Quantcast

Aerodrom Nikola Tesla

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.800

Aerodrom Nikola Tesla poželeo dobrodošlicu 6-milionitom putnikuBeograd, 20. decembar 2019. godine - Aerodrom Nikola Tesla Beograd obeležio je danas značajnu prekretnicu u poslovanju dočekavši svog 6-milionitog putnika. Jubilarna putnica je gospođa Danijela Janković, koja je putovala letom nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia za Skoplje.

Putnicu su na aerodromskom Terminalu 2 dočekali generalni direktor kompanije BELGRADE AIRPORT, Fransoa Berizo i direktor za komercijalu i strategiju avio-kompanije Air Serbia, Jirži Marek, koji su gospođi Janković uručili vredan poklon - dve povratne avionske karte u poslovnoj klasi za Njujork.

„Do sada najbolji rezultat od 6 miliona putnika postignut je u najvećoj meri zahvaljujući otvaranju čak deset novih linija avio-kompanije Air Serbia, zatim novim letovima za Pariz avio-kompanija Air France i ASL Airlines, liniji avio-kompanije Wizz Air za Lion, kao i veoma uspešnoj čarter sezoni. Čestitam gospođi Janković, nadam se da će joj ovaj trenutak ostati u sećanju i ne sumnjam da će uživati u prekookeanskom putovanju“, izjavio je gospodin Berizo.

“Er Srbija je ove godine umnogome doprinela uspešnom poslovanju beogradskog Aerodroma Nikola Tesla i dostignutom broju od 6 miliona putnika, koje je Aerodrom uslužio. Počastvovani smo činjenicom da je šestmilioniti putnik izabrao da leti Er Srbijom. Time se dodatno potvrđuje da putnici najčešće biraju našu kompaniju, kao onu sa najvećim brojem destinacija i konekcija preko Beograda. Nastavićemo da razvijamo našu mrežu da bismo našim putnicima ponudili još veći izbor destinacija. Želimo ne samo da pružimo što bolju uslugu putnicima koji poleću iz Beograda već i da privučemo one koji tek treba da dođu i posete ovu divnu zemlju. U znak naše zahvalnosti, želimo da pobedniku poklonimo dve karte u biznis klasi na našem izvanrednom letu iz Beograda za Njujork, jedinoj direktnoj liniji između Balkana i Severne Amerike”, izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, kojim već godinu dana upravlja kompanija BELGRADE AIRPORT pod koncesionim ugovorom, je u prvih devet meseci ove godine zabeležio blizu 4,75 miliona putnika, što je rast od od 7,8 odsto u donosu na isti period prošle godine. Samo tokom trećeg kvartala, broj putnika na aerodromu je porastao 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.800
Ovom vešću započinjem temu na podforumu avijacija o našem najvećem i najznačajnijem aerodromu gde se mogu ostavljati vesti i komentari vezani za bilo šta što se aerodroma dotiče.
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.800
Malo istorije

Priča o JP Aerodrom Beograd - „Nikola Tesla“ počinje još davne 1910. godine. Od tada do danas, letilište je menjalo lokaciju, raslo i razvijalo se. Prvo letilište u Beogradu nastalo je krajem 1910. godine na vojnom vežbalištu u predgrađu Banjica. Ovde su letenje avionom prikazivali pioniri avijacije — Simon, Maslenikov, Vidmar i Čermak.

Početkom 1912. godine, na Banjici je podignut prvi drveni hangar za avione namenjen ratovanju sa Turskom. Dve godine kasnije na Banjici se stacionira srpska aeroplanska eskadrila i balonska četa. Banjički aerodrom korišćen je i posle Prvog svetskog rata za potrebe poštanskog saobraćaja na relaciji Skoplje — Niš — Beograd — Novi Sad i Beograd — Sarajevo — Mostar. U blizini mesta gde se nalazio ovaj aerodrom danas je Vojno-medicinska akademija (VMA).

Aerodrom Kalemegdan - Donji grad se nalazio na potezu od turskog amama (danas planetarijuma) prema ušću Save u Dunav. Sa ovog mesta prvi avion poleteo je u januaru 1911. godine. U novije doba taj prostor je korišćen za skokove padobranaca i letenje paraglajdera. Danas se na ovom mestu redovno održavaju aeromitinzi sportske i ultralake avijacije.

Međunarodno vazdušno pristanište "Beograd" 1927. godine sa avionima Lockheed L-10A Electra YU-SAT i De Havilland DH.89 Dragon Rapide YU-SAS na pristanišnoj platformi

Aerodrom u blizini Pančeva počeo je sa radom 1923. godine, kada je vazduhoplovna kompanija „Franko—Rumen“ pokrenula međunarodnu liniju Pariz — Carigrad. Iste godine, sa ovog aerodroma, uspostavljen je i poštanski saobraćaj. Aerodrom je korišćen i za obuku pitomaca vazduhoplovne akademije ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. Posle oslobođenja, pančevački aerodrom korišćen je kao "Vazduhoplovno-vojno učilište". Na mestu starog pančevačkog aerodroma danas se nalaze hale fabrike aviona UTVA, kao i travnata pista koja se koristi za probne, sportske i trenažne letove.

Međunarodni aerodrom „Beograd“ izgrađen je na livadi koja se zvala Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save, oko dva kilometra južno od Zemuna. Aerodrom je otvoren za saobraćaj u martu 1927. godine. Od februara 1928. godine sa novog aerodroma poleću i avioni prve domaće avio kompanije, "Aeroputa". Aerodrom je raspolagao sa četiri travnate poletno-sletne staze. Na njemu je 1931. godine izgrađena moderna pristanišna zgrada, a 1936. ugrađena je i oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti.


Tokom Drugog svetskog rata aerodrom su koristili Nemci. Oni su ga i porušili 1944. godine, pri povlačenju iz Beograda. Za lokaciju novog međunarodnog aerodroma izabran je prostor u blizini Surčina, 18 kilometara zapadno od Beograda.

Aerodrom je pušten u saobraćaj 1962. godine. Imao je jednu pistu dužine 3000 metara, rulnu stazu dužine 3350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, veliku platformu za opsluživanje letelica i drugu savremenu opremu. Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za Kategoriju II i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.Od 2010. do kraja 2013. Aerodrom Nikola Tesla Beograd uložio je u obnovu opreme i infrastrukture. U tom periodu
su čekaonice u hodniku C prstom potpuno proširene i obnovljene, kao i čekaonice od izlaza A1 do A6, lučka platforma proširena je dodavanjem 4 nova otvorena parkirna mjesta, izgrađene su dve čekaonice za putnike koji su se ukrcavali na udaljena parkirna mesta, rekonstruisana je rulna staza, postavljeno je 11 uređaja za vizualno parkiranje aviona, nabavljeno je 6 novih avio-mostova.


Sa povećanjem broja putnika od 2014., aerodrom ulaže u prilagođavanje udobnosti putnicima i posetiocima. Uređena je veza između terminala 1 i 2 i stvoren je prostor za nove komercijalne objekte, izgrađena je platforma za odmrzavanje i zaleđivanje koja omogućava letnjih meseci dodatna parkirna mesta, izgrađen je novi sigurnosni prolaz za kontrolu pristupa platformi i manevarskim površinama, na podu terminala 1, otvoren je još jedan granični prelaz. Prvi put od otvaranja Terminal 1 je potpuno obnovljen, a izgrađena je još jedna terminalna zona s dodatnih 10 šaltera za smeštaj putnika, instaliran je moderni transportni sistem. Broj putnika povećava se skoro svake godine do danas, a 2004. godine, aerodrom je ponovo beležio više od 2 miliona putnika godišnje. Više od 3 miliona putnika registrovano je ponovo u 2011. godini, a 4 miliona putnika prvi put je zabileženo 2014. godine uz znatan porast od 31 posto. U 2015. godini istorijski rekord ponovo je oboren, a u 2016. godini postavljen je novi rekord od 4.924.992 putnika. U 2017. godini prvi put u istoriji zabileženo je preko 5 miliona putnika.
Pre neki dan 20.12.2019 dostignuta je i premašena cifra od 6 miliona putnika za godinu.Od 2006-te aerodrom nosi naziv po srpskom naučniku a od 2018 je zvanično predat u koncesiju na 25 godina francuskoj kompaniji VANSI.
 
Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.800
Potpisan ugovor za izgradnju novog tornja na aerodromu “Nikola Tesla“

"...vrednost ugovora je 17,5 miliona evra, a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika, rečeno je nakon potpisivanja u Vladi Srbije. Izvođač radova je konzorcijum koji čine: „Energoprojekt visokogradnja“, „Energoprojekt oprema“ i EMPEX. Ugovor je deo programa modernizacije kontrole letenja a investicioni program SMATSA je do 2023. vredan ukupno 126 miliona evra i finansira se iz sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i SMATSA....."
 

Nott

Buduća legenda
Poruka
26.881

NAJMLAĐE i NAJSLAĐE ”SLUŽBENO LICE “ AERODROMA NIKOLA TESLA !!!


Na aerodromima širom sveta „rade“ životinje !
Njihovi poslovi i zaduženja su različiti, pa tako postoje psi,
kojima je glavni zadatak da smanje nivo stresa putnicima ili
da budu tragači za nedozvoljenim paketima i supstancama.

Zato, na zvaničnim stranicama Er Srbije stoji :“ Upoznajte ovo preslatko stvorenje, najmlađe službeno lice i to
ne na „tamo nekom aerodromu na drugom kraju sveta“ … njega možete,

svaki dan da sretnete u Srbiji, na beogradskom aerodromu >> Nikola Tesla << .

>>>
Pobogu, pa kako da odoliš i ne “zgužvaš” ovakvog medenjaka ? :heart::heart::heart:
Momentalno bih ga ponela ... pa makar me 'apsili :roll::mrgreen:
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.800
Beogradski aerodrom: Gradi se nova pista, hotel, tržni centar i podzemna stanica BG voza

Planom detaljne regulacije za aerodrom Nikola Tesla planirana je gradnja još jedne umetnute piste.
Planom je predviđena gradnja hipermarketa, autlet i ritejl parkova, hotela, kongresno-poslovnog centra. U okviru kompleksa je planirana i podzemna železnička stanica.

Inicijativu za izradu Plana pokrenulo je AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd. Za deo planskog obuhvata koji se odnosi na postojeći kompleks aerodroma, na bazi inovirane strategije razvoja koja je do 2043. godine definisala rekonstrukciju postojeće poletno sletne staze i uvođenje umetnute poletno-sletne staze, koncesionar i operater aerodroma Nikola Tesla Beograd VINCI Airports Serbia (Belgrade Airport doo Beograd) je izradio prostorno-programsko rešenje kojim je definisan razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom postojećeg kompleksa aerodroma, piše "eKapija".

U okviru celine I planirane su površine za privredne zone, kao što su logistički centri, špedicija, privredni parkovi i skladišta.

Celina II obuhvata blokove ostalih namena, u okviru kojih su planirane površine za komercijalne sadržaje, privredne zone i posebno izdvojen kompleks Muzeja vazduhoplovstva.

Planirani su veći trgovinski formati: hipermarketi, outlet i retail parkovi, tržni centar, izložbeno-prodajni saloni, hoteli i kongresno-poslovni centar.

"Imajući u vidu blizinu auto-puta i planiranu saobraćajnu opsluženost, kao i deficit pratećih sadržaja uz kompleks aerodroma, ove dve celine imaju najveći razvojni potencijal u planskom obuhvatu", navodi se u Planu.

U okviru celine III planirane su javne saobraćajne površine u okviru kojih je definisan postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla, kao i javne zelene površine (zaštitni zeleni pojas aerodroma).

Celina IV obuhvata blokove spontano nastale stambene izgradnje u kontaktnom području postojećeg kompleksa aerodroma i prostora planiranog za budući razvoj aerodroma (celine III i V), i teritoriju južno od Vojvođanske i Surčinske ulice. Planom su definisani uslovi za sanaciju dela neplanske izgradnje, dok novi kapaciteti izgradnje i komunalne infrastrukture nisu dozvoljeni.

Celina V obuhvata planirane javne površine namenjene kompleksu za razvoj aerodroma i javne zelene površine – zaštitni zeleni pojas. Površina je rezervisana za izgradnju druge poletno-sletne staze (PSS2) sa pripadajućom infrastrukturom, novog putničkog terminala, pratećih servisnih, logističkih i tehničkih sadržaja. U okviru ove celine planirani su objekti i sadržaji železničke infrastrukture (dvokolosečna pruga, putnička i teretna železnička stanica, manipulativni koloseci).

Predloženom granicom Plana detaljne regulacije obuhvaćen je postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla, područje planirano za dalji razvoj aerodroma, zaštitne zone aerodroma, deo područja spontano nastale stambene zone i prostor planiran za privredne i komercijalne sadržaje u delu južno od auto-puta. Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 1869.6 hektara.

Planirani saobraćajni koridori i granice zona zaštite aerodromskih kompleksa uslovili su osnovnu podelu na pet prostornih celina, u okviru kojih su grupisane karakteristične namene i sadržaji.

Planom je definisan kompleks aerodroma, koji u skladu sa specifičnim sadržajima i namenama, čini više funkcionalnih zona.

------------------------------------------------------------------------------------------

Lepo izgleda ovako napisano.....da vidimo.
 

Nott

Buduća legenda
Poruka
26.881

VELIKO SLAVLJE NA AERODROMU NIKOLA TESLA !!!
>>> Wizz Air slavi 5 miliona putnika u Srbiji <<<
22.01.2020.Wizz Air, „najzelenija“ avio-kompanija u Evropi* i najveći niskotarifni avio-prevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi,
slavi značajan jubilej, ukupno 5 miliona putnika prevezenih u Srbiji. U okviru proslave ovog jubileja, Wizz Air je
nagradio srećnog 5-milionitog putnika koji je putovao iz Lutona u Velikoj Britaniji do Beograda, vaučerom u vrednosti

od 200 evra za letove Wizz Aira.

„Drago nam je što proslavljamo ovaj značajan jubilej na aerodromu u Beogradu. Zadovoljni smo rezultatima koje smo
prošle godine
u Beogradu, kao i prijemom na koji smo naišli otkako smo počeli da poslujemo na ovom aerodromu koji je
važan za ceo Balkan.
Naša posada spremno dočekuje poslovne i turističke putnike“, izjavila je Paulina Gosk, menadžer,
korporativnih komunikacija u Wizz Airu
.LINK -> https://www.nedeljnik.rs/wizz-air-slavi-5-miliona-putnika-u-srbiji/?utm_campaign=ringier.
contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ringier.contentexchange.me&utm_term=www.blic.rs&utm_content=Blic.rs%20-%20CATEGORIES%20-%20FLEX%20-%20new%20categories%20-%20unified 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Рендер како ће изгледати аеродром Никола Тесла након завршетка реконструкције

Судећи по овом приказу делује као да ће се Ц излази проширити са још 12 нових авиомостова

А аутор као да је наслућивао и проширење флоте Ер Србије, па је на рендеру убацио 3 комада А330 :)


1591297618247.png


1591297705271.png
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Полако се враћа живот на аеродром.
Прва страна компанија која је обновила саобраћај након поновног отварања је био мађарски Виз још 18. маја. Затим је започела са редовним саобраћајем домаћа Ер Србија, па белоруска Белавиа, онда у петак кренуо Свис за Цирих, а од вечерас и Аерофлот за Москву

Јуче је одлетео авион на редовној линији за Њујорк, а листа данашњих летова изгледа овако


HanoverW6 401706:10Wizz AirA4Odleteo 06:15
Paris CDGJU 31006:40Air SerbiaA1Odleteo 06:40
AmsterdamJU 36006:40Air SerbiaC2Odleteo 06:47
Ted Stevens AnchoragePS 318708:45PSC5Ukrcavanje
Banja LukaJU 10010:10Air SerbiaA1Na vreme
London HeathrowJU 38010:25Air SerbiaC1Izlaz otvoren
ZurichJU 37212:40Air SerbiaA2Na vreme
SarajevoJU 11213:50Air SerbiaA1Na vreme
FrankfurtJU 33417:30Air SerbiaC5Na vreme
MalmoW6 420918:15Wizz AirA3Na vreme
LjubljanaJU 19418:20Air SerbiaA1Na vreme
ViennaJU 60418:30Air SerbiaA5Na vreme
ZurichLX 141919:50Swiss International Air LinesA2Na vreme
Moscow SheremetyevoSU 209720:55Aeroflot Russian AirlinesC3Na vreme
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Vansi objavio plan proširenja "Nikole Tesle" vredan 730 miliona evra


Kako prenosi magazin Konstrakšen Jurop (Construction Europe) na svom sajtu, plan za narednih 25 godina predviđa povećan kapacitet aerodroma sa sadašnjih šest miliona putnika godišnje na 15 miliona, do 2043. godine.

Generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo rekao je da očekuje da će veći deo posla biti sproveden u naredne tri godine.

....

остатак на линку из наслова
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Од данас су отворене границе унутар Европе па је и интезитет саобраћаја у порасту.
Јуче је са аеродрома Никола Тесла било 15 полетања, данас 26. А то није ни четвртина оног што би требало да буде у ово време. Ипак након празног аеродрома без путника, слика се ипак поправља сада.

Сем Ер Србије, саобраћај обављају још и Визер, Свис, Белавиа и Аерофлот. Од 1.7 стиже доста појачања

Данашња слика полазака


MemmingenW6 410506:10Wizz AirA2Odleteo 06:32
Stockholm SkavstaW6 420106:15Wizz AirA1Odleteo 06:39
DusseldorfJU 32006:35Air SerbiaA4Odleteo 06:42
Paris CDGJU 31006:40Air SerbiaC3Odleteo 06:51
AmsterdamJU 36006:40Air SerbiaA3Odleteo 06:47
PragueJU 61006:50Air SerbiaA5Odleteo 07:16
ZurichJU 37007:20Air SerbiaC2Odleteo 07:24
LjubljanaJU 19007:40Air SerbiaC4Odleteo 07:52
ViennaJU 60007:40Air SerbiaC1Odleteo 07:44
New York JFKJU 50007:50Air SerbiaC5Odleteo 08:05
MinskB2 81010:20Belavia Belarusian AirlinesA2Odleteo 10:28
London HeathrowJU 38010:25Air SerbiaC2Odleteo 10:36
London LutonW9 400112:30Wizz AirA3Odleteo 13:04
EindhovenW6 407112:35Wizz AirA4Pred poletanje
BucharestJU 64212:45Air SerbiaC6Odleteo 13:09
Istanbul AirportJU 80213:05Air SerbiaC4Odleteo 13:15
SofiaJU 12213:20Air SerbiaC5Izlaz zatvoren
TiranaJU 21213:20Air SerbiaC1Izlaz zatvoren
AthensJU 51213:20Air SerbiaA2Izlaz zatvoren
SarajevoJU 11213:50Air SerbiaC3Izlaz otvoren
Basel MulhouseW6 405115:10Wizz AirA3Na vreme
TivatJU 18417:00Air SerbiaOtkazan
FrankfurtJU 33417:30Air SerbiaC2Na vreme
Copenhagen KastrupJU 40418:00Air SerbiaC3Na vreme
MalmoW6 420918:15Wizz AirA3Na vreme
StuttgartJU 34418:20Air SerbiaC6Na vreme
ZurichLX 141919:50Swiss International Air LinesC4Na vreme
PodgoricaJU 17420:15Air SerbiaOtkazan
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Ponovo uspostavljaju linije od jula: Letovi do Beograda opet pomereni

Beograd -- Prema najnovijem rasporedu LOT-a, broj letova i destinacija će biti ograničen, a letovi do Beograda koji su bili planirani za 1. jul su pomereni za dve nedelje.

Prvog dana jula, poljska avio-kompanija LOT će poleteti u međunarodnom saobraćaju po prvi put posle 13. marta kada su zbog pandemije koronavirusa svi letovi obustavljeni.

LOT je ranije planirao svakodnevne letove od Varšave do Beograda od 1. jula, ali ......
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Једна од најбољих компанија на свету, мени лично најомиљенија са којом сам летео пуно пута се враћа у Београд након вишемесечног прекида због ванредног стања. Нека јој је са срећом, као и свима који се враћају у Београд и да се што пре све врати тамо где је и стало


Obnavljaju redovan avio-saobraćaj: Od 1. jula lete i do Beograda

Doha -- Nacionalna avio-kompanija Katara, Katar ervejz, najavila je obnavljanje redovnog avio-saobraćaja od jula.
1593092303832.png


Letovi na liniji Doha – Beograd planirani su od 1. jula.

Prema objavljenom redu letenja letovi će u periodu do 24. jula biti obavljani tri puta nedeljno: ponedeljkom, sredom i petkom, a od 27. jula biće dodat i četvrti let – nedeljom

Planirano je da od 1. septembra ova avio-kompanija obnovi svakodnevni saobraćaj, a čak pojedinim danima (utokom, četvrtkom i subotom) su planirana i dva leta dnevno.

Sudeći prema objavljenom redu letenja, linije ka Sofiji, Bukureštu ali i Sarajevu i Skoplju će biti suspendovane. Letovi ka Zagrebu su planirani takođe od 1. jula sa redukovanim redom letenja i postepenim dodavanjem novih polazaka, prenosi Aviatica.

Objavljeni red letenja je podložan promenama i zavisiće od daljeg razvoja situacije
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Катар обновио летове након дуже паузе. За сада ред летења изгледа овако (исечак из е-маила којег сам добио)
Од 1.септембра иду на 10 недељних летова као и прошле године


Broj letaDatumOdDoOdlazakDolazakFrekvencija
QR 2321 - 24. julBEGDOH12:3018:253 X nedeljno
QR 23227. jul - 31. avgustBEGDOH12:3018:254 X nedeljno
QR 2321. septembra - 24. oktobraBEGDOH12:3018:257 X nedeljno
QR 3721. septembra - 24. oktobraBEGDOH22:2504:20+13 X nedeljno
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Supermoderator
Poruka
11.002
Сматрате ли да Србија ускоро опет може затворити границе због овог вируса?
Не верујем да ћемо ми затварати границе. Пре се може десити да нама затворе, што би било трагично.
Још ако та правила уведу за све држављае који су били макар и у транзиту, значило би масакр за авио саобраћај
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.