Ako pukne ponovo rat u Bosni...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Pitam se sta ce biti ako pukne ponovo rat u BiH, da li ce Sandzaklije biti obavezni da ponovo ratuju za Bosnu? Sandzaklije se vec duze vremena zale da imaju los tretman od nekih Bosnjaka iz Bosne a cinjenica je da Sandzaklije nemaju drzavljanstvo Bosne odnosno dvojno drzavljanstvo kakvu imaju Janjevci sa Kosova.
Neke Sandzaklije se kaju sto su se izjasnili Bosnjacima. Na primjer, da su se srbijanske Sadzaklije izjasnile Srbima a crnogorske Sandzaklije Crnogorcima da li bi im bio bolji status?
 
Sandzaklije su zbog ucesca u ratu u BiH ponijele epitet ludih ratnika i onih koji su zavadili dobre komsije Bosance. To je negativno uticalo na Sandzaklije da se napuhaju nekim posebnim junastvom i vecim Bosancima od samih Bosanaca zitelja Bosne i Hercegovine. Zar nije moglo da se dodijeli Sandzaklijama dvojno drzavljanstvo?
 
Hrvatska je zbrinula sve Hrvate sirom svijeta a Janjevce prihvatili i dali im da se nasele u bivsu SAO Krajinu i sada je istina ostalo malo Hrvata u Janjevu i Svecenik koji cuva janjevacku katolicku crkvu.
Bosanci su zamjerali Sandzaklijama na ekavici a da isti oni znaju kako su ranije govorili Hrvati iz Janjeva (kao kosovski Srbi sa sopskim dijalektom) uhvatili bi se za glavu. Ipak, Hrvatima iz Hrvatske to nije smetalo i sada su Janjevci naucili dobro ijekavicu odnosno hrvatski jezik.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top