Akvarel tehnika

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
87.140
Link ka staroj temi..
https://forum.krstarica.com/threads/ljubitelji-akvarela.597240/

Akvarel je vrlo stara tehnika. U Kini se već u II veku pne. upotrebljava akvarel za slikanje na papirusu i svili.Poznata je bila i u Egiptu, Japanu, Indiji, Persiji, Starojn Grčkoj i Rimu. Majstori nemačke renesanse vrlo često se služe akvarelom da ožive crteža. U XIII veku akvarel je raširen u Engleskoj i kao omiljena tehnika stekla je položaj samostalne tehnike.

Poznati akvarelisti su Vilijem Tarner, Ežen Delakroa, kasnije Eduard Mane, Ogist Renoar, Pol Sinjak, Raul Difi,Vinslov Homer, Enru Vajet i drugi.
marcos-beccari-_-watercolor-catherine-la-rose-15-jpg.768297

Marcos BECCARI -Watercolor

Akvarel je slikarska tehnika u kojoj se za razređivanje pigmeneta koristi voda, naziv i dolazi od italijanske reči akva-voda. Tehnika ima karakter prozirnosti, tamo gde želimo svetlije boje pokrivamo ih laganim razređenim slojevima a gde želimo belu ostavljamo neoslikano. U ovoj tehnici podloga dolazi do naročitog izražaja.
Papir treba da je čvršći zbog čega je debljina i težina , gramaža veoma bitna. Bolje je ako je papir strukturiran,hrapav jer omogućava bogatstvo nijansi. Papir se pre slikanja pričvrsti za podlogu da
ne bi došlo do nabiranja i savijanja papira.

U klasičnom akvarelu boja se nanosila isključivo četkicama u nekoliko različitih metoda, ali se zato u modernim tehnikama koristi čitav niz metoda:
– intenzivna boja se nanese na podlogu a zatim razmazuje čistom vodom i četkicom, eventualno suvišan ton oduzima se oceđenom četkom;
winter_farm_scene endru vajet.jpg

Winter Farm scene- Endru Vajet
Tehnike će doneti različite rezultate...
– razmazivanje ne previše mokrom četkicom;
– nanošenje «suvom» četkom;
– poentilističko nanošenje finom akvarelskom četkom;
– kombinovano nanošenje akvarelne boje četkom, perom ili trskom;
– nanošenje teksture pomoću sunđera;
– nanošenje teksture pomoću pritiskanja različitih struktura materijala u svežu boju
(tkanine, papiri, lišće..);
– prskanje akvarelne boje četkom i komadićem lima;

Akvarel tehnika je najčešće kombinacija crteža i akvarela ili gvaša da bi se postigao željeni efekt. Da ne bi došlo do prljanja tona crtež se može izvoditi materijalom koji se ne otapa u akvarelu (tušem, flomasterom, voskom, uljanim pastelom… ili tvrdom olovkom).
No to su sve eksperimenti..ja sam nanosila krupnu morsku so na mesta gde sam htela neke posebne efekte.

PIeTQaV.jpg

Bev JOZWIAK -Watercolor
Slika vrlo direktno, stavljajući akvarelnu boju na papir uz vrlo malo mešanja na paleti.
„Koristim puno raznolikih boja u svojim crnim bojama kako ne bi išli u ravninu, u belima
da bi se sjajile, pa čak i u tonovima kože kako bi bile zanimljive. Emocije igraju važnu
ulogu u svakom uspešnom slikanju, pa biram samo predmete koji me pozivaju i koji
mom radu daju energiju i uzbuđenje “.

Зинаида Серебриакова, (1884-1967) ... Серебриакова, рођена Ланцер, рођена је у Нескуцхне-у (данашња Украјина) ... „Ментон, поглед са градске луке“, (1930) ... Акварел... Приватна колекција ...
E2oWQlsXoAk2L85

Back