Abdurrahman:
Zasto Isa Bozji mir i spas neka je na njemu, nije jasno rekao da je Bog ?
Gdje pise i gdje su dokazi da je Isa ( Isus ) bog ?
Jasno je receno da
gospod Isus Hrist JESTE BOG. Rekao je to i
ON SAM. To sto ti to ne znas, ne menja nista na stvari. Evo izvornog citata iz Biblije:
SVETO JEVANDJELJE PO JOVANU
GLAVA 1. 1-10.
1." U pocetku bjese rijec, i rijec bjese u Boga, i Bog bjese rijec."
Uporedi ovo sa Jevandjeljem po Jovanu gl.17.5, gde sam Hrist kaze:
"I sad proslavi ti mene, oce, u tebe samoga slavom koju imadoh u tebe prije nego svijet postade."
Dakle, Hrist je rec kroz koju svet bi stvoren, a koja je i sama Bog.
Zatim, Jevandjelje po Jovanu glava 1,2-8:
2. "Ona bjese u pocetku u Boga.
3. Sve je kroz nju postalo, i bez nje nista nije postalo sto je postalo."
Dakle, sve je postalo kroz rijec, tj Hrista, a i sama rijec je Bog. Uostalom, iz cega bi Bog stvarao, ako ne iz sebe i kroz sebe, u samom pocetku?
4." U njoj bjese zivot, i zivot bjese vidjelo ljudima.
Logicno, ako je Bog zivot, onda je i sam zivot stvaranja morao doci kroz njega kao rec, kao vidjelo.
5. I vidjelo se svijetli u tami, i tama ga ne obuze.
6. Posla Bog covjeka po imenu Jovana.
7. Ovaj dodje za svjedocanstvo da svjedoci za vidjelo (tj. Isusa Hrista, sad je jasno: Hrist je vidjelo, kroz koje je teklo i bozansko stvaranje)da svi vjeruju kroza nj.
8. On ne bjese vidjelo, nego da svedoci za vidjelo.
9. Bjese vidjelo istinito koje obasjava
svakoga covjeka koji dolazi na svijet.
10. Na svijetu bjese, i svijet kroza nj posta i svijet ga ne pozna."
Kako se dalje nalazi u Jevandjelju po Jovanu gl. 1. 14,15:
14."I rijec (cf. Jovan 1.1, vidi gore)postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu kao jedinorodnoga kod oca.
15.Jovan svjedoci za njega i vice govoreci: ovaj bjese za koga rekoh: koji za mnom ide preda mnom (cf. Jovan 1.1-1.3)postade, jer prije mene bjese."
koristio sam prijevod Novog zaveta Vuka Stefanovica Karadzica, izd. Britansko i inostrano biblijsko drustvo, Beograd, 1987. Nazalost, novi prevod mi nije pri ruci, jer sam ga pozajmio prijatelju, no nista ne menja na stvari.
Abdurrrahmane, znam da ti kao sledbeniku knjige zvane Kuran, koja je pre svega zakonik i mitologizovana istorija, a ne misticko, teolosko i eticko delo, kao Novi zavet Biblije, ovakvo razmisljanje mora biti strano. No, posto si postavio pitanje, dat ti je i jasan odgovor. Ako imas jos nekih pitanja, rado cu odgovoriti na njih.
Srdacno te pozdravljam, i neka te gospod Isus Hrist prosvetli jevandjeljskim naukom i podari tvojoj dusi spas!