Ako je klasična muzika tako dobra, zašto onda postepeno gubi popularnost?

Meni se čini da je AI ovdje uradila dobar posao, ali općenito govoreći o muzici koju stvara AI ja se uvijek pitam koliko ona može u sebi imati emocionalnu dubinu, izražajnost i kreativnost koju ima muzika koju stvara čovjek.Mislim da sam ipak na strani čovjeka.
Mislim da se razlikujeo u razumevanju AI.
Ona je čovek.
Ona u sebi ima čovekovo znanje, iskustvo pa čak i emocije.
Pa čak i kad je sve sama komponovala to je isto kao da je uradio čovek.
AI je ljudski proizvod i ona tako reaguje, kao deo sveukupne prirode koja okružuje čoveka.
Ti se ponašaš prema NAŠOJ AI kao da je vanzemaljska.
Vanzemaljska klasična muzika možda neće biti razumljiva čoveku.
Samo kažem možda.

Mislim da se razlikujeo u razumevanju AI.
Ona je čovek.
Ona u sebi ima čovekovo znanje, iskustvo pa čak i emocije.
Pa čak i kad je sve sama komponovala to je isto kao da je uradio čovek.
AI je ljudski proizvod i ona tako reaguje, kao deo sveukupne prirode koja okružuje čoveka.
Ti se ponašaš prema NAŠOJ AI kao da je vanzemaljska.
Vanzemaljska klasična muzika možda neće biti razumljiva čoveku.
Samo kažem možda.
AI je ROBOT.
Iako AI ima svoje temelje u ljudskom znanju, iskustvu pa čak i emocijama, ona može samo simulirati ono što čovjek radi jer nema stvarno iskustvo, svijest i emocije na način na koji ih ljudi doživljavaju.

AI je ROBOT.
Iako AI ima svoje temelje u ljudskom znanju, iskustvu pa čak i emocijama, ona može samo simulirati ono što čovjek radi jer nema stvarno iskustvo, svijest i emocije na način na koji ih ljudi doživljavaju.
Ne slažem se.
Pogotovo na tvoju konstataciju da AI nema stvarno iskustvo. Znam šta si mislila iako nisi dobro formulisala.
AI počinje sa ljudskim znanjem i iskustvom.
Vremenom svog rada ili života, ona uči, zaključuje i pamti, to znači da stvara svoje iskustvo, svoj mentalni svet.
Čitam baš jednu zanimljivu knjigu. Radi se o osvajanju Zemlje odnosno zemljana od strane vanzemaljaca.
Kako oni to rade? Šalju svoju veštačku inteligenciju svetlosnim snopom, dakle brzinom svetlosti, sa svoje planete na Zemlju.
Ta AI ulazi u ljude u obliku sunčeve svetlosti i tako ovladava njima.

Ne slažem se.
Pogotovo na tvoju konstataciju da AI nema stvarno iskustvo. Znam šta si mislila iako nisi dobro formulisala.
AI počinje sa ljudskim znanjem i iskustvom.
Vremenom svog rada ili života, ona uči, zaključuje i pamti, to znači da stvara svoje iskustvo, svoj mentalni svet.
Čitam baš jednu zanimljivu knjigu. Radi se o osvajanju Zemlje odnosno zemljana od strane vanzemaljaca.
Kako oni to rade? Šalju svoju veštačku inteligenciju svetlosnim snopom, dakle brzinom svetlosti, sa svoje planete na Zemlju.
Ta AI ulazi u ljude u obliku sunčeve svetlosti i tako ovladava njima.
To što ti nazivaš iskustvom kod AI, to je samo posljedica primjene algoritama i obrade podataka, a nikako autentičnog iskustva.
Nadam se da se ova naša zemljska AI neće ponašati kao vanzemaljska joj kolegica. Uostalom, uvijek postoji opcija da izvučemo utikač iz struje.

Nekoliko pitanja koja se nameću u vezi klasične muzike:

1. Ako je klasična muzika tako dobra, zašto onda postepeno gubi popularnost?​
2. Zašto klasičnu muziku mnogi smatraju dosadnom? Da li je vama dosadna?​
3. Zašto klasični muzičari danas uglavnom rade obrade? Zašto ne mogu da pišu muziku koja je dobra kao ona starih velikana?​

ap_991725859918.jpg

Imate li odgovor ili još pitanja?
zasto danas ljudi ne grade piramide poput Keopsove uprkos svoj mogucoj tehnologiji ? Ljudi danas nisu kreativni poput predjasnjih generacija gde je samo genijalnost mogla doci do izrazaja, i prosecnost nije bila na ceni

Pa iskreno jeste dosadna i postala je vise predmet nekog snobizma (jer verujem da retko ko zaista i uziva u njoj nego to je kao ono nesto....nobles), mislim treba imati u vidu kad je ta muzka nastala i glavni problem klasicne muzike je sto prosto nije u duhu danasnjeg vremena i sto danasnji covek tesko moze da se identifikuje sa njom (bez obzira na muzicki ukus ili bio on iz neke urbanije ili ruralnije price) ali opet sa druge strane klasika je klasika i od neceg je moralo da se krene da bi se doslo ne znam do rock-a, hip hop-a, funk-a , reggae-a, metala, punk-a, pop muzike i cega sve ne.

Uostalom sto je rekao mudri brat Kresimir Misak (Na rubu znanosti), ko kaze i ko je ubedio ljude da su narodnjaci seljacki a da recimo rock nije i da je rock kul i prihvatljiv a narodnjaci ne kada je iz kosmicke perspektive to potpuno isto i svejedno, razlika je samo u frenkvenciji zvuka..........tako da se to odnosi i na ovu temu, ono sve je stvar samo nase licne percepcije i licnog tj. subjektivnig dozivljaja ( jer subjektivni dozivljaj je prakticno jedino sto i imamo u ovom 3D svetu) a muzika ko muzika, iz kosmicke perspektive u principu sve je to isto i razlika je samo u frenkvenciji vibracija i zvuka. ; )

Kako (koliko) dobra ? Pošao si od nečega što je diskutabilno, nametnuo postulat,.. pa nastavio pitanjem. A
Odgovor i na ovo i na prethodno pitanje je u trećem pitanju :) , a i svaka klasika je i dosadna,..
3. Zašto ne mogu da pišu muziku koja je dobra kao ona starih velikana?

Meni se čini da je AI ovdje uradila dobar posao, ali općenito govoreći o muzici koju stvara AI ja se uvijek pitam koliko ona može u sebi imati emocionalnu dubinu, izražajnost i kreativnost koju ima muzika koju stvara čovjek.Mislim da sam ipak na strani čovjeka.
Niko ovde ni nije protiv čoveka. Samo treba prestati idealizovati njegovu kreativnost. To radi ljudski ego. Briga me ko je stvorio delo, AI ili čovek. Interesuje me rezultat i kako ja reagujem na njega.

Niko ovde ni nije protiv čoveka. Samo treba prestati idealizovati njegovu kreativnost. To radi ljudski ego. Briga me ko je stvorio delo, AI ili čovek. Interesuje me rezultat i kako ja reagujem na njega.
Umjetnost je subjektivna i svako ima pravo da formira sopstveno mišljenje i doživljaj umjetničkog djela.

Čitam baš jedan naučni tekst. Uskoro će AI postati najbolji čovekov prijatelj. Biće veran, empatičan, društven i zabavan, pomagaće i ono što je najvažnije neće te zahebati u najkritičnijem trenutku. Znaće više od Vikipedije koja vrvi od gluposti i kontradikcija. Jednom sam postavio tekst kako su filozofi doživljavali boga. Izbrisali su ga jer nisu verovali da sam ga ja napisao. Ko ih šiša.

3. Zašto klasični muzičari danas uglavnom rade obrade? Zašto ne mogu da pišu muziku koja je dobra kao ona starih velikana?​

ap_991725859918.jpg

Прва ствар је да ли одговара твом сензибилитету. Иначе, ретко ко воли баш све класичне композиције, а руку на срце и не преслушавамо ту музика да би је дубље упознали. Ја свакако имам неке омиљене композиције.
Класична музика је свуда око нас у филмовима, рекламама, нашем жанру музике коју слушамо, јер је класика заправо мелодија.

семплована класика

https://www.youtube.com/watch?v=7Eas_MyOux8&ab_channel=VariousArtists-Topic
оригинал

Requiem in D Minor, K. 626: Sequence: VI. Lacrimosa dies illa​

Takvome ne bi dozvolili ni da se približi zgradi fakulteta za umetnost
Nisi me shvatio , a možda se i ja nisam najbolje izrazila.Da probam ovako.
Pretpostavimo da u galeriji postoji izložba slika nekog umjetnika. Jedna slika prikazuje apstraktan krajolik prikazan sa geometrijskim oblicima.Za neke posjetioce , ova slika može izazvati oduševljenje.
Međutim, drugi posjetitelji mogu se osjećati zbunjenima ili nezainteresiranima tom slikom jer je ne razumiju.
U ovom primjeru, subjektivni sudovi o umjetnosti se razlikuju među posjetiteljima galerije.
Ovi subjektivni sudovi proizlaze iz individualnih preferencija, pozadinskog znanja i ukusa svakog posjetitelja.
Dakle, doživljaj umjetnosti je subjektivan.

Прва ствар је да ли одговара твом сензибилитету. Иначе, ретко ко воли баш све класичне композиције, а руку на срце и не преслушавамо ту музика да би је дубље упознали. Ја свакако имам неке омиљене композиције.
Класична музика је свуда око нас у филмовима, рекламама, нашем жанру музике коју слушамо, јер је класика заправо мелодија.

семплована класика

https://www.youtube.com/watch?v=7Eas_MyOux8&ab_channel=VariousArtists-Topic
оригинал

Requiem in D Minor, K. 626: Sequence: VI. Lacrimosa dies illa​

Da li si registrovao da su Diznijevi crtaći za decu prepuni klasične muzike koju odrasli mrze a deca obožavaju.
Da li svojoj deci odrasli govore da ne gledaju crtaće jer imaju odvratnu muziku?

Zašto? 🤔Ovo je apsolutno tačno. Muzika i umetnosti uopšte su 100% subjektivna stvar. Bili i ostali.
Nisi u pravu i nemaš pojma o čemu govoriš.
Postoji ništa manja objekivna vrednost umetničkog dela.
Nju procenjuju školovani ljudi na osnovu različitih kriterijuma za koja ti nikad nisi čuo.
Ti verovatno smatraš muzeje u kojima nikad nisi bio za kolekciju ludačkih tvorevina.

Za klasičnu muziku treba da je čovek strpljiv, da ceni mir i harmoniju, da duboko veruje da slušanje iste nije "gubljenje vremena".
Ritam života se promenio i menja se sve vreme, a i agresivni ritam moderne muzike se uvukao pod kožu konzumentima, pa je klasična muzika za mnoge postala neka boza/limunada;
Dok skrolujem na IG-u, ne prestaju da me fasciniraju snimci na kojima samo prsti sviraju neko klasično delo. Lajkujem, slušam više puta... i to je gde jedino, i uglavnom ne mogu da se uzdržim od navijanja i pohvale u komentarima. Daleko od toga da mi je dosadna ta vrsta muzike, ali... priznaću vam da nisam samoinicijativno odavno pustila nešto tako... baš jer sam neka dela, koja mi se posebno dopadaju, slušala mnogo puta... i zaključila da mi je to već poznato, ali to veze s vezom nema, jer sam se svakim slušanjem osećala drugačije i primećivala detalje koje pre nisam;

Što se tiče novog, ima ga, ali postoji okean kvalitetnih muzičara na raznim platformama koji jedva da uhvate pažnju jer naš mozak je naviknut i pristao da reaguje na reklamu, a ne da sam istražuje i pronađe stvari za sebe.
Onako... pitanja su dosta kompleksnija, ali ovo mi je palo na pamet u prvi mah.

Nisi u pravu i nemaš pojma o čemu govoriš.
Postoji ništa manja objekivna vrednost umetničkog dela.
Nju procenjuju školovani ljudi na osnovu različitih kriterijuma za koja ti nikad nisi čuo.
Ti verovatno smatraš muzeje u kojima nikad nisi bio za kolekciju ludačkih tvorevina.
Dobro, ako ti kažeš. I ako oni kažu. Ja ću ipak da se oslonim na sopstveni osećaj šta mi odgovara, a šta ne. Tebi neka oni kažu šta treba da smatraš umetnošću i uživaj. Svima lepo. 🙂

Back