Активно антиполитичарство

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Аполитичност и антиполитичарство нису исто.
Аполитичност је одсуство воље код појединаца и група да узимају учешћа у политичком животу. Ти појединци и групе „препуштају“ бављење политиком другима, а пре свега сматрају да је то посао оних који су на власти, без обзира како је та власт настала.

Пуно тога (као на пример, висок проценат неизлазности на изборе и то баш у развијеним земљама, а у периоду сад већ минулог просперитета) указује да је, ако не баш већина, а оно велики проценат људи заправо аполитичан.
Реално гледано, а сваки други поглед је нетачан, то, уствари, и није неки нарочит проблем, бар кад је у питању функционисање друштва.
Аполитичност је велики проблем за агитаторе, без обзира да ли су револуционарни или демократски.
У суштини, много већи проблем представља политичност појединаца и група, који заступају разноразне политичке идеје, од којих су све мање-више посвађане са реалношћу. (Камо среће да је Хитлер био аполитичан. И не само он.)

Аполитичност сама по себи није антиполитичарски став. Па чак и да јесте, аполитичност би спадала у категорију пасивног антиполитичарства, израженог преко незаинтересованости за политичаре и све њихове активности, као и, бар тамо где су демократски пореци, преко изборног апстинирања, односно неизлажења на изборе.
Антиполитичарство као став, опција и политичка акција је релативно нова појава и огледа се у негативном односу према политичарима уопште, без обзира да ли су на власти или су били на власти или просто годинама „ординирају“ на политичкој сцени.

Масовно заузимање антиполитичарског става, што је, могло би се рећи, случај у Србији, премда не само у њој, сведочи о кризи уобичајеног или досад познатог политичког организовања, као и о кризи политичких идеја.

У Србији је антиполитичарство последица дводеценијског деловања политичара, који нису ни мисаоно, а камоли практично успевали да реше иједан значајнији друштвени, политички и економски проблем.
Милошевић је, гледано по резултатима, водио промашену политику. Петооктобарски пучисти, у које је немали број грађана полагао наде, такође су водили промашену политику. Србији је било и остало лоше.
И не само то: после дводеценијских политичарских игара и експеримената, доведен је у питање и сам њен опстанак.

У таквој ситуацији и аполитични тешко остају аполитични.
Ужасавајуће низак стандард, неизвесност, бесперспективност, чак и одсуство елементарне сигурности на улици и друге за сваког „обичног човека“ непријатне и мучне ствари, чак и тај „стуб режима“, (дакле: аполитичне) окреће против власти, а у Србији и против политичара уопште.
Хтели, не хтели и аполитични све више заузимају антиполитичарски став.
Они и не желе толико неке драстичне промене, колико желе упристојавање сопственог живота. А то је, опет, немогуће без промене.

Тренутно у Србији антиполитичарски став имају разочарани у петооктобарске промене, као и многи од оних који су „до јуче“ били аполитични.

Све је више њих којима „нико не одговара“, бар нико од познатих, а сумњичави су и према некоме или нечему новоме, по формули: Кога су змије уједале и гуштера се боји.

Тај нарастајући антиполитичарски став није довољно артикулисан и обично се, а поготово код „разочараних“ огледа у опредељењу за бојкот избора, у наивној нади да ће та „казна“ политичаре опаметити и оспособити да раде боље.

Ствар је, међутим, у томе да су политичари неспособна елита, која се ни у посао којим се званично бави, а то је политика, не разуме.
Јер политика је вешто управљање државом, а не вештина манипулисања бирачким и следбеничким телом, а преко том телу омиљених представа, илузија и заблуда. Ту појаву називам не политиком, него политичарством.

Бојкот избора је, у суштини, пасивно антиполитичарство, које не може ништа променити на боље.

Разложна одбојност према политичарима и потреба да се ствари среде мимо политичара - створиле су потребу за активним антиполитичарством.

Оно се појављује као опција, чија је суштина да власт припада онима који су способни и вољни да народу омогуће реално одржив пристојан живот, док се на политичаре гледа као на властољубиве дилетанте и излишне делатнике.

Активно антиполитичарство ствара и инструменте за реализацију те опције.
У условима демократске процедуре један, али не и једини, инструмент за то је покретање иницијативе за формирање антиполитичарске партије, која се супротставља целом блоку осталих партија, сматрајући их заправо антиполитичким групацијама неспособним да испуне основну сврху имања политичке власти, а то је поштовање демоекономског лимита, односно омогућавање реално одрживог пристојног живота популације унутар које се та власт има.

Poslednja izmena:
Хмм, симпатично си ти то скоцкао ... мада су ми неке мисли и те како добро познате:

"... Све је више њих којима „нико не одговара“, бар нико од познатих, а сумњичави су и према некоме или нечему новоме, по формули: Кога су змије уједале и гуштера се боји..."

"... Види овако, статут ти је нешто као рецепт. Рецепт како да направиш питу. Е видиш све те партије по Србији праве питу по старом комунистичком рецепту. Ја их добро знам и кусао сам ту њихову питу. Са 20 година сам био најмлађи кандидат за скупштину Србије. И напустио сам и Србију и политику јел нисам могао да сварим ту њихову питу. Без обзира како се пита (партија) зове и даље има укус комунистичке јер је по истом рецепту направљена. Па сад само и кад намиришем такву питу бежим ко ђаво од крста. А беже и остали људи јер су је и они кусали ..."​

Но добро,
у суштини добро ми је познат читав текст који се у ствари одсликава у завршној мисли:
"антиполитичарске партије, која се супротставља целом блоку осталих партија, сматрајући их заправо антиполитичким групацијама неспособним да испуне основну сврху имања политичке власти, а то је поштовање демоекономског лимита, односно омогућавање реално одрживог пристојног живота популације унутар које се та власт има."​
јер сам пре неких 15-ак дана водио и
[/CENTER]

Poslednja izmena:
Од Калуђеровића се ништа боље нити паметније није ни могло очекивати ....

Од шетача, купача и одгајивача кучића
тешко да се ишта друго
паметно
може,
и уз највеће напоре,
исто као и од Даче ,
очекивати .....

Елем,
идеја - ОК :ok:
али ко ће да је изнесе ????? :think:

Ко ће бити носилац,
лице на билбордима,
онај који ће образлагати ове ставове на средствима јавног информисања ????

Можда би ова тема могла да се зове и "Заблуде политичара" или "Политичарске заблуде".

Има много аргумената који политичаре доводе у сумњу као сумњиве делатнике. Једна од последица сумњања у политичаре је настала аполитичност. Кисели осмех аполитичних према ономе што су политичари, сведочи да би и они хтели да се ствари промене на боље. Само када би могле.

Вера и нада у боље нам је потребна свима.

Ево нешто о политици из речника, шта је политика:

1. вештина управљања државом или неком граном државних послова; управљање, руковођење државом;
2. све мере за јачање класних интереса у држави и остварење њених циљева;
3. метод рада државних органа, партије, установе, радне организације, појединца;
4. преносно: лукавост, смишљеност, препреденост, срачунатост.

Главно питање политичара а и нас самих је како да живимо боље, а постоје и многа друга питања (разна уређења, поглед на свет). Међутим, кад помислим на децу која живе у деловима света где је вода коју пију више жуте него боје "здравља", не могу да не помислим на политичаре, јер су они ипак "најбучнији" и највише се питају.

Питање је шта овај свет, у коме живимо, нуди нама, а не политичари, а не политика. Политика не нуди ништа, зар не? Она је вештина.

Шта рећи за испуштање фекалних вода у, рецимо, Брестовачку реку? Шта рећи о резултатима политичара генерално.

Слоган ДСС-а на једним од пређашњих избора је био "да се ради!". И? Шта смо урадили? Чекамо ли неку магију да нам површи послове?

Политичари "мисле" да се налазе у некаквом дизниленду, где би ти, ако би нпр. хтео да обиђеш свет, као средство превоза понудили летећи балон. Само, тако не би обишли свет за "осамдесет дана" него за "осамдесет година". А онда би из балона, након спуштања на земљу, изишао неки "Јован Кркобабић", шалу на срану, који би још и заборавио шта је видео на пропутовању.

Од Калуђеровића се ништа боље нити паметније није ни могло очекивати ....

Од шетача, купача и одгајивача кучића
тешко да се ишта друго
паметно
може,
и уз највеће напоре,
исто као и од Даче ,
очекивати .....

Елем,
идеја - ОК :ok:
али ко ће да је изнесе ????? :think:

Ко ће бити носилац,
лице на билбордима,
онај који ће образлагати ове ставове на средствима јавног информисања ????

Nije ovo mesto za odgovor na tvoja pitanja. Malo strpljenja. uskoro će se videti.
Najbitnije je rešeno: opcija i program.

Дај Маркане који ти је ***** више. Идеш бре по форуму заједљив ко сирћче. Опусти се бре мало, шта сикћеш само. Не ваља ти то.

Опуштен сам ја друг мој к'о ластиш у три броја већим гаћама ....

Само ми је по мало досадило, предуго сам ја овде ....

Исте фаце, исте приче,
вртимо се нас 20-30 и сад би сви да мењају свет ....

Поздрав теби ....

Е тако Маркане, факат ме насмеја. Добра ти је ова: "Опуштен сам ја друг мој к'о ластиш у три броја већим гаћама ..." додуше оно друг никако не волим ал ај сад.

А ти Зороастар кажи у уводном посту да преносиш туђи текст а не овако мислим да се дописујем са аутором текста.

Е тако Маркане, факат ме насмеја. Добра ти је ова: "Опуштен сам ја друг мој к'о ластиш у три броја већим гаћама ..." додуше оно друг никако не волим ал ај сад.

А ти Зороастар кажи у уводном посту да преносиш туђи текст а не овако мислим да се дописујем са аутором текста.

А ти знаш ко је аутор?

Sklanjaj taj link da ne bude banovanja.
Аман заман опусти се човече. Какво бановање те спопало. Па томе овај део форума и служи. Човек написао какав текст па сад га људи читају и мало о њему диване. Штоб ту ко био банован. Па ваљда форум и служи размени информација. Иначе мислим да и знам човека, он се и раније бавио политиком. Сумњам да се он мене сеће, ја сам тад био клинац од неких 20-ак година. Кажем ти једино сам мислио да се Драган пријавио у форум па да разговарам директно са аутором текста.

Poslednja izmena:
Nove političke snage će proći.

Ukoliko mislite na APS - teško da će uopšte sakupiti kvotu za osnivanje partije. Taj Dragan uopšte ne uliva poverenje ni glasom ni izgledom. Na video snimku zvuči " pripito" a početak mu je totalni promašaj, tumači značenje reči politika! Pa zar nama ovde u Srbiji ?! Zadnjih 20 godina slušamo samo o tome!
Dalje, na sajtu u proglasu o ciljevima stranke spominju se neki "eksperti" koji će nas izvaditi iz čabra. Mojne tebra experte, pa taki nas vode 10g i evo gde su nas doveli Dinkić, Đelić & Comp. Glasaču se smuči čim čuje reč ekspert.
Ja sam prethodna dva ciklusa izbora preskočio ali ove neću. Dao sam sebi zadatak da animiram barem 150 ljudi koji će izaći na izbore i glasati protiv aktuelne vlasti. Dilema je - za koga?

Можда би ова тема могла да се зове и "Заблуде политичара" или "Политичарске заблуде".

Има много аргумената који политичаре доводе у сумњу као сумњиве делатнике. Једна од последица сумњања у политичаре је настала аполитичност. Кисели осмех аполитичних према ономе што су политичари, сведочи да би и они хтели да се ствари промене на боље. Само када би могле.

Вера и нада у боље нам је потребна свима.

Ево нешто о политици из речника, шта је политика:

1. вештина управљања државом или неком граном државних послова; управљање, руковођење државом;
2. све мере за јачање класних интереса у држави и остварење њених циљева;
3. метод рада државних органа, партије, установе, радне организације, појединца;
4. преносно: лукавост, смишљеност, препреденост, срачунатост.

Главно питање политичара а и нас самих је како да живимо боље, а постоје и многа друга питања (разна уређења, поглед на свет). Међутим, кад помислим на децу која живе у деловима света где је вода коју пију више жуте него боје "здравља", не могу да не помислим на политичаре, јер су они ипак "најбучнији" и највише се питају.

Питање је шта овај свет, у коме живимо, нуди нама, а не политичари, а не политика. Политика не нуди ништа, зар не? Она је вештина.

Шта рећи за испуштање фекалних вода у, рецимо, Брестовачку реку? Шта рећи о резултатима политичара генерално.

Слоган ДСС-а на једним од пређашњих избора је био "да се ради!". И? Шта смо урадили? Чекамо ли неку магију да нам површи послове?

Политичари "мисле" да се налазе у некаквом дизниленду, где би ти, ако би нпр. хтео да обиђеш свет, као средство превоза понудили летећи балон. Само, тако не би обишли свет за "осамдесет дана" него за "осамдесет година". А онда би из балона, након спуштања на земљу, изишао неки "Јован Кркобабић", шалу на срану, који би још и заборавио шта је видео на пропутовању.

Ako pogledaš moj potpis: " Vlast pripada onima koji su voljni i sposobni da narodu omoguće pristojan život. Svi ostali su uzurpatori.", videćeš da je to jedino pouzdano merilo valjanosti političke uprave.
Mogao je Koštunica i bilo ko imati bilo kakve "diznilendske" slogane, to je nebitno.
Bitno je da li je on ili bilo ko drugi narodu omogućio pristojan život.

A očigledno nije. Ne smao on, nego ni bilo ko od njegovig kolega političara.

Šta, dakle, svi oni, provereno nesposobni i nevoljni, uopšte traže na političkoj sceni Srbije i kojim pravom se uopšte takmiče za vlast?

Evo ko su svi oni, slikovito rečeno:

Kriviti političare što nisu postigli rezultate, to je kao kriviti babu što ne može da istrči atletsku stazu za 10 sekundi.Najveći problem je kod selektora (birača), što je babu uopšte izabrao za to takmičenje. Sledeći ništa manji problem je, što baba (političar), uprkos očiglednim činjenicama, i dalje ne priznaje da ne može da postigne rezultat.Problem se dalje komplikuje, što neka druga baba (poznata srpska opozicija) napada onu prvu babu i tačno konstatuje njenu nesposobnost, a onda za sebe (babu) tvrdi da ona može ono što njena koleginica (baba) ne može.
Bilo bi to samo smešno, kad te "babe" ne bi bile u poziciji vlasti i tako "sposobne" određivale kako ćemo živeti...

Ukoliko mislite na APS - teško da će uopšte sakupiti kvotu za osnivanje partije. Taj Dragan uopšte ne uliva poverenje ni glasom ni izgledom. Na video snimku zvuči " pripito" a početak mu je totalni promašaj, tumači značenje reči politika! Pa zar nama ovde u Srbiji ?! Zadnjih 20 godina slušamo samo o tome!
Dalje, na sajtu u proglasu o ciljevima stranke spominju se neki "eksperti" koji će nas izvaditi iz čabra. Mojne tebra experte, pa taki nas vode 10g i evo gde su nas doveli Dinkić, Đelić & Comp. Glasaču se smuči čim čuje reč ekspert.
Ja sam prethodna dva ciklusa izbora preskočio ali ove neću. Dao sam sebi zadatak da animiram barem 150 ljudi koji će izaći na izbore i glasati protiv aktuelne vlasti. Dilema je - za koga?

Možda je kako ti kažeš, a možda i nije. Videće se.
Što se ulivanja poverenja tiče:think: Ne bi ni valjalo da izgled uliva poverenje, a da iza izgleda ide ono što je išlo dosad. A i ukusi su različiti.
Baš nama, vama u Srbiji je i neophodno ukazati šta je politika ustvari, a šta su od nje, pogotovo u Srbiji, napravili političari.
Inače, tebra, vas već deset godina ne vode eksperti, jer da je tako Srbija bi "cvetala", nego osobe koje su se samo predstavljale da su eksperti. Kakvi i koliki - vidi se po rezultatima.
Glasač će morati da razume prostu stvar: da ne naseda imenima, nego da gleda dela.
To što su političari devastirali (učinili pogrdnom) i politiku i ekspertnost, ne znači da su politika i ekspertnost same po sebi loše.

Animiraj koliko možeš, samo pusti "tebra" više tu foru glasanja protiv. To je i ove "eksperte" dovelo na vlast.
A što se dileme tiče, nje, ustvari, i nema. A naročito ako se malo bolje i pažljivije upoznaš sa onim što si, reklo bi se, samo "okom preleteo".:bye:

Uzgred, ako si već bio tamo i čitao, da li si pročitao i ovo:

Експерт је неко ко познаје материју којом се бави, али и ко мисли, односно промишља и ту материју и шта је унутар ње оптимално за чинити.
Да је у Србији постојао иједан такав економски експерт, а камоли да су то били сви економисти, приватизација, бар код њих, никада не би прошла или би бар била названа тачним именом: продаја, боље рећи: распродаја друштвеног капитала.
Ту се и није толико радило о непознавању материје, колико о одсуству размишљања и промишљања.
Срећом, ту грешку није немогуће исправити.

Poslednja izmena:

Odgledao sam u dahu svih 5 delova njegovog izlaganja na Youtube i ni za trenutak mi nije palo na pamet da izgleda pripito. Čuo sam mnogo novih stvari , pa između ostalog i definiciju politike. Maltene nemam šta da zamerim ničemu što je rekao, osim onoj izjavi da bez 4000000 glasova neće ni da se prihvata vlasti. Ne mogu da verujem da čovek njegove inteligencije i obrazovanja izjavi tako nešto. Baš bih voleo da dobije 3000000 glasova na sledećim izborima pa da vidim šta će.

Odgledao sam u dahu svih 5 delova njegovog izlaganja na Youtube i ni za trenutak mi nije palo na pamet da izgleda pripito. Čuo sam mnogo novih stvari , pa između ostalog i definiciju politike. Maltene nemam šta da zamerim ničemu što je rekao, osim onoj izjavi da bez 4000000 glasova neće ni da se prihvata vlasti. Ne mogu da verujem da čovek njegove inteligencije i obrazovanja izjavi tako nešto. Baš bih voleo da dobije 3000000 glasova na sledećim izborima pa da vidim šta će.

Izjava o četiri miliona deluje kako deluje, međutim: ako pođeš od toga da je bar tri četvrtine punoletnih građana potpuno nezadovoljno stanjem i da svima, osim šačici političara i ekonomskih terorista, pod hitno treba promena u pravcu upristojavanja života - onda tih četiri miliona i ne izgleda kao neka "nemoguća cifra".

Mislim da je i vise od tri cetvrtine gradjana nezadovoljno stanjem i da je neraspolozenje prema postojecim strankama sve vece ali to nije nikakva garancija da ce oni glasati za ljude za koje do juce niko nije ni cuo.
Navedi mi neki primer u istoriji demokratskih izbora da se neka stranka pojavila niotkud i uzela dvotrecinsku vecinu glasova.

Mislim da je i vise od tri cetvrtine gradjana nezadovoljno stanjem i da je neraspolozenje prema postojecim strankama sve vece ali to nije nikakva garancija da ce oni glasati za ljude za koje do juce niko nije ni cuo.
Navedi mi neki primer u istoriji demokratskih izbora da se neka stranka pojavila niotkud i uzela dvotrecinsku vecinu glasova.

Гласање је мање-више лична ствар. Како ти можеш знати ко ће за кога да гласа? :bye:

Back