90-te - sve što ste hteli da znate, a niste smeli da pitate

gost 41715

Elita
Poruka
17.690
Opsada – ofanzivna operacije koja se sprovodi u cilju zarobljavanja utvrđenja, presecanjem komunikacionih veza i linija snabdevanja i dejstvom oružja.


IZOLACIJA IZ MEĐUNARODNE TRGOVINE

“Osnovi ekonomije” (2009); Prof. dr David Đ. Dašić, Prof. dr Bećir Kalač

“Stvaranje WTO-a predstavlja, posle 1948, najveću reformu multilateralnog ekonomskog sistema, posebno sistema internacionalne trgovine.”

“Zaključno sa 23. aprilom 2004, od 191 članica UN, 147 su članice WTO, koje pokrivaju preko 97% svetske trgovine.”

“Članice GATT-a su automatski postale članice WTO.”

“SFRJ je bila punopravni član GATT-a od 1946. Nakon njenog raspada, SRJ (Srbija i Crna Gora), kao nova država (od 27. aprila 1992), ostala je izvan WTO. Međunarodna zajednica nije joj priznala kontinuitet sa prethodnom državom, pa time ni automatsko članstvo u WTO.”

“Posle demokratskih promena u Srbiji, 5. oktobra 2000, SR Jugoslavija je podnela formalni zahtev za učlanjenje u WTO i tako stekla status posmatrača (Observer) u toj organizaciji.”

“Nešto kasnije, 2002, status posmatrača je nasledila državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG).”

“Nakon neuspelih pokušaja harmonizacije carinskih i spoljnotrgovinskih sistema Srbije i Crne Gore tokom 2003. i 2004, kao preduslova za proces prijema državne zajednice SCG u WTO, Generalni savet WTO, 15. februara 2005, doneo je odluku o “dvostrukom koloseku” (“Twin – track”), prema kojoj su Srbija i Crna Gora, kao zaokružena carinska područja, odvojeno aplicirala za prijem u WTO (Acession Process) i u nju će biti primljene kao nezavisne države, pošto je Crna Gora, nakon referenduma o nezavisnosti održanog 21. maja 2006, postala suverena, a Srbija nasledila državnu zajednicu SCG.

SANKCIJE I BOMBARDOVANJE


Desetogodišnje ekonomske sankcije međunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), uvedene krajem maja 1992, nanele su direktnu meterijalnu štetu (gubitak društvenog bruto proizvoda) od preko US$ 100 milijardi.”

Indirektni gubici su praktično neprocenjivi. Došlo je do potpunog zastarevanja tehnološke osnove privrede. Izgubljen je privredni dah i tempo privrednog razvoja, koji je možda teže uhvatiti nego obezbediti potrebne strane i domaće investicije za razvoj.”

Sankcijama su posebno bila pogođena bolesna, ostarela i maloletna lica. U SRJ je zbog nedostatka potrebnih lekova i pogoršanih opštih zdravstvenih uslova više lica umrlo (među njima i mnogo dece) nego što ih je poginulo tokom četvorogodišnjeg rata u BiH (1992-1995).”

“Sankcije su formalno ukinute nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 1995, ali je tzv. spoljni zid sankcija ostao na snazi sve do 2001, a i kasnije (komplikovana procedura dobijanja viza i dr).”

Direktne materijalne štete prouzrokovane NATO bombardovanjem SR Jugoslavije procenjene su na oko 100 milijardi US$. Sankcije međunarodne zajednice i NATO bombardovanje praktično su razorili privredu SRJ, ogromnu nezaposlenost, strmoglavi pad životnog standarda, galopirajuća inflacija i dr.

“Indirektni gubici koje su izazvale sankcije i bombardovanje mnogo su veći (gubitak tempa u razvoju, tehnološko zaostajanje, odliv mozgova, psihološke traume i dr).”

Međunarodne ekonomske i druge sankcije prema našoj zemlji, uključujući i posledice NATO bombardovanja, sa svoje strane su odlučujuće doprineli širenju opštenarodnog bunta i demokratskim političkim promenama od 5. oktobra 2000.”
 
Poslednja izmena:

Back
Top