AI "umetnost" - postavite svojih ruku delo.

markons82

Elita
Poruka
19.545
Ok mozda nije ovde mesto i verovatno veliki broj umetnika mrzi iz dubine duse pojavu AI "umetnickih" dela al niko ne moze da negira da je od same pojave ovog trenda uzela toliko maha i zainteresovala mnoge da se svoje fantazije, stihove, snove pretvore u nesto sto u jednom momentu moze da postane opipljivo.

Ideja ove teme je, da ukoliko zelite, postavite neku sliku koju je kreirao AI program. Uslov je da napiste koji program ste koristili i koji "prompt" - tekst.
Photoleap_09_02_2023_00_32_19_iOVvi.jpg

Tekst - Portrait inspired by old masters, an old man fishing, dark clouds, stormy sky.

Обилић

Poznat
Poruka
8.825
Само онај који заиста верује, то јест зна да смо створени (да Бог постоји),
схвата да смо и сами машине, истина не од гвожђа, већ органског материјала.

Тај потпуно прихвата уметност наших металних парњака
и схвата да је она за почетак на неком наивном нивоу,
али не задуго ... 😁

Lancier

Veoma poznat
Poruka
11.609
Reci mi koliko stvari koristis koje negiraju rad coveka. 90%.stvari tokom dana sta uhvatis u ruku je stvorila masina.
da se ne lažemo - nije to stvarila mašina nego softver koji je napravio opet čovek koji je sastavio algoritam za kompilaciju elemenata umetnosti, prihvatljivosti posmatrača i na kraju izbacivanje određenog proizvoda.

dakle ljudi koji misle da algoritam je vredniji od umetničkog postupka su izbacili neki svoj proizvod. žalostan postupak a u ovom slučaju osuđen na neuspeh.

umetničko delo bez umetnika je ništa.

markons82

Elita
Poruka
19.545
da se ne lažemo - nije to stvarila mašina nego softver koji je napravio opet čovek koji je sastavio algoritam za kompilaciju elemenata umetnosti, prihvatljivosti posmatrača i na kraju izbacivanje određenog proizvoda.
Software bez hardware-a nije moguc. Dakle stvorio je hardware...
dakle ljudi koji misle da algoritam je vredniji od umetničkog postupka su izbacili neki svoj proizvod. žalostan postupak a u ovom slučaju osuđen na neuspeh.
Mozda, a mozda I nije. Fotografija je zamenila umetnike koji su ranije radili portrete, pojavom I upotrebom raznih software-a fotografija dobija sasvim drugaciji izgleda, recimo retusiranje koje je ranije radio fotograf...
Moguce...

Lancier

Veoma poznat
Poruka
11.609
Software bez hardware-a nije moguc. Dakle stvorio je hardware...

Mozda, a mozda I nije. Fotografija je zamenila umetnike koji su ranije radili portrete, pojavom I upotrebom raznih software-a fotografija dobija sasvim drugaciji izgleda, recimo retusiranje koje je ranije radio fotograf...

Moguce...
Fotografija nije zamenila umetnike, nego je stvorila novu vrstu umetnika- umetničkog fotografa.

Ovo što navodiš je ništa drugo nego nova vrsta četkice. Alatka kojom će manipulisati medijski umetnik ili fotograf.... Ili neki drugi ... ČOVEK

markons82

Elita
Poruka
19.545
Fotografija nije zamenila umetnike, nego je stvorila novu vrstu umetnika- umetničkog fotografa.
Tako nisu mislili slikari...
Ovo što navodiš je ništa drugo nego nova vrsta četkice. Alatka kojom će manipulisati medijski umetnik ili fotograf.... Ili neki drugi ... ČOVEK
Naravno, software za manipulaciju slika postoji jako, jako dugo. U slucaju A.I. taj software moze da zameni I fotografa ili ce moci u skorije vreme.

markons82

Elita
Poruka
19.545
Pričamo sad o fotografijama sa svadbi i unapređenim photoshop opcijama. Mislim stvarno.
Da ako napravi da fotografija Tom Hanksa izgleda sasvim relalno za par sekundi uz prompt koji ima 10tak reci zamisli sta ce moci za 5god I daleko napredniji software I mocniji hardware.
Sta je problem napraviti kompoziciju razlicitih delova I razlicitih fotografija da napravis nesto sasvim drugo.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.827

Pisanje dobrog algoritma je umetnost.

Lancier

Veoma poznat
Poruka
11.609
Jos veca medalja ide za ljubomoru na programer3 😁
haha nisam očekivao da će se neko pecati na ovu bućku, ponajmanje ti profesore matematike. :lol:

Vidi, sad suviše znam ljudi u tvojoj branši da ne znam šta znate, a šta ne znate. Na primer sa kulturom slabo stojite. Možda neko ko svira nešto, crta nešto rukom, čita nešto možda i zna ali informativno, ja takvog ne znam lično.

Složićeš se da svi ne znamo sve. a ovo što sam napisao imalo je veze sa postovima koje sam kačio iznad. Ukoliko si iole objektivan jasno je da nisam napisao ništa što ne stoji. A uzgred ovde su i obrisani postovi koje ti ne vidiš gde mi je rečeno da sam .... pa dobro ne moram sve da napišem.
Valjda je u redu da kad se sa nekim ne slažeš počneš da ga vređaš direktno. Ja nemam ništa protiv toga, ali eto to nije dozvoljeno na forumu.

Dakle posle par postova vidi se da je AI u ovom naslovu teme ništa drugo do marketinški trik jer je reč o aplikaciji Photoleap koja je ništa drugo nego automatizovani foto editor kakvih ima milion na tržištu. Postovane slike su lošeg kvaliteta ali dozvoljavam da bi veštiji operater napravio bolje.

Izvoli i pogledaj tu "zamenu" za fotorafe, dizajnere i koga li već

Pisanje dobrog algoritma je umetnost.
da to je sposobnost, neki mogu to nazvati i umetnošču. neko zove i fudbalere umetnicima ali to nije tema ovde.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.827
Tema je AI umetnost.

Ti si pomenuo aroganciju programera, kao ljudi koji prave AI.
Trigeruje me uvek kada neko prica nesto o necemu o cemu ne zna apsolutno nista.

Kada napravis jedan kompleksan algoritam za masinsko ucenje, ili bazu podataka dizajniranu kao baza znanja koja hrani odredjeni algoritam donosenja zakljucaka, bices kompetentan da kazes apsolutno bilo sta o AI.
Jer tek tada ces razumeti kompleksnost.

Do tada, bilo bi kao da ja kardio-hirurgu objasnjavam kako da vrsi operaciju srcanih zalizaka.

Programeri nisu arogantni nego su ponosni jer njihov zanat menja svetna bolje.

Ponosni su jer su na putu da naprave AI koja ce pronaci resenja za mnoge probleme za koje trenutno nemamo resenje, a moraju se resiti uskoro, inace cemo ostati bez jedine planete koju imamo.

Lancier

Veoma poznat
Poruka
11.609
Tema je AI umetnost.

Ti si pomenuo aroganciju programera, kao ljudi koji prave AI.
Trigeruje me uvek kada neko prica nesto o necemu o cemu ne zna apsolutno nista.

Kada napravis jedan kompleksan algoritam za masinsko ucenje, ili bazu podataka dizajniranu kao baza znanja koja hrani odredjeni algoritam donosenja zakljucaka, bices kompetentan da kazes apsolutno bilo sta o AI.
Jer tek tada ces razumeti kompleksnost.

Do tada, bilo bi kao da ja kardio-hirurgu objasnjavam kako da vrsi operaciju srcanih zalizaka.

Programeri nisu arogantni nego su ponosni jer njihov zanat menja svetna bolje.

Ponosni su jer su na putu da naprave AI koja ce pronaci resenja za mnoge probleme za koje trenutno nemamo resenje, a moraju se resiti uskoro, inace cemo ostati bez jedine planete koju imamo.
ovo je diskriminacija :lol:

a ai ovde je marketinški trik - program po nekom algoritmu pravi kolaž i uređuje - edituje sliku, veze ovo nema sa inteligentnom kreacijom.

inicijalne slike se ne generišu - iako promoter kaže da se generišu, nego se vuku iz ogromnih baza sirovih slika na netu - tzv. stock photography.

reč je o zameni terminima - programiranje ćemo nazvati umetnost, a automatsko fotoeditovanje po komandama ćemo nazvati ai generisanom slikom.