A što Srbija ne može kao i drugi

evo bio sam u Izraelu prosle godine i mogu ti reci da mi je doslo bilo da placem.

Od mrtvog mora do Jerusalima kroz pustinju Nagev , nalaze se jevrejski kibuci u kojima oni pustinjsku zemlju pretvaraju u obradivu i na njoj gaje voce povrce i cvece.... U celoj drzavi imaju samo jednu jedinu reku sa tecnom vodom - reku Jordan, pa zato do vode neophodne za poljoprivrednu proizvodnju dolaze preradom morske vode.

I sa takvim veoma nepovoljnim uslovima za razvoj poljoprivrede , Izrael i Jevreji ne samo da podmiruju sopstvene potrebe za hranom , vec su i jedni od glavnih izvoznika limuna, mandarina, pomorandzi i cveca u Evropi.

Sa druge strane kod nas se poljoprivreda unistava od strane lopova na vlasti konstantno vise od 50 godina.

Vlast ne da ne zeli da pomogne nego odmaze gde god moze, ne daje subvencije seljacima , ne dozvoljava slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda vec raznoraznim birokratskim smicalicama pravi da samo odabrani tajkuni mogu imati izvozne dozvole. Tako nas seljak ne moze recimo, ako proizvede malinu, da napuni malinom kombi i tu malinu otera u Cesku, Madjarsku, Austriju ili Italiju.

Zato se kod nas poljoprivredna proizvodnja ne isplati , i zato su kod nas najbolje njive zarasle u korov, dok u Izraelu je sve sa obe strane puta pod obradivim povrsinama.

Takodje u drzavi je napravljen sistem vrednosti po kojem je sramota biti poljoprivredni proizvodjac, i da je bolje biti radnik u butiku , trafici ili prodavnici nego sam svoj gazda na svojoj zemlji.
Znaš koliko ljudi si mogao nahraniti sa tim parama potrošenim na putovanje? :rtfm:

Možda. Evo, uskoro će novi referendum, sada sa veoma dobrim izgledima da se usvoji Lisabonski Ugovor.

Treba uporediti irsku danas sa irskom od pre nekolika godina.
Pocetkom 90-h je trebala da se izvrsi privatizacija, ali naravno umesto u privatizaciju otislo se direktno u rat i pljacku naroda. Propustila se prilika da se sva velika preduzeca prodaju za odlicnu cenu, veliki kupci su otisli na drugu stanu, ulozili svoju kintu u modernizaciju i marketnig kao gotov proizvod uzmimo za primer skodu. Od nekadasnjeg prosecnog auta, skoda je postala super auto sa pristupom na celo evropsko trziste ( koje uopste nije malo ) skodu sam uzeo samo kao primer.

Htela se velika srbija i svedski standard preko noci, nije se dobilo ni jedno ni drugo. Mnogi krive demokratsku vlast od 2000-e pa naovamo, ali istina je da ovi novi nista nisu mogli da urade, jer su karte podeljene pocetkom 90-h

Back