@Slavjene,
i ja bih volela da znam kakav je profil terorista, odakle izvire njihova fanaticka mrznja i spremnost da izvrse svakojake gnusne zlocine u kojima prvenstveno stradaju nevini. Mislim da bi njihova logika borbe ili zlocina zvucala otprilike ovako: "Imamo pravo da izvrsimo nepravdu, jer smo i sami okruzeni nepravdom." Odnosno da nepravda oko njih opravdava njihove akte nepravde. Tu izvesnu ulogu igra i religija, ali ne u tolikoj meri koliko politika ili drustveni sistem u kome oni zive. Cak sta vise, mislim da je islam kao religija zloupotrebljen u politicke svrhe. Na taj nacin se najlakse manipulise ljudima koji sebe smatraju pravim vernicima. A svima je poznato koliko su muslimani (vecina) privrzeni svojoj veri. Politicke i ekonomske frustracije, dodatno pojacane nerazumevanjem od strane, da kazemo, Zapadnog sveta, dalje uticu na pojavu ekstremizma i pojacavaju ga. Medjutim, nece svako zbog navedenih (socio-ekonomskih) razloga da postane terorista, tako da struktura licnosti ima ogroman (mozda i presudni) znacaj.
Sa tim u vezi su i razliciti motivi profi vojnika sa Zapada i teroriste sa Istoka, kao i pokusaji uticanja na jedne i druge u cilju vece borbene efikasnosti. Primetio si da su ovi prvi "plici i sebicniji" a pod tim verovatno mislis da kod njih vecu ulogu u borbi imaju neki spoljasnji podsticaji - npr. materijalna nagrada, veci ugled u drustvu, razne privilegije, itd. Nasuprot, islamski vojnici su podstaknuti u borbi vise nekim unutrasnjim "zakonima", dali bi svoj zivot zbog ideja (npr. da ce otici u raj ako pobiju sto vise nevernika ili ideja o oslobadjanju uticaja od vodecih svetskih sila koje su pretnja vrednostima islama), ma kako one civilizovanom coveku bile smesne i banalne. Zato su takvi ljudi spremniji da vise daju od sebe u svojoj borbi i smatram da su daleko sposobniji od, recimo american soldiers, samo sto ovi drugi imaju jacu tehniku i naoruzanje. (Ipak, ovo je generalizacija, jer i medju profi vojnicima Zapada ima izuzetno sposobnih i pozrtvovanih vojnika, koji se isto mogu rukovoditi idejama u borbi).
Ne verujem da je tvoja tvrdnja da su teroristi moralniji i emotivniji potpuno ispravna. Tesko ce moralna osoba uciniti nemoralan akt. I to u takvoj razmeri u kojoj cine teroristi razaranjem nevinih civila. Ako te ne mrzi, napisi mi zbog cega mislis tako, i u kom smislu su teroristi emotivniji.
Poz!