Quantcast

AFERA KOLUBARA: Konferencija za novinare

WIBU

Poznat
Poruka
7.653
Troškovi zakupa mehanizacije u Rudarskom basenu Kolubara smanjeni su za čak 80 odsto u odnosu na 2008. godinu, što znači da su manji za oko 40 miliona evra.

Ovaj podatak saopštio je direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran, koji je predstavio poslovanje Kolubare u 2010. godini.

Na pitanje da li tolike uštede pokazuju da su ogromni troškovi ranijih godina bili posledica zloupotreba, Ćeran je rekao da će odgovor na to pitanje dati istraga policije.

Konferencija za novinare o poslovanju Kolubare u centrali EPS-a, čiji je i Kolubara sastavni deo, još jednom je samo potvrdila tezu da, uprkos brojnim dokazima, nadležni ćute o zloupotrebama u Kolubari.

Direktor rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran ponovio je da su troškovi za zakup mehanizacije privatnih firmi tokom 2009. i 2010. godine smanjeni za čak 80 odsto, odnosno za oko 40 miliona evra, ali nije bio spreman da kaže da su ogromni troškovi prethodnih godina bili rezultat zloupotreba.

“Vidimo eksploziju zakupa 2007. i 2008. godine i vidimo da je zakup 2010. sveden na 20 posto od zakupa 2008. godine. Porast troškova zakupa mehanizacije delom je opravdan, znači bilo je više radova“, rekao je Ćeran.

Na pitanje da li uštede u Kolubari pokazuju da je izostala kontrola poslovanja tog preduzeća, Ćeran je odgovorio da će istraga pokazati da li je bilo zloupoteba.

Kako je “Insajder“ objavio u serijalu "Prevara veka", interna kontrola EPS-a utvrdila je da je u periodu od 2005. do 2009. godine bilo neopravdanih troškova za zakup mehanizacije.

Taj izveštaj direktor Kolubare nije želeo da komentariše jer je to u nadležnosti direktora EPS-a.

Međutim, novinarima nije bilo dozvoljeno da postave pitanje direktoru EPS-a Dragomiru Markoviću koji je takođe bio na konferenciji.

Pitanje je bilo nemoguće postaviti i Aci Markoviću, predsedniku Upravnog odbora EPS-a, ali i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, koji su takođe bili prisutni.

Podsetimo, DSS je optužio “Insajder“ i TV B92 da emisijama o Kolubari vode kampanju protiv te stranke.

U međuvremenu je javnost imala prilike da se uveri da je DSS znao za zloupotrebe i pre “Insajdera“.

Naime, lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je, gostujući u Vestima TV B92, da je još pre dve godine pitao lidera DSS-a Vojislava Koštunicu zašto toleriše krađe u Kolubari i zašto ne skine ljagu sa svoje stranke.

Navode o zloupotreba u Kolubari policija istražuje više od dve godine. Do danas rezultati te istrage nisu poznati.

Ponovo odbijen poziv za gostovanje na TV B92

Emisija “Insajder“ se u proteklih mesec dana bavila zloupotrebama u Kolubari, a današnja konferencija u EPS-u bila je prilika da nadležnima još jednom javno uputimo poziv da o tome govore u emisiji uživo na našoj televiziji, s obzirom na to da konferencija za novinare nije bila prilika da se postave sva pitanja.

Od 35 minuta, koliko je trajala konferencija o poslovanju Kolubare, novinari su imali samo deset minuta za pitanja.

Uprkos tome, rukovodstvo EPS-a i gradonačelnik Dragan Đilas, po svemu sudeći, su ponovo odbili poziv TV B92.

Naime, na javni poziv Draganu Đilasu, Dragomiru Jankoviću i Nebojši Ćeranu da gostuju u emisiji “Insajder debata“, dobili smo odgovor da je konferencija završena, nakonon čega su prisutni napustili salu.
Извор www.b92.net.

Joш једна бахатост власти на делу.

Организовати конференцију ради конференције, а онда одбити да одговараш на новинарска питања је врхунац арогантности!

Није ничија до зоре горела...
 

WIBU

Poznat
Poruka
7.653
Разумем ја господу да су у проблему јер како доказати недоказиво и објаснити необјашњиво?

Уместо да власт покаже чврсту руку, одлучност, ефикасност и транспарентност при решавању оваквих афера и прикупи политичке поене они беже као зечеви.

Закључак се сам намеће: сви су омастили брк, само још нису нашли жртвеног јарца!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.