ADSl

behula

Zainteresovan član
Poruka
133
Treba mi pomoc oko kupovine paketa za adsl,racnije kod kojeg provajdera i koji paket.Zanima me i kakav je download,koliko se obicno gubi na brzini.

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Sta je to ADSI?

Ako mislis na ADSL, sve to sto ti pise u ugovoru, ili ponudi koju si citao, mozes okaciti macku o rep
Sto se ADSL-a tice, kvalitet propusnog opsega ili ti kbps (kako ti je draze), zavisi od jako piuno stvari.
1) kvalitetom linka koji ISP ima iznajmljen kod telekoma
2) broja linija
3) tvoje fizicke udaljenosti od centrale
4) broja korisnika na tvom delu telefonske infrastrukture koju ces u te svrhe koristiti, kaci na ADSL

... i tako dalje.

Tesko da ces imati, primera radi, ako kupis paket od 256kbps, svih 256kbps..
Inace obicno je o ponudi za download 256kbps a za upload 128kbps... uglavom su takvi paketi (128/64... i tako dalje) i dinamicki IP. To je neka klasika...

DJ_Nikola

Obećava
Poruka
67
kolko sam shvatio vi mislite da je 256kbps=256KB/s??? kilo BIT i kiko BAJT nije isto!! 256kilobita u sekundi je 32KB/s. 1kilobajt ima 8kilobita shto znachi da se protok od 256kilobita deli sa 8 i dobije se 32KB/s. Nekoga zbunjuje to 256kbps pa pomisli da je to 256KB/s, i ja sam pre tako mislio ali sad kasnije nauchio razliku. tachno da na brzinu utiche i sve to shto je nikodim rekao

Veseli_Ubica

Poznat
Poruka
7.186
Poshto je tema prigodno nazvana ADSL, onda nece biti problemo da postavim malo drugachije pitanje :

Kad ce ADSL da se proshiri po ostatku Srbije ??? koliko sam ja u toku, BG i NS su u funkciji, posle njiih ce ici Nis, a posle ? Gde mogu da se nadju takve informacije ?

Чупи НС

Aktivan član
Poruka
1.001
Нажалост нигде, Телеком је једна монополистичка компанија у којој раде људи који нису у стању да тај нмнопол макар искористе, него им је изгледа циља са се телекомуникације у Србији што спорије развијају (за оне који не знају монопол је Телекому истекао 9.6.2005, али није проредила агенција која издаје дозволе, тј. прорадила је, али још не изнаје дозволе, како класично за земљу Србију...). У суштини ти остале да чекаш и да се надаш да ће доћи неки шваба (ово је једина област у којој сам апсолутно за долазак страних фирми и затварање домаћих) који ће понудити цене које ће бити бар упола добре као оне на западу (један мој познаник плаћа 5Mbps у Канади 40$, а у Токију се за 50$ може добити 100/10Mbps, али добро, далеко смо ми од Јапана :) ).

Мислим да nikodim добро на разлику између Кb и KB, али је хтео да каже да ти се лако може десити да уплатиш 256/128Kbps, а да ти интернет иде брзином од 180/90Kbps зато што је 256/128 максимална, а не загарантована брзина (они теби практично могу да испоруче 1bps, a ти нећеш имати на шта да се жалиш). Постоје и пакети са загарнтованим брзинама, али су они доста скупљи.

Што се конкретног питања тиче не могу одговорити зато што сам на SBB кабловском. E сада се још нечега сетих, обавезно пази д али пакет има неограничен проток или имаш одређен проток након ког мораш да доплатиш... Ја конкретно користим prepaid пакет од 3400МB који траје 4 месеца и кошта 2400 динара, тако да практично плаћам 600 динара за 850МB месечно, а загарнтована брзина ми је 2/1Mbps. Мени је ово довољно, таман, али таман се уклопим.....

Clayman

Obećava
Poruka
97
SSJ4:
Ja sam na Neobee-ju i jako sam zadovoljan. Veza ne puca (mozda jednom u mesec dana), brzina je odlichna.
Posto vidim da si iz NS-a, imam par pitanja za tebe... :)
Koliko vremena je proslo od prijave do ukljucenja?
Ja se prekjuce prijavio i ne mogu da docekam, pa me zanima koliko im je trebalo...
Jel downloadujes mnogo?
Kolika ti je brzina prosecno?
Ja planiram dosta stvari da skidam barem u pocetku, pa me zanima dal' si imao nekih problema.
Pozdrav.

Clayman

Obećava
Poruka
97
bravo86:
E a ja sam na 042 i nije mi pukla ni jednom,ali ce da me pukne racun!
A kako da trazim ADSL,da idem do poshte da se raspitam?
Jel mislis da ce racun da ti bude veliki zbog 042 ili si mnogo na netu?
Ako se brines zbog 042, nemoj, to se racuna kao obican poziv...
A sto se tice ADSL-a, ja sam poslao zahtev preko sajta neobee-a.
Pretpostavljam da i drugi provajderi tako rade.
Znaci, odes na sajt, ostavis podatke (adresa,broj telefona, mail...) i oni salju telekomu na
proveru i jave ti na mail dal' imas ili nemas mogucnosti...
Pozdrav.

Veseli_Ubica

Poznat
Poruka
7.186
@ Clayman

Nisu svi 042 brojevi po ceni lokalnog ! Samo brojevi koji pochinju jedinicom (1) (na primer 042 110 220) su po ceni od 0.36 din po impulsu, a na dvojku (042 220 110 ) su oko 38 dinara po satu. Na trojku su josh skuplji, itd. Nemam sad tachan cenovnik ispred sebe, ali razumesh....

poz

Clayman

Obećava
Poruka
97
Serijski_Ubica:
@ Clayman

Nisu svi 042 brojevi po ceni lokalnog ! Samo brojevi koji pochinju jedinicom (1) (na primer 042 110 220) su po ceni od 0.36 din po impulsu, a na dvojku (042 220 110 ) su oko 38 dinara po satu. Na trojku su josh skuplji, itd. Nemam sad tachan cenovnik ispred sebe, ali razumesh....

poz
Jeste u pravu si...
Sad se secam da sam to negde citao ali sam skroz zaboravio... :)
Pozdrav.

slavkop

Početnik
Poruka
1
Pozdrav svima!
Razmisljam da prijavim adsl (256kbps) kod neobeea,pa ima li neko informacija kakva je stvarna brzina u odnosu na uplacenu,koliko se cesto u prekidu,itd.Znam da su najjeftiniji u NS,ali sta se dobije za to?

frozen1982.

Iskusan
Banovan
Poruka
6.316
Pozdrav,ja nameravam da predjem na ADSL pa bi imo 3 pitanja:
1)Kakva je razlika izmedju dinamicke i staticke IP adrese?
2)Zna li neko gde moze da se vidi detalnije o ponudi PTT-a posto na njihovom sajtu ptt.yu ima samo informacija o ceni osnovna 3 paketa(samo pise razika u brzinama protoka a ne i dal je nogranicen download...nista drugo....)
3)PTT mi izgleda najpovoljniji sto se cene tice,pa me interesuje kakva su iskustva sa njima za ADSL?
Unapred hvala.

Optima Net

Zainteresovan član
Poruka
187
frozen1982.:
Pozdrav,ja nameravam da predjem na ADSL pa bi imo 3 pitanja:
1)Kakva je razlika izmedju dinamicke i staticke IP adrese?
2)Zna li neko gde moze da se vidi detalnije o ponudi PTT-a posto na njihovom sajtu ptt.yu ima samo informacija o ceni osnovna 3 paketa(samo pise razika u brzinama protoka a ne i dal je nogranicen download...nista drugo....)
3)PTT mi izgleda najpovoljniji sto se cene tice,pa me interesuje kakva su iskustva sa njima za ADSL?
Unapred hvala.

1.Dobio si odgovor
2.011/3619-410 - sigurne informacije
3.PTT je pretrpan korisnicima, malo linija...suvise sporo...Bolje EUnet ili SezamPRO