Ako postoji jedan Bog

a gde je ovo zapisano?
da je sad luka bio tamo i zapisao svedoke, i ako je zapisao ko je govorio istinu, oni koji su tvrdili da su svi culi glas ali nisu videli svetlo ili oni koji su mu rekli da su svi videli svetlo sli nisu culi glas?

luka sigurmo nije bio sa pavlom na putu za damask, a tesko i da je bio ucenik ananija jer se luka spominje kao jedan od apostola, a apostol nece biti ucemik nekog anonimca
To smo več prošli sa glasom i sa svetlost, mislim, stvarno, prvo ne odgovaraš konkretno na moje konkretne odgovore na tvoje poruke, i onda samo ponoviš isto ono što sam ja već odgovorio na tvoje poruke i ti nisi odgovorio na moje.

To što radiš to može svako, ignorišeš nekog koji ti odgovara i stalno ponavljaš iste stvari na koje je već odgovoreno i ti nisi odgovorio na te odgovore tebi. To se uglavnom radi kada više nema argumentacije.

Luka svoje Jevanđelje počinje :

1. Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
2. Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
3. Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile.

Neki su pisali o tim događajima na osnovu predanja oniih koji su bili prvi svedoci i sluge onoga što treba da se napiše o tim događajima.

Luka piše da je pažljivo istraživao o tim svim događajima od samog početka, on sugeriše da je uzimao u obzir sve izvore, i prvih očevidaca, i onih koji su čuli od prvih očevidaca.

I, onda je napisao i Dela Apostolska kao neki sledstveni nastavak Jevanđelja, i sigurno je i tu imao istu metodologiju pisanja, izveštaj na osnovu prvih i drugih svedoka tih događaja.

U priči o Pavlu ima puno svedoka već sam naveo :

Dela Apostolska i Luka je pisac, učenik Ananije odlazi kod Pavla u kuću u kojoj je bio posle dolaska u Damask, i posle se Pavle odmah i krštava i posle ručak i jelo i piće i posle je proveo nekoliko dana sa učenicima u Damasku, sve to, ljudi i kuća u kojoj bio Pavle, krštenje i vernici i učenici, ručak i ljudi, društvo sa učenicima, i naravno njegovi pratioci na putu za Damask, svi su oni bili svedoci Luki da napiše o Ananiji jer su svi oni morali da vide i budu i sa Pavlom i učenikom Ananijom.

Da dodam i svedoke iz druge ruke, i naravno sam apostol Pavle sa kojim je sarađivao.

prvo sto gresis je sto mislis da je to luka i on je to pisao
gde je zapisano da je to taj Luka?

a pavle nije bio bar za apostole i ucenike Isusa - apostol vec pre je bio neprijatelj i jeretik

Pavle je propovedao pogresnog isusa, on je 3 godine pricao ljudima o veri o kojoj pojma nije imao, niti je ikad video isusa, niti ga je cuo a nitie je posao u jerusalem i potrazio da mu apostoli kazu nesto o isusovom ucenju

4. Јер ако неко дође и проповиједа другога Исуса, којега ми не проповиједасмо, или други дух примате који не примисте, или друго јеванђеље које не добисте – ви то добро подносите!
(Зач. 192).
5. А ја мислим да ни у чему нисам мањи од превеликих апостола.

isusa su propovedali (u vreme pavla):

- Isusov brat Jakov i njegovi apostoli i ucenici
- Pavle

jedni od njih su propoveali "pogresnog Isusa"

prvo sto gresis je sto mislis da je to luka i on je to pisao
gde je zapisano da je to taj Luka?

a pavle nije bio bar za apostole i ucenike Isusa - apostol vec pre je bio neprijatelj i jeretik

Pavle je propovedao pogresnog isusa, on je 3 godine pricao ljudima o veri o kojoj pojma nije imao, niti je ikad video isusa, niti ga je cuo a nitie je posao u jerusalem i potrazio da mu apostoli kazu nesto o isusovom ucenju

4. Јер ако неко дође и проповиједа другога Исуса, којега ми не проповиједасмо, или други дух примате који не примисте, или друго јеванђеље које не добисте – ви то добро подносите!
(Зач. 192).
5. А ја мислим да ни у чему нисам мањи од превеликих апостола.

isusa su propovedali (u vreme pavla):

- Isusov brat Jakov i njegovi apostoli i ucenici
- Pavle

jedni od njih su propoveali "pogresnog Isusa"
Luka je predanje cele crkve, danas moderni naučnici koji proučavaju Sveto Pismo, koliko vidim mnogi pišu da je neko drugi, neki da je ipak Luka.

Recimo, da nije Luka, ništa ne menja jer opet je neko pisao na osnovu prvih svedoka i svedoka iz druge ruke, postoji i predanje kao jedan od izvora to sam zaboravio.

Opet, navedi tačno izvor za to da Pavle nije bio (apostol) za apostole i učenike Isusa, nego je čak bio i neprijatelj i jeretik. :zeek:

Evo, znači, navedi tačno gde se razlikuje Pavle od Jakova i apostola i učenika.

jel Jakov lepo naredio pavletu da se novoprimljeni u veru uzdržavaju, ne jedu meso životinja žrtvovanih idolima?
jeste

jel pavle odbio to naređenje i oslobodio sve da mogu da jediu šta god hoće cak i meso žrtvovanih životinja!
(time je pavle poništio Božju zapovest)
Posle ću odgovorim, imam nešto za tebe, sad čitam :

Avgustin

St. Augustine: The Utility of Belief

Adapting his thesis to a modern audience, it is: That people — at least those in the West — should not avoid investigating Christianity. This investigation may be done in an experimental way: that is, one may test the waters, so to speak, without making any immediate and permanent commitment. However this initial experiment must be done in a sincere and ‘charitable’ way. By charitable, it is meant that a person should, in case of questionable teachings or, say, puzzling passages of the Bible, be inclined to give the ‘benefit of the doubt.’ :telefon:

Polako biće nešto od tebe na kraju :zimag:, nije ova tema bezveze. :tajna:

jel Jakov lepo naredio pavletu da se novoprimljeni u veru uzdržavaju, ne jedu meso životinja žrtvovanih idolima?
jeste

jel pavle odbio to naređenje i oslobodio sve da mogu da jediu šta god hoće cak i meso žrtvovanih životinja!
(time je pavle poništio Božju zapovest)
Ha, mislim da znam na koje stihove misliš, ajd postavi pa da vidimo da li je baš tako kako ti tvrdiš. :ne:

Njet, ajd najzad navedi nešto bre konkretno za svoje tvrdnje, ovako deluje ko da pričaš napamet.
ajmo nazad na početak...

5. И питоми зец, јер прежива али нема папака раздвојених; нечист да вам је;
6. И зец дивљи, јер прежива али нема папака раздвојених; нечист да вам је;
7. И свиња, јер има папке раздвојене али не прежива; нечиста да вам је.
8. Меса од њих не једите нити се стрва њихова додијевајте; јер вам је нечисто.

ajmo nazad na početak...

5. И питоми зец, јер прежива али нема папака раздвојених; нечист да вам је;
6. И зец дивљи, јер прежива али нема папака раздвојених; нечист да вам је;
7. И свиња, јер има папке раздвојене али не прежива; нечиста да вам је.
8. Меса од њих не једите нити се стрва њихова додијевајте; јер вам је нечисто.
Koliko vidim prelaziš u adventiste ili muslimane. :zper:

I, šta je problem, misliš da SZ važi za NZ, koje su dve najveće zapovedi.

do jednog mometa su se sledbenici i učenici isusa pridržavali božijih zapovedi da ne jedu zabranjenu hranu, a ondak odjednom su počeli da je jedu

ko li im je to rekao da više ne važi......
Павле кад је рекао Петру да не оптерећује нејевреје јеврејским законима.
а сам Петар је имао указање да је сва храна очишћења од Бога.
а Исус је причао да не погани човека што улази на уста.

Павле кад је рекао Петру да не оптерећује нејевреје јеврејским законима.
а сам Петар је имао указање да је сва храна очишћења од Бога.
а Исус је причао да не погани човека што улази на уста.
i ko je ukinuo tu božju zapovest?

i ko je ukinuo tu božju zapovest?
Исус

18. И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити?

19. Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела.

20. Још рече: Шта излази из човека оно погани човека;

Исус

18. И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити?

19. Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела.

20. Још рече: Шта излази из човека оно погани човека;
ta isusova parabola se odnosi na fariseje koji ih ukoriše da jedu hleb prljavim rukama
na to se odnosi isusove reči a ne na zabranjenu hranu

1. И скупише се око њега фарисеји и неки од књижевника који бијаху дошли из Јерусалима.
2. И видјевши неке од ученика његових да нечистим, то јест неумивеним, рукама једу хљеб, укорише их.

ta isusova parabola se odnosi na fariseje koji ih ukoriše da jedu hleb prljavim rukama
na to se odnosi isusove reči a ne na zabranjenu hranu

1. И скупише се око њега фарисеји и неки од књижевника који бијаху дошли из Јерусалима.
2. И видјевши неке од ученика његових да нечистим, то јест неумивеним, рукама једу хљеб, укорише их.
па пише сва јела.
и да се све избаци кроз каку.
Петру је речено да све једе и да он не одређује шта је погано јер Бог очистио све

па пише сва јела.
и да се све избаци кроз каку.
Петру је речено да све једе и да он не одређује шта је погано јер Бог очистио све
nije, konkretno isus govori o prekoru fariseja da jedu HLEB prljavim rukama

jer šta ono reče Isus o starozavetnim propisima i zakonima....

znam
ko što znam da Bog još nije otpozvao svoju zapoved da se ne jedu nečiste životinje
јесте, указање Петру дефинитивно означава крај старозаветних обредних забрана јела, за хришћане од тог тренутка више не постоје „нечисте“ животиње.
"кољи и једи". Петар који је целог живота учен да не једе "нечисту храну" није то схватио па је рекао Богу нипошто а Бог му одговара оно што сам ја очистио ти не погани него кољи и једи. три пута му то рекао.

јесте, указање Петру дефинитивно означава крај старозаветних обредних забрана јела, за хришћане од тог тренутка више не постоје „нечисте“ животиње.
"кољи и једи". Петар који је целог живота учен да не једе "нечисту храну" није то схватио па је рекао Богу нипошто а Бог му одговара оно што сам ја очистио ти не погани него кољи и једи. три пута му то рекао.
nije, ni sam petar nikad nije shvatio sta je to prividjenje znacilo

17. А док се Петар у себи питаше шта би било виђење које видје, и гле, људи послани од Корнилија, распитавши се за дом Симонов, стадоше пред врата.

Back