Адвокат Стојковић: Вучићу је најбитније да Срби мрзе Хрвате, јер ако Срби схвате како Хрвати лепо живе, поцепаће ову власт у парампарчад

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1659075306780.png

Advokat Stojković: Vučiću je najbitnije da Srbi mrze Hrvate, jer ako Srbi shvate kako Hrvati lepo žive, pocepaće ovu vlast u paramparčad

1659075272145.png

danas 08:00

– I Vučić I Vulin pre nego što komentarišu Hrvatsku bi morali prvo da vide koliko su inspirisali i posejali mržnje u sopstvenoj zemlji. To im je bliže od Hrvatske. Ovde u Srbiji mogu da vide ne samo polomljene tablice na automobilima, nego polomljene ruke i noge ljudima zbog političke mržnje koju njih dvojica seju, probušene gume na automobilima, razne oblike verbalnog nasilja – kaže za Danas advokat Čedomir Stojković, upitan da prokomentariše izjave predsednika i ministra policije u vezi pisanja Danasa, koje ocenjuju kao „besmisleno“ i porede nas sa tabloidom.

Podsetimo, naša čitateljka je rekla da godinama letuje na Braču, da posećuje i Split, i da nikada nije imala negativno iskustvo u Hrvatskoj, a da se ovo, slučajno ili ne, dogodilo nakon Vučićeve pompezne najave posete Jasenovcu, koju je planirao u privatnoj režiji (uz novinara i kamere Pinka), ali mu hrvatske vlasti nisu odobrile jer nije poštovan diplomatski protokol.

Nakon našeg pisanja saopštenjem se prvo oglasio ministar Aleksandar Vulin, a potom i predsednik Srbije nazvavši naš tekst „besmislenim“, i ponovo prozvavši ljude koji letuju „a ne misle na jasenovačke žrtve“.

– Kladim se da bi se svako u Srbiji obradovao da vidi da su mu Vučićevi i Vulinovi poslučnici savili ili polomili tablicu na kolima, umesto da prete deci smrću zbog političkih stavova njihovih roditelja. Sve zbog mržnje i podela koje seju Vučić i Vulin. I ne samo da ih seju, nego svakodnevno daju primere kako po njihovom mišljenju treba da se ponašamo prema neistomišljenicima, vređaju ih, vrše verbalnu agresiju nad novinarskim neistiomišljenicima i omalovažavaju ih. I to sve pred upaljenim kamerama, čime daju jasnu poruku šta je sve dozvoljeno mimo kamera onima koji nisu državni funkcioneri, nego su na primer članovi navijačkih grupa koje podržavaju vladajuće stranke – ističe Stojković.

On dodaje da događaj u Hrvatskoj pokazuje, kao i u svakom društvu, da uvek postoji priocenat stanovništva koji misli da nezadovoljstvo i frustracije trba pokazivati još nečim sem rečima.

– Hrvati treba da se bave njihovim problemima, a mi treba da se bavimo našim, a to je šta radimo mi da bi smo uzrokovali u drugima bilo kakvo loše mišljenje o nama kao narodu. A onda kada pogledamo naše tabloide koji su svi finansirani od strane vladajujće garniture kojom komanduje jasno i neprikosnoveno Vučić, vidimo da on radi svoje političke pozicije vrlo rado izaziva međunarodne i međunacionalne incidente. Isto onako kako je to činio njegov patron Šešelj. Setite se Šešelja u Hrtkovcima i sve je jasno oko Vučića i Jasenovca. Raspirivanje međunacionalnih tenzija bez ikakvog smisla i racionalne svrhe samo radi sopstvenog promovisanja – ukazuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, to je ta Šešeljeva škola, samo u eri interneta.

– I ako desetine Vučićevih tabloida u Beogradu danima počne sa mržnjom da piše o Hrvatskoj, Hrvatima, i njihovoj istoriji, i da današnje ljude sa nekih hrvatskih ostrva počne da izjednačava sa ustašama koji su u Jasenovcu vršili zločine, onda je nažalost potpuno prirodno da se na tom ostrvu neko oseti uvrđenim, povređenim, i ako je to neko nevaspitan, ili loš, onda će vam polomiti tablicu na autu. Sociologija kao nauka precizno utvrđuje zakonitost koja glasi: ako Vučić, Vulin, Vučićević, i drugi Z i V naprednjaci, nastave da seju takvu mržnju, lomljenje tablica će preći u verbalne napade, koji će potom ovde da pojačaju sejanje mržnje, pa će tamo da se dogode fizički napadi, onda ovde revanširanje, pa će stvar dalje da eskalira – naglašava Stojković.

On dodaje da se to sigurno događa kada na vlasti imate nacionaliste sa fašističkim manirima vladanja.

– Ti naši nacionalisti sada osećaju strašan pritisak, jer kao ljudi koji se povinuju zahtevima zločinca Putina (njegovi su agenti i primaju odlikovanja od njega), shvataju da će kao takvi biti šikanirani od strane Evrope i civilizovanog sveta, a time i mi kao država. To se upravo događa. Zato im je nužno i hitno da stvaraju međunacionalne mržnje kako bi na to skrenuli pažnju, i kako bi se ljudi koji sve teže žive u Srbiji, umesto razlozima za takav težak i tumoran život, bavili izmišljotinama, Jasenovcem, i dirigovanom mržnjom prema jednom od nama tri najbliža naroda – Hrvatima. Ali isto to će biti i prema Crnogorcima i prema Bošnjacima – smatra Stojković.

Prema njegovim rečima, Vučiću je najbitnije da Srbi mrze Hrvate, jer ako Srbi shvate kako Hrvati lepo žive, kako napreduju, i kako se razvijaju, „pocepaće ovu vlast u paramparčad“.

– Zato Vučić mora da seje tu mržnju, da se od nje istina ne bi videla – zaključuje.

link

Браво Стојковићу, попу поп, а бобу боб! Ми Србијанци немамо баш никаквог историјског разлога да мрзимо Хрвате и нама суседну Републику Хрватску, чланицу ЕУ и НАТО. Напротив, ми Србијанци можемо само да их замолимо за опроштај што је званични Београд, крајем осамдесетих / почетком деведесетих, подстрекавао Хрватске Србе на оружану побуну и при томе их наоружавао, јер СФРЈ је могла да се раздружи - или преобрази у конфедерацију независних држава како је то предлагао тадашњи председник Председништва СФРЈ Стипе Месић - мирно и без бесмисленог Милошевићевог рата!

Mi Srbijanci :hahaha: :hahaha: :hahaha: Pa ono jes. Vi Albanci i Bošnjaci iz Srbije nemate razloga da ih mrzite. Srbi imaju.
Kako koji.... Dodik ih obožava, Vučić ih mrzi zato što ima komplekse jer bezupešno pokušao da im štrpne delove teritrorije pre 30 godina skoro ,a većina Srba je indiferentna prema njima i nema taj emotivni odnos ,zabole nas za Hrvate . Mada je zdraviji odnos vlasti RS prema Hrvatskoj koji je u potpunosti na prijateljskim i partnerskim odnosima , od onog trovačkog i mrziteljskog koji srpska vlast promoviše kako bi lečila komplekse promašenih karijera i ratnih poraza raznih Vulina , Vučića, Šešelja , Bokana i sličnih .

Kako koji.... Dodik ih obožava, Vučić ih mrzi zato što ima komplekse jer bezupešno pokušao da im štrpne delove teritrorije pre 30 godina skoro ,a većina Srba je indiferentna prema njima i nema taj emotivni odnos . Mada je zdraviji odnos vlasti RS prema Hrvatskoj koji je u potpunosti na prijateljskim i partnerskim odnosima , od onog trovačkog i mrziteljskog koji srpska vlast promoviše kako bi lečila komplekse promašenih karijera raznih Vulina , Vučića, Šepelja , Bokana i sličnih .
Da da. Boli me briga za Dodika. A i Vučića. Hrvati su nam nanijeli toliko zla.

Beograđanki na Braču uništen automobil sa BG oznakama, ona za sve okrivila Vučića​

Srbijanski portal Danas.rs nedavno je objavio članak o incidentu na Braču u kojem je Ani B. iz Beograda polomljen nosač i iščupana registarska pločica s automobila.

Kazala je kako već šest godina ljetuju u istom mjestu i kako im se nikad ništa slično nije dogodilo, a onda je zaključila kako bi sve mogla biti posljedica tenzija između hrvatskih i srbijanskih predstavnika vlasti - koje je izazvao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planiranjem posjeta Jasenovcu mimo diplomatskih procedura.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/re...-oznakama-a-ona-za-sve-okrivila-vucica/464468

Kako koji.... Dodik ih obožava, Vučić ih mrzi zato što ima komplekse jer bezupešno pokušao da im štrpne delove teritrorije pre 30 godina skoro ,a većina Srba je indiferentna prema njima i nema taj emotivni odnos ,zabole nas za Hrvate . Mada je zdraviji odnos vlasti RS prema Hrvatskoj koji je u potpunosti na prijateljskim i partnerskim odnosima , od onog trovačkog i mrziteljskog koji srpska vlast promoviše kako bi lečila komplekse promašenih karijera i ratnih poraza raznih Vulina , Vučića, Šešelja , Bokana i sličnih .

Dobro je, ti makar nisi Srbijanac :whistling:

Beograđanki na Braču uništen automobil sa BG oznakama, ona za sve okrivila Vučića​

Srbijanski portal Danas.rs nedavno je objavio članak o incidentu na Braču u kojem je Ani B. iz Beograda polomljen nosač i iščupana registarska pločica s automobila.

Kazala je kako već šest godina ljetuju u istom mjestu i kako im se nikad ništa slično nije dogodilo, a onda je zaključila kako bi sve mogla biti posljedica tenzija između hrvatskih i srbijanskih predstavnika vlasti - koje je izazvao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planiranjem posjeta Jasenovcu mimo diplomatskih procedura.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/re...-oznakama-a-ona-za-sve-okrivila-vucica/464468
Svaki Srbin koji kod njih ode na more je idiot.

Kakve to ima veze 30 godina posle u rata u kome ni mi snimo bili baš cvećke ?
Niko ni treba da te tera da ih voliš , al je dobilno to stalno podgrejavanje tenzija što rade razni Vulini ,kakva je konkretno korist za Srbe i Srbiju što recimo Vučić koristi stradale u Jasenovcu da bi prikrio sopstvene koruptivne poslove i sticao jeftine političke poene ?

Niko ni treba da te tera da ih voliš , al je dobilno to stalno podgrejavanje tenzija što rade razni Vulini ,kakva je konkretno korist za Srbe i Srbiju što recimo Vučić koristi stradale u Jasenovcu da bi prikrio sopstvene koruptivne poslove i sticao jeftine političke poene ?
Ima. I to velike. Dobro nisi ti u stanju to ukačiti.

Dobro je, ti makar nisi Srbijanac :whistling:
Pa jesam pola po babine obe linije , a tek čiste Srbijance zabole misirac za Hrvate , što reče ono jednom Toma Nikolić u naletu iskrenosti , šta imam ja iz Šumadije da volim ili mrzim Hrvata kad ih nisam u životu video , niti živeo pored njih .

Tenzije su uvek sa njihove strane, a onda se reakcija sa naše strane prikazuje kao eskaliranje :kafa: Banalan primer, umesto da se tenzijom smatra što ti neko polomi kola na njihovom primorju, kao tenzija se prikazuje to što je taj neko uopšte došao kolima sa srpskim registracijama...

https://www.info.hazu.hr/2022/05/pr...om-u-pogledu-njihova-ulaska-u-europsku-uniju/

Građani Srbije sve češće putuju u Hrvatsku, a odnosi državnih vrhova dve zemlje ne postoje

Autor Beta

Građani Srbije sve češće putuju u Hrvatsku na odmor, a sa druge strane odnosi državnih vrhova dve zemlje praktično ne postoje.
Građani Srbije sve češće putuju u Hrvatsku, a odnosi državnih vrhova dve zemlje ne postoje
Foto: 021.rs
To je zaključeno danas na 14. međunarodnom naučnom skupu "Srpsko-hrvatski odnosi, pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja", u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da činjenica da se šest, sedam godina nisu sastali predsednici dveju država, ni premijeri vlada, ni ministri spoljnih poslova predstavlja ozbiljan pokazatelj razdora u međudržavnim odnosima, koji se reflektuju kroz pitanja nestalih, prava manjina, vlasnička prava i suđ
Jedan od organizatora skupa, Janko Veselinović, rekao je da postoje dva odvojena procesa, pozitivan i negativan.

"Ljudi iz Srbije sve više turistički putuju u Hrvatsku i obrnuto. Sve je manje incidenata, a srpske tablice su preplavile jadransku obalu. Srbi povratnici se sve uspešnije bave ruralnim turizmom u Dalmaciji i Lici. I srpska sela su ovog leta puna u ovim krajevima. Negativno je što odnosi državnog vrha Srbije i Hrvatske ne postoje. To je od njih neodgovorno jer se ne rešavaju brojna otvorena pitanja", naveo je Veselinović.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, rekao je da su Hrvati u Srbiji isključeni iz procesa donošenja odluka i dodao da imaju negativni status u javnosti što je, kako je ocenio, posledica nekritičkih politika sećanja i brutalnog državnog intervencionizma u identitet Hrvata, te nastavku izloženosti etnički motivisanim incidentima i govoru mržnje.

S druge strane, naveo je Žigmanov, postoje i pozitivne stvari, kao što je renoviranje rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobijanje prostora u Beogradu, osnivanje centara lokalnih zajednica u nekoliko šokačkih mesta, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, obezbeđivanje udžbenika u obrazovanju na hrvatskom.

Posebno je istakao održavanje stalne saradnje sa institucijama i organizacijama srpske zajednice u Hrvatskoj.

Profesor Davor Pauković sa Univerziteta u Dubrovniku rekao je da je preduslov za pomirenje dva naroda i dve države postojanje strategije i ulaganje napora svih relevantnih institucija, što u slučaju Hrvatske i Srbije "evidentno nedostaje".

"Drugi problem je u tome što se odnosi uveliko iscrpljuju u istorijskom sećanju, najviše onom traumatičnom. Mislim da bi javno komemorisanje trauma iz 20. veka na nacionalnom nivou trebalo svesti na određenu meru. Naši odnosi su zagušeni istorijskim traumama", ocenio je Pauković.

Svi učesnici su se složili da je neophodno raditi na unapređivanju odnosa ne samo zbog popravljanja položaja manjinskih zajednica, već i zbog jačanja politike regionalne stabilnosti.

Ovogodišnji skup nastavak je projekta koji su početkom 2021. godine započeli Centar za demokratiju, istoriju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i Njujorškog univerziteta kroz seriju internetskih predavanja. Skup su organizovali CHDR i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

A mi živimo u bunkeru, pa ne možemo da sednemo u auto/autobus i za par sati odemo u Hrvatsku i vidimo kako oni žive?
Hrvati su super živeli kada su kod nas vladale demokrate. Najbolje su živeli do ulaska u EU.
Bilo kako bilo, mi HDZ ne možemo izabrati, pa da živimo dobro kao i oni. Nismo ni katolici, pa da nam Vatikan pomaže i daje kredite, a mi im to vraćamo tako što dajemo KC sve veću vlast u zemlji.
Hrvati su i za vreme bivše YU super živeli u odnosu na nas. Posle raspada zemlje su i svoje i otete srpske kuće na moru prodali za ogroman novac od koga su mogli dugo lepo da žive.
Hrvatska je etnički čista država bez unutrašnjih problema, sa jasnom odrednicom EU-NATO. Oni su svoj put odabrali i nema im više skretanja sa njega, bilo to na dobro ili loše.
Srbija prvo ne želi NATO, što je prirodno i logično, pa i mudro za vremena koja dolaze, a u EU nas neće primiti što su i iz EU već stoput ponovili. Svi znamo da je to zbog milion razloga - nismo pokorni, imamo problem sa Kosovom, teško nam je da pustimo Srbe u BiH, CG i sličnim zemljama da ih gazi ko kako stigne i slično. Ulazak u EU nema veze sa ekonomijom, inače Bugarska, Rumunija i sl. nikad ne bi bile članice.

Ne shvatam zašto se mi uopšte više imamo porediti sa Hrvatima. Zar smo mi u nekom takmičenju? Šta su nama oni? Isto što i Albanci...

Ima. I to velike. Dobro nisi ti u stanju to ukačiti.
Vrlo je pokvareno što ti na drugoj temi iz petnih žila braniš HDZ BIH jer tako odgovara tvojoj partiji SNSD-u, a ovde širiš mržnju između Srba iz Srbije i Hrvata. Šta imaju Srbi iz Srbije sa Olujom i drugim lošim stvarima iz prošlosti? Ništa, ne tiče ih se to odavno više, ako ih se ikada i ticalo jer to nije bio njihov rat, a izbeglice iz Hrvatske ne vole uopšte.

Vrlo je pokvareno što ti na drugoj temi iz petnih žila braniš HDZ BIH jer tako odgovara tvojoj partiji SNSD-u, a ovde širiš mržnju između Srba iz Srbije i Hrvata. Šta imaju Srbi iz Srbije sa Olujom i drugim lošim stvarima iz prošlosti? Ništa, ne tiče ih se to odavno više, ako ih se ikada i ticalo jer to nije bio njihov rat, a izbeglice iz Hrvatske ne vole uopšte.

Imamo sve, jer smo svi Srbi, to jest jedan narod. Znam da pokušaj naroda poput tvog to ne kapira, ali upravo zato ste i ostali samo na pokušaju :kafa:

Ocigledan pokusaj da se srbi i hrvati stave u jednu drzavu je odavno propao, sto zbog hrvata, sto zbog srba, a najvise zbog toga sto je to (ujedinjenje) bilo uvek izvedeno na silu ko kod da je bio dirigent. Nikad mi nije bilo jasno sta su teznje jednih prema drugima, ali teznje jednih protiv drugih su ocigledne.

Ocekivati da se ta dva naroda nekako pomire je naivno. Sve dok teznje budu iritirale drugu stranu nece biti pomaka.

Dakle, kad se razjasni sustina sukoba mozda tu i bude nesto. Ali da insistiramo na tome da to moze da se popravi, pa vec je na to bespotrebno potrosen ceo vek i poubijani silni ljudi zbog razlike u misljenju i teznjama.

Eto istrazivao sam kako mogu da odem u Cavtat iz Beograda, da odem avionom do cilipa ko nekad, i sta, putovanje umesto sto je bilo 50 minuta je 23 sata, onda sam rekao da mi se vise isplati da odem u Alabamu na Karipsko more.

Pa jesam pola po babine obe linije , a tek čiste Srbijance zabole misirac za Hrvate , što reče ono jednom Toma Nikolić u naletu iskrenosti , šta imam ja iz Šumadije da volim ili mrzim Hrvata kad ih nisam u životu video , niti živeo pored njih .
Не мораш да их мрзиш али требао би да их познајеш, беху једном у посети
вешајући нам мајке и силујући нам сестре.
Зар ди деда није причао?

Screen Shot 2022-07-29 at 09.09.51.png

Ne shvatam zašto se mi uopšte više imamo porediti sa Hrvatima. Zar smo mi u nekom takmičenju? Šta su nama oni? Isto što i Albanci...
Ne stoji poređenje, čak je vrlo glupo, jer npr hrvatske pisce mogu čitati, i čitam ih jer razumem jezik, koji nam je isti samo ga drugačijim imenima nazivamo, dok albanske pisce ne mogu čitati jer ne znam albanski.

Tih "beogradjanki" sa dvojnim pasosima po srbiji koliko hoces i najbolje sto od 90tih godina njima Srbija ne valja, pa umesto da se ukinu dvojni pasosi i stranci budu stranci u srbiji, a ne ravnopravni gradjani sa vise ravnopravnosti nego ostali gradjani srbije...

Dosli, pljackaju srbiju i zive na svojim imanjima u hrvatskoj, bosni i crnoj gori....a i makedoniji....Zar nije vreme da Srbija malo brine o svojim gradjanima, a ne gradjanima englesk, NDHzije i Muslimanije, pa sta ostane za gradjane srbije.

Ако би гледали по томе да се не иде на море у земљу са којом се некада у прошлости ратовало и од чије се војске страдало у некој давној прошлости, а шта је наравно глупост жива да то буде разлог избегавања неког летовалишта, онда ми Србијанци по тој логици не би требали да летујемо на Бугарској ривијери, каква Хрватска са којом ми баш никаквих "нерашчишћених рачуна" немамо.

Back