A je l poznajete vi neku bogatu učiteljicu il profesora? Pitam za drugaricu...

Za sa
Не, сиромашни су сви који зависе од најамнине(плате).Само онај ко не зависи од плате припада неком средњем слоју.
Imamo veoma različite kriterijume po tom pitanju. Onaj ko ne zavisi od plate/najamnine može biti samo neki kapitalista koji živi od dividende... Takvih ima veoma malo, verovatno manje od 1%.I to bi trebao biti srećni sloj?
Pa ko je onda bogat ?
Moja definicija je drugačija.
Siromašan je onaj čiji dohoci ne kriju osnovne potrebe po hrani odeći, obući, higijeni, zdravstvenim potrebama i stanu. Ukoliko nema rešen barem jedan od tih potreba, on spada u siromašne i tu treba da upadne država i pomogne, sa parama koje je uzela od poreza.
Srednji sloj je onaj koji sa svojim dohocima pokriva te osnovne potrebe , pa sve do prosečnog dohotka u državi.
Ostali spadaju u viši i sloj bogatih.
Uostalom imas onu progresivnu lestvicu poreza, onaj ko više zaradi , plaća više poreza i u procentima.
To je ono što su Rusi počeli uvađati lani.
Pre je bila jedinstvena stopa od 15%,i to za sve, od radnika do tajkuna.
Naravno, i kod privlačenja kapitala postoji konkurencija među državama, ako je država stabilna, a ima manji porez, privuče više kapitala. Ili razlog zbog čega je napr. Novak Đoković prijavljen na Maldivima, a ne u Srbiji. Ili zašto je onaj francuski glumac Depadije zbrisao u Rusiju, dobio državljanstvo Rusije, i nije platio ni cent poreza na svoje dohotke. I štiti ga velika ruska država. I rade svi koji imaju priliku, i Istok i Zapad.

Poslednja izmena:
Rad za platu može napraviti bogatog čovek,ali očito da naš rad može napraviti bogate ljude ali ne i nas koji smo ih to naučili. Pominjao si izuzetnost, ja ti dala primer izuzetnog nastavnika koji ne da nije bogat, već je na mariginama, pa kako si to elegantno preskočio, ne znam o čemu bih dalje sa tobom..

Nezrelo drustvo neretko obitava u krajnostima.

Od siromasnog koji dobija packe do bogatog kome se ne sme prigovoriti.
Od ugovora koji ucenom nije dat za stalno do zelje da se omoguci apsolutna nezavisnost ucitelja.
Od toga da se krije ispod sahta od svakog do toga da ne odgovara nikome.

Ne moze tako.
To nigde nije realno.

Ucitelji nisu bogati ljudi i nema nikakvog smisla zahtevati da postanu bogati, a da se isplacuju od poreza drugih clanova drustva.

Ako je to zahtev, prosveta je puhnula sama sebi svecu. To niti moze da se desi, niti se desava bilo gde u svetu.

Zahtevajte sta mozete da dobijete.
Apsolutne kategorije ne mozete da osvojite.
Krecite se u srednjoj zoni koja je realna.

Srednje plate, ugovor za stalno, autonomija, ali i proverivost iste od strane nezavisnog tela, disciplinska odgovornost za nastavnike koji sramote struku, stroge kazne za mito i pedofiliju.
Moramo biti realni.

Bogataski zahtevi ucitelja su stvarno van razuma. Ni Dzejn Ejr nije bila bogata kao uciteljica vec je predavala, kako bogatoj tako i siromasnoj deci, te je za to bila srednje placena, ali postovana kao koristan clan drustva.

Ukoliko se krecete u tim okvrima, ima nade.
Ukoliko zahtevate da postanete bogati bukvalno pomazete Vucicu da vas podeli i srusi.

Imamo veoma različite kriterijume po tom pitanju. Onaj ko ne zavisi od plate/najamnine može biti samo neki kapitalista koji živi od dividende... Takvih ima veoma malo, verovatno manje od 1%.I to bi trebao biti srećni sloj?
Управо тако.Само су капиталисти богати, остали су сиротиња.Није то 1%, негде је 2-3% а негде и 0.1%, све завиоси од земље до земље.
Pa ko je onda bogat ?
У капиталистичком друштву богат је онај ко поседује капитал.

Moja definicija je drugačija.
Можеш да се играш дефиницијама колико хоћеш, али ко нема својину над капиталом, он је сиромашан.То је чињеница, може то да ти се не свиђа, али то је тако.

Siromašan je onaj čiji dohoci ne kriju osnovne potrebe po hrani odeći, obući, higijeni, zdravstvenim potrebama i stanu. Ukoliko nema rešen barem jedan od tih potreba, on spada u siromašne i tu treba da upadne država i pomogne, sa parama koje je uzela od poreza.
Srednji sloj je onaj koji sa svojim dohocima pokriva te osnovne potrebe , pa sve do prosečnog dohotka u državi.
Ostali spadaju u viši i sloj bogatih.
Uostalom imas onu progresivnu lestvicu poreza, onaj ko više zaradi , plaća više poreza i u procentima.
To je ono što su Rusi počeli uvađati lani.
Pre je bila jedinstvena stopa od 15%,i to za sve, od radnika do tajkuna.
Naravno, i kod privlačenja kapitala postoji konkurencija među državama, ako je država stabilna, a ima manji porez, privuče više kapitala. Ili razlog zbog čega je napr. Novak Đoković prijavljen na Maldivima, a ne u Srbiji. Ili zašto je onaj francuski glumac Depadije zbrisao u Rusiju, dobio državljanstvo Rusije, i nije platio ni cent poreza na svoje dohotke. I štiti ga velika ruska država. I rade svi koji imaju priliku, i Istok i Zapad.
Сиромашан је свако ко је принуђен да изнајмљује своју радну снагу капиталистима, да би за то добио најамнину од које живи.Може да та најамнина подмирује неке текуће потребе у мањој или већој мери, али најамни радник је по дефиницији сиротиња.Ако нема најамнине(плате) он не може да подмири ни најосновније потребе.
Онај ко неку имовину која му даје довољно прихода да не мора да ради за никога, он припада неком средњем слоју.

Lažno pouzdanje stiču kupovinom na kredit. Sve je osmišljeno za debile a ništa za normalne.
Тешко је признати да си сиротиња,па сви умишљају да су неки средњи слој.Тако им је лакше, а капитализам им омогућује куповину разних забавних геџета који им стварају илузију неког невиђеног благостања.

Dobro, gledajte donos na kapital je tek nekoliko procenata ukoliko je posao bio profitabilan. I to posle odbitka poreza koji je dupli. Prvo ga plaća firma , zatim i privatno lice. I to bez da smo izračunali inflaciju. Plus što ti niko neće dati ništa ako si izgubio deo kapitala kad recimo cena na burzi padne. I onda izračunajte koliko moraš investirati da bi ostvario recimo neki prosečni dohodak. Verovatno negde oko 5 miliona E. A to mogu samo retki, a po drugoj strani potreba po kapitalu postoji.
Ovo pišem da ne bi kapitalisti ispali onaj vuk iz Crvenkape kojeg treba likvidirati. Svako ima svoje mesto u društvu.

A i potreba po zaposlenima itekako postoji, moje mišljenje je da svako treba da radi. Zbog zdravlja, osećaja da je nešto dao društvu, zbog lične koristi, pa i zbog penzije, na kraju krajeva.
Naravno , treba da radi ono što mu odgovara,ono u čemu je najbolji, ono što voli, da ima čim manje stresa zbog toga.
Mislim da se oni koji samo uzimaju ne mogu dobro osećati, ne osećaju se vrednim i jednakim sa ostalima...
I tu bi se trebalo videti nekakav odnos prema državi i narodu, porodici, bogu, crkvi. Kako se možeš pogledati u ogledalo ako znaš da si parazit, lopov?

Moja učiteljiuca nije bila bogata ali je pozitivno pamtim i dan danas
Bila je izuzetna žena i edukator..to sam shvatila kasnije kada sam pocela da razumem život cemu nas je ona učila
Pa gledajte, velika većina profesora na ekonomskom fakultetu nije bogatih. Jeste imaju dobre plate, i još poneki poslic sa strane i žive lepo. Biće da je bogatstvo za njih nešto drugo osim sticanja materijalnih sredstava.
Za mene je primarno očuvanje zdravlja i porodice.

Niko se u prosveti neće obogatiti. Međutim, ako imaš petlje i napustiš prosvetu, možda ćeš sebi obezbediti lukzuzan život. Nikada nisam shvatao kolege matematičare koji traće vreme po školama umesto da se okušaju u programiranju, AI, berzi, bankarstvu, osiguranju.. Ovi sektori vape za matematičarima i inženjerima. S druge strane, soj ljudi koji rade u prosveti je poprilično specifičan. Navikli samo da kukaju i nariču, u svoje obrazovanje ne ulažu ozbiljno, ništa ne preduzimaju da poprave svoj materijalni položaj. Bar slobodnog vremena imaju da nešto rade. Većina njih bi na slobodnom tržištu a van državne službe pocrkala od gladi.

Niko se u prosveti neće obogatiti. Međutim, ako imaš petlje i napustiš prosvetu, možda ćeš sebi obezbediti lukzuzan život. Nikada nisam shvatao kolege matematičare koji traće vreme po školama umesto da se okušaju u programiranju, AI, berzi, bankarstvu, osiguranju.. Ovi sektori vape za matematičarima i inženjerima. S druge strane, soj ljudi koji rade u prosveti je poprilično specifičan. Navikli samo da kukaju i nariču, u svoje obrazovanje ne ulažu ozbiljno, ništa ne preduzimaju da poprave svoj materijalni položaj. Bar slobodnog vremena imaju da nešto rade. Većina njih bi na slobodnom tržištu a van državne službe pocrkala od gladi.
Verovatno si (bar delom) u pravu.
Alii, uz prosvetu se može imati još (bar) jedan posao.

O tome i pričam. Radno vreme u proseku im nije veće od 4 sata dnevno. Ni toliko.
Da, to je ono kada ja otaljavam posao,.. radim 37 godina, znam sve lekcije, ne moram da se pripremam,.. nisam razredni starešina, ne držim više dodatnu ni dopunsku nastavu,.. ono po inerciji,.. "ne mogu oni mene toliko malo da plate, koliko ja malo mogu da radim".
Alii,.. nije to ono pravo,.. Ljudi misle, pa ne treba deci više teško gradivo, imaju Gugl, a ionako će ko zna gde (i šta) raditi - kod Kineza, Koreanaca ili Vijetnamaca (za bolje nismo).

Mi živimu u vreme velike tehničke revolucije.
Od svoje nagrade, za 30 godina provedenih u školi (95.000 din) kupio sam Samsung TV - 60 inča ekran, povezao ga sa svojim računarima ( dva moja su u mom kabinetu), i držao nastavu koja se najvećim delom zasniva na digitalnim sadržajima.
Za pripremu svojih učila (digitalnih sadržaja) mi treba puno više vremena,.. možda više i od 8 sati.
Držao sam i dodatnu nastavu ( u trajanjau 3 do 4 sata) i po dva puta nedeljno,.. sa najboljim učenicima,.. neki od njih su mi pomagali (ponekad i prema svojim mogućnostima) u kreiranju i stvaranju digitalnih sadržaja nastavnih jedinica,..
--------------------------------------------------------------
Niko mi za to ni Hvala nije rekao,.. to je bilo "kiselo grožđe".
Ee, za takav rad, sve ovo što si ti napisao "puj pike ne važi" .
------------------------ u potpisu: najbolje ocenjeni nastavnik (u dve evaluacije) srednje elektrotehničke škole ;).
------------------------------------- ***i najbolji Cvećar,... oko 20/25 godina sam imao profi proizvodnju biljaka. :kpozdrav:

Poslednja izmena:
Reče čovek, pa se ja zamislih. Pazi stvarno, ne znam nijednu bogatu, ono baš bogatu učiteljicu ili profesora. Pa opet mi nekima bodemo oči, daju sebi za prava da nam određuju plate na osnovu njihove procene našeg rada. Jer, obično svi ti koji nas pljuju,pojma nemaju ni šta se radi u školi ni koliko a ni kako. Ovde ne mislim da upoređujem naša primanja sa primanjima radnih ljudi koji pošteno zarađuju svoje male plate, već su mi na umu ovi novokomponovani bogataši. Koji su to stručnjaci u pitanju pa su toliko plaćeni i koji su rezultati njihovog rada kojim opravdavaju svoje tolike plate?
poznajem njih desetak.
dvoje imaju puno zemlje, zena od jednog je neka preduzetnica,muz od jedne drzi servis za kola... itd.

i upravo ti nastavnici koji ne zive od svoje plate su redom u blokadi.

jadnici koji imaju kredit i zive od prosvetarske crkavice, oni nisu revolucionarno raspolozeni, jer pumpanjem se ne puni frizider i ne placaju racuni

poznajem njih desetak.
dvoje imaju puno zemlje, zena od jednog je neka preduzetnica,muz od jedne drzi servis za kola... itd.

jadnici koji imaju kredit i zive od prosvetarske crkavice, oni nisu revolucionarno raspolozeni, jer pumpanjem se ne puni frizider i ne placaju racuni
Taj sam!

Taj sam,.. ne živim (samo) od plate,.. I smem da se suprotstavim režimu ! U prosveti sam radio iz ljubavi i meraka,.. i najomiljeniji sam profa u Tesli, - kod učenika.. vodio sam i košarkašku ekipu škole niz godina,..

Taj sam!

Taj sam,.. ne živim (samo) od plate,.. I smem da se suprotstavim režimu ! U prosveti sam radio iz ljubavi i meraka,.. i najomiljeniji sam profa u Tesli, - kod učenika.. vodio sam i košarkašku ekipu škole niz godina,..
Sećam se da su omiljeni nastavnici bili oni opušteni što samo dele petice.
A najneomiljeniji oni što su realno ocenjivali i uvek nešto smarali.

Sećam se da su omiljeni nastavnici bili oni opušteni što samo dele petice.
A najneomiljeniji oni što su realno ocenjivali i uvek nešto smarali.
Šta je pjesnik tija reć ? :) .

Strog sam ja "profa" ,.. ne kupujem dečije simpatije jeftino - dobrim ocenama,... stara sam ja škola.

sretne me bivši učenik ( predajem sinovima svojih bivših učenika - dugo sam u prosveti)
- Molio sam sina da upiše Teslu samo da prođe onaj tvoj dril za 'pametne mangupe' .

-- ima li većeg komplimenta ;)

Šta je pjesnik tija reć ? :) .
Ništa, samo se seća
Strog sam ja "profa" ,.. ne kupujem dečije simpatije jeftino - dobrim ocenama,... stara sam ja škola.

sretne me bivši učenik ( predajem sinovima svojih bivših učenika - dugo sam u prosveti)
- Molio sam sina da upiše teslu samo da prođe onaj tvoj dril za 'pametne mangupe' .

-- ima li većeg komplimenta ;)
Svaka čast, profo
:ok:

poznajem njih desetak.

Pogrešnooo. Većina nastavnika u blokadi ne spada u "bogato udate" il naslednice. Većina i blokadi je u kreditima do guše, sa po dvoje dece koje školuju, kao i sav ovaj narod oko nas. Inače, to i nije tema, već je pitanje, znaš li neku učiteljicu koja se obogatila radeći svoj posao?

Back