Ako koristite ove zastarele procesore, izloženi ste riziku

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
25.414
Kompanija AMD je počela da objavljuje ažuriranje za svoje svežije procesore.

53795_shutterstock-1617600667_f.webp

AMD je počeo da isporučuje ažuriranje sa zakrpom za neke (ali ne sve) čipove koji su pogođeni nedavno otkrivenim Sinkclose bezbednosnim propustom.

Ranjivost su primetili bezbednosni istraživači kompanije IOActive, a tvrdi se da utiče na većinu AMD procesora sve do 2006. godine.

Iako je AMD-ov tim za bezbednost radio na tome da zakrpi neke od ovih sistema, sajt Tom's Hardware izveštava da Ryzen 1000, 2000 i 3000 serije, kao i Threadripper 1000 i 2000 procesori neće dobiti ta ažuriranja. Kompanija je pomenutom sajtu rekla da su pomenuti procesori među zastarelim modelima koji nisu deo planirane softverske podrške. Noviji modeli procesora, kao i svi AMD-ovi ugrađeni procesori su već dobili ili će dobiti zakrpu.
Sinkclose bezbednosni propust se smatra većim rizikom za vlade ili neke druge veće organizacije u odnosu na prosečmne korisnike.

Ipak, bezbednosni istraživači upozoravaju da ukolikos e ranjivost iskoristi do može da dovede do katastrofe, a hakerima bi bilo omogućeno da pokreću kod na čipovima koje uobičajeno štiti System Management Mode.

https://www.b92.net/tehnopolis/racu...-zastarele-procesore-izlozeni-ste-riziku/vest

Не цвета цвеће ни у њихово предузеће

I Intel proc 13 i 14 gen, lagano spaljuju sami sebe pri upotrebi.
po malo svakog dana :ok:

How many chips does Intel estimate are likely to be irreversibly impacted by these issues?
Intel Core 13th and 14th Generation desktop processors with 65W or higher base power – including K/KF/KS and 65W non-K variants – could be affected by the elevated voltages issue. However, this does not mean that all processors listed are (or will be) impacted by the elevated voltages issue.
Intel continues validation to ensure that scenarios of instability reported to Intel regarding its Core 13th and 14th Gen desktop processors are addressed.
For customers who are or have been experiencing instability symptoms on their 13th and/or 14th Gen desktop processors, Intel continues advising them to reach out to Intel Customer Support for further assistance. Additionally, if customers have experienced these instability symptoms on their 13th and/or 14th Gen desktop processors but had RMA [return merchandise authorization] requests rejected we ask that they reach out to Intel Customer Support for further assistance and remediation.
Will Intel issue a recall?
No.

Pa ne znam sta da ti kazem.Cuvam komp i ne maltretiram ga,zato i nemam problema.Upaljen je inace ujutru od 09 casova pa do 02 posle ponoci.
Друго си ти пажљив човек, а друго приучени корисници који су 90% корисника без мере и знања

Друго си ти пажљив човек, а друго приучени корисници који су 90% корисника без мере и знања
Hvala ti na lepim recima.Koristim komp od '90-ih,tada su bili procesori mnogo jaci,ali su aplikacije bile manje zahtevnije.Sada je kontra.Procesori mnogo slabiji,a igraju se zahtevne igrice i nemaju granice u vremenu,a ni ne gledaju optercenost i temperaturu procesora.Inace sam penzioner i to mi je sada veliki prijatelj.

Hvala ti na lepim recima.Koristim komp od '90-ih,tada su bili procesori mnogo jaci,ali su aplikacije bile manje zahtevnije.Sada je kontra.Procesori mnogo slabiji,a igraju se zahtevne igrice i nemaju granice u vremenu,a ni ne gledaju optercenost i temperaturu procesora.Inace sam penzioner i to mi je sada veliki prijatelj.
На многаја љета брате мој... Бог да те чува...

Већина људи нема такта... Плус што светска завера хаковања сваког свима и јесте модерни Орвел, који због злоупотреба жели да укине слободу да се греши... То је та тиранска глобализација, која баш кроз Интел бургија друштвени сектор држава и друштава...

Дуга прича... Анти Гејцовкса

На многаја љета брате мој... Бог та те чува...

Већина људи нема такта... Плус што светска завера хаковања сваког свима и јесте модерни Орвел, који због злоупотреба жели да укине слободу да се греши... То је та тиранска глобализација, која баш кроз Интел бургија друштвени сектор држава и друштава...

Дуга прича... Анти Гејцовкса
Mnogo je zlobe u narodu cele zemaljske kugle.Samo gledaju kako ce da napakoste drugom,pa i ako to i sami sebi urade.

Mislim da je uvek bolje kupiti novi i jaci procesor,nego overklokovati isti,jer temperature u BIOS-u mogu da polude.Mogu se kontrolisati,ali ne bas sigurno.
Delimo isto misljenje, zezati se se sa starijim procesorom je skupa i rizicna rabota, samo da se zaradi neki mhz i masina ostane stabilna. Naravno da bi nesto ozbiljnije uradio vazdusni hladnjaci nisu dovoljni za neki ozbiljniji overcklocking.

Delimo isto misljenje, zezati se se sa starijim procesorom je skupa i rizicna rabota, samo da se zaradi neki mhz i masina ostane stabilna. Naravno da bi nesto ozbiljnije uradio vazdusni hladnjaci nisu dovoljni za neki ozbiljniji overcklocking.
Nikako.Cuo sam o dosta ljudi da su unistili i maticne ploce overklokom,a i video licno,jer su mi donosili da vidim da li mogu sta da im uradim i da pokrenem.Neke sam uspevao da osposobim,tako sto sam vracao procesore na fabricka podesavanja i rekao im da to vise ne rade,jer to treba da uradi ipak neko strucan,a kada ode maticna.Samo im kazem."Kupi novu maticnu i nov procesor",pa da pokrenemo komp.

Nikako.Cuo sam o dosta ljudi da su unistili i maticne ploce overklokom,a i video licno,jer su mi donosili da vidim da li mogu sta da im uradim i da pokrenem.Neke sam uspevao da osposobim,tako sto sam vracao procesore na fabricka podesavanja i rekao im da to vise ne rade,jer to treba da uradi ipak neko strucan,a kada ode maticna.Samo im kazem."Kupi novu maticnu i nov procesor",pa da pokrenemo komp.
Video sam isto tako puno mladih koji su ostetili komponente igrajuci se podizanjem tenzije da bi odrzali procesor stabilnim. Vecina je to radila da bi testirala performanse procesora.

Video sam isto tako puno mladih koji su ostetili komponente igrajuci se podizanjem tenzije da bi odrzali procesor stabilnim. Vecina je to radila da bi testirala performanse procesora.
U redu je uraditi testiranje,pa posle probe vratiti na difolt.To i nije toliko opasno.Opasno je ono kada to urade da bi postigli da igraju neku zahtevnu igricu.

U redu je uraditi testiranje,pa posle probe vratiti na difolt.To i nije toliko opasno.Opasno je ono kada to urade da bi postigli da igraju neku zahtevnu igricu.
Slazem se, jako je tesko odrzati cip u razumnim temperaturama ako ga neko gura preko granice satima. Ja sam davno prosao taj period ko ima jaci i bolji ;)
Jako skupo me kostalo hladjenje uz pomoc tecnosti, pumpe, radiatori, ventilatori.

Slazem se, jako je tesko odrzati cip u razumnim temperaturama ako ga neko gura preko granice satima. Ja sam davno prosao taj period ko ima jaci i bolji ;)
Jako skupo me kostalo hladjenje uz pomoc tecnosti, pumpe, radiatori, ventilatori.
Najgore je kad se boris da ga sacuvas,a on ipak ode.Nazalost.

I to se desava :) sada kuliram, dobar procesora, srednje vrednosti maticna, za ono cime se bavim i previse.
Omatoreo sam za igranje zahtevnih igrica koje traze jake i skupe cipove.
Isto,ali preporucujem svakom mladjem koji voli igrice,da je bolje da skupi pare za jaci procesor i vise Ram memorije za igrice,nego overklok.

Da krenemo redom...Pre 7-9 godina bas je Intel imao problem sa sigurnoscu sa nekim serijama procesora. Drugo-postoje toplije i hladnije serije procesora i kod AMDa i kod Intela ali opet iznosiite par zabluda-nije istina da je OC los. Naprotiv. Kad se radi odmereno i u mereno, planski uz dobro hadjenje i dobro napajanje-problemi su minimalni. Takodje-za prilicno veliki deo procesora za OverClock je dovoljno i vazdusno hladjenje ali mora bar malo bolje. Ne znam kako neko moze da spali plocu-kadu BIOSU imas sisteme zastite i CPu se GASI nakon izvesne temperature? KAKO spaliti procesor ili plocu? Treba bas biti biser...@Jolemisa apsolutno je netacno da su danasnji procesori slabi pobogu bas je suprotno!!

Sta to konkretno znaci? Evo meni je CPU na 3.8 Ghz, i uglavnom je i toplijim danima oko 35-37 C u iddle a u Full Loadu oko 65 ili MAX 70 C, 70 dosegne ponekad ali ne ostaje dugo...Da naravno da MORAS imati dobro provetreno kuciste i dosta dobrih ventilatora itd. itd. Ali to se kupi jednom i traje 5-10 godina...

Back