Ахмети: Сутра је историјски дан, Албанац постаје премијер Северне Македоније

Baš tako. Albanska stranka bi zasigurno bila druga najjača u Srbiji i nijedna vlada ne bi mogla da se formira bez 30% Albanaca u njoj. U situaciji 2012. bi verovatno Albanac dobio premijersku poziciju.

Jes, ali da budemo iskreni - zato i vjerovatno etnicko ciscenje 1998-99 se desilo, jer Srbi su vise htjeli da Albanaca nema nego da se to desi.

Dimitrije Tucakovic pise pred prvi svjetski rat da nijedan narod tako organski mrzi Albance kao Srbi.
 

Pogledajte prilog 1489478

Ahmeti: Sutra je istorijski dan, Albanac postaje premijer Severne Makedonije


Ahmeti: Sutra je istorijski dan, Albanac postaje premijer Severne Makedonije 1


Beta danas 13:28

Lider DUI, najveće albanske partije u Severnoj Makedoniji, Ali Ahmeti ocenio je da je sutra istorijski dan jer će u Severnoj Makedoniji biti biran prvi premijer – Albanac.

„Ovaj dan je istorijski kako za Albance i Makedonce, tako i za sve ostale, jer postajemo ravnopravna država i društvo i prevazilazimo sve predrasude. Zajedno preuzimamo odgovornost da vodimo zemlju, ne jedan iza drugog, već rame uz rame, zajedno, za evropsku Makedoniju“, rekao je Ahmeti u video obračanju objavljenom na Fejsbuku.
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je juče Talatu Džaferiju (DUI) mandat za sastav prelazne vlade, za sprovođenje parlamentarnih izbora, koji će biti održani 8. maja.

Kako je prenela agencija MIA, Ahmeti je istakao je da su Albanci sanjali o slobodi i jednakosti.

„Verovao sam i u Ohridski okvirni sporazum, kao i u ozvaničenje albanskog jezika i albanske zastave. Verovao sam da ćemo postati deo NATO i da ćemo otvoriti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Verujem i da ćemo uskoro postati deo Evropske unije, jer su sjedinjene evropske države moj ideal za koji radim svaki dan“, rekao je Ahmeti.
Lider DUI se zahvalio građanima što su, kako je rekao, verovali i stali iza svog sna.

Ali, kako je rekao Ahmeti, „ovo nije kraj, ovo je samo početak, imamo još puno posla i snova za ostvarivanje“.

Albanska partija DUI je partner SDSM Dimitra Kovačevskog u koalicionoj vladi Severne Makedonije.

link


Па зар то није фантастично?! Маћедонија је још једном доказала да итекако завређује своје чланство у најелитнијем клубу на планети, а то је НАТО. Мултиетничност НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!
Vi ste stvorili Makedoniju,zato niko vama nije kriv.U Pirinskoj Makedoniji nema Albanci;)
 

1706688260971.png

Ко је Талат Џафери, први албански премијер Северне Македоније?


19talat1521464524.jpg


Скупштина Северне Македоније изабрала је данас по први пут техничку владу са албанским премијером Талатом Џафером. Њен мандат ће бити 100 дана, док је задатак овог извршног органа да припреми земљу за парламентарне изборе 8. маја.

Ко је Талат Џафери?

Талат Џафери је рођен 15. априла 1962. године у Гостивару, Република Северна Македонија. Године 1981. уписао је Војну академију Копнене војске – одсек пешадије, а наставу похађао у Београду и Сарајеву. Од 1996. до 1998. године посветио се постдипломским студијама, специјализујући командно-штабне дужности на Војној академији у Скопљу, док је 2013. године магистрирао, након успешно одбрањене тезе на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Скопје.

Каријеру у Оружаним снагама започео је 1985. године, прво у Народној армији Југославије (АПЈ), осамостаљењем Македоније, вратио се у домовину и придружио се Војсци Македоније, као виши официр и након одређеног периода изабран је за командант јединице пешадије у касарни Тетова.

Током година бављења политиком у редовима ДУИ, биран за заменика, заменика министра одбране 2008. и министра одбране у фебруару 2013. године.

2016. године по пети пут је изабран за посланика у Собрању, док је 2017. године изабран за председника Собрања Републике Северне Македоније. 21. августа 2020. године, после шестог посланичког мандата, поново је добио поверење већине посланика Скупштине и изабран је за председника законодавног дома.
 
1706688415161.png

"DOTAKLI SMO DNO" Mile pobesneo: Kako ste Albancu predali državu!?Poslanik VMRO-DPMNE Mile Lefkov je na konferenciji za novinare poručio da su SDSM i Kovačevski premijersku poziciju prepustili Džaferiju samo da bi sačuvali svoje fotelje i nastavili sa kriminalom i korupcijom.

1706688627071.png


Dobrivoje Katanić 29.01.2024

Najuticajnija severnomakedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE najoštrije danas kritikuje to što su Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i bivši premijer i lider te stranke Dimitar Kovačevski prepustili premijersku poziciju članu DUI, Albancu, Taljatu Džaferiju, porukom da su ovo najsramnija vremena za državu.

Poslanik VMRO-DPMNE Mile Lefkov je na konferenciji za novinare poručio da su SDSM i Kovačevski premijersku poziciju prepustili Džaferiju samo da bi sačuvali svoje fotelje i, kako je naveo, nastavili sa kriminalom i korupcijom.

Lefkov je poručio da je Severna Makedonija dostigla dno, da je, kako je kazao, jedan "dezerter zamenjen drugim".

"Zločinci su imali državu, a sada su svoj zločin krunisali premijerom. Jedan zločinac umesto drugog. SDSM je tvrdio i busao se u grudi da neće glasati za tehničku vladu koju neće podržati VMRO-DPMNE, a Kovačevski je uporno govorio da takvog slučaja u svetu nema i da je to neprihvatljivo. Ali, kada je na dnevni red došlo glasanje za Taljata Džaferija, celi SDSM se poneo kao đaci u klupi... Zato narod s pravom kaže da nemamo državu", rekao je Lefkov.

On je nabrojao nekoliko sumnjivih privatizacija koje se dovode u vezu sa predstavnicima DUI i istakao da Kovačevski nije samo sebe prodao, već i SDSM i sve njihove poslanike.

"Ali nema kraja poniženjima Kovačevskog u njegovoj želji za vlašću. Moli komandanta Forinu (Džaferija) i (lidera DUI Ali) Ahmetija da podrže Stevu Pendarovskog i da imaju zajedničku listu. Kovačevski daje sve za vlast, uz Kovačevskog, SDSM i DUI Makedonija svakog dana sve više gubi", rekao je Levkof, preneli su skopski mediji.

Džaferi je izabran za tehničkog premijera RSM na osnovu ranije potpisanom međupartijskom dogovoru stranaka na vlasti i on će na toj poziciji biti do parlamentarnih izbora 8. maja.

Iz VMRO-DPMNE je ranije saopšteno da je izglasavanjem Džaferija za premijera način da se zgazi država.

"Ovo je sramota za SDSM. Narod vidi sramotu koju je SDSM doneo Makedoniji i zato ćemo ih pobediti (8. maja). Nikad gore nije bilo. Zato je važno da ih pobedimo", poručili su iz VMRO-DPMNE.
 

Back
Top