Ako si vernik ne potkradaj državu

Gedeon

Poznat
Poruka
9.715
Sveti vladika Nikolaj Velimirović:
https://www.google.rs/amp/s/stanjestvari.com/2024/02/08/ne-kradi-drzavu/amp/

Zaista je katastrofalno kada se pogleda na Balkanu koliko ljudi se deklariše na popisima stanovništva kao vernici, slavi slavu... a potkrada državu. Čak se i u jednoj Grčkoj, gde narod daleko redovnije ide na crkvene službe nego što idu balkanski Sloveni, državu potkrada na sve moguće načine, vara pri uplaćivanju poreza...

Poslednja izmena:
Свети владика Николај: Не кради државу

Браћа твоја изгинула су у ратовима бранећи државу. Они су положили животе своје за државу – како се ти усуђујеш красти и поткрадати ту прескупу тековину? Ова је држава и њихова колико и твоја, и више је њихова...

Sveti vladika Nikolaj Velimirović:

Zaista je katastrofalno kada se pogleda na Balkanu koliko ljudi se deklariše na popisima stanovništva kao vernici, slavi slavu... a potkrada državu. Čak se i u jednoj Grčkoj, gde narod daleko redovnije ide na crkvene službe nego što idu balkanski Sloveni, državu potkrada na sve moguće načine, vara pri uplaćivanju poreza...
nije to pitanje samo za vernike...ovde na Balkanu se drđžava posmatra kao strano telo kao nešto što ti otima i od čega trebaš da otimaš...trebalo bi da shvatimo da je država dogovor nas koji živimo na jednom prostoru i govorimo istim jezikom i istog smo porekla da imamo zajedničku kasu i da imamo sistem koji treba da nas brani od spoljnog neprijatelja i od unutrašnjih kriminalaca i da pošteno sudi u sporovima...kad narod a naročito politička elita shvati taj koncept države ispravno ova zemlja će procvetati

Malo pitanje

Mogu li "pravi" vjernici biti osobe sa psihopatskim osobinama ili osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti.

Naime mjerodavna struka psihijatrija-psihologija utvrdila je da takvi trajno i nepopravljivo ne posjeduju sposobnost suosjećaja, razumjevanja moralnih i etičkih vrijednosti, ne mogu imati osjećaj krivnje i kajanja.

Moje skromno zapažanje da takvi često za sebe govore da su vjernici, siguran sam da su i u kleru znatno zastupljeni.

Malo pitanje

Mogu li "pravi" vjernici biti osobe sa psihopatskim osobinama ili osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti.

Naime mjerodavna struka psihijatrija-psihologija utvrdila je da takvi trajno i nepopravljivo ne posjeduju sposobnost suosjećaja, razumjevanja moralnih i etičkih vrijednosti, ne mogu imati osjećaj krivnje i kajanja.

Moje skromno zapažanje da takvi često za sebe govore da su vjernici, siguran sam da su i u kleru znatno zastupljeni.
Svi su pozvani u Hristovo stado: mladi, stari, zdravi, bolesni ...

Malo pitanje

Лоше вернике не треба узимати у обзир, већ само добре... Само такви помажу и себи и другима да буду бољи...

Back