AKO VAM SE DETE BAVI SPORTOM...

gost 36952

Elita
Poruka
17.066
...a jos ga niste odveli kardiologu na pregled, ucinite to!

To je, kako sam danas saznala, nova obaveza da bi detetu klub dozvolio da se bavi sportom, ali pre svega je stvar zdravog razuma.

Tek toliko, da ne zaboravimo na ono sto je najvaznije kod onih koji su nam najvazniji.
 
Potpuno si u pravu! Nekako po logici stvari uvek se podrazumeva(lo) da u deca jako mlada pa time i zdrava i neugrozena od raznih oboljenja koja 'napadaju' starije. To medjutim nije slucaj, a pogpotovo su opasne situacije u kojoj tinejdzeri od 13-14 godina treniraju nesto 'zaozbiljno' i bivaju cesto izlozeni velikim fizickim zahtevima i naporima. Eventualne srcane mane koje su do tad mogle da prodju potpuno neopazene od rodjenja, mogu da dovedu kod srcanog udara kod ove dece. Sistematski pregled je OBAVEZAN, ukljucujuci tu i laboratoriju, mokracu i krv, pregled pedijatra po sistemima....
Usput, nevezano za temu ali interesantna digresija: nedavno je u nekoj kasarni umro mlad regrut (18-19 godina mislim) od posledica srcanog udara. Na autopsiji je utvrdjeno da je imao srcanu manu, zbog koje nije mogao da izdrzi fizicke napore koje zahteva vojska. Ispitivanjem je utvrdjeno da je prosao regrutnu komisiju i sistematski pregled bez problema i dobio zeleno svetlo za sluzenje vojske. Na sistematskom pregeldu regruta radi se osnovni EKG pregled srca ali NE i ultrazvuk. Na EKGu njegov poremecaj nije se video, a ultrazvuk koji bi mu bio spasio zivot ne radi se rutinski pri ovim pregledima. To samo pokazuje neozbiljnost nase vojske i regrutne komisije, naravno, ali u skladu sa postavljenom temom, hocu da kazem koliko je vazno raditi sistematske preglede pre pocetka bavljenja bilo kojom kontinuioranom fizickom aktivnoscu.
 

Back
Top