “(1) protivustavno i nezakonito izmene nacionalnu strukturu JNA, stave je pod svoju efektivnu kontrolu i upotrebe za sledeće ciljeve: (2) nasilno svrgnu organe vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji; (3) vojnim udarom nasilno svrgnu najviše savezne organe vlasti, SIV i Predsedništvo; (4) silom ili protivustavnim putem izmene granice SFRJ tako što bi protivustavnom odlukom Predsedništva isključili Republiku Sloveniju i Republiku Hrvatsku iz SFRJ; (5) silom ili protivustavnim putem izmene granice Republike Hrvatske, podsticanjem i političkim i vojnim organizovanjem oružane pobune u Hrvatskoj”.

Planovi za agresiju na Hrvatsku i BiH

Popović izlaže opsežan dokazni materijal koji, gle ironije, najvećim delom potiče od samih optuženika. Dnevničke beleške Borisava Jovića objavljene u knjizi Poslednji dani SFRJ i memoari Veljka Kadijevića Moje viđenje raspada – vojska bez države sadrže obilje dokaza koji terete i njih dvojicu i njihovog nezvaničnog šefa Miloševića. Oni uopšte ne kriju šta su uradili, naprotiv, hvale se svojim zlodelom, što je u neku ruku i razumljivo. Kad si već uspeo da rasturiš onakvu državu, samoljublje ti ne dozvoljava da svoje životno delo ostaviš u tami, već te nagoni da ga podeliš sa drugima, da se javno pohvališ svetu koliki si zločinac.

Svašta može da se pročita kod Jovića i Kadijevića. Evo, recimo, Jovićeve dnevničke beleške od 26. marta 1990. godine: “Sastanak koordinacije – u SR Srbiji. Učestvuju svi čelni funkcioneri. Naš cilj je da izbegnemo krvoproliće, da uspostavimo granicu unutar koje se neće ratovati. Van te granice se ne može izbeći, jer Bosna i Hercegovina neće moći da opstane kao država, a bitka oko teritorija bez krvi je teško zamisliva”. Dakle, zaverenici su rat u BiH isplanirali još početkom 1990. godine, što je jedan od njih sam priznao. Toliko o tome šta je bio uzrok agresije na BiH, to je bio samo deo Miloševićevog projekta za širenje i učvršćivanje vlasti na što većoj teritoriji i nad što većim brojem ljudi. To je bio osnovni motiv za pokretanje ratova, za razaranje Jugoslavije, za izazivanje nemerljive ljudske patnje.
Iste godine, 27. juna, Jović piše: “Kažem Veljku da bih ih ja najradije isterao silom iz Jugoslavije, jednostavnim presecanjem granice i proglašavanjem da su se svojim odlukama sami doveli u tu situaciju, ali ne znam šta da radimo sa Srbima u Hrvatskoj. (…) da se pre konačnog isterivanja održi referendum na osnovu koga bi se odlučilo gde izvršiti razgraničenje. Veljko se slaže.” Toliko o borbi za očuvanje Jugoslavije, nikog to nije zanimalo u ovoj zavereničkoj grupi, oni su se borili isključivo za političku moć.

:hahaha::hahaha::hahaha:Nisam ja majke mi:hahaha:!trebate svatiti i razumiti da je svetosavlje pogubno za zajednice a sad kad ste sami sad se jedete između sebe.Nastavljate politiku sultana sa Bosfora!
 
Teorija iz uvodnog posta potpuno zanemaruje Tuđmanovu restauraciju ustašluka, ili ideje iznete u ''Islamskoj deklaraciji'', ili šiptarske želje iznete na demonstracijama '81.

Pravi razlog raspada krije se u averziji Miloševićevog režima prema demokratiji (a kasnije će se ispostaviti i prema pravnoj državi) koja nužno sa sobom nosi mogućnost gubitka vlasti. To se potvrdilo i formiranjem SPS u koju su najpre uključeni svi dotadašnji srpski članovi KPJ, a od ljudi koji su ceo svoj život učeni da je jednopartijski socijalizam jedini ispravan put nije moglo da se očekuje da se pomire sa mogućnošću slobodnih izbora. Međutim, time je Milošević sebe i Srbiju doveo na nišan SAD-a, jer američki političari prave jasnu razliku između demokratskih i nedemokratskih režima (znam, sad će neko od vas da mi spomene KSA). Tako je Srbija, umesto da se istinskim prihvatanjem demokratije i pravne države istakne kao vodeći američki saveznik u regionu, ona postala trn u oku i za SAD i za EU. Ili, što neko jednom reče, jedina rupa na lepom evropskom tepihu. S druge strane, Slovenci i Hrvati su ovo iskoristili da Miloševićev režim i Srbiju predstave kao antizapadne i antidemokratske i da oni iz takve Jugoslavije moraju da odu da bi se spasili od srpske agresije. Vrlo dobro se sećam kako su se funkcioneri SPSa, JULa i SRSa sprdali sa Tuđmanovim ''demokracija''. E to nas je skupo koštalo.

Ko tada nije bio živ ili se ne seća, prirodu Miloševićevog režima najbolje može da dokuči posmatranjem sadašnjeg režima AV. Isti mentalni sklop, isto ponašanje, iste ideje o doživotnoj vladavini, štetnosti postojanja opozicije i bezgrešnosti vođe, isti spoljnopolitički saveznici, sve isto. Amerikanci su to pročitali u startu.
 
Teorija iz uvodnog posta potpuno zanemaruje Tuđmanovu restauraciju ustašluka, ili ideje iznete u ''Islamskoj deklaraciji'', ili šiptarske želje iznete na demonstracijama '81.

Pravi razlog raspada krije se u averziji Miloševićevog režima prema demokratiji (a kasnije će se ispostaviti i prema pravnoj državi) koja nužno sa sobom nosi mogućnost gubitka vlasti. To se potvrdilo i formiranjem SPS u koju su najpre uključeni svi dotadašnji srpski članovi KPJ, a od ljudi koji su ceo svoj život učeni da je jednopartijski socijalizam jedini ispravan put nije moglo da se očekuje da se pomire sa mogućnošću slobodnih izbora. Međutim, time je Milošević sebe i Srbiju doveo na nišan SAD-a, jer američki političari prave jasnu razliku između demokratskih i nedemokratskih režima (znam, sad će neko od vas da mi spomene KSA). Tako je Srbija, umesto da se istinskim prihvatanjem demokratije i pravne države istakne kao vodeći američki saveznik u regionu, ona postala trn u oku i za SAD i za EU. Ili, što neko jednom reče, jedina rupa na lepom evropskom tepihu. S druge strane, Slovenci i Hrvati su ovo iskoristili da Miloševićev režim i Srbiju predstave kao antizapadne i antidemokratske i da oni iz takve Jugoslavije moraju da odu da bi se spasili od srpske agresije. Vrlo dobro se sećam kako su se funkcioneri SPSa, JULa i SRSa sprdali sa Tuđmanovim ''demokracija''. E to nas je skupo koštalo.

Ko tada nije bio živ ili se ne seća, prirodu Miloševićevog režima najbolje može da dokuči posmatranjem sadašnjeg režima AV. Isti mentalni sklop, isto ponašanje, iste ideje o doživotnoj vladavini, štetnosti postojanja opozicije i bezgrešnosti vođe, isti spoljnopolitički saveznici, sve isto. Amerikanci su to pročitali u startu.

Некада је Комша крупним словима писао:

РЕПКА К'О ВРАТА!!!
 
Ko tada nije bio živ ili se ne seća, prirodu Miloševićevog režima najbolje može da dokuči posmatranjem sadašnjeg režima AV. Isti mentalni sklop, isto ponašanje, iste ideje o doživotnoj vladavini, štetnosti postojanja opozicije i bezgrešnosti vođe, isti spoljnopolitički saveznici, sve isto. Amerikanci su to pročitali u startu.

Da, jedino što nas danas vadi je to što ovaj danas više ne može da napravi nikakva shranja.

Spoljnopolitički je potpuno imobilisan, ako hoće da opstane na vlasti mora da radi šta mu Amerikanci kažu, a on je ipak bezmud da bi im se suprotstavio.

To meketanje oko Kosova, ovoga...onoga...sviranje *****.

Zna on, znaju njegovi, znamo mi, bude li se uskurčio preko granice, završio je karijeru.

I, za razliku od Slobe, potpuno je svestan da mu neće pomoći ni Kinezi, a Rusi pogotovo.
 
Али Милошевић није схватио да је Берлински зид срушен.
Pa ni to nije sasvim tačno inače ne bi izgubio vlast na izborima jer ih ne bi bilo kao što ih nije bilo od 1944 godine kad su njegovi došli iz šume.
Nije sporno da je Cobe Milošević negativna ličnost srpske prošlosti ali to ne znači da mu treba pripisati nešto za šta nije odgovoran.
 
Da, jedino što nas danas vadi je to što ovaj danas više ne može da napravi nikakva shranja.

Spoljnopolitički je potpuno imobilisan, ako hoće da opstane na vlasti mora da radi šta mu Amerikanci kažu, a on je ipak bezmud da bi im se suprotstavio.

To meketanje oko Kosova, ovoga...onoga...sviranje *****.

Zna on, znaju njegovi, znamo mi, bude li se uskurčio preko granice, završio je karijeru.

I, za razliku od Slobe, potpuno je svestan da mu neće pomoći ni Kinezi, a Rusi pogotovo.
U gornjem postu sam zaboravio da dodam da je odbijanje uvođenja prave demokratije i pokušaj da se SAD obmanu glumatanjem iste bilo jasan znak da Milošević mašta o uskrsnuću SSSRa.

A pošto i sadašnji režim radi to isto, naravno da je Amerima jasno da se i danas u Beogradu sanja isti san.

Uostalom, možeš li da zamisliš da SNS mirno predaje vlast? Ja ne mogu. Mnogo jasnije ih vidim kako sanjaju o nekakvom čudesnom upadanju Srbije u rusku sferu uticaja. Zato i lukavo poturaju ideju o tome kako će Srbima biti mnogo lakše da ostvaruju svoje nacionalne ciljeve od trenutka kad Rusija izađe na Dunav, ali ne i da bi to značilo osiguravanje njihove večne vladavine Srbijom, što im je mnogo važnije od Kosova, SAO Krajine i Republike Srpske.
 
Pa ni to nije sasvim tačno inače ne bi izgubio vlast na izborima jer ih ne bi bilo kao što ih nije bilo od 1944 godine kad su njegovi došli iz šume.
Nije sporno da je Cobe Milošević negativna ličnost srpske prošlosti ali to ne znači da mu treba pripisati nešto za šta nije odgovoran.

Уместо да први одржи вишестраначке изборе, он је то урадио последњи. Ал' ајде да му то опростимо. Месец дана, горе доле. Не би он дозволио парламентаризам да је зависило од њега. Није. Такав је био историјски тренутак, и он је морао да,бар у том делу, ослободи друштво.

Опет, то је била борба џина (СПС) против патуљака (СПО, ДС....остали...). У потпуности неравноправна борба, те је уствари само привидно створио партијски плурализам (да не кажем демократију, погрешно ће да се протумачи).
 
Уместо да први одржи вишестраначке изборе, он је то урадио последњи. Ал' ајде да му то опростимо. Месец дана, горе доле. Не би он дозволио парламентаризам да је зависило од њега. Није. Такав је био историјски тренутак, и он је морао да,бар у том делу, ослободи друштво.

Опет, то је била борба џина (СПС) против патуљака (СПО, ДС....остали...). У потпуности неравноправна борба, те је уствари само привидно створио партијски плурализам (да не кажем демократију, погрешно ће да се протумачи).
Znas kako,amerikanci preferiraju demokratiju jer u otvorenim drzavama ili drustvima lakše nalaze načine za ostvarenje svojih ciljeva nego u zatvorenim državama.Tamo gde vlada demokratija lakše pronalaze one koji ce biti pod njihovim uticajem medjutim nema problema ni ako je predmetna darzava nedemokratska pod uslovom ako je kooperativna.Takvih drzava odnosno rezima koji uzivaju američko razumevanju ima i danas a u proslosti bilo ih je i vise .Ne samo nekomunistickih nego i komunističkih kakav je bio rezim u Titoslaviji ,Rumuniji i Kini.Ako si bio protiv Moskve ....
U celoj priči oko americko-srpslkih odnosa u poslednjih 32 godine manjkavost srpske demokratije nije imala veci znacaj.
Amerikanci su se u jugoslovenskoj krizi opredelili za stranu nesrpskih etnickih grupa sa nekih drugih razloga
Prvo sto je Nemačka sa Austrijom pa i Madjarskom snazno gurala u tom pravcu Tom lobiju nesto kasnije pridruzuju se i neke Amerikancima vazne islamske drzave kao sto je S.Arabiija
Amerikanci i sami uvidjaju da su im nesrpske etnicke grupe i njihovi geoopolitički entiteti znacajniji od Srba.
Uz sve to pokazalo se da Srbi za razliku od drugih i nisu preterano spremni da ginu kako bi ostvarili svoje ciljeve.
 

Back
Top