Ajnštajn i crne rupe

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
70.986

Veliko otkriće: Crna rupa se rotira, to je potvrda Ajnšajnove teorije​

izvor Danas online
Veliko otkriće: Crna rupa se rotira, to je potvrda Ajnšajnove teorije 1
Crna rupa, foto: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / Sciencephoto / Profimedia
Naučnici potvrđuju da je najpoznatija crna rupa u svemiru u rotaciji.
Naučnici su potvrdili da je prva crna rupa ikada uhvaćena na kameri u rotaciji.
Famozna crna rupa M87*, koja ima oblik kao krofna i teži 6,5 milijardi puta više od Sunca, prvi put je privukla pažnju ljudi 2019. godine kada je postala prva praznina koja je slikana.
Nedavno je potvrđeno da se crna rupa M87* okreće, ali stručnjaci još nisu odredili kolikom brzinom. Ovo saopštenje je objavljeno 27. septembra.

M87* je posmatrana tokom poslednje dve decenije putem mreže radio-teleskopa.
Nalazi se u galaksiji Messier 87 (M87), koja je udaljena oko 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Device.
Instrumenti koji prate crnu rupu su zabeležili moćan mlaz zračenja i čestica koje izlaze iz njenih polova. Prema istraživanjima, činilo se da relativistički mlazevi osciliraju kao neka vrsta klatna svakih 11 godina.
Stručnjaci veruju da je ovo uzrokovano gravitacionim interakcijama između rotirajuće crne rupe i materijala koji je deo diska oko nje.

Oni tvrde da ovo pruža „nedvosmisleni dokaz“ da crna rupa rotira.
Cui Yuzhu, istraživač u Zhejiang Lab u Kini i glavni autor studije, objasnio je u saopštenju: „Oduševljeni smo ovim značajnim otkrićem“, dodajući, „S obzirom na to da je nesrazmernost između crne rupe i diska relativno mala i da je period precesije oko 11 godina, akumuliranje podataka visoke rezolucije koji prate strukturu M87 tokom dve decenije i temeljna analiza su neophodni da bismo postigli ovaj uspeh.“
Njihova saznanja su se poklopila sa računarskim simulacijama, potvrđujući da mlazevi koji izlaze iz crne rupe menjaju pravac za oko 10 stepeni svakih 11 godina.
Internacionalni tim naučnika je za istraživanja iskoristio podatke koje je 22 godine prikupljalo 20 teleskopa iz različitih delova sveta. Otkriće je značajno, a duži period oscilacije kod M87 je u skladu s teorijskim predviđanjima u okviru Ajnštajnove teorije opšte relativiteta.

Prema njoj, masivna rotirajuća crna rupa izvrće strukturu prostora i vremena, što rezultira blagim odstupanjem mlaza.
Naučni tim ističe da je potrebno još vremena i istraživanja, jer se proces koji dovodi do rotacije crne rupe još ne razume dobro.
https://www.danas.rs/zivot/nauka/crna-rupa-se-rotira-to-je-potvrda-ajnsajnove-teorije/
 

Back
Top