Afera "Srpski lekari" - Dragana Jovanović: G17 je odlučio da me uhapsi!

dualcore

Ističe se
Banovan
Poruka
2.856
Dragana Jovanović, bivši gradski sekretar za zdravstvo, tvrdi da je upozorena od kolega da joj se „namešta igra" zbog javnog zalaganja da ministar Milosavljević snosi deo odgovornosti za loše stanje u zdravstvu

Dragana Jovanović, bivši sekretar za zdravstvo, izjavila je za Press da je preko nekih kolega upozorena da su neki kadrovi G17 odlučili da je „smeste u zatvor" zato što je javno zatražila da ministar Milosavljević ponese svoj deo odgovornosti za loše stanje u zdravstvu.

- Rečeno mi je da su odlučili da me uhapse. Zanimljivo je da je tokom mog boravka na Trećem kongresu respiratornog udruženja u Tuzli, moja zamenica, koja je inače kadar G17, kopirala masu dokumenta iz Sekretarijata i odnela ih u Ministarstvo zdravlja, kao i da je u svojoj kancelariji saslušavala pojedine zaposlene - kaže profesorka Jovanović.

Određen pritvor osumnjičenim lekarima

Istražni sudija Specijalnog suda odredio je juče ujutru pritvor do 30 dana i pokrenuo istragu protiv osmoro zdravstvenih radnika zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet grada za više od 65 miliona dinara.

U pritvoru su zadržani bivši član veća Gradske uprave Beograda Vladan Šubarević, koji je od 2007. do 2008. godine bio zadužen za zdravstvo, suvlasnik i direktor preduzeća „Recipe Medical Supplies" iz Zemuna Slobodan Paunović, kao i direktor predstavništva „Kedrion SPA" u Srbiji Đovani Akroljani. Posle njihovog saslušanja, istražni sudija pokrenuo je istragu i protiv bivšeg direktora KBC „Bežanijska kosa" Nikole Milinića i njegovog pomoćnika za nemedicinske poslove Dobrile Vekić, direktora Specijalne bolnice „Sveti Sava" Milana Savića, nekadašnje direktorke palilulskog doma zdravlja „Dr Milutin Ivković" Jasminke Jelić i bivšeg direktor KBC „Zvezdara" Zorana Ivankovića.

Svim osumnjičenima je određen pritvor zbog bojazni da bi uticanjem na svedoke mogli da ometaju tok istrage, ali i zbog teških okolnosti pod kojim je delo izvršeno, dok je Đovaniju Akroljaniju pritvor određen i zbog opasnosti od bekstva.

Podsetimo, Vladan Šubarević je osumnjičen da je kao član veća zadužen za zdravstvo Gradske uprave Beograda, od 1. juna 2007. do 1. juna 2008. godine „organizovao kriminalnu grupu, koja je imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, radi sticanja dobiti".

Ona navodi i to da je slučajnost što je njena ostavka na mesto gradskog sekretara za zdravstvo podneta u sredu, istog dana kada je uhapšeno osmoro zdravstvenih radnika, čije je zloupotrebe ona prva iznela u javnost pre skoro godinu dana.

Imaju obaveze, ne i prava

- Svoju ostavku sam potpisala tog jutra, a prethodne dve nedelje sam nagoveštavala ostavku ukoliko se ne pokrene inicijativa za promenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što očigledno nije učinjeno. Postojeći zakon je neadekvatan u mnogim segmentima i kad-tad će morati da se menja, što se pokazuje i u praksi. Grad nema nikakvu samoupravu u zdravstvu, iako se stalno o tome priča. Nema nadležnosti nad kvalitetom rada u zdravstvenim ustanovama, nego je to pod republičkom nadležnošću, pa grad kao osnivač ima obaveze da ulaže u gradnju, rekonstrukciju objekata i nabavku opreme, a pri tom ne može da utiče na zdravstvenu politiku i organizaciju zdravstvene službe kako bi trebalo. Pošto to nije učinjeno, odlučila sam da odem, jer mi ne pada na pamet da samo izigravam poziciju i neću da radim na štetu građana - rekla je Jovanovićeva.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, grad sme i mora da ulaže u rekonstrukciju, izgradnju i opremu, ali nema nikakvu ingerenciju nad kadrovskim resursima, niti nad kontrolom kvaliteta zdravstvene zaštite.

- Osim što grad nema nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama koje su pod njegovom kontrolom, sve vreme se smišljeno ometa rad Gradskog sekretarijata za zdravstvo i svih akcija koje smo imali, što je išlo na štetu građana Beograda - kaže profesor Dragana Jovanović.

Bila sam u pravu

Komentarišući hapšenje osmoro osumnjičenih da su zloupotrebom položaja prisvojili više od 65 miliona dinara, ona kaže da je to stvar odgovornih institucija, a znala je da je bila u pravu od prvog trenutka kada je javno iznela optužbe na njihov račun, tražeći njihovu smenu.

Naša sagovornica kaže da su netačne informacija da je podnela ostavku jer želi mesto direktora Instituta za plućne bolesti:

- To bi bilo krajnje licemerje, jer bi to značilo da hoću i dalje da budem pod Ministarstvom zdravlja, što je apsurd. Decidirano tvrdim da se vraćam na mesto načelnika Šestog odeljenja Instituta za plućne bolesti i ne zanima me nijedna druga priča - rekla je Jovanovićeva.
Želeći da čujemo i komentar ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, više puta smo ga tokom jučerašnjeg dana pozivali, ali su oba njegova telefona bila nedostupna.

Link
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.