Aerodrom "Nikola Tesla": Pogledajte kako je žena ismejala bezbednosni sistem

Ako si imao americki pasos nisi morao kod imigracionog, samo sa zelenom kartom ili vizom.
I dalje nije pravi E-gate, nemam ni Finski a još manje Singapurski pasoš pa ipak prolazim bez bilo kakvog kontakta sa graničnom aerodromskom policijom.
Kad funcioniše to je prava stvar, vrlo brzo i efikasno, nadam se da što više zemalja to uvede kao standard.

To nije E-gate kao što ni na JFK-ju nikada nije bio pravi e-gate jer si i kad prodješ skener morao kod immigracionog oficera na razgovor da te preispita gde ćeš u Čemerici i šta ćeš da radiš u njoj i koliko ćeš dugo da budeš.
E-gate funkcioniše tako što nemaš nikakav kontakt sa bilo kim osim sa mašinom koja skenira tvoj pasoš i facu. Ako je sve zeleno vratanca se otvaraju i ti si ušao ili izašao iz dotične zemlje i niko te ne pita za ništa ili odmetava sumnjičavim očima. Sistem postoji u mnogim evropskim aeriodromima, recimo Helsinki to ima već barem jedno 10-ak i više godina a i u svetu Singapur ima to već duže vremena, evo Bangkok isto sprema i tako dalje….
Nisam Guglao, pričam iz ličnog iskustva.

Taj E-gate ima kad ulazis u EU, sad u Decembru prošao u Frankfurtu i to je tako ko sto kažeš, skeniraš, slika, otvore se vrata i ides dalje..

Amerika isto sto kažeš, mora mašina pa fizička kontrola. Čak i sa TSA PreCheck opet mora kod cike/tete na pokazivanje dokumenta ali su gužve znacajno manje.

Nemam pojma kakav je taj E-gate sistem na Beogradsom aerodromu, letos sam zadnji put bio, i bilo je klasično kod policajca.

Ako si imao americki pasos nisi morao kod imigracionog, samo sa zelenom kartom ili vizom.

Kolega @Khun Buca je u pravu za postupak, samo nije upotrebio dobar termin… nema imigracionih radnika na liniji, to su policajci koji pregledaju dokumenta (kao i svuda)

Pasoš, zelena karta ili viza… svakako ides kod cike/tete na proveru dokumenata…ostala pitanja su jedino drugačija za one koji žive u USA i one koji posećuju..

Taj E-gate ima kad ulazis u EU, sad u Decembru prošao u Frankfurtu i to je tako ko sto kažeš, skeniraš, slika, otvore se vrata i ides dalje..

Amerika isto sto kažeš, mora mašina pa fizička kontrola. Čak i sa TSA PreCheck opet mora kod cike/tete na pokazivanje dokumenta ali su gužve znacajno manje.

Nemam pojma kakav je taj E-gate sistem na Beogradsom aerodromu, letos sam zadnji put bio, i bilo je klasično kod policajca.

Nisam ni ja video u Beogradu a bio sam u novembru, to je nešto novo ali tamo sam opet ove nedelje pa videću valjda😅

Kolega @Khun Buca je u pravu za postupak, samo nije upotrebio dobar termin… nema imigracionih radnika na liniji, to su policajci koji pregledaju dokumenta (kao i svuda)

Mislim, odnosno bolje reći znam da nisi u pravu. Pasoše na ulazu u Ameriku ne pregleda obična policija već imigraciona, odnosno službenici agencije CBP ili ti Custom and Border Protection. Oni su odgovorni za kontrolu granica, oni čak kontrolišu i vozila dole prema Meksiku, ako si vozio auto u Arizoni ili Texasu blizu granice sigurno su te zaustavili baš oni da vide da nisi Mexos koji je nelegalno preplivao Rio Grande. Obična policija, bilo lokalna ili državna nema nadležnost, da ne kažem jurisdikciju da kontroliše medjunarodne ulaze, bilo da su to aerodromi ili samo da odeš da vidiš Nijagaru sa atraktivnije, Kenjacke strane.

Poslednja izmena:
Mislim, odnosno bolje reći znam da nisi u pravu. Pasoše na ulazu u Ameriku ne pregleda obična policija već imigraciona odnosno službenici agencije CBP ili ti Custom and Border Protection. Oni su odgovorni za kontrolu granica, oni čak kontrolišu i vozila dole prema Meksiku, ako si vizio auto u Arizoni ili Texasu blizu granice sigurno su te zaustavili baš oni. Obična policija, bilo lokalna ili državna nema nadležnost, da ne kaže jurisdikciju da kontroliše medjunarodne ulaze bilo da su to aerodromi ili samo da odeš da vidiš Nijagaru sa atraktivnije Kenjacke strane.
Zapravo to je PAP...Port Authority Police.

Zapravo to je PAP...Port Authority Police.
Nije. PAP je samo u New Yorku i mislim New Jersey-ju i oni su zaduženi više za luke i za aerodrome ali samo za Newark, La Guardiju i JFK. Ali mislim da čak i tamo CBP pregleda pasoše i ispituje putnike dok je PAP više zadužen za sigurnost i otkrivanje kriminalnih aktivnosti bilo u lukama, bilo na ta tri aerodroma.

Za one koji nisu bili u Ameriku i koji su sad tek u konfuziji, putovao sam relativno često kroz nekadašnji DDR i video ozloglašenu Stazi policiju na delu… i kada se tamo ulazilo pujdali su vučjake na tebe da te mirišu i oblizuju, ipak sam se nekako opuštenije osećao nego svaki put kad dolazim u Ameriku…a bilo je perioda i kada samulazio 4 puta godišnje😅
Uvek turistički.

Nije. PAP je samo u New Yorku i mislim New Jersey-ju i oni su zaduženi više za luke i za aerodrome ali samo za Newark, La Guardiju i JFK. Ali mislim da čak i tamo CBP pregleda pasoše i ispituje putnike dok je PAP više zadužen za sigurnost i otkrivanje kriminalnih aktivnosti bilo u lukama, bilo na ta tri aerodroma.

Za one koji nisu bili u Ameriku i koji su sad tek u konfuziji, putovao sam relativno često kroz nekadašnji DDR i video ozloglašenu Stazi policiju na delu… i kada se tamo ulazilo pujdali su vučjake na tebe da te mirišu i oblizuju, ipak sam se nekako opuštenije osećao nego svaki put kad dolazim u Ameriku…a bilo je perioda i kada sa ulazio 4 puta godišnje😅
Na Njujork sam i mislio, JFK aerodrom. Za Stazi si potpuno u pravu:p

Mislim, odnosno bolje reći znam da nisi u pravu. Pasoše na ulazu u Ameriku ne pregleda obična policija već imigraciona, odnosno službenici agencije CBP ili ti Custom and Border Protection. Oni su odgovorni za kontrolu granica, oni čak kontrolišu i vozila dole prema Meksiku, ako si vozio auto u Arizoni ili Texasu blizu granice sigurno su te zaustavili baš oni da vide da nisi Mexos koji je nelegalno preplivao Rio Grande. Obična policija, bilo lokalna ili državna nema nadležnost, da ne kažem jurisdikciju da kontroliše medjunarodne ulaze, bilo da su to aerodromi ili samo da odeš da vidiš Nijagaru sa atraktivnije, Kenjacke strane.
Taman smo počeli lepo da se slažemo…🙃

Ono sto bi mi zvali pogranicna policija, ovde se zove CBP officer, koji prati da li ti je pasos ispravan, gleda da se nesto ne svercuje ili ttaze narkotike (i sta god jos). Istina je da oni nisu američki policajci, ali sam ih nazvao tako jer ne znam kako bi to drugačije rekao na srpskom, a svakako nisu imigracioni radnici.

Ti dole koji kontrolišu granicu i spartaju autoputevima, nisu isti kao ovi sto rade na carinskim prelazima. Oni su neki homeland security i deo su neke druge jedinice, ali rade to sto kažeš da rade.

A u principu nije sve to ni toliko bitno koji se kako zove, diskutujemo o nacinu ulaska u zemlju i o toj famoznoj E gate.

Sigurnosne kamere beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" su zabeležile neverovatnu scenu 8. januara - žena, koja je nekako uspela da pobegne čuvarima, bez dokumenata i karte, uspela je i da se provuče ispod takozvanih e-gejtova koji su nedavno pušteni u rad i stigne do aviona koji je trebalo da otputuje za Maltu, uprkos strogom aerodromskom obezbeđenju i policiji.

https://aero.telegraf.rs/aerodromi/...ala-da-udje-u-avion-na-aerodromu-nikola-tesla

Žena koja je deportovana iz Francuske za Beograd, za koju se zna samo da je srpska državljanka iz okoline Smedereva, uspela je da ismeje ceo sistem zaštite na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, pokaže sve njegove rupe i slabosti, nemar i neobučenost ljudi koji su zaduženi za bezbednost.

Ona je u Beograd stigla letom iz Francuske, pošto je deportovana iz te zemlje, ali su je, umesto policije, preuzeli službenici zemaljskog servisa kompanije Menzis. Prema novim pravilima, dokumenta deportovane osobe koje ne putuju u pratnji i pod nadzorom službenih lica, takozvane DEPU osobe, nalaze se kod pilota aviona ili članova posade. Oni po sletanju ta dokumenta predaju ili lokalnim policajcima ili službenicima obezbeđenja, a ako nema „odbora za doček“, može ih vratiti DEPU osobi.

U ovom slučaju dokumenta Srpkinje iz Francuske predata su službenicima Menzisa, ali je žena iskoristila njihovo neznanje, nepažnju, nebrigu ili nešto treće i – umakla. Na snimku do kog je došao portal Nova.rs vidi se kako se žena provlači, puzeći pored e-gejta, puzi ispod traka kojima se reguiše pravac kretanja putnika, provlači se pored jednih vrata, ulazi u kancelariju koja je u tom trenutku prazna, a potom snimak prestaje.

Ta žena je uspela da stigne sve do aviona „Vizera“ (Wizzair) koji je trebalo da poleti za Maltu, a posada je videla da nema ni kartu, ni dokumenta, pa je na kraju pozvana policija koja je ženu privela. Nije jasno kako niko od brojnih policajaca koji bi trebalo da patroliraju aerodromom nije primetio ženu koja puzi, niti je bilo ko gledao u monitore kamera za video-nadzor. Žena to nije uradila za dve, tri sekunde, već za nekoliko minuta i uspela je da prođe neopaženo.

Kako poral Nova.rs nezvanično saznaje, ona je posle privođenja poslata na posmatranje u psihijatrijsku ustanovu, odakle je puštena, a nije poznato da li je protiv nje je podneta prekršajna prijava.

Ona je, nehotice, ukazala na sve slabosti sistema obezbeđenja na aerdoromu, uključujući i e gejtove koji bi trebalo da zapravo ubrzaju promet putnika, a ne da posluže ljudima za bekstvo.

1736684365-Pscreen-03-1024x576.jpg

1736684367-Pscreen-01-1024x576.jpg

https://nova.rs/vesti/hronika/films...ez-karte-i-dokumenata-stigla-do-aviona-video/

Кобра бре!

Taman smo počeli lepo da se slažemo…🙃

Ti dole koji kontrolišu granicu i spartaju autoputevima, nisu isti kao ovi sto rade na carinskim prelazima. Oni su neki homeland security i deo su neke druge jedinice, ali rade to sto kažeš da rade.

A u principu nije sve to ni toliko bitno koji se kako zove, diskutujemo o nacinu ulaska u zemlju i o toj famoznoj E gate.

Ma zašto se ne bi slagali, nego razmena mišljena i možda će nekom biti interesantno da stekne uvid u razne slojeve Američkih provera šta i ko ulazi u njihovu zemlju.

Provere blizu Meksičke granice vtrše skoro svi sa pištoljima, Homeland security koje si pomenuo, CPB koje sam ja pomenuo ali i obična policija. One check pointe na putevima ne znam ko beše postavlja, moguće i da su “tvoji” ali lično sam na raznim odmaralištima i truck stopovima vidjao CPB kako pretrriše auta i kamiione.
Ne znam da li je Amerika najveća demokratija na svetu kao što imaju običaj da kažu sami za sebe ali je definitivno najpolicijska država na svetu od svih koje sam imao prilike da vidim.

Aerodromom i sekjuriti biznisom na njemu ne rukovodi policija o napaljena srpska maso. Aerodromom i sekjuriti sluzbama rukovodi i radi firma koja se zove Vinci koliko znam. Policija na aerodromima obezbedjuje samo granicni prelaz. Ili je to u Srbiji drugacije? Ah da, nije, bio sam na tom aerodromu...
Pasoš predaješ policiji kada izlaziš kada ulaziš u zemlju, i ovde i u svakoj zemlji koja postoji.
Kontrolu prtljaga na traci rade zaposlenici aerodroma.

Bio sam ja sad koji dan pre ng.
Kao i svuda. Skeniraš pasoš, otvore se vratanca, uđeš u drugi deo,pogledaš u kameru, optvore se druga vratanca...i to je to.
Na izlasku sedi policajac koji udara pečat, na ulasku mislim da nije bilo nikog.

Pasoš predaješ policiji kada izlaziš kada ulaziš u zemlju, i ovde i u svakoj zemlji koja postoji.
Kontrolu prtljaga na traci rade zaposlenici aerodroma.
Da, i sam si ubo poentu: policija radi na granicnom prelazu na aerodromu a sve ostalo radi onaj ko upravlja tim aerodromom ( beogradskim upravlja Vinci) i sekjuriti firme koje sa njim imaju potpisane ugovore. No, posto si rekao da je policija na blokadama da mlati studente samo sam hteo da ti kazem da se policija ne bavi nadzorom prolaza, vrata, traka i hodnika na aeodromu odnosno da taj posao obavlja neko drugi.

Ma zašto se ne bi slagali, nego razmena mišljena i možda će nekom biti interesantno da stekne uvid u razne slojeve Američkih provera šta i ko ulazi u njihovu zemlju.

Provere blizu Meksičke granice vtrše skoro svi sa pištoljima, Homeland security koje si pomenuo, CPB koje sam ja pomenuo ali i obična policija. One check pointe na putevima ne znam ko beše postavlja, moguće i da su “tvoji” ali lično sam na raznim odmaralištima i truck stopovima vidjao CPB kako pretrriše auta i kamiione.
Ne znam da li je Amerika najveća demokratija na svetu kao što imaju običaj da kažu sami za sebe ali je definitivno najpolicijska država na svetu od svih koje sam imao prilike da vidim.
Ma šalim se ja, zanimljivo je čuti iskustva drugih…
Slabo je moje iskustvo sa južnom granicom, naročito u spartanju zemlje automobilom.

Bio sam ja sad koji dan pre ng.
Kao i svuda. Skeniraš pasoš, otvore se vratanca, uđeš u drugi deo,pogledaš u kameru, optvore se druga vratanca...i to je to.
Na izlasku sedi policajac koji udara pečat, na ulasku mislim da nije bilo nikog.
E cool, super je čuti da su se modernizovali…
To su verovatno uveli radi prilagodjenju za EU ETIAS sistem?

…nadam se da će to smanjiti one ogromne redove na ulazu u EU…

IMG_9939.jpeg

Ovako to izgleda na ulazu u Srbiju na aerodromu Nikola Tesla, od 10 automata 4 su radili a 6 ne. Desno odavde su oni stari šalteri i tu je bila poprilična gužva za one koji nemaju srpski pasoš i čekalo se jedno dobrih 20 minuta za ulazak.
Ne znam kako je za izlazak ali na ulasku znači samo oni sa srpskim pasošima mogu da skeniraju i onda cela poenta sa smaniivanjem gužve gubi smisao. Oni na šalteru za strane pasoše samo udaraju pečate, nekad te neko pita koliko ostaješ ali uglavnom ne i ne znam zašto su i pečati i pitanja potrebni kada skener ionako to beleži.

Pogledajte prilog 1672726

Ovako to izgleda na ulazu u Srbiju na aerodromu Nikola Tesla, od 10 automata 4 su radili a 6 ne. Desno odavde su oni stari šalteri i tu je bila poprilična gužva za one koji nemaju srpski pasoš i čekalo se jedno dobrih 20 minuta za ulazak.
Ne znam kako je za izlazak ali na ulasku znači samo oni sa srpskim pasošima mogu da skeniraju i onda cela poenta sa smaniivanjem gužve gubi smisao. Oni na šalteru za strane pasoše samo udaraju pečate, nekad te neko pita koliko ostaješ ali uglavnom ne i ne znam zašto su i pečati i pitanja potrebni kada skener ionako to beleži.
Poenta i jeste da se gužve smanje za nosioce srpskih pasoša.
Verovatno će biti prošireno i na one sa EU pasošima u doglednoj budućnosti. Tako su nešto najavljivali.
Za one koje treba viza svakako mora da ide preko šaltera.

Pa mislim da je uvek manji broj domačih putnika nego svih ostalih, i to na svakom Aerdromu pa i na Beogradskom. Ako imaju u planu povećanje kapcieteta gužve će biti još veće i ako je plan da i EU pasoši prolaze onda će to dosta olakšati.
Sad sam došao iz Bangkoka gde je turistički "high season" i na BKK-ju je haos na check inima kao pre plamdemije, što znači da treba da dođeš minimum 3 sata ranije na aerodrom.Obično je čekanje za pečat za izlazak u ovo vreme bilo najmanje pola sata međutim toga više nema. Postavili su skenere i SVI prolaze kroz njih a inače je veliki broj turista na Tajlandu sa vizom. Svi stranci koji žive tamo su na vizama, uglavnom prošao sam skener za otprilike 30 sekundi, samo jedan osoba je bila pre mene na skeneru na kome sam ja bio. Samo još da smisle kako da se ubrza pregled torbi i bila bi pesma, nekad pre Američkog 9/11 se na aerodrome dolazilo 30-45min pre poletanja ako si imao samo carry on.

U Americi/Kanadi se koriste brze linije za "proverene putnike" tj one koji apliciraju za TSA PreCheck ili NEXUS clanstvo.
Sa tim karticama postoje posebne kolone na prolasku kroz skener za kofere (security check), kao i pasosku kontorlu, a taj deo je prakticno najvise vremenski zahtevan na aerodomu. Skoro svuda se check in obavi online, download kartu na telefon, na aerodormu samo skeinras kartu, izbaci ti tag za prtljag (i da platis) i samo predas torbu na salteru. Sve u svemu, 5-15 min. Pre mesec dana sam se vratio iz Frakfurta, cak i za prtljag nema vise dodira sa agentima, sve zavsiis sa "masinama".

Zanimljivo je da pre jedno godinu - godinu i po dana, na Bgd aerodromu, onaj sluzbenik sto pregleda karte, kad kreces u red za pasosku kontorlu (cim se popnes u stepenice), nekako video da nam je karta sa TSA PreCheck i pustio nas sa leve strane u onu neku traku gde nikog nije bilo.
Nismo razumeli kako se to desilo, niti kako je Air Serbia karta povukla tu TSA oznaku (karta je kupljena u USA), a niti zasto bi to bilo priznato u nekoj Srb...🤔

Skoro svuda se check in obavi online, download kartu na telefon, na aerodormu samo skeinras kartu, izbaci ti tag za prtljag (i da platis) i samo predas torbu na salteru. Sve u svemu, 5-15 min. Pre mesec dana sam se vratio iz Frakfurta, cak i za prtljag nema vise dodira sa agentima, sve zavsiis sa "masinama".
Na par Američkih aerodroma sam prošle godine bio a da nisam imao bilo kakav kontakt sa fizičkom osobom na check in-u. Čak nisam nikog ni video. Sve je automatizovano, sam printaš boarding pass i tagove/nalepnice, sam ih lepiš, ona najveća oko ručice kofera malo zajebana, uvek je ne zalepim pravo, sam stavljaš prtljag na traci i on odlazi itd. Doduše letovi su bili unutar Amerike, još nisam doživeo na internacionalnom letu da baš nikog ne vidim na check in-u ali to dolazi, sve više i više aerodrima ide ka tome.
Samo još security kontrolu nisu rešili, mada su vreme prolaska znatno ubrzali ali ono vadjenje laptopova, izuvanje, razpasavanje, pipanje mi pravo ide na k. Na nekim aerodromima u Aziji sam prošao a da toga nije bilo, samo staviš torbu na traku, sve što imaš u dzepovima prethodno stsviš u nju, nema izuvanja, nema skidanje kaiša, lap top ostaje u torbi i ti samo prodješ body scanner i to je to. Nadam se da i to udje u širu praksu.

Poslednja izmena:
Na par Američkih aerodroma sam prošle godine bio a da nisam imao bilo kakav kontakt sa fizičkom osobom na check in-u. Čak nisam nikog ni video. Sve je automatizovano, sam printaš boarding pass i tagove/nalepnice, sam ih lepiš, ona najveća oko ručice kofera malo zajebana, uvek je ne zalepim pravo, sam stavljaš prtljag na traci i on odlazi itd. Doduše letovi su bili unutar Amerike, još nisam doživeo na internacionalnom letu da baš nikog ne vidim na check in-u ali to dolazi, sve više i više aerodrima ide ka tome.
Samo još security kontrolu nisu rešili, mada su vreme prolaska znatno ubrzali ali ono vadjenje laptopova, izuvanje, razpasavanje, pipanje mi pravo ide na k. Na nekim aerodromima u Aziji sam prošao a da toga nije bilo, samo staviš torbu na traku, sve što imaš u dzepovima prethodno stsviš u nju, nema izuvanja, nema skidanje kaiša, lap top ostaje u torbi i ti samo prodješ body scanner i to je to. Nadam se da i to udje u širu praksu.
U Americi jos nisam video da drop-off ide bez agenta....aerodrome koje mi posecujemo, uglavnom istampas na masini nalepnicu za kofer, zalepis, odes do saltera, agent izmeri, odobri i stavi na traku.

U Frankfurtu (ponavljam se 😀), kofer stavis u neku vagu-masinu sa valjcima i zatvorenu staklom, ona sama izmeri, kaze ok i izbaci potvrdu sa imenom i destinacijom...cool!

Back