Groucho_Marx:
... Ni u umetnosti vise ne postoje glavni pravci, ono sto se tako naziva je uglavnom izmisljeno da bi se popunila praznina 'nicega'...
Tuzni_patak:
Umetnost tezi jedinstvenosti , novom , a pravac koji se definishe kao zajednicko svemu novom je jako tesko naci kako se "nagomilavaju" dela....
Pa i ranije je umetnost tezila novome, pa su opet postojali uspesno definisani pravci. Evo ti primer, nadrealizam i umetnost Dade, koji su jako podrzavali jedinstvenost uma pojedinca, imali su ime i definisan pravac. Cak i podrsku u filozofiji. Zato sto je postojalo nesto, neka ideja koja bi mogla da nosi ime, kojoj si mogao da das oblik, jer je postojao... Danas je sve post-moderna, jer je sve kao kakao, zbrckano i bez smisla... Pa onda, posto je tako prazno, a opet de facto postoji, moras da ga nazoves nekako (post-modernizam), ubacis sve u isti lonac i posle obrises ruke... I jos nesto. Danas svaka susa (ne izdvajam ni sebe) misli da moze da stvori neko delo koje onda smatra za 'umetnicko'. E pa ne moze... Postoji ogromna gomila gluposti u svakom umetnickom pravcu, ne samo zato sto su svi odjednom umislili da su mnogo talentovani, nego vise zbog toga sto sad postoji tehnologija koja moze da pruzu logisticku podrsku tim zeljama... Danas knjigu, album ili film maltene mozes da napravis kuci i da to onda posaljes u svet, pred publiku. A vecina stvari do kojih se lako dodje, uglavnom nisu ni zasluzile da do njih dodjes. Pada mi na pamet - likovi sa takmicenja 'Idol' nikad nece biti face sa harizmom, jer nikad nisu prolili 'krv i znoj' da bi dosli do mikrofona. Ali, Vorhol je bio u pravu, u buducnosti ce svako biti popularan 15 minuta, ali to ce biti krajnje bezveze...
Tuzni_patak:
Kod filozofije naprotiv , "vreme ce da pokaze" stalno unosi ispravke i nove stavke u postojece misli, teorije, odnose, sukobe, i pri tome se ne gubi inventivnost novog....
Iz filozofije sam u srednjoj imao, mislim, dvojku (profesor me je mrzeo

) ali ako se dobro secam, ranije su postojale velike filozofske skole, koje su delovale i imale odnos i reakciju prema aktuelnim dogadjajima, i u tom smislu su odredjivali i ponasanje drzava, pa i citave civilizacije. Dakle, ranije nisu cekali na to 'vreme ce da pokaze', nego su bili sastavni deo tog vremena, kojeg su menjali u skladu sa svojim uverenjima.
Tuzni_patak:
Kritika filozofskih dela , kao sto se radi i kritika knjizevnih dela, iznosi nove ideje i progres koji je nastao u odnosu na stare ideje, i sta je tu loshe u proshirenju tih kritika na sve sto se tice coveka...
Ne znam da li smo se razumeli - kritika stvari i pojava koje se ticu coveka ne samo da nije losa, nego je jako pozeljna. Ali nisam primetio da postoji kritika organizovana u pravce.