Aerodrom "Nikola Tesla": Pogledajte kako je žena ismejala bezbednosni sistem

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.594
Sigurnosne kamere beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" su zabeležile neverovatnu scenu 8. januara - žena, koja je nekako uspela da pobegne čuvarima, bez dokumenata i karte, uspela je i da se provuče ispod takozvanih e-gejtova koji su nedavno pušteni u rad i stigne do aviona koji je trebalo da otputuje za Maltu, uprkos strogom aerodromskom obezbeđenju i policiji.

https://aero.telegraf.rs/aerodromi/...ala-da-udje-u-avion-na-aerodromu-nikola-tesla

Žena koja je deportovana iz Francuske za Beograd, za koju se zna samo da je srpska državljanka iz okoline Smedereva, uspela je da ismeje ceo sistem zaštite na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, pokaže sve njegove rupe i slabosti, nemar i neobučenost ljudi koji su zaduženi za bezbednost.

Ona je u Beograd stigla letom iz Francuske, pošto je deportovana iz te zemlje, ali su je, umesto policije, preuzeli službenici zemaljskog servisa kompanije Menzis. Prema novim pravilima, dokumenta deportovane osobe koje ne putuju u pratnji i pod nadzorom službenih lica, takozvane DEPU osobe, nalaze se kod pilota aviona ili članova posade. Oni po sletanju ta dokumenta predaju ili lokalnim policajcima ili službenicima obezbeđenja, a ako nema „odbora za doček“, može ih vratiti DEPU osobi.

U ovom slučaju dokumenta Srpkinje iz Francuske predata su službenicima Menzisa, ali je žena iskoristila njihovo neznanje, nepažnju, nebrigu ili nešto treće i – umakla. Na snimku do kog je došao portal Nova.rs vidi se kako se žena provlači, puzeći pored e-gejta, puzi ispod traka kojima se reguiše pravac kretanja putnika, provlači se pored jednih vrata, ulazi u kancelariju koja je u tom trenutku prazna, a potom snimak prestaje.

Ta žena je uspela da stigne sve do aviona „Vizera“ (Wizzair) koji je trebalo da poleti za Maltu, a posada je videla da nema ni kartu, ni dokumenta, pa je na kraju pozvana policija koja je ženu privela. Nije jasno kako niko od brojnih policajaca koji bi trebalo da patroliraju aerodromom nije primetio ženu koja puzi, niti je bilo ko gledao u monitore kamera za video-nadzor. Žena to nije uradila za dve, tri sekunde, već za nekoliko minuta i uspela je da prođe neopaženo.

Kako poral Nova.rs nezvanično saznaje, ona je posle privođenja poslata na posmatranje u psihijatrijsku ustanovu, odakle je puštena, a nije poznato da li je protiv nje je podneta prekršajna prijava.

Ona je, nehotice, ukazala na sve slabosti sistema obezbeđenja na aerdoromu, uključujući i e gejtove koji bi trebalo da zapravo ubrzaju promet putnika, a ne da posluže ljudima za bekstvo.

1736684365-Pscreen-03-1024x576.jpg

1736684367-Pscreen-01-1024x576.jpg

https://nova.rs/vesti/hronika/films...ez-karte-i-dokumenata-stigla-do-aviona-video/

Poslednja izmena:
Pravilo kad nemas kartu u Srbiji je ili si prtljaga ili si sluzbeno osoblje, znaci morala je da nadje neku uniformu policajke za pocetak, ili moras da nadjes negde propusnicu sa opcijom putovanja, ima takvih i za letenje...nego meni se ne zonglira...

Inace tesko ce proci bez karte...a ovako prolaz, to mozes da prodjes u BIA , cak i na Dedinju u novom krilu , a tu je poprilicno tesko proci... ko nije bio ne zna...teze nego u BIA ...

Nije prvi put da se taj jadni aerodrom srozava ..
Pravilo kad nemas kartu u Srbiji je ili si prtljaga ili si sluzbeno osoblje, znaci morala je da nadje neku uniformu policajke za pocetak, ili moras da nadjes negde propusnicu sa opcijom putovanja, ima takvih i za letenje...nego meni se ne zonglira...

Inace tesko ce proci bez karte...a ovako prolaz, to mozes da prodjes u BIA , cak i na Dedinju u novom krilu , a tu je poprilicno tesko proci... ko nije bio ne zna...teze nego u BIA ...
Oces da kazes ovo se nije desilo :lol: ?

Nije prvi put da se taj jadni aerodrom srozava ..
A znam, ali nije samo do aerodroma, policija stoji na e-gate. Posle e-gate ide policajac koji udara pečat pošto zakon nisu promenili, i uglavnom jedan koji pokazuje putnicima kako radi e.gate.

Problem je što ima desetak kapija a rade samo tri jer policija tamo kao da nema da stavi ljude.
Na sve to idu ovi lezilebovići sa aerodroma koji očigledno ne gledaju kamere...

Strašno---srećom pa je luda gastarbajterka u pitanju bila.

A znam, ali nije samo do aerodroma, policija stoji na e-gate. Posle e-gate ide policajac koji udara pečat pošto zakon nisu promenili, i uglavnom jedan koji pokazuje putnicima kako radi e.gate.

Problem je što ima desetak kapija a rade samo tri jer policija tamo kao da nema da stavi ljude.
Na sve to idu ovi lezilebovići sa aerodroma koji očigledno ne gledaju kamere...

Strašno---srećom pa je luda gastarbajterka u pitanju bila.
Jasno sve. A policija valjda ima preca pola, vidis ..

Obezbedjenje na Tesli je komedija. Sto se tice e-gejta, totalna glupost. Imali su Amerikanci na JFK pre 7 godina i ukinuli.
Prvi deo se slažem, drugi ne.

Prošao sam sada krajem godine u oba pravca za 30 sekundi.
Istovremeno moja draga sa mađarskim pasošem čekala olo pola sata pri ulasku...

U EU je obrnuto, ti čekaš ako nemaš EU oni preko e.gejta ulaze za tridesetak sekundi.
Korisna je stvar samo treba da pronkcioniše kako treba.

Poslednja izmena:
Prvi deo se slažem, drugi ne.

Prošao sam sada kajem godine u oba pravca za 30 sekundi.
Istovremeno moja draga sa mađarskim pasošem čekala olo pola sata pri ulasku...

U EU je obrnuto, ti čekaš ako nemaš EU oni preko e.gejta ulaze za tridesetak sekundi.
Korisna je stvar samo treba da pronkcioniše kako treba.
Taj Egejt su imali i na JFK aerodromu pre 7 godina. Radili su 5-6 meseci i zamenjeni su standardnom pasoskom kontrolom. Verovatno da nesto nije funkcionisalo kako treba. Kod nas egejt radi samo srpske pasose.

Da...kakav aerodrom, prati studente da slučajno nisu preglasni.
Aerodromom i sekjuriti biznisom na njemu ne rukovodi policija o napaljena srpska maso. Aerodromom i sekjuriti sluzbama rukovodi i radi firma koja se zove Vinci koliko znam. Policija na aerodromima obezbedjuje samo granicni prelaz. Ili je to u Srbiji drugacije? Ah da, nije, bio sam na tom aerodromu...

U USA je slična procedura, prvo na računar koji skenira pasoš, slika, i izbaci kontrolni papirić.
Onda sa papiricem i pasošem kod cike/tete na salter koji proveravaju pasoš, pitaju gde ides itd.

Prakticno vrlo slična procedura, ali nema te kapije koja te po slikanju pusti dalje. (bar ja nisam video)

To nije E-gate kao što ni na JFK-ju nikada nije bio pravi e-gate jer si i kad prodješ skener morao kod immigracionog oficera na razgovor da te preispita gde ćeš u Čemerici i šta ćeš da radiš u njoj i koliko ćeš dugo da budeš.
E-gate funkcioniše tako što nemaš nikakav kontakt sa bilo kim osim sa mašinom koja skenira tvoj pasoš i facu. Ako je sve zeleno vratanca se otvaraju i ti si ušao ili izašao iz dotične zemlje i niko te ne pita za ništa ili odmetava sumnjičavim očima. Sistem postoji u mnogim evropskim aeriodromima, recimo Helsinki to ima već barem jedno 10-ak i više godina a i u svetu Singapur ima to već duže vremena, evo Bangkok isto sprema i tako dalje….
Nisam Guglao, pričam iz ličnog iskustva.

To nije E-gate kao što ni na JFK-ju nikada nije bio pravi e-gate jer si i kad prodješ skener morao kod immigracionog oficera na razgovor da te preispita gde ćeš u Čemerici i šta ćeš da radiš u njoj i koliko ćeš dugo da budeš.
E-gate funkcioniše tako što nemaš nikakav kontakt sa bilo kim osim sa mašinom koja skenira tvoj pasoš i facu. Ako je sve zeleno vratanca se otvaraju i ti si ušao ili izašao iz dotične zemlje i niko te ne pita za ništa ili odmetava sumnjičavim očima. Sistem postoji u mnogim evropskim aeriodromima, recimo Helsinki to ima već barem jedno 10-ak i više godina a i u svetu Singapur ima to već duže vremena, evo Bangkok isto sprema i tako dalje….
Nisam Guglao, pričam iz ličnog iskustva.
Ako si imao americki pasos nisi morao kod imigracionog, samo sa zelenom kartom ili vizom.

Back