A sta kada ljubav prestane?

Hektor:
Za nas postoji samo ono sto volimo.I mi postojimo samo ako nas neko voli.Ides Knez Mihailovom,ljudi prolaze pored tebe,ne primecujes ih,oni za tebe ne postoje.Odjednom vidis prijatelja,obradujes se i ozivis i ti i tvoj prijatelj.Jer su zivot i ljubav tako tesno povezani.Pogresna i neumerena ljubav prema sebi vodi u egoizam=gordost,a to niko ne voli.Ljubav je kohezivna sila koja sjedinjuje ljude u zajednicu."I nije dobro coveku biti sam...".Ako nikog ne volimo,nismo u zajednici,ne postojimo ni za koga...Nije cudno sto je starost tako teska zbog usamljenosti...Mi CEZNEMO za ljubavlju,jer samo tako imamo OSECAJ da postojimo...Covek nije drustveno bice,to je pogresan prevod Platona,Covek je DRUZEVNO bice!!!Prijateljstvo je vrsta ljubavi,eros je druga,rodjaci su treca vrsta ljubavi.Za onoga/onu koju volis,spreman si i zivot da polozis!To je dokaz najvece ljubavi.Ako si voleo,pa prestao da volis,nisi voleo,vec si bio zaljubljen.I kad su maske pale,kad si video da onaj/ona koju si voleo nije onakva kakvu si je zamisljao-prestaje i zaljubljenost.Ljubav je realna,volis nekog zaista takvog kakav je,nista ne ulepsavajuci,biti svestan svih njegovih/njenih mana,a opet je volis=takva ljubav ne prestaje NIKAD!Zaljubljenost prestaje,ljubav NE!Uostalom,nezreli se zaljubljuju,a zreli vole.Nezreli nadju nezrele,a zreli nadju zrele.
Dobro, sve se slazem. I sad se vracamo na pitanje sa prethodne strane -DA LI COVEK (ILI ZENA) VOLI SAMO JEDNOM U ZIVOTU- znaci govorimo o erotskoj ljubavi .Sve ove druge vrste ljubavi koje si spomenuo-deca, roditelji, rodjaci , prijatelji- to su sve ljubavi koje mogu trajati koliko i covekov zivot. Ali sta je sa ljubavi izmedju coveka i zene? Ako ljubav nikad ne prestaje, da li to znaci da je moguca samo jednom u zivotu? Ako je moguca vise puta, i ne govorim o zaljubljenosti, sta je sa onom prethodnom ljubavi?Ako si nekog volio, ako ga jos volis, a mostovi medju vama su poruseni, da li postoji nada da ces ikad vise prema nekom osecati ljubav...

divlja-u-srcu:
cLick - OR - Die:
divlja-u-srcu:
Ti nisi ZELJA!
Ti nisi POTREBA!

ah taj turbo folk...

Ja znam da si ti opsednut turbo folkom i da si zamrznut u dalekoj proslosti, ali ovo je prava filozofska pesmica o ljubavI i vrlo je jednostavna. Ali posto je tvoja percepcija prezasicena koje kakvim nebulozama, ti to ne mozes ni da vidis. Jel' tako? :roll:
'Os ti prevedem ? :P

batali poja$njenje vec doturi note za ovaj megahit, pa da odradimo ne$to u duetu.. spojimo lepo i korisno, uzmemo pare i gledamo Ko$tunicu u prvom redu na tezgi u SCu kako se smara

SINDI:
Hektor:
Za nas postoji samo ono sto volimo.I mi postojimo samo ako nas neko voli.Ides Knez Mihailovom,ljudi prolaze pored tebe,ne primecujes ih,oni za tebe ne postoje.Odjednom vidis prijatelja,obradujes se i ozivis i ti i tvoj prijatelj.Jer su zivot i ljubav tako tesno povezani.Pogresna i neumerena ljubav prema sebi vodi u egoizam=gordost,a to niko ne voli.Ljubav je kohezivna sila koja sjedinjuje ljude u zajednicu."I nije dobro coveku biti sam...".Ako nikog ne volimo,nismo u zajednici,ne postojimo ni za koga...Nije cudno sto je starost tako teska zbog usamljenosti...Mi CEZNEMO za ljubavlju,jer samo tako imamo OSECAJ da postojimo...Covek nije drustveno bice,to je pogresan prevod Platona,Covek je DRUZEVNO bice!!!Prijateljstvo je vrsta ljubavi,eros je druga,rodjaci su treca vrsta ljubavi.Za onoga/onu koju volis,spreman si i zivot da polozis!To je dokaz najvece ljubavi.Ako si voleo,pa prestao da volis,nisi voleo,vec si bio zaljubljen.I kad su maske pale,kad si video da onaj/ona koju si voleo nije onakva kakvu si je zamisljao-prestaje i zaljubljenost.Ljubav je realna,volis nekog zaista takvog kakav je,nista ne ulepsavajuci,biti svestan svih njegovih/njenih mana,a opet je volis=takva ljubav ne prestaje NIKAD!Zaljubljenost prestaje,ljubav NE!Uostalom,nezreli se zaljubljuju,a zreli vole.Nezreli nadju nezrele,a zreli nadju zrele.
Dobro, sve se slazem. I sad se vracamo na pitanje sa prethodne strane -DA LI COVEK (ILI ZENA) VOLI SAMO JEDNOM U ZIVOTU- znaci govorimo o erotskoj ljubavi .Sve ove druge vrste ljubavi koje si spomenuo-deca, roditelji, rodjaci , prijatelji- to su sve ljubavi koje mogu trajati koliko i covekov zivot. Ali sta je sa ljubavi izmedju coveka i zene? Ako ljubav nikad ne prestaje, da li to znaci da je moguca samo jednom u zivotu? Ako je moguca vise puta, i ne govorim o zaljubljenosti, sta je sa onom prethodnom ljubavi?Ako si nekog volio, ako ga jos volis, a mostovi medju vama su poruseni, da li postoji nada da ces ikad vise prema nekom osecati ljubav...
EROS je supruzanska ljubav,ljubav muza i zene.Takva ljubav kakvu sam je opisao NIKAD ne prestaje!Ako se volimo,dajemo se ne trazeci NISTA za uzvrat i mostovi su sve jaci jer ljubav ima osobinu da se uvecava ako se neguje,i obrnuto.Ali kada volimo onda cemo prirodno i negovati ljubav dajuci sve od sebe,pa i same sebe.Ako volimo onda je to BEZUSLOVNO,volimo zato sto volimo,a ne iz bilo kakvog razloga.Ako volim zenu zato sto je lepa,pametna,obrazovana,vredna...dakle postoji razlog za ljubav,to NIJE prava ljubav,verovatno je interes.Dakle , volimo JEDNOM u zivotu!!!Ali to bi bilo kad bi sve bilo idealno.Ne govorim o prestanku ljubavi,vec na primer ako jedan od supruznika umre prerano,a drugi je jos uvek mlad.Idealno bi bilo da se drugi put ne zeni,vec da ostane udovac.Medjutim,ako je mlad/mlada (na primer muz poginuo u ratu) i ne moze da izdrzi teret samoce,DOZVOLJENO je da se uda/ozeni drugi put.Medjutim prvi brak je velicanstven,dok je drugi brak snishodjenje ljudskoj nemoci i vrsi se skromno bez veselja=drugi brak ima pokajnicki karakter.Nego da se naucimo od najdivnije ptice koja postoji,golubova : kad golubica prihvati goluba oni ne menjaju partnere,i sto je VELICANSTVENO: ako golub/golubica umre,onaj drugi prozivi SAM do smrti,NE ZASNIVA NOVU LJUBAV,VEC OSTAJE VERAN PRVOJ=JEDINOJ LJUBAVI!Eto,kao sto ucimo od mrava i pcele da budemo vredni,mozemo se nauciti od golubova sta je PRAVA Ljubav!I jos da preciziram:zaljubljenost NIKAD ne preraste u ljubav!Zaljubljenost je idolopoklonstvo!Kad prodje zaljubljenost,nastaje razocarenje i razvod.Eto sta biva kad dvoje udju nezreli u brak.Nekada davno nije tako bilo.Dok su nas zenili roditelji vazilo je pravilo:najjaca ljubav je ona koja nastaje u braku.Danas toga vise NEMA!Danas,sa druge strane vecina ljudi su nezreli.Danas imamo hipertrofiranu inteligenciju a hipotrofirana osecanja i slabu volju.Cast izuzecima kojih ce biti do kraja sveta i veka.Danas imamo pogresnu i neumerenu ljubav prema sebi.DANASNJI LJUDI NE UMEJU DA PRASTAJU!NIKO NIKOG NECE DA TRPI!A trpljenje je neophodno posto niko nije savrsen.No,ako se ne zaustavim pisacu do sutra i nikad necu prestati da volim,kao sto bih mogao govoriti o ljubavi sve do smrti...i nikad ne ispricati pricu do kraja,posto ljubav nema granica,nema kraja.Sve je prolazno samo je ljubav vecna!!!

ancika:
Sta se desava kada prestanemo da volimo? Da li umiremo? Da li zaista umremo onda, ili samo mislimo da smo mrtvi?Zasto tako mislimo?

Previse si izgeneralizovala pitanje. Ne znam nikog ko je voleo samo jednom u zivotu, odnosno imao jednu ljubav. Moze neko da se kune da je neku zenu/muskarca voleo najvise na svetu a sve ostale nekom umerenom ljubavlju, ali voleti samo jednom i onda da ljubav zauvek prestane...mozda u nekom srcedrapajucem filmu. Neko je ovde rekao i totalno se slazem sa tim, da je ljubav u nama. Ne moze nam neko dati i uzeti ljubav. Ljubav je u nama. Samim tim se pobija teza da volimo samo jednom, tu jednu osobu i onda ljubav sa gubitkom nje umire. Glupost. Volecemo opet pa iako nam je prethodni recimo ostao u predivnom secanju i iako je deo nase ljubavi jos uvek naklonjen njemu. Treba nauciti krenuti dalje, jer samo od nas samih zavisi nasa sreca, ne od drugih ljudi. Shvatite vec jednom da smo u sustini sami.

И у оквиру мушко-женских односа постоје различите врсте љубави. Никада не можемо две различите особе волети на исти начин!
Видим да неки заступају теорију ''Само једном се љуби''! Међутим, неки људи никада не упознају праву љубав, неки заиста само једном воле, али неки воле више пута и на различите начине и не видим разлог зашто то не би било могуће!

Sve ovo me pomalo podseća na nešto što je rekao Chef u South Park-u:

You know, there are many types of love in the world.
Mother-daughter love, husband-wife love, Simon-Garfunkel love...
:lol:

Stvar je tako prosta. Kada osetiš da neku osobu voliš toliko da ti ceo život neće biti dovoljan da je upoznaš i svu svoju ljubav podariš, znaš da je potraga završena.

limunada:
I jos da preciziram:zaljubljenost NIKAD ne preraste u ljubav!

Nije mi jasna ova recenica... :roll: Znaci,ako se u nekoga zaljubim,automatski znaci da ga ne volim ili necu voljeti? :roll:

Ма,не значи! Прво буде заљубљеност, после или нестане, или прерасте у љубав!
Не знам шта је Хектор хтео тиме да каже.

Hektor:
Ne govorim o prestanku ljubavi,vec na primer ako jedan od supruznika umre prerano,a drugi je jos uvek mlad.Idealno bi bilo da se drugi put ne zeni,vec da ostane udovac.Medjutim,ako je mlad/mlada (na primer muz poginuo u ratu) i ne moze da izdrzi teret samoce,DOZVOLJENO je da se uda/ozeni drugi put.

Smem da pitam?
Ko ili šta "dozvoljava" ili "ne dozvoljava" drugi brak? :roll:

Hektor:
I jos da preciziram:zaljubljenost NIKAD ne preraste u ljubav!Zaljubljenost je idolopoklonstvo!

Ok, na koji onda način nastaje ljubav između dvoje ljudi.

ancika:
Sta se desava kada prestanemo da volimo? Da li umiremo? Da li zaista umremo onda, ili samo mislimo da smo mrtvi?Zasto tako mislimo?

nisi definisala ljubav :!:

ako misliš na ljubav prema partneru onda jednostavno zaboraviš na skota... jer ljubav ne prestaje tek tako, nego je potrebno krvnički povrediti nekog... i onda se jednog dana zaljubiš u nekog drugog

ali

ako si mislila na ljubav uopšte, uvek nam ostaje ljubav prema životu, prema sebi... tj. ljubav ne može da umre, možemo samo mi... ona ostaje. Ako si mislila na ovu ljubav, na tvom bih mestu ozbiljno razmislila o poseti stručnom licu.

a možda

si ti samo malo patetična!

Hektor:
OK,ljudi,vidim da sam duzan da odgovorim na nekoliko pitanja.Izvinite sto ste me cekali,ceo vikend mi nije radio internet.Danas cu vam odgovoriti,odnosno objasniti moj stav na temu ljubav/zaljubljenost,i ko tu sta dozvoljava...

Ma, nema veze, Hektore, jeste da smo bili pomalo nestrpljivi, ali ti to, polako koncipiraj, pa, pošto ti radi internet, ovih dana, pošalji !!!
Nemoj da te ponese žurba, kad mo ovoliko čekali, šta je još nedelja - dve, ali da sve bude jasno, sažeto i precizno !!!

Zaljubljen covek ne vidi realnost.On ne voli konkretno zenu pored sebe takvu kakva je.Ima idealizovanu sliku o njoj,dakle voli svoju predstavu o njoj a ne konkretno nju.On pravi idola od svoje zene,mislim na idealizovanje iste,dakle,zaljubljenost je idolopoklonstvo.Takav covek stalno o njoj misli,ima potrebu da bude neprestano sa njom,kao da je drogiran.I sta biva kad malo po malo covek uvidja da negova draga nije onakva kakvu ju je on zamisljao.Tada se sve rusi,veze pucaju,brakovi se razvode.
Ljubav nije takva.Kazu:ljubav je slepa-to nije tacno:slepa je zaljubljenost.Ljubav vidi realni osobu pored sebe,i voli je takvu kakva je,sa svim njenim vliname i manama.I uprkos njenih mana on je voli.Logicno sledi da takva ljubav ne moze prestati.
Sto se tice pitanja koliko puta u zivotu mozemo da volimo,odgovor logicno sledi.Ako zavolimo nekog,i taj neko voli nas,NEMA RAZLOGA da ta ljubav prestane,pa da onda volimo vise puta u zivotu.Ljubav,istinita ljubav,zahteva NEGU,ona je nezna ali i mocna.Ljubav PRASTA.Posto nismo savrseni,pogresicemo,uvidecemo svoju gresku,traziti oprostaj i dobicemo ga.
Ako neko ostane bez svoje zene/muza,idealno bi bilo da neguje ljubav prema njoj tako sto se vise nece zeniti.Ali,ne moze to svako,samoca je teska.Dozvoljeno je...stupiti u drugi brak.I sad pitanje:Ko to tu ima sta da dozvoli?Odgovor je jasan:posto smo na forumu filosofija a ne na forumu religija,pitanje ce ostati bez odgovora.
Zamolio bih sve na forumu da mi ukazu na moje propuste ili greske,da to ovde napisu,ili ako je nesto nedoreceno ili nejasno,neka to napisu ovde,i u skladu sa mojim vise nego skromnim mocima,pokusacu da odgovorim.

Back