AIDS (HIV)

15-ogodisnjak

Zainteresovan član
Poruka
120
Pre neki dan smo imali cas biologije i govorili smo o retrovirusima, medju njima i HIV... Nakon sto je cas zavrsen, ja sam se zapitao: sta se desava sa virusom HIV u mrtvom telu osobe? Da li virus nestaje sa smrcu osobe ili ostaje izvestan period?

Вирус сиде изумире врло брзо након смрти особе.
Оно што је сигурно јесте да дуже од 24 сата не може да преживи. Али мислим да му је неки максимум 12-ак сати, ал' ме не држи за реч. :)

Hvala Sofija, sad ti postavljam jos jedno pitanje:
Ako virus izumre za max 24h, nebitno koliko, sta to utice na njegov nestanak i da li su to naucnici uzeli u obzir kako bi pronasli lek protiv ovog virusa, kao i side?

На нестанак утичу спољни фактори- температура пре свега која доведе до денатурације саставних делова вируса.
Искрено, зашто лек за ХИВ не постоји још увек, прилично је нејасно.
Али такође се нисам посебно занимала том темом. :)

На нестанак утичу спољни фактори- температура пре свега која доведе до денатурације саставних делова вируса.
Искрено, зашто лек за ХИВ не постоји још увек, прилично је нејасно.
Али такође се нисам посебно занимала том темом. :)

Ni ja se nikada nisam posebno zanimao za ovo, al' eto, podstaklo me na razmisljanje... Ako temperatura kao jedna utice na denaturaciju sastavnih delova virusa, to bi moglo da se primeni u pronalasku leka... Medjutim, postoji mozda nesto sto mi ne znamo :) :) :dontunderstand:

Ma i meni samo tako palo na pamet, ali je dobro pitanje... ako temperatura utice na denaturaciju sastavnih delova virusa, to bi nauka mogla da primeni u potrazi za lekom protiv... mada mozda postoji nesto sto mi ne znamo i zbog toga nam neke stvari nisu jasne :D

Тешко да температура као фактор може да се примени.
Вирус је у организму, је л'?
То значи да би температура тела морала да се снизи или повиси. Али у том случају долази до денатурације саставних делова нашег организма. ;)
Није лако. :)

.......virus aidsa ne moze da zivi duze od nekoliko sec. van tela ali kako su ustanovili da zivi tako kratko u krvi mrtvog tela.... jesu radili test - taj test nije pouzdan ni kod zivih.... virusi mogu da zive danima, mesecima i godinama i to zavisi od spoljne sredine.... bilo na tv-u da su na aljasci izolovali virus posle 100 godina u telu coveka koji je umro od gripa...bakterije zive mnogo duze? ...sad se setih da sam davno u nekom naucnom casopisu citala da se virus gripa siri tako sto ga ptice iskljucaju iz leda na severnom i juznom polu i onda ga kroz izmet svinje kao pojedu... ne secam se svih detalja ali to bi bilo to....nemojte da mi se smejete ili da se cudite kao i svi kojima sam to ispricala :D

Poslednja izmena:
ХИВ је веома осетљив. Није као грип. Температура тела након смрти брзо опада, а то не погодује вирусу. Зато изумире....

Back