AAS

• Začetnik teme Začetnik teme DkJm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DkJm

Primećen član
Poruka
885
Prirodnjaci,da li neko zivi mozda zna gde se moze naci AAS , tj. atomski apsorpcioni spektrofotometar???
Treba mi za neki rad , ali nijedna ziva fabrika ga nema ili ima neki stariji od Biblije!!!!!
Unapred hvala!

Имају га у Петници, то сам прилично сигуран јер смо радили на њему. Има га (их) Хемијски факултет (Београд), а вероватно и остали у Србији. Нисам баш превише упућен у спектралне уређаје, али мислим да није свеједно који спектрофотометар. Шта конкретно радиш? Мислим да Андромеда може да ти да праву информацију.

Zamolio bih DkJm-a da prvo promeni mesto boravka, jer lokacija koja je navedena ispod njegovog korisnickog imena sigurno nema spektrofotometar. :)
Schalu na stranu. Konstantin je u pravu. Na mnogim prirodnjackim fakultetima pa i visim skolama imaju AAS a za neverovati je da i jedan mali pogon u obliznjem selu mog malog grada ima takaodje jednu takvu spravu. Prakticno svaka ozbiljnija firma, institut imaju AAS a neki i po 2. Na istitutu za ratarstvo i povrtarstvo u NS su jedno vreme imali dva komada. To sto je on malo stariji ne znaci da nece zadovoljiti tvoje potrebe. Ako nije tajna, reci za koje potrebe trazis AAS. Uvek postoji alternativna metoda.;)

Naravno da nije! AAS mi je potreban za analizu mikroelemenata u mesu ribe!
ima ga Zelezara u Smederevu,ali imaju Perkinov 703 koji ima ogranicenje samo na Fe,Zn,Cu,Al i Pb! Meni bi trbao naprimer i za Cd,Mo,Hg,As!!!
Znam da ga u petnici imaju,ali ja bih taj rad odradio nezavisno od Petnice...

konstantine,iz koje oblasti pohadjas/pohadjao seminare u Petnici i na koje elemente ima ogranicenje njihov AAS?

P.S. Trenutno se u mom prebivalistu pokvario AAS inace ga imaju :) !!!!!

Ogranicenje aparata je verovatno zbog lampi, tj. nemaju lampu za tebi potreban element. Mali problemcic je god Hg i As. Oni se u AAS tehnici rade tzv hidridnom tehnikom. To je grubo receneo dodatak za aparat koji se obicno kupuje opcionalno i nemaju ga bas svi koji poseduju AAS. Medjutim, sve ovo se moze uraditi i spektrofotometrijski u zadovoljavajucoj tacnosti. Nego bez obzira od tehnike rada, ovde je potrebna odgovarajuca metoda izolacije pomenutih teskih metala iz organskog materijala (ribe).

Izolacija nije problem...
U medjuvremenu sam nasao AAs koji moze da mi odradi sve navedeno,ali nebitno!
Andromeda,interesuje me kako je to moguce odraditi preko spektrofotometra?

DkJm:
Izolacija nije problem...
U medjuvremenu sam nasao AAs koji moze da mi odradi sve navedeno,ali nebitno!
Andromeda,interesuje me kako je to moguce odraditi preko spektrofotometra?

Postoje spektrofotometrijske metode - ukratko i uopsteno> nakon izolacije i razdvajanja katjona (koliko je to moguce) specificnim reagensom izazove se odgovarajuca bojena reakcija (da zadovoljava pravila spektrofotometrije, Beerov zakon....). Intenzitet tog obojenja se na odredjenoj talasnoj duzini (kalibraciona kriva, metoda standardnog dodatka...) ,,uporedjuje" sa obojenjem rastvora ispitivanog katjona ali poznate koncentracije......

Sve mi je to poznato,ali me je interesovalo da li sam ukapirao!
To je slicno kolorimetrijskoj metodi,zar ne?
Naprave se standardni rastvori,pa se pomocu njih napravi kalibraciona kriva sa koje se mogu ocitati zeljene npr.koncentracije nepoznatog rastvora!
Jel mi moze neko pribliziti defrakciju?

Da, slicno je kolorimetriji. Bitna razlika je u tome sto se u kolorimetriji kao monohromatori koriste opticki filteri koji u zavisnosti od kvaliteta propustaju manje ili vise sirok spektar zracenja (30-80 nm) dok se kod spektrofotometrije kao monohromatori koriste prizme ili opticke resetke i gde se difrakcijom svetla, sistemom zaklona i proreza moze izdvojiti uzak snop (spektar) zracenja i do pola nm.

Back