9 godina iluzije....

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.290
Девет година од 5. октобра
Великим демонстрацијама у којима је учествовало око милион грађана срушен је режим Слободана Милошевића
(Фото Жељко Шафер)

На данашњи дан пре девет година, централном митингу, који је организовала Демократска опозиција Србије, претходили су вишедневни протести и штрајкови организовани због одлуке Савезне изборне комисије према којој је требало да се одржи други круг избора за председника СРЈ. Међутим, према подацима опозиције, кандидат ДОС-а Војислав Коштуница већ у првом кругу убедљиво је победио Слободана Милошевића.

Наиме, на изборима одржаним 24. септембра 2000. лидер ДОС-а Војислав Коштуница је освојио 2.470.304 односно 50,24 одсто гласова бирача, док је Милошевић добио 1.826.799 гласова односно 37,15 одсто гласова.

Тог 5. октобра демонстранти су на плато испред Савезне скупштине дошли колонама аутобуса, аутомобила, камиона док су булдожери пробијали полицијске блокаде којих је дуж путева било много. Полиција је већ у јутарњим сатима употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду парламента. Упркос томе, блокада је пробијена и демонстранти су ушли у зграду у којој је убрзо букнула ватра као и у згради РТС-а. Убрзо после тога, у руке опозиције почела је да пада једна по једна полицијска станица у Београду, а полицајци су почели да се прикључују демонстрантима.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона док је Момчило Стакић из Крупња преминуо од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.

Један од симбола протеста био је и Љубисав Ђокић, познатији као Багериста Џо, који је својим багером предводио протесте.

У априлу 2001. године Слободан Милошевић је ухапшен због финансијских малверзација, а два месеца касније је изручен Хашком трибуналу где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине и злочине против човечности у Хрватској и на Косову. Умро је 11. марта 2006. године од инфаркта, у својој ћелији у притвору Хашког трибунала.

Ј. Ц.

-------------------------------------------------------------

Да ли сте задовољни животом у Србији девет година после петооктобарских промена

Наташа Пушеља (39), медицинска сестра, Београд: Страх ме је и да се сетим деведесетих, добро је да је то време остало само ружна историја, чије последице и данас осећамо. Девет година касније осећам се безбедније и слободније, без обзира што се још нисмо до краја обрачунали с хулиганством и примитивизмом.:lol:

Дејан Милинковић (36), музичар, Београд: „Жестоки” момци и данас вуку за нос целу државу и сеју страх чак и у самом срцу Београда. За то није крив само неки режим, или ова држава, него и овдашњи менталитет. Поново бих се радо одселио одавде да могу.

Никола Бабић, Нови Сад: Када је дошло до промена нисмо били свесни шта ће нам све стајати на путу. Убиство премијера и неслагања у Демократској опозицији Србије томе је доста допринело. Ситуација је различита од града до града. Но, Србија као држава сада има неупоредиво бољи рејтинг и међу земљама региона и у широј међународној заједници. Управо у промени нашег односа према свету и обрнуто ја видим највећи искорак. Мислим да приоритет у социјалној политици треба више дати положају такозване средње класе која је осетила највећи терет транзиције.

Зоран Петровић, књижевник, Крагујевац: Уместо интелектуалаца који седе у мишјим рупама и ћуте, девет година после петог октобра улицама шетају „хулигани”, што је обичан еуфемизам за убице. Шета и Дража Михаиловић. С Равне горе се преселио у виртуелни гроб коме трага ни гласа нема. Шетају и руски генерали који су погубили своје улице, а ТВ „Бастиља” прошета до скупштине да би показала како је јача од ње. Паре с Кипра су одшетале, а у Закон о јавном информисању ушетала је казнена политика.

Сандра Антал, економиста, Суботица: Тај дан, као и претходне, цео сам провела на улици с хиљадама Суботичана. Звиждали смо, узвикивали пароле и били пуни наде. Промене које су дошле у почетку су и наговештавале да ће се наши животи битно изменити, али сада сам свесна да се то није догодило. У међувремену, прошло је 10 година, завршила сам факултет, добила посао и сада ствари другачије посматрам, али ипак мислим да се ситуација у друштву није променила онолико колико смо то у желели.

Раденко Ђуровић (45), дипл. правника, Ужице: Рата, истина, више нема, не надлећу нас бомбардери, лакше се светом путује. Ипак, животни стандард недовољно расте. Избрисана је средња класа којој би ја требало да припадам. Основни критеријум за напредовање је партијска припадност, а не струка и знање. Нарушен је систем вредности, новац је главно мерило успешности. Посебно брине што су млади људи без икакве шансе за запослење.:whistling:

Драган Ковачевић (55), директор школе, Чачак: То је била народна буна против рђавог живота, али се сва позитивна снага касније истопила због неодговорности политичара. Сматрам да српски политичари нису дорасли искушењима која им је време наметнуло и из те чињенице полазе све наше муке и невоље. Нити живим боље, нити сам срећнији јер свакодневно око себе, у презадуженој земљи с презадуженим грађанима, гледам како се људи боре за опстанак – каже за Ковачевић.

Милета Поповић, предузетник, Панчево: Колико год се неки трудили да разним конзервансима продуже илузију о дејству петооктобарских промена, извесно је да су ствари измакле контроли. Оно што смо очекивали, и што је обећано, прво се укиселило, онда покварило, а сада је почело већ и да воња. Бојим се да је петом фалио добар четврти октобар, када је ствари требало добро осмислити, а не правити разне компромисе.

E sad sta bi bilo kad bi anketirali citav narod....:lol:
 
Pa posto je Milosevic bio glavni problem nase drzave a on je 2000-te nestao sa politicke scene i zavrsio u Hagu mi danas bi trebali da smo u EU koja je toliko obecavana,da imamo visok standard itd.. Jel smo bese u EU ili ne ?Standard je veoma visok prosto ima se za sve..Obecavane su kule i gradovi a dobili smo jedno veliko NISTA!
 
Posle izgubljnih ratova, sancija, inflacije, propale ekonomije, lopova i ubica, šta ste očekivali posle 5. oktobra ? Las Vegas možda ? Treba da se radi i to puno ali prvo pendrek revolucija i diktatura dok se ne iskoreni lopovluk i glupost.
 
1.) Sreca nasha sto vishe nema onog CRVENOG BANDITA , S. Milosevica
2.)Jadna je Srbija sa ovim sadasnjim CRVENIM BANDITIMA , koji su se ofarbali u zuto-plavo-crveno-roza-na tufne.
P.S
Ista gohvna i danas i pre 5.okt.
P.S II
U konstantnim promenama je spas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Posle izgubljnih ratova, sancija, inflacije, propale ekonomije, lopova i ubica, šta ste očekivali posle 5. oktobra ? Las Vegas možda ? Treba da se radi i to puno ali prvo pendrek revolucija i diktatura dok se ne iskoreni lopovluk i glupost.

Па имамо и пендрек, имадосмо Револуцију,
а Диктатура само таква ...

Не ваља што све то спроводе они који су требали да буду икорењени ...


:roll::roll::roll::roll:
 
5 oktobar je nastao kao poslednji pokusaj naroda da poslednjim atomima snage,i poslednjim ocajnickim pokusajem pokusaju da promene svoje zivote na bolje...poverovali su opoziciji da ce oni da im donesu tako zeljno ocekivanu buducnost i bolji zivot....obecavali su nam srpski eldorado kad oni povedu srbiju...kako rekose---cim preuzmu vlast odmah u srbiju ulazi 6 milijardi dolara investicija....opozicija ima spremne sve zakone koji su napisani i skupstina samo treba da ih usvoji...posle toga postajemo ravnopravni clanovi EU...privreda ce se privatizovati i pocece nagla privredna ekspanzija...500.000 novozaposlenih....rapidno povecanje BDP...i ne znam sta sve jos....
ojadjeni narod poverova....i postavi umesto jednog ono vise dahija...koji uspesno polozise ispite u vladanju kako tita tako i milosevica....samo sto su sve dobro usavrsili i postali bolji od svojih ucitelja...
pa im je to bilo malo...nego dovedose kojekakve nadljudski sposobne i neverovatno obrazovane kadrove te im poverise srpsku privredu i srpsku ekonomiju...ljudima koji do tada nisu imali radnicku knjizicu...neko ih je postavio da prakticno eksperimentisu sa drzavom...ti uobrazeni teoreticari umesto da su zaglavili u neki institut ---zaglavise nam drzavu......
sve u svemu 5 oktobar u koji sam i sam verovao je moje veliko razocarenje....i sada zivim ne verujuci u nikakve ideale...ni u sadasnje politicare...cekam nekog novog srpskog mesiju....i polako starim...
 
Posle izgubljnih ratova, sancija, inflacije, propale ekonomije, lopova i ubica, šta ste očekivali posle 5. oktobra ? Las Vegas možda ? Treba da se radi i to puno ali prvo pendrek revolucija i diktatura dok se ne iskoreni lopovluk i glupost.


Пре ће бити да укорењујете лоповлук и глупост.Нема политичара у Србији који се није уградио,док наравно глупаци постоје јер само такви могу веровати истим причама,од истих људи....годинама.....
 
Posle izgubljnih ratova, sancija, inflacije, propale ekonomije, lopova i ubica, šta ste očekivali posle 5. oktobra ? Las Vegas možda ? Treba da se radi i to puno ali prvo pendrek revolucija i diktatura dok se ne iskoreni lopovluk i glupost.

ja sam licno ocekivao 6 oktobar....gde bi se razdvojilo zito od kukolja...ali na zalost novoj vlasti je bila bitnija politicka podela plena nego realizacija predizbornih obecanja....ocito su odmah postali svesni da su oni svoj cilj postigli---dolazak na vlast...a onda kako to u srbiji biva prvo naplatiti svoje revolucionarno delovanje i to onoliko koliko sami procene....a narod---ma sta narod ---narod je oduvek bio ovca....barem srpski...
 
Пре ће бити да укорењујете лоповлук и глупост.Нема политичара у Србији који се није уградио,док наравно глупаци постоје јер само такви могу веровати истим причама,од истих људи....годинама.....


Svuda imaš paradokse:

O narodu će da brine neko ko nije brinuo o stranačkim saradnicima dok se lakta za poziciju...

Ili ovi krezubi - svoje zube nisu sačuvali a hoće da brane zemlju?

 
1.) Sreca nasha sto vishe nema onog CRVENOG BANDITA , S. Milosevica
2.)Jadna je Srbija sa ovim sadasnjim CRVENIM BANDITIMA , koji su se ofarbali u zuto-plavo-crveno-roza-na tufne.
P.S
Ista gohvna i danas i pre 5.okt.
P.S II
U konstantnim promenama je spas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vi mislite da je polimorfno stanje u stvari stabilno stanje?
Hajde za početak da proanaliziramo da li je bolje da autobus vozi jedan vozač ili da se vozači menjaju tokom trase do okretnice?
Vi tvrdite da je bolje da na svakoj stanici udje nov vozač ja mislim da će taj autobus da kasni...
 
Vi mislite da je polimorfno stanje u stvari stabilno stanje?
Hajde za početak da proanaliziramo da li je bolje da autobus vozi jedan vozač ili da se vozači menjaju tokom trase do okretnice?
Vi tvrdite da je bolje da na svakoj stanici udje nov vozač ja mislim da će taj autobus da kasni...
Проблем је што ми аутобусе не правимо, само се возимо у њима, а ако будемо инсистрали да се промени шофер газда можда и пристане, али да се промени аутобус или рута пута чисто сумњам јер газди се неиспати.
 

- nije gorela skupština već papirići na kojima je bio zaokružen jedan te isti kandidat...
- prisluškivanje gradjana i privodjenje na informativne razgovore
- nestašica hrane dok sa druge strane saradnici vladajuće porodice drže svu privreedu u svojim rukama
- devize diluju na ulici a zvaničan kurs po bankama je odbren samo odredjenim personama
- nečije dete nema mleko a nečije sa 25 godina hoće tobogane i ljuljaške u Požarevcu?


Jedino što se stvarno loše desilo posle petog oktobra je prestanak puštanja pоrnića na TV Palma, koja se ubrzo gasi zbog sumnjivih transakcija sa SRS-om.
Do dana današnjeg ni jedna TV stanica posle 3K i TV Palma nije puštala kvalitetan sadržaj
 

- nije gorela skupština već papirići na kojima je bio zaokružen jedan te isti kandidat...
- prisluškivanje gradjana i privodjenje na informativne razgovore
- nestašica hrane dok sa druge strane saradnici vladajuće porodice drže svu privreedu u svojim rukama
- devize diluju na ulici a zvaničan kurs po bankama je odbren samo odredjenim personama
- nečije dete nema mleko a nečije sa 25 godina hoće tobogane i ljuljaške u Požarevcu?


Jedino što se stvarno loše desilo posle petog oktobra je prestanak puštanja pоrnića na TV Palma, koja se ubrzo gasi zbog sumnjivih transakcija sa SRS-om.
Do dana današnjeg ni jedna TV stanica posle 3K i TV Palma nije puštala kvalitetan sadržaj

Cije bre dete 98',99' nije imalo mleko :hahaha:

Ajoooj :hahaha:
 
Svuda imaš paradokse:

O narodu će da brine neko ko nije brinuo o stranačkim saradnicima dok se lakta za poziciju...

Ili ovi krezubi - svoje zube nisu sačuvali a hoće da brane zemlju?


отишо Краљ,отишла КП,отишо Милошевић......
отишли они без зуба,отишли они са златним,отишли са имплантима......
отиће и ови са блиставим....са њима или без.....
 
Vi mislite da je polimorfno stanje u stvari stabilno stanje?
Hajde za početak da proanaliziramo da li je bolje da autobus vozi jedan vozač ili da se vozači menjaju tokom trase do okretnice?
Vi tvrdite da je bolje da na svakoj stanici udje nov vozač ja mislim da će taj autobus da kasni...

Iz iskustva zemalja koje su prosle kroz tranziciju , najbolje su prosle one koje su bile u konstantnim (svake 3-4 godine) politickim promenama.
P.S
Vlast kvari ljude., a ovi su vec devet godina na vlasti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Back
Top