Adam i Eva

Paradoksalan

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
470
Nešto se razmišljam pošto ne znam nešto mnogo o religiji. Kako to od Adama i Eve odmah prelazimo na to da je zemlja puna ljudi? Gde je taj lagani prelaz? Ako su oni proterani iz edenskog vrta, gde su ostali? Nemoguće da je bilo incesta.
Ili, šta ako Adam i Eva simbolizuju veći broj muškaraca, a Eva veći broj žena u tom edenskom vrtu. I onda su žene postale neposlušne i oglušile se o onome što im je Bog rekao itd. Ima li to kakvog smisla?

Ako uzmete tu priču bukvalno, onda verujete da je žena stvorena od rebra, a čovek od praha zemaljskog. Ako hoćemo nekako simbolički da gledamo, kako da gledamo?

Nešto se razmišljam pošto ne znam nešto mnogo o religiji. Kako to od Adama i Eve odmah prelazimo na to da je zemlja puna ljudi? Gde je taj lagani prelaz?
Ima niz generacija ljudi. Nije to proces preko noći.

Ako su oni proterani iz edenskog vrta, gde su ostali? Nemoguće da je bilo incesta.
Moguće je. Brak između srodnika je bio dozvoljen u prvobitno vrijeme.

Ili, šta ako Adam i Eva simbolizuju veći broj muškaraca, a Eva veći broj žena u tom edenskom vrtu. I onda su žene postale neposlušne i oglušile se o onome što im je Bog rekao itd. Ima li to kakvog smisla?
Nema. Apostol Pavle pobija bilo kakvo tumačenje u tom pravcu.

Ako uzmete tu priču bukvalno, onda verujete da je žena stvorena od rebra, a čovek od praha zemaljskog. Ako hoćemo nekako simbolički da gledamo, kako da gledamo?
Gledajmo kako piše.

Ima niz generacija ljudi. Nije to proces preko noći.
Gde je to napisano?

Moguće je. Brak između srodnika je bio dozvoljen u prvobitno vrijeme.
Prvi put čujem da je incest okej. Barem kako ti kažeš "U to vreme".

Nema. Apostol Pavle pobija bilo kakvo tumačenje u tom pravcu.
Kako on može znati da je to baš tako?

Gledajmo kako piše.
Mnoge stvari u Bibliji ne gledamo kao što piše jer su metafora. Otkud imamo to biram kada mi odgovora? :think:

U Knjizi Postanja.
Daj mi taj deo. Ne kažem ovo da bih sada osporavao to što govoriš, nego da mi potvrdiš to što tvrdiš.

Jer je bogonadahnuti autor.
Eh, sada. Mi možemo tako ići u priču šta je bilo sa svim drugim apostolima koji su zapisivali ali to što su pisali nije ušlo kao deo novog zaveta. To nešto selektivno bili nadahnuti?

Daj mi taj deo. Ne kažem ovo da bih sada osporavao to što govoriš, nego da mi potvrdiš to što tvrdiš.
Pa imaš rodoslov ljudi od Adama do potopa.

Eh, sada. Mi možemo tako ići u priču šta je bilo sa svim drugim apostolima koji su zapisivali ali to što su pisali nije ušlo kao deo novog zaveta. To nešto selektivno bili nadahnuti?
Što je autentično apostolsko to je ušlo u NZ.

to je kao u onom filmu
91D-oTYjMuL._AC_UF350,350_QL50_.jpg

4:1 Иза тога Адам позна Јеву жену своју, а она затрудни и роди Кајина, и рече: Добих човека од Господа.
4:2 И роди опет брата његовог Авеље. И Авељ поста пастир а Кајин ратар.

5:3 И поживе Адам сто тридесет година, и роди сина по обличју свом, као што је он, и надеде му име Сит.
5:4 А родив Сита поживе Адам осам стотина година, рађајући синове и кћери;

između kajina - avelja i sita nisu se rađala deca.
a kajin napravi čitavu civilizaciju :D

Back