Quantcast

Aktuelne izlozbe, desavanja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Poli46

Legenda
Poruka
70.113
Simbol Beograda spušten na zemlju prvi put posle 90 godina


spomenik-pobednik2.jpg

Simbol Beograda, 1.000 kilograma teška bronzana statua „Pobednik“, autora Ivana Meštrovića, spuštena je danas sa postolja na Kalemegdanu, kako bi, posle 91 godine, bila upućena na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, u Smederevu.

„Pobednik“ je danas uz pomoć posebnih mašina i sajli spušten sa postolja.

Današnja operacija spuštanja „Pobednika“ sa postolja je trajala nešto duže nego što je planirano, jer su četiri sajle koje su bile provučene kroz noge statue bile prekinute usled korodiranja.
Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta
Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.
Istorijat izrade i podizanja spomenika trajao je u periodu od 1913. do 1928. godine, mada prve ideje potiču iz 1912. godine kada se pobedom u Prvom balkanskom ratu u javnosti počinju iznositi predlozi za podizanje spomenika u Beogradu, u slavu konačne pobede Srba nad Turcima.
Statua Pobednika, po umetnikovoj zamisli, trebalo je da predstavlja centralnu figuru monumentalne kompozicije sa fontanom.
spomenik-pobednik-1.jpg

Početak Prvog svetskog rata prekida radove na fontani.
Kao austrougarski državljanin, Meštrović koji je radio na fontani, bio je primoran da napusti Srbiju i odlazi u Prag, gde ostaje do kraja rata.
Nakon završetka Prvog svetskog rata, Meštrović se vraća u Beograd sa namerom da završi započet rad.
S obzirom da su se prilike promenile i da finansijska sredstva u tom trenutku nisu mogla biti obezbeđena, Opština Beogradska je želela da prekine saradnju sa Meštrovićem i privremeno obustavi dalje radove na izradi spomenika.
Iz toga se rađa spor između Beogradske opštine i Meštrovića.
U proleće 1927. godine pitanje ovog spomenika ponovo postaje aktuelna.
Opština odlučuje da skulpturu Pobednika postavi na Terazijama.
Međutim, nakon što su počeli pripremni radovi na kopanju temelja za postavljanje spomenika, beogradska javnost usprotivila se ideji postavljanje spomenika na Terazijama sa moralnog, ali i umetničkog aspekta.
Jednima je smetalo što je izliven nag muškarac, drugima to što ne predstavlja junaka Balkanskih ratova, a trećima to što nema nacionalnih obeležja i što podseća na starogrčke modele.
Nakon dugih polemika, rasprava i kritika, odlučeno je da skulptura dobija svoje mesto na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

(Tanjug)
1255076
 

Poli46

Legenda
Poruka
70.113
Rembrantov autoportret danas je prodat privatbom kupcu na virtuelnoj aukciji kod Sotbisa
u Londonu za 14,5 miliona funti (18,7 miliona dolara).
Rembrantova-slika-Beta-AP-Kristy-Wigglesworth-678x381.jpgAukcijska kuća je rekla da je to novi rekord za autoportret holandskog majstora na aukciji.
Sotbis kaže da je „Autoportret s crnim šeširom“ iz 1632. godine tražilo šest ponuđača.
Prethodni Rembrantov autoportret je na aukciji prodat za 6,9 miliona funti 2003. godine.
Slika prodata danas je jedan od samo tri autoportreta slikara koji su u privatnim rukama.
Ta današnja prodaja je bila deo internet-aukcije na koju su izneta dela iz perioda od pet
vekova: od Rembranta do Pikasa, i od Huana Miroa do Benksija.

„S promenom globalnog sveta umetnosti, iskoristili smo priliku da radimo drugačije“, rekla je
Helena Njuman, predsedavajuća Sotbisa za Evropu. Aukcija je bila usmerena „novoj generaciji kolekcionara (koji) pokazuju manje interesovanja za tradicionalne kategorije ranijeg tržišta
umetnosti“, dodala je ona.
Piše: Beta/AP28. jula 2020. 21.37
 

Poli46

Legenda
Poruka
70.113
vv_artegalerija.jpg

Beogradska ARTE galerija predstavlja izložbu OMAŽ VLADIMIRU VELIČKOVIĆU povodom obeležavanja godinu dana od smrti autora. Izložba je postavljena u dva izlagačka prostora
ARTE galerije – Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12. Usled trenutne situacije, zvaničnog
otvaranja nije bilo, a izložba će biti otvorena do polovine oktobra.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima vodećih imena recentne likovne kritike i
umetničke scene, Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića. Radovi, iz privatnih kolekcija,
koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Vladimira Veličkovića u periodu
između šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Više od 35 dela izvedenih u
tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu i grafici, istovremeni su prikaz tragedije i nade od
kojih je satkan život.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.348
Izložba u galeriji O3ONE – Monika Lang „Flora & Fauna“

Flora-Fauna-1213x564.jpg


Monika Lang je jedna od vodećih umetnica u oblasti ilustracije i grafičkog dizajna, učesnik mnogih izložbi u zemlji i inostranstvu, angažovana u projektima pre svega u vezi sa kulturom i izdavaštvom.

Suosnivač i član je dizajnerske grupe Turbosutra čiji je najpoznatiji projekat Laserski samit jeftine grafike.

Jedan od omiljenih načina njenog umetničkog izražavanja je dizajn korica knjiga, koji u sebi spaja čitanje i crtanje.

Autor je izložbe u galeriji O3ONE Flora&Fauna koju čine nove serije ilustracija, delom pokušaj prikaza malenog dela lepote prirode, a delom poziv na to da je poslednji trenutak da obratimo više pažnje na svet u kome živimo i šta mu radimo, ili će sve to ostati zabeleženo samo na slikama.

Izložba se otvara 7. oktobra u 19h u galeriji O3ONE, a posetioci će moći da je pogledaju do 19. oktobra.
 

Branko Lori

Legenda
Poruka
61.146
На данашњи дан 1840. године рођен је Клод Моне. Зачетник импресионизма. Импресионизам је добио име по његовој слици "Импресија, рађање сунца". Дела: "Дама у зеленој хаљини", "Јапанка са лепезом", "Жене у врту", "Трг сен Жермен", "Стогови сена", "Алеја јабланова", "Локвањи"...
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.348
02-LucieS-Diamond-ulje-na-platnu-75x110cm-2020-1200x564.jpg


Prvi sajam savremene umetnosti Contemporary Art Fair Belgrade (CAF) biće održan od 24. do 27. decembra ove godine u galeriji N.EON, u Crnogorskoj ulici 10.

Ovaj prvi i jedinstveni sajam savremene umetnosti, po ugledu na renomirane sajmove tog tipa u Evropi i svetu, biće specifičan presek aktuelnog stanja savremene likovne scene, sa najreprezentativnijim umetnicima različitih senzibiliteta i generacija, navodi se u saopštenju.

Umetnicima koji su bili pozvani na javnom konkursu, ostvarili su se u svim likovnim tehnikama – akvarelu, grafici, crtežu, uljanim ili akrilnim slikama, skulpturama.

Organizatori sajma su – Galerija Art for All, Galerija N.EON i umetnik Ivan Kocić
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.348
Galeriji 73 na Banovom brdu u toku je izložba skulptura od kamena poznatog hrvatskog vajara Petra Hranuelija. Izložbu je organizovao Hrvatski kulturni centar (HKC) u saradnji sa Galerijom 73 i uz podršku ambasade Hrvatske u Srbiji.
Postavku izložbe čine dvadeset tri skulpture od kamena, a po prvi put autor je radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Umetnik se predstavio radovima koji su osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se bavio u poslednje tri godine. Većina izloženih skulptura je nastala u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije, u okviru vajarskih simpozijuma u organizaciji Kuće umetnosti Pigmalion.

Izložba će biti otvorena do 26. januara 2021.
IMG_20210113_153940-1213x564.jpg
 

Branko Lori

Legenda
Poruka
61.146
sava-sumanovic.jpg


Сава Шумановић – српски Сезан
BY СРПСКА РАМОНДА ON 22. ЈАНУАРА 2021.
Један од највећих српских сликара и умјетника 20. вијека Сава Шумановић (1896-1942) рођен је на данашњи дан 1896. године.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.348
U Muzeju grada Beograda( Resavska 40b),u toku je velika retrospektiva radova Mire Britke , slikarke, vajarke,modne dizajnerke , filmske rediteljke i aktivistkinje.

Izlozba traje do 24.aprila 2021 g.

Na izlozbi su predstavljene razlicite faze njenog umetnickog rada , koje se kroz vreme krece od ranih šezdesetih , slika bliskih postenformelu, preko radova koji pripadaju radu u okviru grupe Illumination i ciklusa “belih slika”Uz to postavljene su i skulprure malog, srednjeg i velikog formata, kao i radovi u drugim tehnikama.U okviru izložbe mogu se videti primeri njenog rada u polju modog dizajna, haljine koje su nosile neke od zvezd aitalijanske scene, medju kojima je Izabela Roselini.

Brtkini umetnički radovi nalaze se u mnogim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama, kao što su MSUV, MSU Beograd, Muzej grada Sarajeva, Galleria d’arte L’Argentario u Trentu, Museo Civico, Verucchio; Galleria nazionale d’arte moderna GNAM u Rimu, Galeriartist, Daghan Ozul Collection u Istanbulu, Vujičić kolekcija u Beogradu, Muzej Macura u Novim Banovcima, Wiener Städtische u Beogradu i mnogim drugim.

Njene skulpture postavljene su u javnom prostoru: Aerodrom, Vršac; TERRA, Kikinda; Plato ispred Galerije Meander, Apatin; Park/šetalište pored Dunava, Apatin; Centar za kulturu, Stara Pazova.

unnamed.jpg

Clip33.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.348
Samostalna izložba radova autorke Ive Pešić pod nazivom, "Many Happy Returns", 8 - 24. april 2021.g.
Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

Iva Pešić (1983, Beograd) je slikarka, grafičarka, scenografkinja i umetnička direktorka. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a njen rad obuhvata različita polja vizuelnog izražavanja. U svojoj slikarskoj praksi pronalazi snažne predstave koje prerađuje, otkrivajući nove načine za ponovno građenje slike kroz postupak u kome varira njene oznake, debljine i boje. Interesuju je slučajne kompozicije i snažne, blicom osvetljenje, porodične fotografije pronađene na internetu, koje u posmatraču bude osećanja radosti, straha i teskobe. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama i umetničkim projektima, uključujući one u Italiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, i imala je jednu samostalnu izložbu u Beogradu. Nagrađena je na sajmu umetnosti „Paratissima” 2016. godine. Kao dobitnica Fondacije „Elizabeth Greenshields”, provela je 2020. godinu na rezidencijalnom programu u „Cité internationale des arts” u Parizu. Živi i radi u Beogradu.
3109930-WMMSKDAK-7.jpg

unnamed.jpg
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.