- Poruka
- 19.816
AI nas večeras vodi u pozorište da gledamo predstavu "Radovan III", koja je čuvena i voljena
i danas iz nekoliko razloga:
1.
Izvanredna glumačka postava: Zoran Radmilović, koji je igrao glavnu ulogu, postao je sinonim
za lik Radovana. Njegova interpretacija je bila toliko upečatljiva da je postala legendarna.
2.
Tekst Dušana Kovačevića: Kovačevićev tekst je duboko ukorenjen u društvenim i političkim temama,
ali je istovremeno i univerzalno razumljiv.
Njegova sposobnost da kombinuje humor sa ozbiljnim temama čini predstavu relevantnom i danas.
Režija Ljubomira Draškića je uspela da izvuče najbolje iz glumaca i da predstavu učini dinamičnom
i emotivno snažnom.
3.
Dugovečnost i popularnost: Predstava je premijerno izvedena 1973. godine i od tada je postala deo
kulturne baštine Srbije. Njena popularnost nije opala ni nakon decenija izvođenja.
Veliki Duško Kovačević, veliki Zoran Radmilović...
Ljudi placu od smeha gledajući po ko zna koji put predstavu...
Nema vise kod nas takvih glumaca koji mogu da rasplacu celu salu...
Nikad necu prestati da se divim Radmilovicu.
U celoj sjajnoj postavi tadasnjih glumaca, jednoj zaista vanserijskoj i vanvremenskoj generaciji, on mi
je ubedljivo najomiljeniji i po meni, mozda najbolji nas glumac svih vremena kod nas.
Kvalitet se vidi i danas, 50 godina od premijere, a koju licno gledam od kraja 80-ih godina i znam je
napamet, imam je urezanu u mozak.