Адам и Ева

za sumerijce koji su ziveli ko zna kad i ciji je izum lilit ona je bila zenski demon...demon koji siluje nocu muskarce dok oni spavaju....a eleth sad izokreces pricu i od ove rugobe hoce da napravi boginju lepote..

a mesec jeste i lep i koristan nama zemljanima...
 
Božija iskra bezvremena i bespolna se u svom silasku u Kreaciji dijeli na dva pola

muški i ženski, koji su prvo anorganska ili duhovna bića

da bi nakon dužeg silaska u oktavi - vibraciji bili ovo što su sad

i svako traži, zvjernja naokolo, svoju polovinu

mašta o kompletnosti, sjedinjenju istinskom

što nije strast ili niža pobuda
 
da li neko vidi vezu sa biblijskom pricom a adamu i evi? ako je neko malo bolje upucen u mitologiju mozda moze da napravi neku paralelu?

Pitanje dobra i zla ili Eva i Lilit

Vekovima su sveštenici raznih religija smatrali da imaju monopol na ovu temu. Napisane su hiljade ako ne i stotine hiljada "mudrih" knjiga na tu temu. Evo i mog skromnog doprinosa.
Dakle da vidimo šta je dobro a šta zlo u praksi, manimo se teorije.
Recimo da vuk udavi jagnje. Očigledno je da je za vuka to dobro,a za jagnje loše. Da li je vuk kriv? Naravno da nije, mora nešto da jede ili da umre od gladi, a travu ne može da pase pošto nije biljojed. E sada se u tu priču umeša čovek (kojem je krivo što je vuk zaklao i pojeo jagnje pre njega, jer je i on to planirao) i od vuka napravi čudovište. Od priče o Aski i vuku, preko raznih bajki,Biblije, do priča o vukodlacima i sl. Međutim u tim pričama ja vidim samo čovečije licemerje i ljubomoru prema vuku koji je pojeo čovekovu večeru. Svuda se tvrdi da je sveštenik pastir koji čuva svoje stado (pastvu) od raznih vukova. U redu, ali zašto pastir uopšte drži ovce. Šta će sa njima uraditi kad ih sačuva. Svi mi znamo odgovor. Poklaće ih on lično ili će ih prodati nekom drugom da to učini. Da li je zlo kad pastir zakolje svoju ovcu. Ovci je opet svejedno, to je za nju opet zlo, a za pastira je dobro. Društvo u celini toleriše ubijanje kada to neko radi sa pravom (pastir,inkvizicija, vojska, policija itd.)
Ako policajac ubije razbojnika koji pljačka banku to će svi gledati sa odobravanjem, osim razbojnikovih saučesnika koji će da ga žale. Za sve će to biti dobro, a za njih zlo. Ako taj policajac posle toga skine uniformu, ode kući i pronađe švalera na svojoj ženi i ubije ga iz onog istog pištolja kojim je malopre ubio pljačkaša banke, biće osuđen jer je učinio zlodelo. Ko je ovde lud?
Ko može da odobri ubistvo, ali ko može i da ga zabrani ? Niko. To je tako od postanka sveta "jači ubija slabijeg i njime se hrani." (ovo se tiče dve strane)
Sada da vidimo nešto drugo, što se tiče samo jedne strane. Ako vas stave golog na -10 stepeni C vama će biti loše (zlo).Ako povećavaju temperaturu do +30 C vama će i golom biti ugodno (dobro). Međutim ako nastave da vas podgrejavaju do +50 C vama će opet biti loše (zlo). Iz ovoga zaključujem da nema ni apsolutnog dobra ni apsolutnog zla, sve je to relativno i zavisi od ugla gledanja. :zcool:
 
O anđelima i demonima

Želim malo da pojasnim ove termine, Krst (križ) kod jevreja poznat kao Tetragramaton (četvoropolni magnet) nema puno veze sa hrišćanstvom to je prethtišćanski simbol koji predstavlja četiri Velike Sile ili alhemijska principa. To su Vatra,Voda,Zemlja i Vazduh. Poznato je da bez ova četiri principa život ne bi bio moguć. Međutim svaki od ovih principa ima svoj pozitivan i negativan aspekt,npr. vatra nam služi da se ogrejemo u hladnim zimskim noćima i to je pozitivan aspekt vatre, personalizovan u arhanđelu Mihajlu (kod Srba) Negativan aspekt vatre bio bi požar u kome izgori sva vaša godinama sticana imovina, personalizovan u arhidemonu Mahazaelu. U našoj tradiciji popovi nisu nikad hteli da spominju negativne aspekte sila pa su zato slabo poznati, kod jevreja je sve jasno napisano dakle: VATRA Mihael(+)Mahazael(-)VODA Gabriel(+)Azazel(-)ZEMLJA Uriel(+)Azael(-) VAZDUH Rafael(+)Samael(-). Sada ostaje pitanje upotrebe ovih imena u ritualima. Ako vam je cilj da zapalite vatru od prokislih drva, da bi skuvali ručak, a ona se stalno gasi, logično je da će te zazvati Mihaela. Međutim ako vam je cilj da spalite dosadnu bradavicu na ruci treba da zazovete demona Mahazaela jer vam je cilj da spalite (uništite) bradavicu,a ne da skuvate ručak. Tako da nema mesta strahu ni od demona ni od anđela. Oni su prosto dva lica jednog istog aspekta, a na vama je da zatražite pomoć ili od jednog ili drugog zavisno od vaših trenutnih potreba. MISLIM DA JE PRINCIP JASAN!
 
Ovo su bili neki moji stari postovi koji objašnjavaju temu tamne i svatle strane meseca Eve i Lilit
clip_image001.gif
Sve je izuzetno lepo prikazano - i sadrzajno, i narativno, i dramaturški. Bravo.
 
Iz ovoga zaključujem da nema ni apsolutnog dobra ni apsolutnog zla, sve je to relativno i zavisi od ugla gledanja. :zcool:[/QUOTE]
delimo misljenje i na ovim stranama je relativnost dobra i zla razmatrana x puta...
a sto se tice krsta da li si nekad posmatrao dvodimenzionalni i trodimenzionalni aspekt krsta?

To je tkzv. prostorni krst. On označava centar svemira. A svemir je višedimezionalan, pa dolazimo do pitanja pete dimenzije (četvrta je vreme), a onda odosmo daaleekooo.z:p
 

Back
Top