Afrički ljiljan

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.553
Porijeklo

Rod afričkih ljiljana (Agapanthus) uključuje deset vrsta, među kojima se mogu naći i ljetni i zimzeleni predstavnici. Botanički naziv roda Agapanthus sastoji se od grčkih riječi "agape" (= ljubav) i "anthos" (= cvijet), zbog čega se afrički ljiljani nazivaju i ljubavnim cvijećem. Višegodišnje biljke, koje pripadaju porodici Allium (Alliaceae), porijeklom dolaze iz Južne Afrike i tamo rastu na otvorenim travnjacima i kamenitim područjima. Dok su zimzelene vrste u Južnoj Africi uobičajene u blagim obalnim područjima, listopadne vrste rastu u hladnijim dijelovima zemlje i stoga su nešto otpornije na mraz.


IMG_1060.jpegIMG_1149.jpeg
 
Lokacija i podloga

Afrički ljiljani najbolje uspijevaju na sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra, ali prilično dobro cvjetaju i u polusjeni. Prilikom sadnje u posudu, saksiju treba napuniti drenažnim slojem ekspandirane gline ili šljunka koji je visok oko deset centimetara kako ne bi truli mesnati korijeni. U ostatak saksije dodajte zemlju za biljke. Zimzeleni afrički ljiljani pogodni su za balkone i terase ili čak za hladne i umjerene zimske vrtove. Prilikom sadnje u saksiju pazite da saksija bude samo nešto veća od korijenske klupe, jer je to često razlog zašto afrički ljiljan ne želi cvjetati. Iz tog razloga, afričke ljiljane treba presađivati tek kada je stari lonac postao znatno premali.
 
Briga o afričkim ljiljanima

Važan savjet za brigu o agapantusu: biljke u saksiji treba obilno zalijevati, posebno tokom perioda cvatnje. Pazite da u podmetaču ne ostane voda. Afričkim ljiljanima je također potrebno mnogo hranjivih tvari. Stoga ih treba snabdjeti visokokvalitetnim tekućim đubrivom u kontejnerima jednom mjesečno od aprila do avgusta. Međutim, ne biste trebali češće koristiti gnojivo, jer se kaže da afrički ljiljani najbolje cvjetaju kada im ne ide baš najbolje. Ako su previše opskrbljeni gnojivom, proizvode puno listova, ali samo nekoliko ili nimalo cvjetova.
 
U principu, afričke ljiljane nije potrebno rezati. Odstranite samo cijelu cvjetnu stabljiku sa uvenulih cvjetova. Ova mjera ne samo da poboljšava izgled, već i potiče stvaranje novih cvjetova i osigurava da se afrički ljiljani ne bi ukrštavali
 
Prezimi afrički ljiljan

Da bi prezimili Agapanthus, zimzeleni afrički ljiljani se premještaju u svijetle zimnice s temperaturama između pet i osam stepeni Celzijusa prije prvog mraza. Ako je previše toplo, stvaraju manje cvjetnih pupoljaka, ako je previše tamno, listovi postaju žuti. Koristi se dovoljno vode da se tlo ne osuši. U aprilu/maju, nakon posljednjih kasnih mrazeva, mogu ponovo izaći napolje. Zasađene listopadne vrste zimi, posebno u prvoj godini nakon sadnje, treba zaštititi nekim jesenjim lišćem ili malčom od kore.
Razmnožavajte agapantus

Najbolji način za razmnožavanje agapantusa je dijeljenje. Najbolje vrijeme za to su mart i april, iako u principu možete podijeliti svoj afrički ljiljan tokom cijele godine. Za afričke ljiljane koji se uzgajaju u kontejnerima, stavite afrički ljiljan u posudu i podijelite gustu korijensku kuglu oštrim lopatom ili nožem. Ne bi trebalo biti previše vremena između rasađivanja i ponovne sadnje sekcija jer se korijenje ne smije osušiti. Nakon što se podijeljeni uzorci ponovo usade u saksiju, prvo im je potrebno dobro popiti vodu. Nakon toga ih je potrebno samo povremeno lagano zalijevati dok se ne formiraju prvi novi listovi. Zatim možete ponovo zalijevati snažnije do perioda cvatnje. U prvoj godini nakon dijeljenja i presađivanja cvjetovi će biti malo rjeđi.
Dijeljenje se posebno preporučuje za biljke ili hibride koji su postali preveliki. Svoje afričke ljiljane možete razmnožavati i iz sjemena, ali se vrste afričkih ljiljana vrlo lako ukrštaju jedna s drugom i potomci rijetko vizualno odgovaraju matičnoj biljci kada se razmnožavaju sjetvom.
 

Back
Top