Juče je počeo plej off turnir u Skoplju

1/4 finala

MZT (Skoplje) - Sutjeska (Nikšić) 73-68
HKK Široki - Spars (Sarajevo) 85-81
Helios (Domžale) - Zlatibor (Čajetina) 82-84
Borac (Banjaluka) - Mladost (Zemun) 80-79

Parovi polufinala

MZT (Skoplje) - HKK Široki
Borac (Banjaluka) - Zlatibor (Čajetina)

svi prenosi na Arena Sport TV

1649937665674.png
 
Poslednja izmena:
Čestitke Zlatiboru, njihov put ka ABA 1 je trnovit i traži dodatne kvalifikacije sa klubovima iz Sribije.

Što se Borca tiče, odustalo se prije 5-6 kola od ABA 1, tako da nisu uopšte ni igrali turnir sa namjerom dobiti ijednu utakmicu. Mladost Zemun je imala serviran zicer, to što nisu pogodili kao Sutjeska zicer u završnim sekundama, to je njihova stvar. Gagi Nikolić i prije turnira je rekao da ide nakon turnira, a niko iz kluba nije izlazio u medije povodom završnog turnira.

Borac ima jednu specifičnu poziciju, neku vrstu zavisnog odnosa sa Igokeom tako da 90% ljudi ni ne doživljava ovo kao iskonski Borac dok se ne raskine ta vrsta saradnje, niti navijači idu na utakmice. Igokea je očigledno i donijela odluku da se ne ide u ABA 1, što je dovelo do nekoliko čudnih utakmica u posljednje vrijeme kada se naprasno gubila prednost od 20 razlike u nekoliko završnih minuta
 
Poslednja izmena:
Честитке Златибору на побједи и освојеној титули за коју ни сами не знају шта значи.

Због ограничења да једна земља може имати 5 тимова у АБА лиги, поражена екипа МЗТ Скопље ће се пласирати у прву АБА лигу а побједник Златибор иде у бараж са најслабије пласираним српским тимом у АБА 1, Борцем или Мегом. Како су и Борац и Мега, уз пуно уважавање Чајетинаца, доста квалитетнији реално мале шансе имају да се домогну АБА 1.

По неким (антисрпским) медијима, рецимо по Б92, имамо нарицање као кроз чланак Bizarna ABA 2 liga – "šampion" mora u baraž, poraženi ušao u ABA.
Но то је једно инфантилно поимање ствари. Када је ова АБА у питању, имамо два сегмента, спортски и политички.

Када је спортски сегмент, АБА није национална лига, ту је ствар договора како ће бити попуњавана и којимпринципима ће се водити код попуне, ако је лимит из једне земље 5 клубова, то је тако, сад што је таквим "договором" најбројнија земља гдје је кошарка за копље јача од осталих грубо оштећена, шта да се ради, српски клубови су на то пристали.

АБА није ни регионална лига кроз коју би напредовала кошарка у овим земљама. Да је то, сви би подржали рецимо да се Олимпијакос придружи када је показао жељу. Еј, један Олимпијакос.
Оно што ме запрепастило јесте да су клубови били листом против укључења Олимпијакоса (дебилизам пар екселанс), а још више да је 90% људи који коментаришу АБА било против, што говори да се политика упетљала и да су политички мотиви превладали над спортским а и да ти који коментаришу АБА лигу нису никакви заљубљеници у кошарку, заправо баш их брига за српском кошарком, него типови умова контаминираних политиком.
А гдје се политика упетља, среће нема.

Шта је ту је, ако се ово ограничење промијени, чиме би наредних сезона још један српски клуб добио прилику да кроз АБА олакша своје битисање у овом тешком времену, добро и јест, но свакако ваља порадити да се српска кошарка мање прља политиком.
 

Back
Top