Quantcast

АФЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ, нека се спреме Мило и Свето

eremita

Zaslužan član
Poruka
116.224
Vijesti otvaraju Vikiliks afere u Crnoj Gori

04. mart 2011. 11:29 > 15:04


Podgorički list je objavljivanjem depeše bivšeg ambasadora SAD o korupciji vrha crnogorske vlasti, počeo objavljivanje tajnih dokumenata sa Vikiliksa u saradnji sa londonskim Gardijanom.


Foto: NovostiAmbasador Roderik Mur je svojevremeno u Vašington poslao depešu u kojoj on direktno povezuje tadašnju vlast sa organizovanim kriminalom, objavljuju Vijesti.

Za početak, list je objavio depešu iz 2009. godine u kojoj je Mur Stejt dipartmentu "otkrio" da je potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, direktno ili indirektno, navodno povezan sa 22 posebne kompanije, kao i da se bez njega ne može sklopiti iole značajan posao u Budvi.


Tu svoju priču, navodi list, Mur potkrepljuje informacijom da je Prva banka jedina imala koristi od vladinog paketa, vrednog 40 miliona evra, a ona je u vlasništvu porodice tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.


Mur je svoju centralu obavestio da je Đukanović vlasnik tri, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto akcija Prve banke, što, kako je naveo, porodici daje kontrolu nad bankom.


"Mnogi drugi visoki političari, takođe, imaju značajan poslovni interes, uključujući i interes u državnim kompanijama", napisao je Mur u depešama koje Vijesti objavljuju u saradnji sa londonskim Gardijanom.


U dokumentu se, ipak, navodi da Crna Gora "ni u kom smislu nije izgubljen slučaj", kao i da je u prethodnim mesecim bilo povećanog hapšenja i istraga.


Ocenjujući da je prirodu i opseg korupcije u Crnoj Gori teško kvantifikovati, Mur je tada naveo da i razni izveštaji ukazuju da se korupcija dešava na većini nivoa vlasti.


Vijesti navode
i da ambasada SAD u Podgorici nije želela da komentariše ova dokumenta Vikliksa.


Lukšić: Odnosi Crne Gore i SAD veoma dobri

Crnogorski premijer Igor Lukšić je danas, u Briselu, izjavio da su za Podgoricu mnogo važniji sadašnji dobri odnosi i podrška Vašingtona, nego na Vikiliksu objavljene američke depeše o upletenosti crnogorskih vlasti u organizovani kriminal.

Lukšić je to izjavio posle razgovora s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, koji je naglasio da je "stav Evropske unije da nije potrebno čitati Vikiliks".

File je dodao da su ocene o suzbijanju organizovanog kriminala u Crnoj Gori sadržane u godišnjem izveštaju i "Mišljenju" koje je Evropska komisija u novembru 2010. dala o Crnoj Gori.

Lukšić i File su to rekli na pitanje novinara da se osvrnu na izveštaj bivšeg američkog ambasadora u Podgorici, koji je objavio sajt Vililiks, a preneli crnogorski mediji, u kojem se posebno bivši crnogorski čelnik Svetozar Marović i porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića navode kao ličnosti upletene u organizovani kriminal.

"Verujem", glasio je odgovor Lukšića, "da je od bilo kakve diplomatske poruke važnije da su odnosi Crne Gor i SAD veoma dobri".

"Mi veoma cenimo podršku koju dobijamo od vlade SAD u nastojanju da pospešimo delovanje institucija, odgovornih za vladavinu zakona", dodao je.

(agencije/MONDO)


*******************************************************************************************


Ау, шта је ово??? Ђе су ове јуначИне, ови поштењаци, ови добротвори???
Ау, на шта ће ово да испадне, Богу ти? Има МилО и СветО ДА ПОТРЕФЕ БУВАРУ..........:hahaha::hahaha::hahaha:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.