Afroamerikanci, crnci ili nekako drugačije?

Šta mislite kako treba nazivati ljude koji su poreklom iz subsaharske Afrike i koji žive u svim delovima sveta? Skoro sam pročitao izjavu čuvenog američkog glumca Morgana Frimana da je i termin Afroamerikanac uvredljiv za stanovništvo SAD poreklom sa Alafričkog kontinenta, tačnije subsaharskog područja. Koje je vaše mišljenje?
Mi Srbi nikada zlo nismo naneli Afrikancima nikakvi zlo.
Nikada ih nismo kolonijalizovali, pravili robove od njih, pljačkali ih itd.

Prema tome, možemo ih zvati jednostavno crnci ... a i oni nas belci ... za mene nikakav problem nije.

Oni koji su ih pljačkali i exploatisali treba da im se klanjaju i cipele da im brišu.

U Ameriki ima najvise Nemaca i Iraca.
Nema, nego upravo ljudi engleskoh podrijetla.A da i ima, to je podrijetlo, a ne identitet.
Englezi su odredili što su Amerikanci: jezik, kultura, književnost, pravo, mjere i utezi, etika, povijest, ..
Oni i nitko drugi.

Oni su utemeljitelji američke nacije, dok su ostali imigranti koji su se asimilirali u engleski kalup.

Mi Srbi nikada zlo nismo naneli Afrikancima nikakvi zlo.
Nikada ih nismo kolonijalizovali, pravili robove od njih, pljačkali ih itd.

Prema tome, možemo ih zvati jednostavno crnci ... a i oni nas belci ... za mene nikakav problem nije.

Oni koji su ih pljačkali i exploatisali treba da im se klanjaju i cipele da im brišu.
Tko ih je pljačkao?

Idioti koji su ih doveli da rade kao robovi i time ih spasili od toga da kao robovi domaćih drugih Afrikanaca ne završe kao ručak.

Šta mislite kako treba nazivati ljude koji su poreklom iz subsaharske Afrike i koji žive u svim delovima sveta? Skoro sam pročitao izjavu čuvenog američkog glumca Morgana Frimana da je i termin Afroamerikanac uvredljiv za stanovništvo SAD poreklom sa Alafričkog kontinenta, tačnije subsaharskog područja. Koje je vaše mišljenje?
Moje mišljenje je da Frimen serekofoka.

Nema, nego upravo ljudi engleskoh podrijetla.A da i ima, to je podrijetlo, a ne identitet.
Englezi su odredili što su Amerikanci: jezik, kultura, književnost, pravo, mjere i utezi, etika, povijest, ..
Oni i nitko drugi.

Oni su utemeljitelji američke nacije, dok su ostali imigranti koji su se asimilirali u engleski kalup.
Zato sto su Englezi bili vladajuci sloj, Irci sljakeri proleteri, a njemci poljoprivrednici.

To je vise rasprava za Amerikance... crnac je nekako generickiji izraz... kao i belac,,,

Zato sto su Englezi bili vladajuci sloj, Irci sljakeri proleteri, a njemci poljoprivrednici.
Englezi i Škoti su uoči samostalnosti 1776. činili 85% američkog stanovništva. Irci i Nijemci su u većem broju počeli dolaziti tek nakon samostalnosti, u 19. stoljeću. Od potpisnika Deklaracije, svega jedan je bio Irac podrijetlom, Carroll.

Crnci su u našem jeziku ono kako ih se oslovljajava službeno u engleskom, blacks.
Pojam Afro-Amerikanci se koristi, ali je očito blesav jer se za bijelce ne rabi Euro-Amerikanci.
Prije je standardni naziv bio Negroes, no onda su počeli i od toga kmečati.

Nazovi ih kako hoćeš, ne mijenja ništa da je to najdisfunkcionalnija grupa
ljudi na planeti zemlji.

Zaštitu su najdisfuncionalnija grupa?
Evolucija i ekologija.

Ostale rase su se odvojile od ranih modernih ljudi pred 100.000 godina i otišle na sjever i zapad (Europa, Azija, Amerike,...). Tamo su se miješali s Neandertalcima i vremenom razvili poljoprivredu, pripitomili životinje i osnovali visoke kulture. Čak i oni bez visokih kultura, kao ovi u Polineziji, imali su prednost evolucije i avanture mora.

Crnci su potomci ranih ljudi koji su se miješali s bar 2 grupe hominida- ali ne s Neandertalcima. Tu su ispali genetski izdržljivi na dosta bolesti, no tuplji. Nisu ništa pripitomili, nisu ništa uzgojili, nisu imali nikakvo pismo.

Mali dio koji se nešto kao razvio su oni u kontaktui s Arapima i drugim evoluiranijim vrstama.

Crnci u odnosu na druge vrste (žuti, bijeli, crveni, smeđi,...) imaju niz bioloških karakteristika nepogodnih za bilo koji tip uređenog društva višeg od sela.

kod nas se zovu crnci. i to je ok.

mi imamo nekakav potisnuti rezervisan stav prema drugim rasama, ali nismo nikad nikoga ugnjetavalji ni iskoriscavali.

cak smo imali spektakularne rezultate u saradnji sa nesvrstanima sedamdesetih i osamdesetih godina, danas zaboravljene

Back