Ako je žensko sledi deminutiv...

Antihejter

Iskusan
Poruka
5.804
...skoro pa po pravilu.
Kad neko dobije dete, ako je muško najčešće će reći da je dobio sina (pa nema potrebe da ga pitamo koji je pol deteta) ali ako je žensko najčešće će reći "Imam dete", neodređeno, na pitanje kog je pola najčešći odgovor je "kćerkica".

Retko ko će reći "sinčić", roditelji nikad, eventualno će komšinica reći da "komšija ima sinčića".

Zašto je to tako? Ja nikad nisam rekao da imam kćerkicu. Ne ublažavam svoj "promašaj", jer nažalost balkanski mentalitet i jeste takav da čovek podsvesno oseća da mora da "ulepša" ako je dobio kćerku.

A svašta, glupost ali jeste tako.

Na bih zeleo decaka
Ja sam se toliko zabavljao sa svojom kćerkom da sam se kidao od smeha, to što je ona radila nijedan sin ne može ❤️😇
Na primer kad je kod Kineza kupila veštačke nokte pa zalepila superlepkom i zvala me sa posla da dođem "Ćale, ovo je hitan slučaj!"
Čupao sam joj te nokte više od pola sata, još uvek mi smešno 😂

I ja volim što imam kćerku nego sam samo primetio da ljudi govore "kćerkica" a nikad "sinčić".

...skoro pa po pravilu.
Kad neko dobije dete, ako je muško najčešće će reći da je dobio sina (pa nema potrebe da ga pitamo koji je pol deteta) ali ako je žensko najčešće će reći "Imam dete", neodređeno, na pitanje kog je pola najčešći odgovor je "kćerkica".

Retko ko će reći "sinčić", roditelji nikad, eventualno će komšinica reći da "komšija ima sinčića".

Zašto je to tako? Ja nikad nisam rekao da imam kćerkicu. Ne ublažavam svoj "promašaj", jer nažalost balkanski mentalitet i jeste takav da čovek podsvesno oseća da mora da "ulepša" ako je dobio kćerku.

Sram te bilo, za ovo "promasaj" 😡

...skoro pa po pravilu.

Kada sam dobio prvu rekao sam "Dobio sam ceru".Kada se rodila i druga"I opet cera".Samo neka su majka i one zive i zdrave."Pa ne mozemo svi praviti sinove".

Kada sam dobio prvu rekao sam "Dobio sam ceru".Kada se rodila i druga"I opet cera.Samo neka su majka i one zive i zdrave."Pa ne mozemo svi praviti sinove".
I ja volim što imam kćerku, samo sam izgleda nejasno postavio temu.
Hteo sam da kažem šta sam primetio kod nekih ljudi, čak većine a ispade da zastupam to uverenje.
Ma tema mi je totalni promašaj, niko me nije shvatio.

I ja volim što imam kćerku, samo sam izgleda nejasno postavio temu.
Hteo sam da kažem šta sam primetio kod nekih ljudi, čak većine a ispade da zastupam to uverenje.
Ma tema mi je totalni promašaj, niko me nije shvatio.
Nemoj napustati temu.Polako ljudi ce shvatiti sta si hteo reci.I nemoj da te je sramota reci da imas cerku.Dete je dete,samo kada je zdravo.Ljudi i sa bolesnom decom se bore do zadnjeg momenta i daju sve od seb da sacuvaju,a nije bitno,kojeg je pola.

Nemoj napustati temu.Polako ljudi ce shvatiti sta si hteo reci.I nemoj da te je sramota reci da imas cerku.Dete je dete,samo kada je zdravo.Ljudi i sa bolesnom decom se bore do zadnjeg momenta i daju sve od seb da sacuvaju,a nije bitno,kojeg je roda.
Eto i ti si me shvatio kao i Afro, da me je sramota što imam kćerku.
Ljudi, pa da me je sramota ne bih pisao javno da me čita 4000 ljudi već bih ćutao ili eventualno rekao ako me neko pita da imam dete i da sam oženjen.

Naslov teme je da većina ljudi koristi deminutiv (kuća- kućica; reka-rečica; ćerka-ćerkica) za kćerke a skoro nikad za sinove (sinčić). To je tema.

Ljudi, pa da me je sramota ne bih pisao javno da me čita 4000 ljudi već bih ćutao ili eventualno rekao ako me neko pita da imam dete i da sam oženjen.

Naslov teme je da većina ljudi koristi deminutiv (kuća- kućica; reka-rečica; ćerka-ćerkica) za kćerke a skoro nikad za sinove (sinčić). To je tema.
Ja sam od pocetka njih zvao"Ćere" i tako i dan danas.Nisam ni razmišljao o tome što ih ne zovem "Kćerkama"Navikao sam tako da im tepam.

E tako sad mi je jasno, to jeste istina ja prva čak nekad preterano koristim, definitivno, pa me jedan zet često zavitlava oko toga :lol:

Back