9. planeta?

Meni je čudno da se ne zna šta se sve nalazi u Kajperovom pojasu.
Jako je teško i komplikovano otrikiti šta se sve tamo nalazi pa čak i potencijalne planete, patuljaste planete ili prirodne satelite.
Jedini način pomoću kojeg naučnici pokušavaju da pronađu gore navedena nebeska tela je gravitacijska odstupanja i prema poslednjim analizama ustanovljeno je da postoje veći objekti u Kajperovom pojasu.

Da. I ovaj profesor baš govori o tome da su analizom gravitacionog delovanja zaključili da postoji ta neka velika planeta

Nego, deluje čudno kada se piše na toliko i toliko svetslosnih godina je ovo i ono, ili u centru naše Galaksije je crna rupa, a onda ne znamo šta nam je tu pred "nosem" :)

Da. I ovaj profesor baš govori o tome da su analizom gravitacionog delovanja zaključili da postoji ta neka velika planeta

Nego, deluje čudno kada se piše na toliko i toliko svetslosnih godina je ovo i ono, ili u centru naše Galaksije je crna rupa, a onda ne znamo šta nam je tu pred "nosem" :)
nibiru mit zivi....

"Prema IAU, planeta je nebesko telo koje se se okreće oko Sunca (a), ima dovoljnu masu kako bi njegova sila teže svladala kohezionu silu čvrstog tela i zadržala ga u hidrostatskoj ravnoteži u gotovo sferičnom obliku (b) i koje je “očistilo” svoju orbitu (c)."

https://balkans.aljazeera.net/news/...nici-traze-da-se-plutonu-vrati-status-planete
zanimljiv clanak koji upravo diskutuje tu definiciju. bice da i nemamo definiciju. Ali ako se posmatraju ostale planete one se krecu u istoj ravni, a pluton ne. Osim toga putanje planeta su koncentricne a kolio je meni poznato pluton ima takvu putanju da je nekad blizi suncu nego neptun.

zanimljiv clanak koji upravo diskutuje tu definiciju. bice da i nemamo definiciju. Ali ako se posmatraju ostale planete one se krecu u istoj ravni, a pluton ne. Osim toga putanje planeta su koncentricne a kolio je meni poznato pluton ima takvu putanju da je nekad blizi suncu nego neptun.
Pa možda je razlog tome udaljenost Plutona. I Erida, patuljasta planeta slične veličine kao i Pluton koja se nalazi u Kojperovom pojasu, ima putanju oko Sunca koja je pod uglom u odnosu na ostale planete.

ali nijedna od unutrašnjih planeta nema putanju koja 'seče' putanju druge.
Pa znam, ali mislim da je to rezultat udaljenosti Plutona pa on ima orbitu koja je baš eklipsa. I Erida ima takvo isto kretanje.

Eris_Orbit.svg.png

Pa znam, ali mislim da je to rezultat udaljenosti Plutona pa on ima orbitu koja je baš eklipsa. I Erida ima takvo isto kretanje.

Pogledajte prilog 1642723
orbitu koja je baš eklipsa - mislio si na elipsu, takoreci je nemoguce dobiti kruznu putanju
drugo ravan ekliptike da bi bilo jasnije pogledaj orbite tako sto gledas ravan ekliptike kao da je papir koga gledas sa strane (ne odozgo ili odozdo)

orbitu koja je baš eklipsa - mislio si na elipsu, takoreci je nemoguce dobiti kruznu putanju
drugo ravan ekliptike da bi bilo jasnije pogledaj orbite tako sto gledas ravan ekliptike kao da je papir koga gledas sa strane (ne odozgo ili odozdo)
Orbita oblika elipse. Sve su orbite elipse ali u manjoj meri ali orbite Plutona i Eride su izdužene elipse.

Znam da nisu u ravni orbita sa ostalim planeta nego pod nekim većim uglom.

Orbita oblika elipse. Sve su orbite elipse ali u manjoj meri ali orbite Plutona i Eride su izdužene elipse.

Znam da nisu u ravni orbita sa ostalim planeta nego pod nekim većim uglom.
sto dalje znaci da su planete nastale na manje vise isti nacin u manje vise isto vreme - ovi ostali pod svim uglovima su nastali drugacije ili su došli od negde ili pokupljeni na putanji suncevog sistema

to da - gravitacionim privlacenjem materijala zato (c) stavka
To je toliko nedefinisan pojam. I Erida i Pluton imaju toliku masu da su u stanju da u svojoj orbiti drže poveće satelite. Za mene je to veći uslov od toga da je planeta na svom putu rasčistila sve objekte. A stoji podatak da nisu ni sve zvanične osam planete to učinile.

Back