9. МАЈ - ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Конузин: У борби против фашизма били смо и бићемо заједно
09. 05. 2012 11:17 | Нова српска политичка мисао

Београд – „У борби против фашизма били смо заједно“ – овако гласи натпис на споменику који је подигнут у децембру 2010. године на Поклоној гори у Москви. Он представља прецизну копију Меморијала споменика Славе, посвећеног победи у Великом отаџбинском рату, који је својевремено подигнут у грузијском граду Кутаиси и који је пре неколико година уклоњен према одлуци актуелних власти Грузије.

Пролазе године, деценије, брише се сећање, одлазе учесници Другог светског рата, нестају послератне традиције. Скрнаве се гробнице ослободилаца од фашизма, уништавају се споменици, прећуткује се ко је ратовао на страни фашиста, појављују се неонацистички покрети… Штошта одлази у заборав: хероји, победе, порази, заједничке операције, злочини нациста и њихових савезника, заједничко историјско наслеђе. Ветерани су изложени кривичном гоњењу, остракизму. И опет се повампирује оно против чега су се борили милиони људи – фашизам. Чак и познате јавне личности не стиде се да се представљају као нацисти, да испољавају симпатије према њиховим вођама. „Мајн кампф“ је поново на рафовима продавница. Фашизам мутира, поприма нове форме постојања. Управо због тога очување антифашистичких традиција, супротстављање изобличавању историје рата и његових резултата представља данас један од најзначајнијих друштвених задатака. Он је директно везан за садашњи живот. Историјски опортунизам изазива искушење да се ревидирају догађаји из нашег доба, између осталог и на Балкану. Ради тренутне конјунктуре, „политичке сврсисходности“, усконационалних интереса. На штету истине, жеље људи да нађу мир у души и међу народима.

У данашњем свету од принципијелног значаја је резолуција коју је 19. децембра 2011. године усвојила Генерална скупштина УН и која је насловљена овако: „Недопустивост одређених облика праксе који доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости у вези са њима.“ Руски нацрт резолуције против хероизације нацизма подржале су 134 државе, 32 делегације биле су уздржане, а 21 је гласала против. Земље ЕУ биле су уздржане или гласале против. Свој став су објасниле „европском солидарношћу“. Чудно изгледа солидарност која крши принципе УН и иде науштрб антифашистичком темељу савремених европских вредности. Као и прошле године, Србија је међу првима подржала руски нацрт резолуције.

Генерална скупштина УН изразила је својом одлуком забринутост због тога што се у неким државама прославља нацистички покрет, као и бивши чланови организације „Вафен-СС“. Велику бригу изазива то што се постављају споменици и меморијали, спроводе се јавне демонстрације које славе нацистичку прошлост, нацистички покрет и неонацизам, њихове чланове, а оне који су ратовали против антифашистичке коалиције и сарађивали са нацистичким покретом називају учесницима национално-ослободилачких покрета. Изненађује чињеница да на балканском простору, који је натопљен крвљу жртава фашистичких злочина, ничу неонацистички покрети „националног поноса“.

У поменутој резолуцији изражена је забринутост због „непрестаних покушаја скрнављења или рушења споменика подигнутих током Другог светског рата, као и нелегалне ексхумације и преноса посмртних остатака таквих лица“. Нажалост, и споменик совјетском војнику на меморијалном комплексу у Меморијалу ослободиоцима Београда био је подвргнут скрнављењу екстремиста.

Служи на част српској јавности то што је у земљи очувана јака антифашистичка традиција. Вредно је поштовања то што се током последњих година на државном нивоу поново обележавају Дан победе 9. маја и годишњица ослобођења Београда од фашиста. Тих датума на гробове хероја њихова жива браћа по оружју полажу венце, као и захвални потомци. Одржавају се церемоније у знак сећања на жртве фашизма, међу којима су биле многе стотине хиљада Срба. Стрељани Крагујевац је у истом реду са француским Орадуром, чешким Лидицама, белоруским Хатињем. У октобру 1941. године уништено је све цивилно становништво руског села Хацуњ. Као и у Крагујевцу, за једног немачког војника стрељали су стотину Словена. После „дисторзије“ почетком века, улицама српске престонице враћена су имена хероја Југославије – совјетских војних, заповедника маршала Ф. И. Толбухина и генерала В. И. Жданова. Булевар на Новом Београду носи име Црвене армије. У част ослободилаца земље преименоване су улице и у другим местима Србије. Обнављају се, а у низу случајева се и поново подижу споменици совјетским војницима и њиховим југословенским саборцима. На њихово отварање долази велики број људи – и одраслих и деце.

Радује то што се у српској штампи појављују материјали са објективним оценама неједноставних процеса и догађаја у свету и у Србији који се односе како на предратну историју, тако и на период Другог светског рата. Огроман антифашистички рад обавља СУБНОР. Дугујемо свима који су ратовали против фашистичких освајача.

Враћам се на резолуцију Генералне скупштине УН – она нема обавезујући карактер, али апелује на високе моралне и општељудске вредности. Очување антифашистичке традиције и борба против хероизације фашизма треба да се спроводе на свим нивоима – глобалном, државном, друштвеном и личном. Свако од нас носи велики терет одговорности пред будућим генерацијама. Одржавање историјских предавања, округлих столова, семинара, манифестација уз учешће ветерана, писање књига и чланака о Другом светском рату – све ово су својеврсни споменици нашег заједничког наслеђа који омогућавају да се овековечи сећање на оне који су дали животе за нашу садашњост и будућност. Приврженост Србије и Русије антифашистичким традицијама даје увереност у то да ће на нашим заједничким меморијалима Славе увек стајати: „У борби против фашизма били смо и бићемо заједно!“

Амбасадор Русије у Београду

Svaka čast. Šteta je što ne možemo ovo da čujemo na državnoj televiziji.
 
Zavist, ljubomora čini čuda. Jednostavno mu je krivo što Rusija ima sa čim da se ponosi. OVO JE DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM, ali kako primećujem i dan pobede nad glupošću pojedinaca.


Rusija ima čime da se ponosi jer se nije odrekla svojih boraca i velikana iz Crvene armije, kao što smo se mi odrekli naših slavnih dedova i boraca protiv fašističke pošasti samo zato što su nosili petokraku.

Iako nisam neki fan V. Putina za to mu skidam kapu.:kpozdrav:
 
Ne sibicari.
Vrlo dobro se zna da se kad se pominje dan pobede nad fasizmom, a tako se on zvanicno zove, podrazumeva i nacizam.
Fasizam je siri pojam, nisu bili tu samo nacisti.
Sto ti stedis fasiste?
Za tebe su Franko, Musolini i ostali njima slicni bili dobri?

Наравно да ти злотвори нису добри.

Него, друго је нешто у питању. Нацизам као идеологије ме много више подсећа на Олимпијце и њихове замисли. Фашизам дође као жртвено јагње, док се нацизам гура под тепих. Да се власи не досете.
 
Rusija ima čime da se ponosi jer se nije odrekla svojih boraca i velikana iz Crvene armije, kao što smo se mi odrekli naših slavnih dedova i boraca protiv fašističke pošasti samo zato što su nosili petokraku.

Iako nisam neki fan V. Putina za to mu skidam kapu.:kpozdrav:

Ко ти каже да сам се одрекао својих ујака који су се борили на Сремском фронту?
 
Наравно да ти злотвори нису добри.

Него, друго је нешто у питању. Нацизам као идеологије ме много више подсећа на Олимпијце и њихове замисли. Фашизам дође као жртвено јагње, док се нацизам гура под тепих. Да се власи не досете.
Na koje Olimpijce mislis?
Nema tu guranja pod tepih, to je sve zlo, al treba ga navesti i poimence bas zato.
 
Наравно да ти злотвори нису добри.

Него, друго је нешто у питању. Нацизам као идеологије ме много више подсећа на Олимпијце и њихове замисли. Фашизам дође као жртвено јагње, док се нацизам гура под тепих. Да се власи не досете.


Pojam "fašizam" obuhvata i nacističku i fašističku ideologiju.
 
Ко ти каже да сам се одрекао својих ујака који су се борили на Сремском фронту?


Pa ko je pomenuo tebe lično?

Govorim uopšteno o tome da je danas in biti turbo-vernik i pljuvati po partizanima.

To je činjenica.

Što više pljuješ po partizanima, to si veća "Srbenda".
 
Виртуелни, пусти ти ове убијеђене комунце. Они су доста депласирани данас а и сами су тога свјесни.
Марксове идеје донекле имају смисла ако се говори о критици таквог дивљег капиталистичког система.
Ипак, његова алтернатива коју он нуди је потпуна утопија и заблуда из које смо се ишчупали али до данас још недовољно.
Марксизам треба на елегантан начин надићи одговарајућом националном идеологијом и поготово Дан побједе 9. мај отети из руку поганих савремених комунаца који се неоправдано сматрају наводно "заслужнима" за ту побједу.

Истина је да су Словени и то подвлачим православни Словени извојевали побједу над германским европско-атлантским непријатељем и опет ће се латити оружја ако то затреба и ако им се земље нађу у опасности.
Tо би овдашњи српски непријатељи којих је пдф пун, требало да имају виду, а они са овим Даном немају везе, јер знају да њима пуким идеолозима и теоретским разглабачима, је срце у петама а србомрзачка злоћа на нивоу...
Evo šta je 2007. u vezi toga govorio protojerej Vladimir Petrov.
Članak je dugačak, pa sam iz njega preveo samo karakteristične momente.

"Prepravljaju istoriju, podlaci. Fašisti!
Prepravlja bagra.

Ali ko je prvi počeo prepravljati istoriju naše države, naše otadžbine? Ko?
Mi, braćo i sestre. Mi, pravoslavni. Mi smo se odrekli sovjetske prošlosti i prokleli je. (...)
Mi smo uvrijedljivo nazvali to vrijeme ’vremenom neviđenih progona’, ali smo u isto vrijeme krajnje podlo odlučili da sve dobro iz tog vremena pripišemo sebi – npr. Veliki otadžbinski rat.

Kako samo lažljivo zvuče naše riječi da je u tom ratu pobjedio upravo pravoslavni narod. (...) To je laž braćo i sestre. Prava bestidna laž.

Mi smo zaboravili da je otac laži đavo. Samo što smo to zaboravili to je već strašno, ali još strašnije što lažu sveštenici i crkveni jerarsi.
Mi hoćemo uzeti ono što nam ne pripada. (...) Ali to nije naše braćo i sestre. (...) U tom ratu pobjedila je ateistički i komunistički SSSR. Ništa se tu ne može izmjeniti. (...) Ne pobjeđuju u ratu uvijek i svugdje pravoslavni. (...)

U tom ratu nije pobjedio pravoslavni narod, nego narod – ateist. A tim istim narodom rukovodila je partija koja je organizovala progone Crkve. U četama te armije nije bilo sveštenika, nego su bili komesari, a na kapama njezinih vojnika nisu bili krstovi, nego zvijezde sa srpom i čekićem. (...)

Nemojmo zaviditi na podvigu povjerenog nam naroda – naroda heroja. Nemoj da krademo pobjedu od mrtvih (u tome nećemo uspjeti), mi sa tom pobjedom nemamo veze. (...)

Taj rat nije naš pravoslavni podvig. To je podvig ateista i komunista. (...)
Ostavimo im ga.
I dajte da napravimo svoj podvig, a ne da prisvajamo tuđi, nemoj da lažemo i da krademo.

(...)
"

http://forum-msk.org/material/politic/878184.html
http://www.kiev-orthodox.org/site/personalities/1503
 
Pa ko je pomenuo tebe lično?

Govorim uopšteno o tome da je danas in biti turbo-vernik i pljuvati po partizanima.

To je činjenica.

Što više pljuješ po partizanima, to si veća "Srbenda".

Свака последица има свој узрок. Отпадање послератне политичке елите од народног бића, довело је до тога да обичан народ њих поистовети са партизанима /огромном већином Срби и некомунисти/. Када се 1991. године подвукла црта, опет су Срби највише надрљали, остављени на милост и немилост старим непријатељима.

Верујем да данас већина Срба не мрзи партизане, већ комесаре. А, то је већ нека друга прича, нема везе са темом.
 
Poslednja izmena:
U svakom državnom uređenju postoje siromašni i nezadovoljni - tu si u pravu, ali žmuriš pred činjenicom da je tada većina bila siromašna i nezadovoljna i pritom ne mislim na Beograd već na ljude na selima. Kako neko može da poseduje zemljište veličine Bačke a običan čovek kuću i neku malu baštu a pritom mora da radi od jutra do mraka i jedva preživi?

Daj molim te,danas pucaju gradjani od bogatstva!Za vreme Tita sve je bilo vstacko na kreditima,doduse pootimase ljudima imanja,koja se sad vracaju.Nije sve crno-belo.
 
Komšić: Fašizam nije poražen 9. maja, živ je i opasan

Delegacije Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar danas su položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.


"Krajem prošlog stoljeća kada smo mislili da je priča o fašizmu na ovim prostorima završena varali smo se. Iz toga moramo izvući pravilnu pouku. Dakle, fašizam nije poražen 9. maja 1945. godine, jer je fašizam u Evropi još živ i opasan", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Naglasio je da fašizam nikada ne treba potcjenjivati i nikada ne treba misliti da demokratski sistemi i demokratske vrijednosti mogu apsolutno da se same po sebi izbore protiv fašizma.

Zato, ističe, da uvijek moramo biti oprezni i beskompromisni u borbi protiv tog zla.

„Želim da vidim BiH na ubrzanom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji. Čini mi se da je to egzistencijalno pitanje za nas i da nam to može pomoći u BiH da nešto bolje napravimo“, rekao je Komšić.

Kad je riječ o dugoročnoj budućnosti BiH kaže da je optimist te da trenutno stanje stalno usložnjava neku normalnu priču.

„Jedan od uvjeta ka članstvu u NATO-u je nepokretna vojna imovina, koju još nismo riješili. Tako sami sebi pravimo probleme, umjesto da se uhvatimo onoga što su egzistencijalne stvari u BiH, a to je sigurnost, politička stabilnost i ekonomski napredak. Dva alata koja nam stoje na rapolaganju NATO i EU ne koristimo zbog nekih unutrašnjih političkih odnosa“, kazao je Komšić, te dodao da će s predstojećim izborima zatezati pitanje nepokretne vojne imovine.

Povodom 67 godina od pobjede nad fašizmom i Dana Evrope potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić za Fenu je istakao da ni danas ne možemo reći da je u BiH fašizam pobijeđen nakon toliko godina, a ne možemo se baš ni pohvaliti time da smo negdje blizu Evropi.

„Bezuslovna kapitulacija je potpisana u Berlinu 7. maja, međutim, u BiH je još rat trajao. To je ujedno i početak koliko se daje značaja borbi protiv fašizma i sloma fašizma bar u tom trenutku“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, smatrajući da se i danas u BiH veoma malo značaja daje 9. maju.

Mišljenja je da bi ovaj dan trebao biti državni praznik, ali izgleda da se nekima to i ne dopada.

Mladima je poručio da 9. maj, kao jedan od važnijih datuma ne samo u historiji BiH, nego i svijeta i Evrope, prigrle kao svoj datum - dan u kojem stalno treba isticati borbu protiv fašizma.

Građanima BiH 9. maj čestitao je i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, govoreći da je današnji dan ujedno i završetak dana Kantona Sarajevo, kada se podsjećamo na veliki period događaja, ličnosti i datuma kojima u Kantonu Sarajevo ne zaboravljamo ni ono što je bilo 2. maja 1992, a ni Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević pozvao je građane Sarajeva da današnji dan proslave na koncertu grupe „Zabranjeno pušenje“ na Trgu djece Sarajeva.

120509058.3_xl.jpg


http://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic-fasizam-nije-porazen-9-maja-ziv-je-i-opasan/120509058#3
 
Мислим да ниси схватио. И зашто стално пишете о фашизму, кад је Немачка била нацистичка земља? Штедите нацисте, или... ?

Зашто ствари не зовете правим именом?
Анти-фашизам је борба против свих крајње десних идеологија - нацизма, расизма, фашизма, клерикализма итд.
Rusija ima čime da se ponosi jer se nije odrekla svojih boraca i velikana iz Crvene armije, kao što smo se mi odrekli naših slavnih dedova i boraca protiv fašističke pošasti samo zato što su nosili petokraku.
Ма и то је пролазна појава.
На крају ће схватити да је црвена петокрака звезда симбол под којим је извојевана победа њиховог народа, а тада ће на њу гледати с поштовањем.
Са њом треба сви да се идентификујемо, без обзира на опредељење.
Iako nisam neki fan V. Putina za to mu skidam kapu.:kpozdrav:
Путин је реформатор. Комуниста од еволуције, не од револуције. Зна он да је Русија осуђена пропаст ако не подреди све својем јачању. Да Русија тежи просеку, сви би одавно разграбили њене територије, експлоатисали њене ресурсе и довели у питање опстанак Руског народа, а и свих Словена.
Русија просто мора да буде империја да би опстала. Руска империја је експлоатација ресурса, а Британска људи. Између њих никада неће бити знак једнакости.
Večna slava i hvala vojnicima demokratija koji dadoše svoje živote za spas čovečanstva od nacizma.
Чак и онима што су укинули расне законе 20 година по слому фашизма? :eek:
Не, не... њима не одајем никакву захвалност, са њима је могућ само договор кад се појави зло веће од њих.
Evo šta je 2007. u vezi toga govorio protojerej Vladimir Petrov.
Članak je dugačak, pa sam iz njega preveo samo karakteristične momente.

"Prepravljaju istoriju, podlaci. Fašisti!
Prepravlja bagra.

Ali ko je prvi počeo prepravljati istoriju naše države, naše otadžbine? Ko?
Mi, braćo i sestre. Mi, pravoslavni. Mi smo se odrekli sovjetske prošlosti i prokleli je. (...)
Mi smo uvrijedljivo nazvali to vrijeme ’vremenom neviđenih progona’, ali smo u isto vrijeme krajnje podlo odlučili da sve dobro iz tog vremena pripišemo sebi – npr. Veliki otadžbinski rat.

Kako samo lažljivo zvuče naše riječi da je u tom ratu pobjedio upravo pravoslavni narod. (...) To je laž braćo i sestre. Prava bestidna laž.

Mi smo zaboravili da je otac laži đavo. Samo što smo to zaboravili to je već strašno, ali još strašnije što lažu sveštenici i crkveni jerarsi.
Mi hoćemo uzeti ono što nam ne pripada. (...) Ali to nije naše braćo i sestre. (...) U tom ratu pobjedila je ateistički i komunistički SSSR. Ništa se tu ne može izmjeniti. (...) Ne pobjeđuju u ratu uvijek i svugdje pravoslavni. (...)

U tom ratu nije pobjedio pravoslavni narod, nego narod – ateist. A tim istim narodom rukovodila je partija koja je organizovala progone Crkve. U četama te armije nije bilo sveštenika, nego su bili komesari, a na kapama njezinih vojnika nisu bili krstovi, nego zvijezde sa srpom i čekićem. (...)

Nemojmo zaviditi na podvigu povjerenog nam naroda – naroda heroja. Nemoj da krademo pobjedu od mrtvih (u tome nećemo uspjeti), mi sa tom pobjedom nemamo veze. (...)

Taj rat nije naš pravoslavni podvig. To je podvig ateista i komunista. (...)
Ostavimo im ga.
I dajte da napravimo svoj podvig, a ne da prisvajamo tuđi, nemoj da lažemo i da krademo.

(...)
"

http://forum-msk.org/material/politic/878184.html
http://www.kiev-orthodox.org/site/personalities/1503
Колко је кул имати овог Краутербокса у својим редовима. :lol:

:ok:

Али ни став протојереја Владимира не треба да буде такав. Сви ми треба да се идентификујемо са то победом.
И комунисти и некомунисти, то је победа свих нас правих и часних људи, али се наравно мора увек знати које дао највећи допринос слому највећег зла у историји човечанства, а то су комунисти.

А фашизам јесте највеће зло, ако ни због чега другог, онда зато што је изазвао највећи рат у историји човечанства и који је могао довести до тоталног уништења живота на земљи.

СМРТ ФАШИЗМУ УВЕК И ЗА СВА ВРЕМЕНА !
 
Анти-фашизам је борба против свих крајње десних идеологија - нацизма, расизма, фашизма, клерикализма итд.



Чак и онима што су укинули расне законе 20 година по слому фашизма? :eek:
Не, не... њима не одајем никакву захвалност, са њима је могућ само договор кад се појави зло веће од њих.

!
Kakve to ima veze dal su ukinuli to je njihova unutrašnja stvar , ipak nisu SAD i Britanija zajedno sa Hitlerom okupirali Poljsku i Baltičke države , a takodje nije se milion i po Amera i Engleza borilo na strani SS-a i Wermachta , već milion i kusur Rusa (što je više od svih Madjara ,Hrvata i Rumuna na strani Hitlera zajedno) , tako da nije nošta čistija i važnija ruska uloga ,od uloge SAD i Britanije , tim pre što su Britanci ratovali protiv Hitlera dok su mu Ruje još davale sirovine i lizale guzu .
 

Back
Top