8 spektakularnih gusenica koje izgledaju kao zmije

Poruka
6.742
(izvor)

Zagledajte se u (lažne) oči ovih gusenica koje su toliko nalik zmijama, kako biste dobili uvid u lukavu stranu majke prirode. :)

img-01.jpg

Ova gusenica lastinog repa na listu izgleda veoma zmijoliko!

Mimikrija je proces pomoću kojeg se životinje prilagođavaju uslovima životne sredine - razvijajući nove karakteristike koje im omogućavaju da izgledaju kao nešto što nisu. Bilo svojim lažnim očima ili lažnim rogovima, ove gusenice koje oponašaju zmije uspevaju da odagnaju mnoge predatore - što je veoma zgodan trik kada ste snop proteina koji se veoma sporo kreće i još veličine zalogaja!

Evo nekih takvih gusenica koje glume da su zmije.. (nazivi su im na engleskom jer one uglavnom ne žive kod nas, ali sam u zagradama navela i latinske nazive).
 
1. Red Helen Swallowtail Caterpillar (lat. Papilio helenus)

sl-01a.jpg


Pronađena u šumama Indije i jugoistočne Azije, u stanju larve, ova gusenica izgleda kao zlokobna zelena zmija. Osim toga, ona ima i drugu odbranu: može da proizvede dvokraki odbrambeni organ nalik rogovima koji se zove osmeterium i koji ispušta tečnost neprijatnog mirisa da bi odvratio predatore.

U zrelosti, ta ista gusenica nalik zmiji prelazi u prelepog leptira. Tada je uglavnom crne boje, sa karakterističnim belim mrljama i crvenim detaljima na krilima.

sl-01b.jpg
 
2. Spicebush Swallowtail Caterpillar (lat. Papilio troilus)

sl-02a.jpg


Ova gusenica prolazi kroz nekoliko faza menjajući boju na svom putu da postane leptir. Faza zmije se javlja kada se na grudnom košu gusenice prikaže šara koja nalikuje na velike oči. Postaje narandžasta ili žuta neposredno pre nego što pupira.

Nalazeći se uglavnom u istočnoj polovini SAD, odrasli leptiri su uglavnom crni sa redovima svetlozelenih ili plavih mrlja duž ivice njihovih krila.

sl-02b.jpg
 
3. Great Orange Tip Caterpillar (lat. Hebomoia glaucippe)

sl-03a.jpg


Zajedno sa lažnim zmijskim očima i oznakama, gusenice koje oponašaju zmije će takođe duplirati ponašanje svojih muza, dodajući još malo u svoj arsenal zmijskih trikova. Tako ova gusenica podiže glavu u zmijskoj pozi kao da planira napad. Oznake na njoj takođe su poput zmije, sa crvenom prugom niz bočnu stranu i narandžastim i plavim oznakama na glavi.

Nalazi se u južnoj i jugoistočnoj Aziji, Kini i Japanu, a kada postane leptir, on je pretežno beo sa svetlo narandžastom i crnom bojom na spoljnoj trećini krila.

sl-03b.jpg
 
4. Jade Hawk-Moth Caterpillar (lat. Daphnis hypothous)

sl-04a.jpg


Ovaj član potfamilije Sphingidae nalazi se prvenstveno u Šri Lanki, Indiji, Nepalu, Mjanmaru, južnoj Kini, Tajvanu, Tajlandu, Maleziji i Indoneziji. Dok je u fazi larve, ova zastrašujuća - pa, možda više slatka nego strašna - gusenica je zelena sa sitnim žutim tačkama i crvenkastom trakom sa obe strane.

Zreli moljac ima šarena krila koja su mešavina braon, maslinastozelene i crvene boje. Poznato je da ovaj moljac brzo leti i posebno ga privlače jako svetlo i cveće slatkog mirisa.

sl-04b.JPG
 
5. Elephant Hawk-Moth Caterpillar (lat. Deilephila elpenor)

sl-05a.jpg


Larve slonovskog moljca liče na surle slonova. Gusenice su tipično tamno smeđe sa velikim mrljama na očima, ali se mogu naći i zelene boje.

U odraslom dobu, postaje prelepe nijanse zlatne i ružičaste boje. Moljci su noćni leptiri i hrane se uglavnom orlovim noktima. Ova vrsta se nalazi širom Engleske, Velsa i Irske, kao i na severozapadu Pacifika SAD.

sl-05b.JPG
 
6. Eastern Tiger Swallowtail Caterpillar (lat. Papilio glaucus)

sl-06a.jpg


Ova vrsta se nalazi širom istočne Severne Amerike. U fazi gusenice, preferira listove breze, divlje trešnje i magnolije. Kao odrasli leptir, uživa u cvetnom nektaru mlečne trave i jorgovana.

Odrasli leptiri ove gusenice prepoznaju se po žutim krilima sa tamnim tigrastim prugama.

Bonus trivijalnost: Ovakva gusenica lastinog repa bila je inspiracija za Pokemon Caterpie.

sl-06b.jpg
 
7. Silver-Spotted Skipper Caterpillar (lat. Epargyreus clarus)

sl-07a.jpg


Ova gusenica se identifikuje po tamnocrvenkastoj, smeđoj glavi i žuto-narandžastim mrljama na očima. Telo gusenice je žuto, a "nožice" na donjoj strani tela su jarko narandžaste boje.

Odrasli leptir ima širinu krila do 2,5 inča i veliku belu tačku na donjoj strani svakog krila. Nalazi se širom SAD i južne Kanade.

sl-07b.jpg
 

Back
Top