'Ајде људи на гласање. Изборни је дан

1717564146892.png

Savo Manojlović poručio u Nišu - masovne demonstracije korak koji je potreban


Lider pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović čestitao je Nišu na pobedi i istakao da, ako se dozvoli prekrajanje zapisnika u Nišu, nikada neće biti slobodnih izbora u Srbiji. Napominje da treba istrajati na pravnom putu, ali istovremeno i na građanskoj neposlušnosti i da masovne demonstracije vidi kao potreban korak.

1717564091968.png


Manojlović se danas obratio medijima ispred niškog GIK-a i napomenuo da u Niš nije došao iz Beograda kako bi određivao sudbinu ovog grada, već kako bi ga podržao.
Došli smo da podržimo niški tim Kreni promeni, imaćemo konsultacije sa njima, nakon čega će oni imati samostalno konsultacije sa celom opozicijom u Nišu. Smatramo da u potpunosti treba istrajati na pravnom putu, ali istovremeno i na građanskoj neposlušnosti, jer su građani poslednja linija odbrane - rekao je Manojlović.
Napomenuo je da je prekrajanje izborne volje "crvena linija između diktature i autokratije u kojoj se sada nalazimo".
Ako dozvolimo da se u Nišu izvrši prekrajanje zapisnika, znači da nikada nećete moći da imate bilo kakve slobodne izbore. Rekli smo da je jedini način da ovo stane jeste da se u potpunosti delegitimiše narodna skupština - objašnjava Manojlović.
Kažu, neće dozvoliti prekrajanje izborne volje; foto: T. R.Kaže da jesu dali rok drugim opozicionim opcijama da se izjasne o njihovom predlogu, kao i da će nakon toga predložiti konkretne korake.
Mislimo da su masovne demonstracije korak koji je potreban - rekao je lider pokreta "Kreni-Promeni".
Ističe da je jedino rešenje jedinstven stav opozicije i da su dve opcije - delegitimisanje parlamenta ili statiranje u parlamentu.
Ako nas zaista ne zanimaju privilegrije i fotelje, onda treba da izađemo iz parlamenta i tako odbranimo institucionalnu pobedu građana koja se desila. I ovo nije pitanje političkih partija, već pitanje građana - rekao je Manojlović
Prvi na listi pokreta "Kreni-Promeni" u Nišu Mihajlo Cvetković kaže da zajedno deluju sa ostatkom opozicije u Nišu i da neće samostalno povlačiti korake.
Nećemo povlačiti samostalno korake, ali nećemo sedeti skrštenih ruku i nećemo tolerisati prekrajanje izborne volje građana. Apsolutno je sigurno da opozicija ima većinu glasova, ali izborna matematika njima daje većinu mandata. Mi smo spremni na pravnu borbu, ali i na građansku neposlušnost. Ne branimo samo Niš, branimo celu Srbiju. Jer ako im ovo sa Ruskom strankom prođe, to će primenjivati na svim izborima u Srbiji - istakao je Cvetković.
I ova lista je, kao i ostale opozicione, tražila od GIK-a uvid u izborni materijal. Predstavnici opozicione liste “Biramo Niš” ušli su u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu i kažu da neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe.
 
1717564244531.png

Niška opozicija ušla u GIK: Branićemo svaki glas, ne izlazimo dok ne pregledamo sav materijal


1717564348049.png


Predstavnici opozicione liste “Biramo Niš” ušli su u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu i kažu da neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe, a kada sve pregledaju, kažu, podneće primedbe, pa i krivične prijave ako to bude potrebno. Zahtev za uvid podneli su i iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” i oni poručuju da će braniti svaki glas.

foto: JV / Tamara RadovanovićAna Eraković sa liste “Biramo Niš” kaže da će opozicija pokušati da dođe do izveštaja koji im je saopštio njihov član Izborne komisije, a koji pokazuje da na osnovu 100% obrađenih podataka Srpska napredna stranka ima 29 mandata, odnosno 30 sa Ruskom strankom, pri čemu opozicija ima većinu od 31 mandata.

Oni su morali da imaju izveštaj koji je softver izbacio, a koji nisu izneli u javnost - navodi ona.
Dragana Milutinović sa te liste veruje da postoje ozbiljne zloupotrebe i ističe da je “vrh ledenog brega” navodno “pucanje” aplikacije.

Umesto 100% obrađenih podataka, što je bila informacija svim članovima stalnog i proširenog sastava GIK-a u 5 sati, u 12 sati su dobili informaciju da to baš i nije tako, da tu fali obrada devet zapisnika i izbornog materijala. Idemo da pregledamo tih devet i još pedesetak zapisnika - kaže Milutinović.

Građane moli da budu strpljivi i navodi da se opozicija bori za svaki glas, iako znaju da “pokušavaju da kradu i da daju Ruskoj stranci mandat koji im ne pripada”.

Zaključuje da to neće dozvoliti, a zahteve za uvid u materijal podnele su, kaže, i liste “Ujedinjeni - Nada za Niš” i Kreni-promeni.

Danas je to učinila i Grupa građana “Dr Dragan Milić”, a Gradska izborna komisija ima rok od 24 sata da im dozvoli uvid, ističe Milena Vakić sa njihove liste.

Kaže da su u saradnji sa drugim opozicionim grupacijama obavili raspodelu - ko će gledati koja biračka mesta.

Na pojedinim biračkim mestima javile su se određene sumnje. Negde je došlo do nepoklapanja broja birača, negde nije bilo odgovarajućeg izbornog materijala, ne možemo mi dok ne pogledamo materijal da bilo o čemu govorimo - ističe Vakić.

Što se tiče regularnosti proglašenja liste Ruske stranke, navodi da su partije koje su predavale liste obraćale pažnju na sebe i te svoje liste i da, koliko zna, nije niko priložio prigovor na proglašenje te liste.

Ipak, zaključuje da u pravnom smislu nije kasno da se tu nešto promeni.
 

Back
Top