Ako si pravoslavka ne zavodi oblacenjem oskudnim i sminkanjem

Poruka
4.292
Ako si pravoslavka obrati paznju na zavodjenjem sablaznjivanjem muskaraca svojim sminkanjem, minisuknjama, helankama, farbanjem kose. plasticnim estetskim hirurgijama, silikonske zadnjice, grudi, usne, ispravljanje bora, kindjurenjem, mindjuse, tetovaze i sve ostalo sto stavljate ili radite svome telu... Sminkanjem i oskudnim odevanjem zapravo vi zene terate muskarce na gresne misli narocito ozenjene jer se takvo obucene i nasminkane setate ulicama a na njima prolaze i ozenjeni mskarci kao i neozenjeni a koje navodite na bludne misli i samim tim ste oruzje u rukama djavola.

Hrišćani i hrišćanke su dužni da budu skromni i smerni u ponašanju, odevanju i izgledu, da se ukrašavaju iznutra, vrlinama i blagodaću Duha Svetoga, a ne spolja, raznoraznim "modnim" drangulijama i kozmetičkim sredstvima.

Evo šta o šminkanju i kinđurenju veli Sveti Jovan Zlatousti u jednoj od svojih beseda novokrštenima:

"Kako je sada moja reč upućena uglavnom ženama, hoću još nešto da ih posavetujem da bi se, pored ostalog, odrekle štetne navike da ukrašavaju lice, kao da su nedovoljno (lepolikosti, nap. prir.) primile pri rođenju, te zato hoće da dodaju sebi, nanoseći samim tim uvredu Tvorcu. Jer, zašto ti to činiš, ženo? Zar pomoću mazanja i ukrašavanja možeš nešto da dodaš prirodnoj lepoti ili da izmeniš prirodnu ružnoću? Onome što je prirodno time ne dodaješ ništa i lepotu duše gubiš, jer su takvi uzaludni poslovi (šminkanje, nap. prir.) odraz unutrašnje praznine. Osim toga, time više sebi sabiraš budući oganj (pakla, nap. prir.), ti, koja varaš poglede mladića i uzbuđuješ oči raskalašnih čnnići ih u potpunosti preljubnicima i navlačeći njihov pad na svoju glavu".

A pogotovu ženska osoba ne treba da dolazi našminkana u hram Božiji, jer Gospodu takva "lepota" nije potrebna. Sveti Zlatoust dodaje: "On traži unutrašnju lepotu, činjenje dobrih dela, sastradanje, skromnost, pokajanje, ozbiljnu veru. Ti, pak, sve to zanemarivši, staraš se da i u crkvi mnoge lakomislene zbuniš. A koliko je to dostojno udara groma?"

Prema Svetom Jovanu, dakle, šminka je štetna jer:

1. Žena njome pokazuje da je nezadovoljna izgledom datim joj od Gospoda i nastoji da nude veći "umetnik" od najvećeg Umetnika, Tvorca neba i zemlje, tobož "ispravljajući" nedosgatke svog lika;

2. Našminkana žena kod muškarca izaziva nepristojne pomisli, a naročito ako takva dolazi u hram. Po reči Gospodnjoj, to je sablaznivanje bližnjih, a "teško onome ko sablazni jednog od ovih malih što veruju u Mene"... Šminkanje svoje poreklo vodi iz najstarijeg paganskog do ba, i uvek je bilo povezano sa seksualnim privlačenjem suprotnog pola... Suvišno je reći da to nije hrišćanski običaj.

Sve ovo važi i za odevanje: helanke, mini - suknje, bestidni dekoltei - sredstva su razvraćanja muških očiju i srca. Ko god se pričešćuje Telom i Krvlju Hrista, Jagnjeta Božijeg, nikad ne bi smeo da služi kao povod za demonske spletke, ma bila reč o ženi ili o muškarcu.
preuzeo od Vladimira Dimitrijevića...

Ajde da kazemo da je 90% populacije pravoslavno, tj. tako se izjasnjava. Zaista mislite da pravoslavne zene nece se sminkati, oblaciti provokativno ili raditi seksualno nemoralne stvari?

Nema sanse. Ljudska priroda, psihologija mase. Opet, sve to moze suptilnije i lepo i seksi, i da ne bude vulgarno i napadno.

Eh eto vidis da si dokazao da se mnogi i mnoge izjasnjavaju kao pravoslavni ali to je samo verbalno - na recima a njihova dela i misli su potpuno stanisticka. Dzabe se ne kaze da je danas jako jako malo koji se spasavaju

ma kakvi ja se uopste na to i ne obazirem
jedini bog u koga ja verujem je $
i pravda
da
pravde mnogo volim
tako stitim svoga boga

Ja sam u sustini jedan najobicniji slabak kilavac i sonja ,ko sto majti bafet kaze : sve sto ti treba za za uspeh je da manipulises raju na osnovu njihovih emocija,ne treba ti neki ajkju posebni ako imas 150 -30 mozes oma bacis to ti je visak,dakle samo manipulacija (sto bi se reklo da sam ja jedna zentura)
manipulacijom prizivam svoga boga
i onda koristim budale da zastitim boga moga bacam im koskice da glodju
e sad tu i tamo nastane ponekad problem,ima ovi sto su jaki a pritom i pametni,ne je8u me suvu sljivu,smeju mi se kakva sam dileja i ja onda lupetaram kojestarije,radim svasta nesto,to je jednostavno moja kukuriku strategija opstanka, samo da se zastitim
a duboko sam svestan da mi odbrane nema
ako ti jaki oce me syebu odrace me iz vica
zato sto sam ja nista vise do jedan najobicniji klovn :(

Ajde da kazemo da je 90% populacije pravoslavno, tj. tako se izjasnjava. Zaista mislite da pravoslavne zene nece se sminkati, oblaciti provokativno ili raditi seksualno nemoralne stvari?

Nema sanse. Ljudska priroda, psihologija mase. Opet, sve to moze suptilnije i lepo i seksi, i da ne bude vulgarno i napadno.

a sta ti je powerslavlje?
obicna fora. keva za krkanjac i za neradni dan preko nedelje.

Sex je osnova našeg postojanja,samim tim svi rituali vezani za privlačenje suprotnog pola uključujući i ukrašavanje i isticanje atributa su najprirodnija stvar duboko utkana u prirodu ljudskog bića i glupo ih je smatrati delima protiv Boga.

Ali slažem se da ako se već izjašnjavate kao vernici neke crkve onda poštujte njena pravila kakva god da su...sve ostalo je licemerje.

Sex je osnova našeg postojanja,samim tim svi rituali vezani za privlačenje suprotnog pola uključujući i ukrašavanje i isticanje atributa su najprirodnija stvar duboko utkana u prirodu ljudskog bića i glupo ih je smatrati delima protiv Boga.

:eek: .... A ja do dan danju mislila, da su za osnovu našeg postojanja (valjda je pisac time mislio na produžetak ljudske vrste?!) potrebne neke druge “alatke” i “atributi” :whistling: ... a kinđurenje je sasvim nešto sekundarno. Iako mnogi ni ne moraju da se “maskiraju” pa su opet seksi “za osnovu našeg postojanja” ... ili ?
Mada, ritual doterivanja u nekim granicama normale (Bože, gde li je i ko to odredio tu granicu ?) oisim što treba da signalizira na sex ;) ... ima i te kako dublju tradiciju i konotaciju te to ... nikada nije urušilo ni veru ni verovanje.Niti će.... dok je sveta i veka !
Obzirom da se dosta često muvam po onoj zapadnoj vuko*metrini, gledam one, maramama zabrađene islamistkinje u spektru raznoraznih neon boja i šminki a masa tih mladih žena i devojaka je, uz dimije (?!) natakareno na štikle od brat – bratu 10 cm ! ..I ?

Međutim, mi, ako smo pravoslavci, gde piše i zbog čega (ili koga) treba da automatski budemo zarozani i ZATUCANI ?! ,,... da bi nam to aboliralo nedelo protiv Boga ? :think:

:eek: .... A ja do dan danju mislila, da su za osnovu našeg postojanja (valjda je pisac time mislio na produžetak ljudske vrste?!) potrebne neke druge “alatke” i “atributi” :whistling: ... a kinđurenje je sasvim nešto sekundarno. Iako mnogi ni ne moraju da se “maskiraju” pa su opet seksi “za osnovu našeg postojanja” ... ili ?
Mada, ritual doterivanja u nekim granicama normale (Bože, gde li je i ko to odredio tu granicu ?) oisim što treba da signalizira na sex ;) ... ima i te kako dublju tradiciju i konotaciju te to ... nikada nije urušilo ni veru ni verovanje.Niti će.... dok je sveta i veka !
Obzirom da se dosta često muvam po onoj zapadnoj vuko*metrini, gledam one, maramama zabrađene islamistkinje u spektru raznoraznih neon boja i šminki a masa tih mladih žena i devojaka je, uz dimije (?!) natakareno na štikle od brat – bratu 10 cm ! ..I ?

Međutim, mi, ako smo pravoslavci, gde piše i zbog čega (ili koga) treba da automatski budemo zarozani i ZATUCANI ?! ,,... da bi nam to aboliralo nedelo protiv Boga ? :think:

Ajde Nott pročitaj pažljivije i videćeš da nigde nema razloga za repliku...nisi ti uopšte razumela "pisca" izgleda ;)

Poslednja izmena:
Eh eto vidis da si dokazao da se mnogi i mnoge izjasnjavaju kao pravoslavni ali to je samo verbalno - na recima a njihova dela i misli su potpuno stanisticka. Dzabe se ne kaze da je danas jako jako malo koji se spasavaju

Ima razlike izmedju biti pravoslavan i biti pobozan. Pravoslavci su obicno tradicionalisti, postuju tradiciju, obicaje, a ne mare mnogo za boga, pravila i i sl. I ne, nemam problem sa time, skroz ok, njihov zivot, njihova stvar.
Ali kada krenu tako neke devojke (ili muskarci), a znam neke, da pricaju o bogu, veri i sole drugima pamet o moralu i sl. a same bas nisu "dobrostojece" sto se tice morala, onda imamo problem.

Ma more, sigurno ja dobro razumeh "pisca" ... samo taj ne primeti da brka babe - i - žabe ;) a suštinu teme posebno :) :bye:

Ne bih rekao..."pisac" se slabo može svrstati u religiozne,prema crkvi kao instituciji je totalno indiferentan...a o podržavanju neke zatucanosti....:eek:..u svakom slučaju tvoja replika sa mojim postom...nigde veze :(

Ima razlike izmedju biti pravoslavan i biti pobozan.

A koja je to razlika ?? ... To napisano o tradiciji i običajima i ko šta mari ili ne... ne pije baš vodu ;)

Jer koliko je meni u znanju, ako se neko već out_uje svojom veroispovešću onda je, ma u kom obliku i mikronu, ipak ne samo tradicionalan, moralan i šta već... nego (egal u kom obimu!) i pobožan ! Ili ?
Ajd' ja da ne spamujem više ... jer ovo polako "klizi" ka pdf_u Religija

:) :bye:

Poslednja izmena:
Pa, s obizrom da je religija vodila ulogu moralnog ucenja naroda umesto filozofije stotinama a i hiljadama godina i ubo'o je nesto.'
Juce sam setao gradom i palo mi je na pamet koliko sam zapravo sexualno maltretiran na ulici. Gde god glavu okrenem - bilbord, poster, reklama, izlog, sa napucenim nakarminisanim usnama. Hejr bre i pekara sada ima reklamu neke lepe pekarke kako drzi vreo lebac a bujne joj strce. Za sminku, oblacenje i ostalo da ne pricam.

Back