Akademik Filipović odbacuje historijske falsifikate: U bošnjačkoj politici nije bilo

Aveiro_Türkiye

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
118
Akademik Muhamed Filipović u razgovoru za „Dnevni avaz“ oštro je odbacio tezu, kako kaže, izvjesnog profesora sociologije Edhema Muftića, koji je na nedavno održanom simpoziju „Antifašizam i fašizam“ u Sarajevu kazao da su „Mladi muslimani“ bili fašistički pokret.

Uzelo maha

Profesor Filipović reagirao je zbog činjenice da se „niko od učesnika skupa nije ogradio od te odista netačne i uvredljive kvalifikacije“. Posebno ga je iznenadilo što to nisu učinili sarajevski gradonačelnik Alija Behmen i profesor Asim Mujkić, koji je, također, učestvovao na skupu, jer se radi o ljudima koje zna i poštuje.

Ističe da je tvrdnja da su „Mladi muslimani“ bili fašistička organizacija notorna laž i da je kao takva trebala biti osuđena na licu mjesta, jer je „odista previše uzelo maha falsificiranje naše historije i političkih ideja kod nas muslimana“.

- Mogu potvrditi, na temelju provjerenih izvora i svega što se zna, da „Mladi muslimani“ nisu bili fašistička organizacija, da nisu podržavali i vodili fašističku politiku, da nisu sarađivali s fašistima, čak da nisu pravili kompromise s njima uopće i domaćim fašistima posebno - kazao je Filipović za „Avaz“.

Kao svjedok događaja u BiH u vrijeme fašizma, ali i vrstan poznavalac naše moderne historije, on objašnjava da „Mladi muslimani“ nisu mogli biti fašisti i da to njihova organizacija nije mogla činiti ni po svojoj ideološkoj orijentaciji, ali ni po praktičkoj djelatnosti svojih članova.

- Štaviše, s obzirom na to da je inicijativa o donošenju „Sarajevske rezolucije“ bh. muslimana protiv zločina nad Židovima, Srbima i Ciganima potekla iz krugova oko časopisa „El-Hidaje“, a da je vodeća ličnost u tom časopisu bio osnivač organizacije „Mladi muslimani“ hadži Mehmed ef. Handžić, to dokazuje da je ta organizacija bila antifašistički raspoložena i djelovala je protiv fašizma i njegovih posljedica na bošnjački i ostale narode u našoj zemlji. Poznato je i to da su Nijemci (Gestapo) ubili Mehmeda ef. Handžića upravo zbog njegovog antinjemačkog rada ističe Filipović.

Taktika saradnje

Nadalje, on konstatira da u bošnjačkoj politici i ideologiji nije bilo ni jedne fašističke organizacije.

- Ali je bilo onih koji su zagovarali taktiku saradnje s fašistima i takva politika je bila karakteristična samo za desne HSSovce, pod vodstvom Hakije Hadžića i za dio tada formalno nepostojeće JMO, pod vodstvom Džafera Kulenovića. Ademagu Mešića ne treba brojati, jer je on kuriozum u našoj političkoj prošlosti i nije imao stranku ni sljedbenike. Istina je da su „Mladi muslimani“ bili protiv fašizma, ali istovremeno i protiv komunizma, što govori o njihovoj antitotalitarističkoj filozofiji i politici zaključuje akademik Filipović.

Apsolutno suprotno islamu

Trebaju se, kaže akademik Filipović, zamisliti nad posljedicama svog mišljenja svi oni koji misle da je svaki antikomunista ujedno i fašista.

- Moje je mišljenje da je ovakav istup prije dio nastojanja da se u svemu izjednače svi narodi i vjere u našoj zemlji, pa i u saradnji s fašizmom. Nekima je potrebno da i mi muslimani budemo fašisti. Ali, taj se jako vara, jer je nemoguće da muslimani budu fašisti, kao ni komunisti i da stoje na stajalištima o isključenju rasa, naroda, klasa, politika i vjerovanja iz kruga slobodnih ljudi, pokreta i naroda, jer je to apsolutno suprotno islamu - navodi Filipović.

Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/...politici-nije-bilo-faistike-organizacije.html
 
Akademik Muhamed Filipović u razgovoru za „Dnevni avaz“ oštro je odbacio tezu, kako kaže, izvjesnog profesora sociologije Edhema Muftića, koji je na nedavno održanom simpoziju „Antifašizam i fašizam“ u Sarajevu kazao da su „Mladi muslimani“ bili fašistički pokret.

Mladi Muslimani fasisticki pokret?
 

Back
Top