9 fascinantnih činjenica o morskim zvezdama

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
sl-01.jpg

Ed Reschke / Getty Images

Morske zvezde su stvorenja briljantnih boja koja naseljavaju okeanska staništa. Postoji oko 2.000 vrsta morskih zvezda, sve jedinstvene po obliku, veličini i boji - od plave i ljubičaste do ružičaste i narandžaste. Ova morska stvorenja u obliku zvezde prekrivena su raznim zanimljivim šarama kao što su mrlje, pruge, pa čak i neki otmeni kovitlaci i dizajni nalik cveću.

Ove intrigantne životinje mogu se naći u plimnim bazenima i koralnim grebenima, kao i među kelpovima i u morskoj travi. Morske zvezde mogu da žive samo u slanoj vodi, tako da ih nećete naći u slatkovodnim sredinama. Takođe ne mogu da prežive van vode duže od nekoliko minuta.

Kratke činjenice:
· Uobičajeno ime: Morska zvezda
· Naučno ime: Asteroidea
· Prosečan životni vek u divljini: 35 godina
· Prosečan životni vek u zatočeništvu (ako je uobičajena životinja u zoološkom vrtu): 5-10 godina
· Status crvene liste IUCN-a: Neke su kritično ugrožene, kao što je suncokretova morska zvezda.
(IUCN = Međunarodna unija za zaštitu prirode - prim. ja)

Evo još 9 činjenica koje možda niste znali o morskim zvezdama.

1. Morske zvezde nisu ribe

sl-02.jpg

Patrick J. Endres / Getty Images

Tako je - (engleski) naziv morske zvezde (eng. star fish = riba zvezda) je pogrešan. Poput morskih ježeva, ni morske zvezde nemaju kičmu, što znači da su beskičmenjaci. Ribe imaju kičmu, što ih čini kičmenjacima i potpuno su u drugoj klasi od morskih zvezda.

Tačniji naziv za ove životinje je morska zvezda, kao odavanje počasti za pet krakova koje mnoge vrste obično imaju.

2. Nisu sve morske zvezde u obliku zvezde

sl-03.jpg

Placebo365 / Getty Images

Dok morske zvezde sa kojima je većina ljudi upoznata imaju pet nožica, neke vrste mogu imati mnogo više. Bodljikave morske zvezde (lat. Acanthaster planci), na primer, imaju do 21 krak.

Isto tako, sunčeve morske zvezde koje su nazvane po njihovoj sličnosti sa suncem imaju oko 12 krakova. Ova podvrsta može imati živopisne nijanse narandžaste ili koncentrične trake ružičaste, narandžaste, bele i žute.

3. Morske zvezde imaju cevasta stopala

sl-04.jpg

Ed Reschke / Getty Images

Stotine malih cevčica nalik na stopala pomažu morskim zvezdama da se kreću sa mesta na mesto. Još jedan bonus njihovih stopala? Sadrže supstancu nalik lepku koja im pomaže da se zalepe za površine poput kamenja, tako da ne padaju i sa njih ih ne odnose talasi.

4. Mogu da regenerišu izgubljene nožice

Morske zvezde imaju sposobnost da regenerišu izgubljene krake u slučajevima povrede - na primer, ako ih udari kamen usled plime i oseke. U stvari, morske zvezde su u stanju da ponovo izrastu celo telo iz samo jedne nožice i najmanje jedne petine svog centralnog diska. Ovo je spor proces koji može da potraje i do godinu dana. Morske zvezde su takođe u stanju da regenerišu svoje neurone, što vrlo malo životinja može da uradi.

5. One uopšte nemaju krv

Umesto da im krv teče kroz vene, morske zvezde imaju vodeni vaskularni sistem. Ovaj sistem - uobičajen kod bodljokožaca kao što su morske zvezde i morski krastavci - sastoji se od kanala koji povezuju cevasta stopala i pumpaju morsku vodu kroz telo morske zvezde. Filtrirana morska voda šalje hranljive materije kroz njihov nervni sistem.

6. Morske zvezde su mesožderi

sl-05.jpg

Karen Gowlett-Holmes / Getty Images

Ova stvorenja nedužnog izgleda ne uživaju samo u algama i biljkama. Poznato je da se morske zvezde hrane bićima kao što su povređene ribe, ostrige, dagnje, školjke i morski ježevi. U nekim slučajevima, morske zvezde mogu biti čak i agresivni kanibali. Naročito je dokumentovano da mlade morske zvezde jedu jedna drugu.

7. Koriste noge da jedu

Govoreći o jelu, morske zvezde jedu svoje obroke na prilično jedinstven način. Njihova stopala - ili bolje rečeno, male cevčice na donjoj strani nogu - pomažu im da drže hranu. Ova stopala im takođe pomažu da otvore školjke poput dagnji.

8. Morske zvezde vare van svog tela

sl-06.jpg

Sirachai Arunrugstichai / Getty Images

Morske zvezde takođe vare hranu van svog tela. Jednom kada otvore hranu, izbace svoj želudac kroz usta i njime obaviju svoj plen. Nakon što je njihov plen delimično svaren, one ga uvuku nazad u svoje digestivne organe da bi u njima završile varenje.

9. Morske zvezde imaju očne mrlje na svojim kracima

Da li ste ikada primetili oči morske zvezde? Iako njihove oči nisu poput naših, morske zvezde imaju pege na vrhovima svake nožice. Svaka od ovih očnih mrlja stvara jedan piksel slike koju životinje vide. Kada se kombinuju sa svim drugim mrljama na nogama, morske zvezde mogu da vide svu svoju okolinu odjednom. Dok su studije pokazale da su njihove mogućnosti gledanja još uvek donekle ograničene niskom rezolucijom, one su barem u stanju da zapažaju oblike dok se kreću kroz more.

____________________________
(izvor: treehugger.com)
 

Top