A sta kada ljubav prestane?

Hektor:
Zaljubljen covek ne vidi realnost.On ne voli konkretno zenu pored sebe takvu kakva je.Ima idealizovanu sliku o njoj,dakle voli svoju predstavu o njoj a ne konkretno nju.On pravi idola od svoje zene,mislim na idealizovanje iste,dakle,zaljubljenost je idolopoklonstvo.Takav covek stalno o njoj misli,ima potrebu da bude neprestano sa njom,kao da je drogiran.I sta biva kad malo po malo covek uvidja da negova draga nije onakva kakvu ju je on zamisljao.Tada se sve rusi,veze pucaju,brakovi se razvode.
Ljubav nije takva.Kazu:ljubav je slepa-to nije tacno:slepa je zaljubljenost.Ljubav vidi realni osobu pored sebe,i voli je takvu kakva je,sa svim njenim vliname i manama.I uprkos njenih mana on je voli.Logicno sledi da takva ljubav ne moze prestati.
Sto se tice pitanja koliko puta u zivotu mozemo da volimo,odgovor logicno sledi.Ako zavolimo nekog,i taj neko voli nas,NEMA RAZLOGA da ta ljubav prestane,pa da onda volimo vise puta u zivotu.Ljubav,istinita ljubav,zahteva NEGU,ona je nezna ali i mocna.Ljubav PRASTA.Posto nismo savrseni,pogresicemo,uvidecemo svoju gresku,traziti oprostaj i dobicemo ga.
Ako neko ostane bez svoje zene/muza,idealno bi bilo da neguje ljubav prema njoj tako sto se vise nece zeniti.Ali,ne moze to svako,samoca je teska.Dozvoljeno je...stupiti u drugi brak.I sad pitanje:Ko to tu ima sta da dozvoli?Odgovor je jasan:posto smo na forumu filosofija a ne na forumu religija,pitanje ce ostati bez odgovora.
Zamolio bih sve na forumu da mi ukazu na moje propuste ili greske,da to ovde napisu,ili ako je nesto nedoreceno ili nejasno,neka to napisu ovde,i u skladu sa mojim vise nego skromnim mocima,pokusacu da odgovorim.

A kako ti to misliš da ljubav prema jednoj osobi isključuje ljubav prema drugima???
I ne prašta "ljubav" baš sve!!! Nemaš ti pojma, zvučiš kao neki udžbenik o ljubavi i sexu iz Srednjeg veka.

etotako:
A kako ti to misliš da ljubav prema jednoj osobi isključuje ljubav prema drugima???
I ne prašta "ljubav" baš sve!!! Nemaš ti pojma, zvučiš kao neki udžbenik o ljubavi i sexu iz Srednjeg veka.
Zao mi je sto nista nisi shvatio.Ja sam mislio da je erotska ljubav izmedju jednog coveka i jedne zene.I to ne iskljucuje ljubav prema svim ljudima.Postoje 4 vrste ljubavi : EROS,STORGI,FILI I AGAPE.Eros je, ponovicu,ljubav muza i zene.Storgi je ljubav prema rodjacima,dakle krvno srodstvo.Fili je ljubav prema prijateljima.Agape je uzvisena ljubav.
Dakle,volim svoju zenu,ali volim i ceo svet.
Ko koliko ima ili nema pojma,neka rasudi ceo forum.

Hektor:
Zaljubljen covek ne vidi realnost.On ne voli konkretno zenu pored sebe takvu kakva je.Ima idealizovanu sliku o njoj,dakle voli svoju predstavu o njoj a ne konkretno nju.On pravi idola od svoje zene,mislim na idealizovanje iste,dakle,zaljubljenost je idolopoklonstvo.Takav covek stalno o njoj misli,ima potrebu da bude neprestano sa njom,kao da je drogiran.I sta biva kad malo po malo covek uvidja da negova draga nije onakva kakvu ju je on zamisljao.Tada se sve rusi,veze pucaju,brakovi se razvode.
Ljubav nije takva.Kazu:ljubav je slepa-to nije tacno:slepa je zaljubljenost.Ljubav vidi realni osobu pored sebe,i voli je takvu kakva je,sa svim njenim vliname i manama.I uprkos njenih mana on je voli.Logicno sledi da takva ljubav ne moze prestati.
Sto se tice pitanja koliko puta u zivotu mozemo da volimo,odgovor logicno sledi.Ako zavolimo nekog,i taj neko voli nas,NEMA RAZLOGA da ta ljubav prestane,pa da onda volimo vise puta u zivotu.Ljubav,istinita ljubav,zahteva NEGU,ona je nezna ali i mocna.Ljubav PRASTA.Posto nismo savrseni,pogresicemo,uvidecemo svoju gresku,traziti oprostaj i dobicemo ga.
Ako neko ostane bez svoje zene/muza,idealno bi bilo da neguje ljubav prema njoj tako sto se vise nece zeniti.Ali,ne moze to svako,samoca je teska.Dozvoljeno je...stupiti u drugi brak.I sad pitanje:Ko to tu ima sta da dozvoli?Odgovor je jasan:posto smo na forumu filosofija a ne na forumu religija,pitanje ce ostati bez odgovora.
Zamolio bih sve na forumu da mi ukazu na moje propuste ili greske,da to ovde napisu,ili ako je nesto nedoreceno ili nejasno,neka to napisu ovde,i u skladu sa mojim vise nego skromnim mocima,pokusacu da odgovorim.

Ispravi me ako gresim, ali nekako mi se cini da nijedna ljubav nije nastala bez prethodne zaljubljenosti. Zaljubljenost je nesto sto prethodi ljubavi, nesto sto nekako ne moze da se preskoci.

Nina2:
Hektor:

Ispravi me ako gresim, ali nekako mi se cini da nijedna ljubav nije nastala bez prethodne zaljubljenosti. Zaljubljenost je nesto sto prethodi ljubavi, nesto sto nekako ne moze da se preskoci.

Definitivno si u pravu Nina. Ali , mislim da covek moze da zavoli nekog iako je u njega bio zaljubljen, a ne zato sto je bio zaljubljen...Tu se slazem sa Hektorom, zaljubljenost je neka vrsta droga koja nas cele obuzima, i nema veze sa ljubavlju...Ljubav dodje posle, ako uspemo da prebrodimo razocarenje kad zaljubljenost prestane...hm, nisam sigurna koliko sam bila jasna

SINDI:
Definitivno si u pravu Nina. Ali , mislim da covek moze da zavoli nekog iako je u njega bio zaljubljen, a ne zato sto je bio zaljubljen...Tu se slazem sa Hektorom, zaljubljenost je neka vrsta droga koja nas cele obuzima, i nema veze sa ljubavlju...Ljubav dodje posle, ako uspemo da prebrodimo razocarenje kad zaljubljenost prestane...hm, nisam sigurna koliko sam bila jasna

I na kraju opet dodjemo do zakljucka da je zaljubljenost onaj neophodni zacin ljubavi, pa ispala ona srecna na kraju ili nesrecna. 'Zato sto' ili 'iako'...opet je prisutna zaljubljenost kako god da okrenes.

Zaljubljenost je svojstvena mladosti i nezrelosti.Nezreli se zaljubljuju,zreli vole.Zaljubljenost je dobra u procesu emotivnog sazrevanja.Ali ako ostanemo ceo zivot nezreli i plovimo iz jedne zaljubljenosti u drugu...i jos neko kaze da je moguce "voleti" vise puta u zivotu...

Hektor:
Zaljubljenost je svojstvena mladosti i nezrelosti.Nezreli se zaljubljuju,zreli vole.Zaljubljenost je dobra u procesu emotivnog sazrevanja.Ali ako ostanemo ceo zivot nezreli i plovimo iz jedne zaljubljenosti u drugu...i jos neko kaze da je moguce "voleti" vise puta u zivotu...

A da ti lepo fino napises jednu knjigu 'Kako voleti bez prethodnog zaljubljivanja'. Sigurna sam da bi bila jedna od najboljih SF knjiga ever! 8)

Nina2:
Hektor:

A da ti lepo fino napises jednu knjigu 'Kako voleti bez prethodnog zaljubljivanja'. Sigurna sam da bi bila jedna od najboljih SF knjiga ever! 8)
Nina,ako vise nemas argumente,nemoj me napadati kao licnost.To je nedostojno kulturnog i obrazovanog coveka,kakvu te smatram.Uostalom,to se navodi kao logicka greska,ne direktno,vec:on je takav i takav(pa ga popljujes) i onda sledi da sve sto on kaze nema nikakvu tezinu.

Hektor:
Nina,ako vise nemas argumente,nemoj me napadati kao licnost.To je nedostojno kulturnog i obrazovanog coveka,kakvu te smatram.Uostalom,to se navodi kao logicka greska,ne direktno,vec:on je takav i takav(pa ga popljujes) i onda sledi da sve sto on kaze nema nikakvu tezinu.

Nemam argumente? Mislim da svaki normalan covek ima dovoljno argumenata da ti pobije tu tezu koju ti zastupas, 'ljubav bez zaljubljivanja'. Svi normalni ljudi koje poznajem, koji su i u brak usli su se pre svega toga, pre te zrele ljubavi zaljubili i o tome vrlo rado pricaju i secaju se sa osmehom na licu. Dakle jedno bez drugog ne ide. Ljubav proizidje iz zaljubljenost ali zaljubljenost ne mora UVEK da predje u ljubav. Ali ako si ti toliko napredan da odmah krenes zrelo da volis onda stvarno nemam argumenata. Sa jedne strane mogu da kazem svaka cast, sa druge bas te zalim, jer propustas to pozitivno ludilo i idolopoklonstvo kako ga ti nazivas. A ne znam nikog ko se tog dela rado ne seca.
I naravno, ne osecaj se napadnutim sto je za mene to sto ti pricas SF. Imam dovoljno godina i pravo na svoje misljenje koje je rezultat sopstvenih i tudjih iskustava.
Pa bez uvrede i svako dobro! 8)

Hvala ti Nina na lepim zeljama.Moram da kazem da sam se u mladosti vise puta zaljubljivao i toga se rado secam.Medjutim,DANAS volim!!!
I ponovicu:Iz zaljubljenosti NIKAD ljubav!
I da dodam:svako pravilo ima izuzetaka!
I jos nesto:cuda su moguca!

Hektor:
Hvala ti Nina na lepim zeljama.Moram da kazem da sam se u mladosti vise puta zaljubljivao i toga se rado secam.Medjutim,DANAS volim!!!

Ако сам добро разумела никада ниси био заљубљен у особу коју данас волиш?!
Можеш ли нам то објаснити, пошто нас има више који то не можемо да схватимо, а волели бисмо. Како је дошло до тога да волиш некога у кога ниси био заљубљен?

Hellen:
Hektor:

Ако сам добро разумела никада ниси био заљубљен у особу коју данас волиш?!
Можеш ли нам то објаснити, пошто нас има више који то не можемо да схватимо, а волели бисмо. Како је дошло до тога да волиш некога у кога ниси био заљубљен?
Dok sam bio mlad i nezreo i ja sam se zaljubljivao,imao vise veza i bilo mi je lepo,tako da sam kao i svaki normalan covek kvalifikovan da govorim o zaljubljenosti.Onda su dosle zrele godine,upoznao sam moju zenu koju sam od pocetka VOLEO TAKVU KAKVA JE,POTPUNO REALNO,i sta tu ima da se prica,uzeli smo se i sad zivimo u srecnom braku.Tako sam kvalifikovan da govorim i o ljubavi.Zaljubljenost i ljubav su dve potpuno razlicite kategorije.KO je doziveo I JEDNO I DRUGO,TJ. I ZALJUBLJENOST I LJUBAV,taj razume.Ko nije doziveo,ne poznaje razliku pa je uzalud i govoriti o tome.To je kao kad sapuces gluvome...NEDOSTATAK ISKUSTVA SE NE MOZE NADOMESTITI ISPRAZNIM "FILOZOFIRANJEM"!!!

Hektore, potpuno se slazem s tobom. Ja sam se milion puta zaljubljivala i govorila da volim najvise na svetu celom. Sad, kada su sve te "ljubavi" prosle, mogu reci da sam volela samo jednom, sve ostalo naspram toga je nista, jedna velika nula. I mozda cu opet poceti da volim...

Ето, а видиш ја сам се заљубљивала бар двадесетак пута, али сам заиста два пута волела! Видиш да се и то може! И наравно, обе праве љубави су проистекле из заљубљености, баш онако како кажеш: како је полако нестајала заљубљеност стварала се права љубав! :)

ja sam prestala vjerovati u ljubav.ipak se divim ljudima koji vole jer za mene je to veliko umijece.treba znati kako,kada i kome pokloniti ljubav,gdje usmjeriti osjecaje.....pogrijesite li u bilo cemu od navedenog,lutat cete granicom ljubavi i samoce,a vjerujte da nije lijepo...samo mala greska....

...nemojte se smejati kad ovo procitate :oops:
...to jos nikome nisam ispricala a posto smo svi mi ovde na neki nacin virtuelni likovi... interesuje me vase misljenje
Desilo mi se dva puta da osetim ogromnu naklonost prema potpuno nepoznatim ljudima i to ne bi bilo nista neobicno da jedan od njih nije bio stariji covek uz to u alkoholisanom stanju a drugi prosjak na ulici - invalid. Prvog sam srela u autobusu GSP-a i strasno sam zelela da mu nekako pomognem - mozda da ga odvedem kuci, da popricam sa njim...ali nista od toga nisam ucinila. Drugom sam dala sav novac koji sam tog trenutka imala kod sebe i bukvalno pobegla ne cekajuci da vidim njegovu reakciju. Inace nemam obicaj da delim novac prosjacima a alkoholicare blago receno ne podnosim. To je bio trenutak a ja ih se i danas cesto setim - posebno kad razmisljam o ljubavi. Sta je to sto sam ja videla u njima? Kaze se da prvi utisak o nekoj osobi nikad ne vara - znate onu pricu o antipatiji i simpatiji. E sad nekoliko mojih prijatelja mi je reklo da njihov prvi utisak o meni bas i nije bio pozitivan ali da sada misle da sam im "najbolja" od svih "dobrih" drugarica a ja ne smem da kazem da je moj prvi utisak o njima bio "potpuna ravnodusnost"
Znaci dva puta mi se desilo da osetim nesto sto bi se moglo nazvati "ljubav na prvi pogled" ali prema potpuno neprikladnim osobama koje ni danas ne mogu zaboraviti.

Back