A zasto samo Srbi cute i trpe?

Pa svako pise i govori onako kako misli . Zar ne . Ja mislim da je istina ono sto ja tvrdim , a ti nasuprot tome verujes da je istina ono sto ti tvrdis . ( nni to neznaci da si ti u pravu)
Da si ti u pravu , ne bi bilo ni prvog srpskog ustanka , ni drugog , i to u periodu kad su svi cutali pognutih glava oko nas . Ne bi bilo ni prvog svetskog rata , nego bi nas Austrougarska samo okupirala tiho , ko Bosnu i Hercegoinu i mirna Backa . Ne bi bilo ni WW2 , onakvog kakvog ga znamo , nego bi samo silni Srbi , zajedno sa ustaskim govmima iszginuli na Staljingradu , a imali bi smo 50 godina Sovjetsku vlast , sasvim opravdano , onako kako su je imali Madjari .
Al svega toga nije bilo ,jer nismo cutali .
A nimo cutali , jer smo medju nama imali elitu koja nas je vodila .
rezultati strasnog izginuca su ti da nemamo vise elitu . Samo u tragovima , a obzirom na komunisticku diktaturu danas , tragovi nase elite su u misijoj rupi . licno verujem da bi bilo sasvim drugacije , da komunisti nisu ubili onoliko videnog sveta u Srbiji ,i u opste medju Srbima .
Ne samo da bi nas bilo vise , nego bi imali narodne predvodnike , isto onako kako ih imaju i drugi narodi , ne samo oko nas , nego u celom svetu . Mislim da smo mi jedini liseni toga , te zbog toga smatram da je pokolj obrazovanih Srba , kao i srpskih domacina nano takvu sttetu ovom narodu , da se ne mozemo oporaviti nikad .
Drugo .
Dali dobro poznajes srpski narod i srpopsku istoriju ?
da li zaista verujes da bi jedan Srbin isao u Srebrnicu , a da ne ode u Skelane . dal verujes da bi i jedan Srbin , koji je na vlasti , dozvolio da iz zatvora bude pustena Gnjilanska grupa ( siptari koji su svojim rukama ubijali srbe motornim testerama i na svakakve monstruozne nacine ) . da li verujes da kad bi postojala i jedna srpska televizija , da bi oni dozvilil da se ne prikazu snimci ( koji i te kakao postoje ) na kojma eksplicitno muslimani odsecaju glave Srbima u Bosni . A s druge strane , streljanje 5 muslimanskih vojnika je prikazano 48 puta u udarnim terminima na B92 .
E pa vidis ne bi .
Sve ovo je moguce samo zato sto su u svim porama naseg drustva i nasa kompletna vlast Jugosloveni , a ne Srbi . Kad kazem levicari , j mislim samo na srpske levicate . Srpski levicar nije ko drugi levicari sirom sveta . Srpski levicar sledi samo ideju anacionalnosti i jedini neprijatelj srpskog levicara je izmisljena srpska hegemonija .
flosukula koju su srpski levicari zajedno rabili sa hrvatskim desnicarima . Ono sto je glavni neprijetj svakog ustase , to je i glavnoi neprijatelj i svakog jugoslovena srpskog porekla , ili srpskog komuniste i levicra . Srpki levicari su osudjeni da u svakom vremenu , bez obzira na politicku situaciju budu uvek na suprotnoj strani od srpskog naroda i od Srba u opste . |Cak i kad tvrde da vise nisu levicari .
Sva ta komunisticka deca , vaspitana Jugoslovenski , iz dna duse mrze Srbiju jer pogresno smatrajuu da su im Srbi unistili njihovu zemlju Jugoslviju ( prokleta bila )

oces reci da ti zivis u...uvjerenju da "ustanci" nastaju spontano...predvodjeni..."elitom"...? :lol:
kao i da su nasi...problemi s... identitetom, samopostovanjem i...radnim navikama skorijeg datuma?
e, pa...nisu.
oduvijek ih imamo...i to nikakve veze s komunistima nema
naime "da komsiji crkne krava..." princip nije komunisticka parola, vec...narodna... izreka...mudros (?)
zapitaj se kakav to narod ima takve izreke...odakle mu...: )

Poslednja izmena:
quote_icon.png
Оригинал поставио eremita
Па зашто ниси написао разлоге због којих лично ти не протествујеш...z:lol:

Pa ako mislis da ce to nesto promeniti ajmo ja i ti zajednicki ispred vlade da protestujemo z:mrgreen:

Па нисам ти ја "биг мек" дебилац

ја сам Србин, значи ИЛИ - ИЛИ... ћутаћу и трпећу тотално до краја ... а када дође "крај" има да им нану нанину... а не да протествујем...

oces reci da ti zivis u...uvjerenju da "ustanci" nastaju spontano...predvodjeni..."elitom"...? :lol:
kao i da su nasi...problemi s... identitetom, samopostovanjem i...radnim navikama skorijeg datuma?
e, pa...nisu.
naime "da komsiji crkne krava..." princip nije komunisticka parola, vec...narodna... izreka...mudros (?)

Jedina spontana buna je seljačka buna 1573.,sumnjam da je bila interesna

e, pa...nisu.

A ti hocees d kazes da je prvi srpski ustanak neko sa strane orgnziovao .... ajd , kazi nam ko . Kako i gde , o cemju se radi . Pocinjem da mislim da nemas pojma . Da si neznalica . Morao bi da das neke konkretne argumente , da bi bio iole ozbiljan disutant .
To da komsiji crkna krava , ja sam zaista reto primecivao kod naseg naroda . Vido sam kod Madjara , al kod nas , bogm i ne .
Mogu da ti kazem da je to jedno opste mesto i optuzba bez realnih osnovza u stvarnosti . I u drugim drzavama i na drugim meridijanima ima zavisti i ljubomore prema uspesnijim clanovima zajednice . Ja to dobro znam ,jer sam zivo i u inostranstvu. Stoje grad veci , vece je i otufjenje , pa toga manje ima . Prosto ko pasulj.

A ti hocees d kazes da je prvi srpsknustanak neko asa strane orgnziovao .... ajd , kazi nam ko . Kako i gde , ovemju se radi . Pocinjem da mislim da nemas pojma . Morao bi da das neke konkretne argumente , da bi bio iole ozbiljan disutant .
To da komsiji crkna krava , ja sam zaista reto primecivao kod naseg naroda . Vido sam kod Madjara , al kod nas , bogm i ne .
Mogu da ti kazem da je to jedno opste mesto i optuzba bez realnih osnovza u stvarnosti . I u drugim drzavama i na drugim meridijanima ima zavisti i ljubomore prema uspesnijim clanovima zajednice . Ja to dobro znam ,jer sam zivo i u inostranstvu. Stoje grad veci , vece je i otufjenje , pa toga manje ima . Prosto ko pasulj.

ma, sve je to vazda...spontano..."dogodio se narod" stono bi se reklo...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Кочина_крајина

naime, Turska nikad nije imala...zabrinute komsije...:lol:

a to "da komsiji crkne krava" ama bas svaki dan vidjam u Srbiji...
zapravo, nigdje to nisam vidjela u tolikoj mjeri...zavist, javasluk, bahatost...( rezultat, ocekivan, su rasulo, korpcija, nepotizam...)
i to prema clanovima vlastite zajednice...

pa pogledaj bas te srpske ustanke...ustanike...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Милош_Обреновић

stranci...to je druga prica;
njima oma pedu na izvolite..."fala sto ste dosli...da nas ebete u zdrav mozak i pljackate...
ako ostane stogod...kostiju..."

ma, sve je to vazda...spontano..."dogodio se narod" stono bi se reklo...

naime, Turska nikad nije imala...zabrinute komsije...:lol:

a to "da komsiji crkne krava" ama bas svaki dan vidjam u Srbiji...
zapravo, nigdje to nisam vidjela u tolikoj mjeri...zavist, javasluk, bahatost...( rezultat, ocekivan, su rasulo, korpcija, nepotizam...)
i to prema clanovima vlastite zajednice...

pa pogledaj bas te srpske ustanke...ustanike...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Милош_Обреновић

stranci...to je druga prica;
njima oma pedu na izvolite..."fala sto ste dosli...da nas ebete u zdrav mozak i pljackate...
ako ostane stogod...kostiju..."

Pitanje je veoma jednostavno .. Ko je podigao prvi srpski utanak . Dal je neka strana sila stajala iza njega i koja . Na koji nacin i kako . Hebote , pa nemoj vikipediju da uzimas kao neki valjani izvor , jer nije . Nit je validan , nit je dobar . dakle , ajd mi kazi i prosvetli me .
Da te podsetim . Poceo 1804 , zavrsio se 1813 slomom .9 godina bili smo slobodni .
Ajd sad , reci mi ko i kako .
Ja tvrdim da nije , a ti mi guras Vikipediju . I nije Kcina kraina pokrenula oslobodjenje Srbije od Turaka , nego bas taj prvi ustanak , pa onda drugi , koji je nastavak prvog .

Pitanje je veoma jednostavno .. Ko je podigao prvi srpski utanak . Dal je neka strana sila stajala iza njega i koja . Na koji nacin i kako . Hebote , pa nemoj vikipediju da uzimas kao neki valjani izvor , jer nije . Nit je validan , nit je dobar . dakle , ajd mi kazi i prosvetli me .
Da te podsetim . Poceo 1804 , zavrsio se 1813 slomom .9 godina bili smo slobodni .
Ajd sad , reci mi ko i kako .
Ja tvrdim da nije , a ti mi guras Vikipediju . I nije Kcina kraina pokrenula oslobodjenje Srbije od Turaka , nego bas taj prvi ustanak , pa onda drugi , koji je nastavak prvog .

e, mojne me zamarash
ako ne kapiras da se povijest ne sastoji od niza izoliranih dogadjaja
reci tako...:lol:

ps
Wikipedija je sama po sebi...nebitna
dobra je iz nekih vrlo prostih razloga; besplatna je, ima veliki broj clanaka
i uredjuje je veliki broj ljudi...koji medjusobno dikutiraju i provjeravaju jedni druge...
inace, da imam dinar za svaku ovaj...osobu koja krene sa ovim "nemoj mi wikipediju"
bez da opce razumije o cemu se tu radi...mogla bih lagodno zivjet do kraja zivota... : )

Poslednja izmena:
e, mojne me zamarash
ako ne kapiras da se povijest ne sastoji od niza izoliranih dogadjaja
reci tako...:lol:

ps
Wikipedija je sama po sebi...nebitna
dobra je iz nekih vrlo prostih razloga; besplatna je, ima veliki broj clanaka
i uredjuje je veliki broj ljudi...koji medjusobno dikutiraju i provjeravaju jedni druge...
inace, da imam dinar za svaku ovaj...osobu koja krene sa ovim "nemoj mi wikipediju"
bez da opce razumije o cemu se tu radi...mogla bih lagodno zivjet do kraja zivota... : )

Evo ovako , da te ne zamaram . ja tvrdim da su Srbi , iz preke potrebe podigli prvi srpski ustanak , koji je doveo do drugog.Da nije bilo prvog ne bi bilo ni drugog . , Bez ikakvog uplitanja i bez ikavog plana bilo koje strane sile . Kasnije su nam Rusi pruzlil podrsku , al malu i nedovoljnu . a Austrijaci su radili na rusenju ustanka . (kao u ostalom i Rodofinikin , ruski izaslanik , koji je bio Grk , pa je bilo sasvim normano da taj ustana rusi i da radi protiv njega ) .
Dakle tvrdim da si ovo lupio napamet i da tu tematiku ne poznajes . Ostaje samo da se vidi , dal li si ti to tako lupio zato sto si zlonameran , il zato sto si neznalica . a volis da pljucnes tu i tamo.
Nemoj da govoris o stvarima o koima objektivno nemas pojma .

Poslednja izmena:
Evio ovako , da te ne zamaram . ja tvrdim da su Srbi , iz preke potrebe podigli previ srpski ustanak , koji je doveo do drugu .dda nije bilo prvog ne bi bilo ni drugog . al taj prvi podigli su Srbi iz preke potrebe , bez ikakvog uplitanja i bez ikavog plana bilo koje strane sile . Kasnije su nam rusi pruzlil podrsku , al malu i nedovoljnu . a austrijaci su radili na rusenju ustanka . ) kao u ostalom i Rodofinikin , ruski izaslanik , koji je bio Grk , pa je bilo sasvim normano da taj ustana rusi i da radi protiv njega ) .
dakle tvrdim da si oo lupi o napamet i da tu tematiku ne pznajes . Ostaje samo da se vidi , dal li si ti to tako lupio zato sto si zlonameran , il zato sto si neznalica . a vojis da pljucnes tu i tamo.
Nemoj da govoris o stvarima o koima objektivno nemas pojma .

pa sad...el znas za neki ustanak koji nije nastao iz...potrebe...cije, nebitno...realno...
sto se konkretno...srpskih ustanaka tice;
postoje bitne stvari koje su im prethodile i ne ticu se samo Srbije...tj. kao i obicno postoji...sira slika..
ono sto ja...tvrdim jest da ti tu siru sliku nisi kadar ili ne zelis sagledati...
sto nas, nazalost, vraca na temu...:lol:

Pa svako pise i govori onako kako misli . Zar ne . Ja mislim da je istina ono sto ja tvrdim , a ti nasuprot tome verujes da je istina ono sto ti tvrdis . ( nni to neznaci da si ti u pravu)
Da si ti u pravu , ne bi bilo ni prvog srpskog ustanka , ni drugog , i to u periodu kad su svi cutali pognutih glava oko nas . Ne bi bilo ni prvog svetskog rata , nego bi nas Austrougarska samo okupirala tiho , ko Bosnu i Hercegoinu i mirna Backa . Ne bi bilo ni WW2 , onakvog kakvog ga znamo , nego bi samo silni Srbi , zajedno sa ustaskim govmima iszginuli na Staljingradu , a imali bi smo 50 godina Sovjetsku vlast , sasvim opravdano , onako kako su je imali Madjari .
Al svega toga nije bilo ,jer nismo cutali .
A nimo cutali , jer smo medju nama imali elitu koja nas je vodila .
rezultati strasnog izginuca su ti da nemamo vise elitu . Samo u tragovima , a obzirom na komunisticku diktaturu danas , tragovi nase elite su u misijoj rupi . licno verujem da bi bilo sasvim drugacije , da komunisti nisu ubili onoliko videnog sveta u Srbiji ,i u opste medju Srbima .
Ne samo da bi nas bilo vise , nego bi imali narodne predvodnike , isto onako kako ih imaju i drugi narodi , ne samo oko nas , nego u celom svetu . Mislim da smo mi jedini liseni toga , te zbog toga smatram da je pokolj obrazovanih Srba , kao i srpskih domacina nano takvu sttetu ovom narodu , da se ne mozemo oporaviti nikad .
Drugo .
Dali dobro poznajes srpski narod i srpopsku istoriju ?
da li zaista verujes da bi jedan Srbin isao u Srebrnicu , a da ne ode u Skelane . dal verujes da bi i jedan Srbin , koji je na vlasti , dozvolio da iz zatvora bude pustena Gnjilanska grupa ( siptari koji su svojim rukama ubijali srbe motornim testerama i na svakakve monstruozne nacine ) . da li verujes da kad bi postojala i jedna srpska televizija , da bi oni dozvilil da se ne prikazu snimci ( koji i te kakao postoje ) na kojma eksplicitno muslimani odsecaju glave Srbima u Bosni . A s druge strane , streljanje 5 muslimanskih vojnika je prikazano 48 puta u udarnim terminima na B92 .
E pa vidis ne bi .
Sve ovo je moguce samo zato sto su u svim porama naseg drustva i nasa kompletna vlast Jugosloveni , a ne Srbi . Kad kazem levicari , j mislim samo na srpske levicate . Srpski levicar nije ko drugi levicari sirom sveta . Srpski levicar sledi samo ideju anacionalnosti i jedini neprijatelj srpskog levicara je izmisljena srpska hegemonija .
flosukula koju su srpski levicari zajedno rabili sa hrvatskim desnicarima . Ono sto je glavni neprijetj svakog ustase , to je i glavnoi neprijatelj i svakog jugoslovena srpskog porekla , ili srpskog komuniste i levicra . Srpki levicari su osudjeni da u svakom vremenu , bez obzira na politicku situaciju budu uvek na suprotnoj strani od srpskog naroda i od Srba u opste . |Cak i kad tvrde da vise nisu levicari .
Sva ta komunisticka deca , vaspitana Jugoslovenski , iz dna duse mrze Srbiju jer pogresno smatrajuu da su im Srbi unistili njihovu zemlju Jugoslviju ( prokleta bila )
Јадно је то твоје српство, ако му некакво југословенство, или било шта друго смета, и ако може да га угрози.

Јадно је то твоје српство, ако му некакво југословенство, или било шта друго смета, и ако може да га угрози.

druga , Titova Jugoslavija je Anti-srpska rvotrvina , bas ko stoje SSSR aniruska tvorevina .
Jugosloveni u ovovm casu vladaju Srbijom ,a jos su i veci deo opoziije . U nasoj vladi nema ni jedan Srbin , na zalost .Ima samo Jugoslovena . To si vidi ponasanju u svakom javnom nastupiu i u svakoj odluci koju Vlada donese .

druga , Titova Jugoslavija je Anti-srpska rvotrvina , bas ko stoje SSSR aniruska tvorevina .
Jugosloveni u ovovm casu vladaju Srbijom ,a jos su i veci deo opoziije . U nasoj vladi nema ni jedan Srbin , na zalost .Ima samo Jugoslovena . To si vidi ponasanju u svakom javnom nastupiu i u svakoj odluci koju Vlada donese .
У нашој влади, као и уопште међу политичарима на читавој политичкој сцени, нема ни Срба, ни Југословена, него само лопова, које није брига ни за какве идеологије и идеје, сем једне: како што више опљачкати народ и државу, за своју личну корист.

pa sad...el znas za neki ustanak koji nije nastao iz...potrebe...cije, nebitno...realno...
sto se konkretno...srpskih ustanaka tice;
postoje bitne stvari koje su im prethodile i ne ticu se samo Srbije...tj. kao i obicno postoji...sira slika..
ono sto ja...tvrdim jest da ti tu siru sliku nisi kadar ili ne zelis sagledati...
sto nas, nazalost, vraca na temu...:lol:

demagoske fraze .

Naravno da postoji siri kontekst . kao sto ga ima svaki dogadjaj u istoriji . Postoji siri kontekst vezan za drugi svetski rat i bitne stvri koje su prethodile WW2 , pa to niti abolira Hitljera , niti umanjuje poraz . Tako isto siri kontekst dogadjaja i stvari koje su mu predhodile ne umanjuju znacaij prvog srpskog ustanka , niti negiiraju cinjenicu da su ga Srbi sami odigli , bez uricaja i messanja bilo koje strane sile .
Svima je tad u tom trenutku smetao ,i svi su se trudili a taj sukob odma prestane . Austrija na jedan , francuska na drugi nacin , a rusija , na sasvim treci , drzeci anam stranu , al ipak u pokusaju da nas umiri. Sve istorijske okolnosti su bile protiv tog ustanka , i sve velike slie su bile protiv njega .
Neke kao direktni saveznici Otomanske imperije , a neke izokola . A mi smo ga eto podigli , ratovali sami , i bili slobodni dugih 9 godna .

У нашој влади, као и уопште међу политичарима на читавој политичкој сцени, нема ни Срба, ни Југословена, него само лопова, које није брига ни за какве идеологије и идеје, сем једне: како што више опљачкати народ и државу, за своју личну корист.

Pa naravno da su lopovi , kad su jugoloveni .
I to Jugosloveni , druge , titove ( hrvatske ) jugoslvije . Ne one prve .

Na nasu zalost, ovo je istina.

demagoske fraze .

Naravno da postoji siri kontekst . kao sto ga ima svaki dogadjaj u istoriji . Postoji siri kontekst vezan za drugi svetski rat i bitne stvri koje su prethodile WW2 , pa to niti abolira Hitljera , niti umanjuje poraz . Tako isto siri kontekst dogadjaja i stvari koje su mu predhodile ne umanjuju znacaij prvog srpskog ustanka , niti negiiraju cinjenicu da su ga Srbi sami odigli , bez uricaja i messanja bilo koje strane sile .
Svima je tad u tom trenutku smetao ,i svi su se trudili a taj sukob odma prestane . Austrija na jedan , francuska na drugi nacin , a rusija , na sasvim treci , drzeci anam stranu , al ipak u pokusaju da nas umiri. Sve istorijske okolnosti su bile protiv tog ustanka , i sve velike slie su bile protiv njega .
Neke kao direktni saveznici Otomanske imperije , a neke izokola . A mi smo ga eto podigli , ratovali sami , i bili slobodni dugih 9 godna .

ma ajde....postoji...sad si se sjetio...te izasao s vlastitom...vizijom;
Srbi su, kao i obicno, sami sve smislili pa izgurali...aha...al na filmu...
nekom romanticnom filmu sa gomilom statista i magle...onako, bas ko sto...romantici
poput tebe zamisljaju povijest i jos kojesta...:lol:

konacno neko ko normalno rezonira...
samo, stvar je. bojim se, malo slozenija od toga...
naime, ni mi kao narod, trenutno, nismo nista bolji od tih na vrhu piramide...
kad naucimo malo vise postovati sebe i druge mozda se nesto i promijeni...do tada...: (

ma ajde....postoji...sad si se sjetio...te izasao s vlastitom...vizijom;
Srbi su, kao i obicno, sami sve smislili pa izgurali...aha...al na filmu...
nekom romanticnom filmu sa gomilom statista i magle...onako, bas ko sto...romantici
poput tebe zamisljaju povijest i jos kojesta...:lol:

Ko sto dobro znas , ja sam ovde goorio o Prvom Srpskom Ustanku . Ne o Kocinoj Kraini .
Prvi Srpski ustanak je delo srpskog naroda , i nije ga organizovala ni jedna strana sila .
Ako tvrdis da jeste , , kazi koja kako na koj naci ?
Daj neki argument , a ne da kacis vikipedijine podatke vezane za drugi dogadjaj .
Verujem da neznas i da se sluzis samo i isklkljucivo propagandnim metrijalima .
Neznas , a tvrdis . p a tio ko da si hrvat . To je hrvatska osobina .
Daj argument , il prestani da lupetas i da lazes .

Ko sto dobro znas , ja sam ovde goorio o Prvom Srpskom Ustanku . Ne o Kocinoj Kraini .
Prvi Srpski ustanak je delo srpskog naroda , i nije ga organizovala ni jedna strana sila .
Ako tvrdis da jeste , , kazi koja kako na koj naci ?
Daj neki argument , a ne da kacis vikipedijine podatke vezane za drugi dogadjaj .
Verujem da neznas i da se sluzis samo i isklkljucivo propagandnim metrijalima .
Neznas , a tvrdis . p a tio ko da si hrvat . To je hrvatska osobina .
Daj argument , il prestani da lupetas i da lazes .

a tako si lijepo krenuo...cinilo se u jednom trenutku da si cak i mozak ukljucio...kad ono... : )

aj da ti nacrtam, nema druge;
kad kamari ljudi podijelis oruzje
i obucish ih da ratuju...pa ih zatim i povedes u sukob iz kog izadju kao...djelomicni pobjednici...
i tako vide da mogu...
sta si uradio?
da ne pominjem promjene u samoj upravi, ishode pregovora, dogovora i slicne
stvari koje su imale znacajnog efekta na zivot tih ljudi...
elem...nije sustina price u tome da je neko "platio" i "orkestrirao"
npr. srpske ustanke vec u cinjenici da ih je neko svojom aktivnoscu...omogucio...
stvorio preduvjete za tako nesto;
doveo Srbe do toga da o tome uopce... razmisljaju...
taj neko je u jednom trenutku bila Austrija...zasto...realno, nebitno je
bitno je do cega je to dovelo...kapiras...
ako ne kapiras povuci paralelu s potezima koje je vukla USA u skorijoj povijesti;
tipa naoruzam koga mi se oce...deset godina kasnije taj neko jos ima oruzje i radi sta se njemu oce...

Poslednja izmena:

Lepo je rekla Milunka… Nije problem u jugoslovenstvu ili levičarenju, nego u tome što državom upravljaju hohštapleri – bilo da su na vlasti ili u opoziciji.

To što je Titova Juga bila "anti-srpska" je krivica pre svega srpskih "komunista" i ostalih uvlakača, a ne ovih iz Hrvatske. To što su "naši" gajili averziju prema Srbima i gledali kroz prste nacionalistima u drugim republikama, samo znači da oni nisu verovali ni u šta, pa ni u tu Jugoslaviju, jer je Srbija bila kamen temeljac te države.

A kad je Milošević došao na vlast, onda su se svi naprasno pretvorili u "velike Srbe"... :zroll:

Back