"Air on a G string" J.S. Bach

VanderGraaf

Zainteresovan član
Poruka
258
"Air on a G String" koju je "napisao" Johann Sebastain Bach je jedno od najlepsih i napoznatijih dela barokne muzike. Ovo Bahovo delo kao da prati i ulazi u svakodnevni zivot kroz razlicite izvore. Od mnogih obrada i muzike za reklame, pa do vencanja i filmova, Bahovi tonovi iz ove muzike su uvek prisutni i cujemo ih cak i kada ih ne slusamo.
Ali, to muzicko remek-delo, koje se nalazi kao drugi movement u Orkestralnoj Sviti broj 3 u Dmajor, se zove samo "Air", i nije ni u G kljucu, nego je u D kljucu. Ako je "Air" u D kljucu, zasto se onda naziva “Air on a G String”?
Odakle je taj nadimak “Na G Zici” dosao i cija je to zasluga?
Ako zelite da saznate, skuvajte sebi soljicu kafe pre nego sto pocnete dalje citati.

zimmermann.jpg

Bach je bio veliki ljubitelj kafe. Njegova omiljena kafeterija je bila “Zimmermann`s Coffee House” u Lajpcigu (na slici gore).
Kada nije komponovao ili svirao u crkvi, Bach je uzivao u njegovom omiljenom napitku. Po nekim izvorima, Bach je pio i do 20 soljica kafe dnevno. Mnoge od tih kafa je pio upravo kod Zimmermanna. U sustini, on nije samo pio kafu u tom restoranu. Takodje je tu i stvarao muziku. Bach je vodio studentsko muzicko drustvo po imenu "Collegium Musicum". Clanovi ovog drustva su vezbali i svirali upravo u Zimermannovoj kafeteriji da Bach ne bi ostao bez svoje masivne doze kafeina. Po nekim izvorima, veruje se da su predivne Orkestarske Svite napisane upravo za Collegium Musicum, i da su ih studenti svirali u kafeteriji.
Bachova Svita broj 3 sadrzi vecinom muziku za dvorske igre, Overture, Gavotte, Bourree, Guige. Ali kao drugi od sest delova Svite broj 3, nalazi se totalno drugaciji "Air", pesma koja oduzima dah. Istrajna, odlucna i nadasve nezna bas linija, i ta melodija koja kao da se uvija oko violina.
Za pricu kako je "Air" dobila nadimak "Air On a G string", moramo otici 150 godina unapred nakon Bachove smrti i do nemackog violiniste po imenu August Wilhelmj, koji je obozavao Bach-ovu muziku. Wilhelmj je kreirao "Air" verziju za violinu i klavir, koja zvuci "tecnije", tise i romanticnije od Bachove originalne verzije. Bachova verzija ima vise instrumenata (dve violine, viola, oboe, bason i trube) i komponovana je za manji barokni orkestar.
Najvazniji deo je da je Wilhelmj promenio aranzman i originalni kljuc iz D prebacio u kljuc C. To je znacilo da su violinisti sada mogli uraditi mali trik.
Violinisti su sada mogli da sviraju ceo "Air" na samo jednoj zici violine, a kako je spustio transpose za oktavu dole, Air se tako svira na G zici, odakle je i nastalo ime "Air on a G String", koje se i danas koristi.
Bez razlike da li vise volite Bachov originalni "Suite no. 3 u Dmajor, Air 2nd movement", ili Wilhelmj-ovu verziju "Air on a G String" iz 19-og veka, muzika u obe verzije je i dalje neverovatna. Takodje je to stvar licnog ukusa, ili sto bi obozavalac kafe J.S. Bach, da je danas ziv i da sedi i pije kafu u Starbucks-u, mozda rekao: "razlika je izmedju jake crne kafe i finog kapucina".
Licno, vise volim Bachovu originalnu verziju "Suite No.3 in D major bwv 1068". U donjem video mozete cuti razliku u obe verzije jedna pored druge. Ako ne zelite da gledate ceo video, muzicko poredjenje obe verzije u videu pocinje od 4:10 minuta i zavrsava se na 5:10 minuta......i uzivajte u kafi dok slusate.....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.