Сентиментални,
слажем се с твојом примедбом. Ово моје око кокица и ТВ-преноса је више wishful thinkin', пошто смо географски ту где јесмо, са комшилуком таквим какав је, тако да нас журка - буде ли је - неће никако заобићи

.
Него, што се наше подразумевајуће припадности хришћанском свету тиче, управо у томе и јесте поента - тај свет је СВЕСНО престао да буде хришћански, и отворено се одрекао сопствених вредности - суштинских одредница које су нашу цивилизацију (хришћанску, европску, како год) ономад учиниле највећом на свету. Данашња Скандинавија НИЈЕ хришћанска, него секуларно-мултикултурална ( и тамо људи иду у затвор ако кажу да је хомосексуализам, са хришћанског аспекта, грех - случај протестантског проповедника Грина, Шведска, 2004), Енглеска то исто није (ако је икада и била), Немачка такође није, о Француској не треба ни трошити речи... Чак су и земље католичког дела Запада поклекле пред тероризмом глобалног
братства и јединства, па Италија уклања Распеће из својих школа, а Шпанија се одриче тековина Реконквисте које, је ли, "вређају грађане муслиманске вероисповести"... Једине традиционалне "оазе" у ЕУ су православна Грчка и католичка Пољска ( с тим што ова друга има жесток проблем са сопственим антиправославним фанатизмом и дивљаштвом - нешто попут Хрвата, само мање примитивно и крваво, Пољаци су ипак респектабилнији народ) и, можда, Словачка (Чешка је одавно постала фри-шоп за залудне туристе).
Ту долазимо и на ово твоје питање нашег јединства са западним државама, а и ово што је "Архангел НС" написао о питању идентитета "Запада" (колико смо ми - и да ли смо уопште? - његов део, и да ли смо икад и били). Лично, сматрам да се "Запад", у неком глобалном смислу, односи и на нас и остале православне народе - цивилизацијски, ми смо ипак нешто друго у односу на исламски или далекоисточни свет, тј. ближи су нам Латини и протестанти - колико год тужно то звучало - него било ко други). "Локално", односно "међухришћански", ми јесмо Исток, и то Исток који је - по правилу - на ужасне начине третиран баш од стране наших западних рођака; од крсташких варварстава, до вишевековног рачунџијско-уцењивачког прозелитизма према нама "источним шизматицима", Србима, Русима, Грцима и осталим (који бранимо исти тај запад од Татара и Турака у то време), закључно са најстрашнијим геноцидом у европској историји, оним усташким (чију је супервизију обавио, као што знаш, сам Ватикан, а и данас се праве блесави кад им се то помене).
Данас су се времена променила и, као што чујемо, и сам католички свет нам дели комплименте (Рацингерове изјаве о "правом путу" православља и слично). Лично, мислим да им више није ни до прозелитизма, јер нису они у позицији ни да сопствену снагу сачувају а не да зезају и нас. Другим речима, требамо им као савезник. Имајући у виду историјско искуство, сачекао бих с тим; кад сте, браћо, могли толико дуго да нас "третирате" крсташима, насилним католичењем и Јасеновцима (а да притом не нађете за сходно ни да нам се , макар ФОРМАЛНО, извините), снађите се овога пута без нас. То јест, размислићемо о вашој понуди, па ћемо вам се јавити за век-два - овај пут ћемо се уздржати од проливања спствене крви за "Европу". Ено им Шиптара, па нека се бију за "европску цивилизацију" (какав оксиморон, Шиптари и цивилизација, али 'ајде да и ми једном будемо безобразни :wink: )