Quantcast

Airbus preuzeo primat od Boeing-a

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.177
Kraj dominacije avio-giganta: Izgubili titulu najvećeg proizvođača aviona

Boing se u prošloj godini suočio se s brojnim problemima, a najveći je prizemljenje najprodavanijeg aviona maks 737, do čega je došlo nakon dve fatalne nesreće.
S druge strane, konkurent, francuski proizvođač aviona Erbas isporučio je rekordan broj letelica u decembru, čime je premašio ciljanu količinu za 2019. godinu. Erbas je time preuzeo prvo mesto u svetu po proizvodnji aviona od američkog konkurenta Boinga, prenose agencije.

Ovo je prvi put nakon 2011. da Erbas prestigne Boing po prodaji aviona, prenosi Investitor.
Erbas je tokom 2019. godine isporučio 863 letelice, što je za 7,8 odsto više od 2018. godine, kada je isporučeno 800.

Radnici Erbasa obično ne rade tokom božičnih i novogodišnjih praznika ali je ove godine kompanija pozvala veliki broj radnika da otkažu odmore kako bi završili avione koji su čekali isporuku.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Potpuno očekivan sled događaja nakon fijaska sa 737 MAX. Verovatno disbalans između A320NEO i povučenog 737max je napravio toliku razliku u segmentu aviona za kratke distance i tu je trka za duže vreme gotova jer čak i da vrate 737 max poverenje će im trebati još dugo dugo da vraćaju.
Istovremeno Airbus se odrekao A380 kao neisplativog i potpuno posvetio A350 koji ga polako ali sigurno zamenjuje u flotama u segmentu širokotrupnih aviona, pretpostavljam da se loš imidž preneo i na trku u tom segmentu i čini mi se da dostiže ako nije i pretekao narudžbine 787. B777x se čeka.
Tek ćemo videti A321XLR vs 797 šta će se desiti ali ako se gleda po raspoloženju, svetliju budućnost svakako nazire Airbus. 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651

Не знам да ли су у Боингу ангажовали Индусе, али када би само знали људи како индијци раде... мсм.. част добрим, али такви су ретки.

Њихов начин размишљања у пословном домену је феномен за себе. Један од првих радних задатака ми је био да прочешљам тендерску документацију коју је компанија предавала различитим клијентима, а коју су углавном састављали инжењери из Индије. Документи креирани у ворду од минимум неких 40 страна (некада и 100 и кусур), глава ме је болела од шаренила. На свакој страни по неколико различитих боја и фонтова како би истицали оно што су они сматрали битним, неформатирани графикони и све то на хинглишу - индијској варијанти енглеског препуном грешака. Они су сматрали да је добијање 1 од 40 тендера успех, а ја да је то тежак пословни блам. И све то за послове тешке од више стотина хиљада долара до неколико десетина милиона када се преведе у доларе.
Они су добри само за послове у којима имају јако мало простора за самосталне одлуке, под стриктном супервизијом, слично као и кинези
 

Nott

Buduća legenda
Poruka
31.032
AIRBUS – prvo "hends-fri" poletanje ! ...

Tuluz - 21. 01. 2020

CFHw9NH.jpg


Link → https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=01&dd=21&nav_id=1644737

>>>>>

Bombastičan naslov je ustvari bio, samo jedan probni – test - let i kako iz Airbus-a tvrde, ova tehnologija je
drugačija u odnosu na Instrument Landing System (ILS) koji se već koristi u avionima širom sveta.

Ali Naravno, svaka inovacija je dobrodošla, pod uslovom da ne padaju „ko kruške“ …. što je,
na žalost, u zadnje vreme vrlo čest slučaj :roll:
 

Nott

Buduća legenda
Poruka
31.032
Naravno, nesmeta, šta više, lepo je kad je ljudska ruka u blizini mada,
kad se “desi maler” ... ne zna se šta je bilo ubitačnije, mehanički ili ljudski faktor ?!:roll:
Opet ... navikli smo mi da tamo sedi onaj “čika” koji nas uvek pozdravi sa :
“Dobrdošli dragi putnici, kapetan ... bla-bla-bla ... vam želi prijatan i udoban let ... ",,..
još ako je i neki zgodnjaković a uglavnom su, kao da su ih birali :zper:nek' ide život :lol:
 

Nott

Buduća legenda
Poruka
31.032
DAVOS : Trump nennt Boeing eine "große Enttäuschung"

BTZ (BerlinerTagesZeitung)
WIRTSCHAFT
22.01.2020

ShcKXZn.jpg


Američki predsednik Donald Trump, označio je enormne probleme s' kojima se suočava proizvođač aviona Boeing, nazvavši to pravim imenom kao "veliko, veliko razočarenje".
Kriza oko reprodukcije aviona 737 MAKS ima „ogromne, negativne efekte“, rekao je Trump u intervjuu za CNBC, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. U tom smislu, Boeing je "veoma razočaravajuća kompanija a do pre, otprilike godinu dana, imala se jedna, svetska, gigantska kompanija i onda im se desi ovaj, jedan, ovakav dizaster ?!,,.... grmeo je Trump.“

On se osvrnuo i na procene da je američki rast, oslabio ukupno "više od pola boda". Odgovarajuće ali definitivne kalkulacije predstavio je u utorak i američki ministar finansija Steven Mnuchin, neminovnom konstatacijom da je Boeing pod ogromnim, ekonomskim pritiskom, zbog globalne zabrane proizvodnje aviona 737 MAKS !!!

tw1Lc3z.jpg


Naime, zabrana je izrečena marta 2019. godine posle dve, kardinalne nesreće putničkih aviona ovog tipa, u kojima je poginulo 346 ljudi ??!!
Istražitelji i dalješpekilišu dilemom da bi te katastrofe mogle biti povezane, sa bazičnim sistemom stabilizacije koji, kad dođe do zaustavljanja, automatski gura “kljun” aviona na dole ?!
Boeing je u utorak objavio da kompanija, trenutno planira da bi taj tip aviona mogao ponovo krenuti "od sredine 2020. godine". To bi bilo kasnije ... nego što se ranije očekivalo.
Posle navedenih nesreća, cene deonica Boeinga su tada drastično pale a veći deo je, privremeno
sklonjen sa marketinga u New York-u ...

rfZkNUM.jpg

>> prizemljeni <<

Link ->
https://www.berlinertageszeitung.de/wirtschaft/57220-trump-nennt-boeing-eine-groe-enttaeuschung.html
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Баш данас Боинг имао заказан пробни лет нове унапређене верзије једног од својих најсупешнијих широкотрупаца 777Х, али уби га ветар

Због лошег времена остао да чека на пробу, а на снимку се тамо негде пред крај види и тренутак када су дрону који је снимао из ваздуха рокнуле батерије, а он се стрмекнуо у таму.. Само да тај баксуз не поћера и овај авион.

Снимак стрима који је ишао данас

Обратити пажњу на постројене лепотане 787 са обе стране

 
Poslednja izmena:

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Boing srezao 20-godišnju prognozu

Sijetl -- Američki proizvođač aviona Boing srezao je danas svoju 20-godišnju prognozu o tražnji aviona.

1602060501539.pngKako se navodi, ekonomski potres izazvan pandemijom kovida 19 negativno će se odraziti na isporuke letelica u narednih nekoliko godina.

Boing sada predviđa da će u naredne dve decenije isporuke komercijalnih aviona dostići 43.110 komada, što je za 2,0 posto manje u odnosu na 44.040 predviđenih pre godinu dana, a vrednosti je ostala nepromenjena na 6,8 biliona dolara po kataloškim cenama, prenosi Rojters.


Iako se i dalje očekuje da flote avio-prevoznika budu gotovo udvostručene, Boing je ipak prvi put skresao svoju 20-godišnju prognozu tražnje u smislu broja isporuka od finansijske krize 2009. godine.

Kompanija je takođe oštro srezala projekciju tražnje za prvu polovinu 20-godišnjeg perioda, odnosno za narednih 10 godina. Prema novoj proceni, isporuke će u periodu 2020-2029. iznositi 18.350 vazduhoplova, što je za 10,7 procenata manje u odnosu na prethodnu prognozu od 20.550 komada.

Uprkos tome, Boing je izrazio uverenje da će se tražnja vratiti ranijem trendu rasta oko 2030. godine, pozivajući se na iskustva iz prethodnih ekonomskih kriza.
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Када им се прогноза развуче на период од 20 година, онда пад од 2% у односу на претходну прогнозу и не делује толико застрашујуће колико податак да се гро пада, чак двоцифрен у процентима очекује сасвим разумљиво у првој декади на самом њеном почетку.

Пад је толико застрашујућ да се разумљиво може поставити питање хоће ли Боинг уопште да доживи на ногама период након короне. Поготово ако се зна да су руже почеле да им вену још са неславном причом која је пратила 737 макс серију
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Још мрачније вести стижу из Боинга :(


Avio-gigant otpušta 30.000 ljudi

Čikago -- Kompanija za proizvodnju aviona Boing najavila je danas smanjenje broja zaposlenih i ukidanje oko 30.000 radnih mesta.

Naime, Boing nastavlja da gubi prihod tokom pandemije koja je ugušila potražnju za novim avionima.

Boing je saopštio da očekuje da će do kraja sledeće godine smanjiti broj zaposlenih na oko 130.000, što je 30.000 manje nego na početku godine, prenosi AP.


To je daleko više od smanjenja od 19.000 koje je kompanija najavila pre tri meseca.

Boing je ažurirao plan zapošljavanja istog dana kada je prijavio gubitak od 449 miliona dolara za treći kvartal, što je zaostatak od 1,17 milijardi dolara koje je zaradio u istom periodu prošle godine.

Gubitak je, medjutim, bio manji nego što su analitičari očekivali. Prihod je opao za 29 odsto na 14,14 milijardi dolara.

Boing je pogođen padom prihoda nakon što je njegov 737 maks provučen u martu 2019. godine nakon dva smrtonosna pada, a zatim i pandemije koja je dovela do pada avionskih letova i ostavila avio-kompanije sa više aviona nego što im je potrebno.

Kompanija je nedavno smanjila prognozu potražnje za novim avionima tokom naredne decenije za 11 odsto zbog pandemije koronavirusa. Neki analitičari smatraju da je čak i ta umanjena prognoza bila previše ružičasta.
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Не цвета цвеТЈе ни у европско предзеТЈе
Gigant gubi milijardu evra: Situacija "veoma teška"


Tuluz -- Proizvođač aviona Erbas je danas saopštio da će kompanija izgubiti milijardu evra zbog Kovid 19 u trećem kvartalu.

Erbas navodi da su nove restriktivne mere širom Evrope usled pandemije korona virusa učinile situaciju veoma teškom.

Generalni direktor Erbasa Gijom Fori je rekao da je kompanija prilagodila svoje operacije kako bi se nosila sa virusom i ne očekuje dalje turbulencije usled novih restrikcija.


"Moraćemo da naučimo da živimo sa korona virusom na duže staze. Da, sve to nam otežava život, ali ovakve mere, koje su neophodne, su deo onoga sa čime moramo da se nosimo", rekao je Fori, a preneo AP.

Francuska kompanija je saopštila da je uspela da smanji gubitke u drugoj polovini godine, nakon katastrofalnog poslovanja u prvih šest meseci, pošto su avio-kompanije prizemljile većinu aviona.

Predviđanja su da se frekvencija saobraćaja iz 2019. godine neće vratiti najranije do 2023. godine.

Fori je rekao da jedan od vodećih proizvođača aviona u sve ne planira nove otkaze, mada je oko 15.000 ljudi moralo da ode zbog smanjenja obima posla.

"Ipak, postoji mnogo neizvesnosti, tako da moramo da ostanemo vrlo oprezni. Zajedničkim snagama moramo da izguramo ovu situaciju kako bismo mogli da postojimo kada se završi pandemija", dodao je on.

Erbas je odložio proizvodnju aviona sa manjim kapacitetom sedišta, jer se avio-kompanije ne oporavljaju tako brzo kao što se očekivalo u prethodna tri meseca.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.